Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ti, kao mod, treba da ovde siris duh prijateljstva, a ne da zvocas..znas kako razmena recepata ide i u realu, nije samo suvo prosipanje sastojaka i merica, vec uvek padne i neki socan trac...:malav:

nije indukcija, obicna staklokeramika
ja ne volim pirinac, sem integralnog, a on mi uopste ne ide uz kinesku hranu, tako d auvek zavrsim sa nudlama

elem, za moju drugaricu divku, ona zna zasto :lol:
njegovo velicantsvo KADAIF:

samo sam ga odmrzla, probala da uvijem u gnezda, posula orasima, lesnicima, pistace sam sve pojela od prodavnice do kuce :rumenko:, zatrpala puterom, ispekla da porumeni, zalila socom od secera, vode i limuna i stavila da se hladi
ukus mu naravno nije bio ni preneti kupljenom u turskoj :(

http://tinypic.com/view.php?pic=2csjse9&s=8#.UuoLmPuXubM
http://tinypic.com/view.php?pic=flk4rt&s=8#.UuoLuPuXubM
http://tinypic.com/view.php?pic=oa66ft&s=8#.UuoL0PuXubM

jaaaao setila sise :zag:
nije to do tebe, do putera je
odlicno izgleda, al ni meni ni jedan taj turksi kolac koji napravim nema ukus onog koji naprave oni..jbg za nesto im treba odati priznje
turcima za slatkise i zacine, italijanima za carpadjo sa parmezanom, a francuzima za patku u medu :ok:

Vecera: muzu savijacice
Fotografija1424_zpsa7bb013e-1.jpg

Meni krompirusa
Fotografija1426_zps5c67c551-1.jpg

I bundevara
Fotografija1428_zps0111bc7e-1.jpg

Inace teglila sam testo, evo kako je ispalo
Fotografija1418_zpsac5e419e-1.jpg

Prava domacica,nema sta z:)
Ovo se retko vidja :konfete:

Meni su mmmm i mi ih u mom kraju zovemo "bugarska pita":zjede:

Код нас их не зову бугарским питама, него питом од развлачених кора.

И то се, чак и у овом крају који је познат по месиљама и питама, ретко која домаћица усуђује да спрема.

Кора мора бити толико танка и мекана да можеш све видети кроз њу.

Тек тада је добра, али умеће нема свака жена.

Ако је кора милиметар дебља, испадне тврдо и нејестиво.

Ја не умем да месим никакве пите, а о развлаченој да и не причам :rumenka:

..umece se stice praksom, zavisi dosta od kvaliteta brasna, a i domaca mast igra veliku ulogu u pravljenju takve pite...

Не знам шта је у питању, знам да су мамине пите играле по столу :(

Са мојом би, вероватно, могао коња да убијеш.

Не знам шта је у питању, знам да су мамине пите играле по столу :(

Са мојом би, вероватно, могао коња да убијеш.

...mama je imala rutinu, naucila da pod rukom oseti testo....ti nisi, jer nisi toliko puta pravila....
...u vreme krize i inflacije 90-ih, dobila sam dva dzaka brasna od ujaka, sa porukom vezbaj, da podsetim nije bilo ni hleba u prodavnicama
da se kupi...e prvi dzak je prosao tako...sve tvrdo cim se ohladi, nikakvo....kad sam dosla do drugog bila sam "majstor" i za hleb i za pite,
ali sam jedva docekala da se hleb ponovo pojavi u prodavnicama, jer sam pocela da se osecam kao pekarKa:D

...kasnije sam cesto pravila pite, hleb povremeno...dok mi se stvarno nije smucilo, i od tad sam pravila samo par puta, sad se pitam
kakva bi mi bila "prva" pita posle toliko vremena...verovatno ni priblizna onim, koje sam pravila...sto je opet do te rutine...kad ti sve
ide lako..ali do tog lakog ima da se nasetas oko stola i namesis testa...

...sva sreca pa su neke "nikakve" pojedene vruce, tako se se nisu mnogo bunili:)

...mama je imala rutinu, naucila da pod rukom oseti testo....ti nisi, jer nisi toliko puta pravila....
...u vreme krize i inflacije 90-ih, dobila sam dva dzaka brasna od ujaka, sa porukom vezbaj, da podsetim nije bilo ni hleba u prodavnicama
da se kupi...e prvi dzak je prosao tako...sve tvrdo cim se ohladi, nikakvo....kad sam dosla do drugog bila sam "majstor" i za hleb i za pite,
ali sam jedva docekala da se hleb ponovo pojavi u prodavnicama, jer sam pocela da se osecam kao pekarKa:D

...kasnije sam cesto pravila pite, hleb povremeno...dok mi se stvarno nije smucilo, i od tad sam pravila samo par puta, sad se pitam
kakva bi mi bila "prva" pita posle toliko vremena...verovatno ni priblizna onim, koje sam pravila...sto je opet do te rutine...kad ti sve
ide lako..ali do tog lakog ima da se nasetas oko stola i namesis testa...

...sva sreca pa su neke "nikakve" pojedene vruce, tako se se nisu mnogo bunili:)

Значи, идем сада да купим два џака брашна и јављам се да те демантујем :zcepanje:

Значи, идем сада да купим два џака брашна и јављам се да те демантујем :zcepanje:

..za pitu ti je potrebno kilogram finog brasna, 3g soli i mlaka voda, umesis meko testo, odvojih na 4 jufke, pa ih rastanjih na debljinu oko 2 ipo cm,
i preko njih premazes dooobar sloj masti, pokrijes i ostavi da odmara..posle razvlacis lagano...to je sva pamet, jedan burekdzija mi je jednom rekao,
da se takvo testo moze razvuci preko solitera:lol:
...ajd sa srecom:D

e kaze meni majka, kad sam bila kod njih, one razvlacile pitu, kaze mi pita se suce oklagijom a razvlaci rukama :D
nisam ni znala, ja mislila da je i sukanje rukama :D

..pa da, to je ta razlika....i kore drugacije izgledaju...

- - - - - - - - - -

Krčka se pasulj od jutros. Pun mi frižider bio nekih ostataka od slanine, kožurica, ćoškova šunke... Trebalo je to potrošiti. Al. dodah malo i suvih rebara, iz navike, trebalo ne trebalo.

..od viska glava ne boli, sem ako su kilogrami u pitanju:mrgreen:

..za pitu ti je potrebno kilogram finog brasna, 3g soli i mlaka voda, umesis meko testo, odvojih na 4 jufke, pa ih rastanjih na debljinu oko 2 ipo cm,
i preko njih premazes dooobar sloj masti, pokrijes i ostavi da odmara..posle razvlacis lagano...to je sva pamet, jedan burekdzija mi je jednom rekao,
da se takvo testo moze razvuci preko solitera:lol:
...ajd sa srecom:D

Ja na casu vode ( 2,5 dl ), iz cesme (pa hladna ili mlaka zavisi u koje doba godine to radim z:) stavim kasicicu soli, kasicicu sirceta ( nekad i zaboravim,meni bude isto ali moja baba je govorila da se testo tako lepse lista ) i zamesim ne pretvrdo testo ( ovog puta je bila dupla mera ).Jufkice razvijem oko 1 cm debljine ( ma otprilike, nece smetati ni ako je deblje) premazem ih obilno uljem, lepse se razvlaci nego kad se namaze mascu koja se stvrdne. Namazem dobro i sa strane jefkica da se ne presusi testo dok odmara jer ce onda da se kida kad se tegli.

Testo naravno treba glatko umesiti ali ja ga ne mesim bas dugo, mislim da je tajna da sto duze odstoje jufkice da odmaraju to se lakse i lepse razvlaci. Posto sam juce imala dosta da razvlacim, svaka sledeca je bila sve tanja i veca.
Cak ova sto sam snimila, to je zadnja bila, sam stavila dve jufke jednu na drugu i zajedno razvlacila.
I treba prskati uljem tako razvuceno testo pre nego se uvijaju strudle tako da se slojevi ne zalepe jedan za drugi .Cak, ako se ne zuri, nek odstoji razvuceno testo nekoliko minuta na stolu da se prosusi, jos lepse se lista

Samo da dodam,za one koje ne znaju, krajevi testa ( posto je vec istegljeno, rukama, ne oklagijom) se otkidaju, jer tu je testo deblje. Ti delovi se posle premese i ako odstoje bar sat-dva opet moze da se istegli lepo kao i prvi put

Poslednja izmena:
Ja na casu vode ( 2,5 dl ), iz cesme (pa hladna ili mlaka zavisi u koje doba godine to radim z:) stavim kasicicu soli, kasicicu sirceta ( nekad i zaboravim,meni bude isto ali moja baba je govorila da se testo tako lepse lista ) i zamesim ne pretvrdo testo ( ovog puta je bila dupla mera ).Jufkice razvijem oko 1 cm debljine ( ma otprilike, nece smetati ni ako je deblje) premazem ih obilno uljem, lepse se razvlaci nego kad se namaze mascu koja se stvrdne. Namazem dobro i sa strane jefkica da se ne presusi testo dok odmara jer ce onda da se kida kad se tegli.

Testo naravno treba glatko umesiti ali ja ga ne mesim bas dugo, mislim da je tajna da sto duze odstoje jufkice da odmaraju to se lakse i lepse razvlaci. Posto sam juce imala dosta da razvlacim, svaka sledeca je bila sve tanja i veca.
Cak ova sto sam snimila, to je zadnja bila, sam stavila dve jufke jednu na drugu i zajedno razvlacila.
I treba prskati uljem tako razvuceno testo pre nego se uvijaju strudle tako da se slojevi ne zalepe jedan za drugi .Cak, ako se ne zuri, nek odstoji razvuceno testo nekoliko minuta na stolu da se prosusi, jos lepse se lista
Tajna jeste u odmaranju jufkica,uvek ih zamesim uvece,a razvlacim ujutru z:)
Premazujem ih sa dobro umucenom mascu i kore budu,,pa,kao kad mm pravi burek :znamiguje:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back