Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jednom sam pravio hleb koji se ne mesi, postupak traje 2,5 dana haha i izašla, onako. oveća ćabata, ćabatetina ćabeza :)))

Kasnije više nisam pravio.

Mnogi od nas ovde smo pravili Parkinu ćabatu, jes, ispadne stvarno da postupak traje 2 dana, ali nema prljanja ruku z:lol: Umuti se varjačom uveče, do ujutro naraste, pa se samo tako istrese na pleh i ispeče. To sam redovno pravila kad mi se pokvarila pekarica dok nisam kupila novu.

Sarme su mi super ispale, sad mi nije žao što sam se mučila s pocepanim listovima kupusa (inače, kisele moji roditelji, ne kupujem). Uz njih sam napravila hleb (u pekarici) sa trechinom kukuruznog brašna. Ćerka došla sa dve drugarice iz škole i pojele skoro sav hleb. Onda sam za muža i mene pravila praznu proju od pšeničnog i belog kukuruznog brašna. Super ide uz kiseli kupus. Sve je bilo sjajno. I ima i za danas. To je poenta!

Mnogi od nas ovde smo pravili Parkinu ćabatu, jes, ispadne stvarno da postupak traje 2 dana, ali nema prljanja ruku z:lol: Umuti se varjačom uveče, do ujutro naraste, pa se samo tako istrese na pleh i ispeče. To sam redovno pravila kad mi se pokvarila pekarica dok nisam kupila novu.

Sarme su mi super ispale, sad mi nije žao što sam se mučila s pocepanim listovima kupusa (inače, kisele moji roditelji, ne kupujem). Uz njih sam napravila hleb (u pekarici) sa trechinom kukuruznog brašna. Ćerka došla sa dve drugarice iz škole i pojele skoro sav hleb. Onda sam za muža i mene pravila praznu proju od pšeničnog i belog kukuruznog brašna. Super ide uz kiseli kupus. Sve je bilo sjajno. I ima i za danas. To je poenta!

E, tako nešto, slično se pravi al ovo stvarno ceo dan i celu noć i treće jutro posle 8 sati...mora malo negde da se premesi.

Uh, što ja volim pravi kukurnzni hleb.

To, bre, domaćice, samo kuvanje sa poentiranjem ;)

..umece se stice praksom, zavisi dosta od kvaliteta brasna, a i domaca mast igra veliku ulogu u pravljenju takve pite...

Brasno je presudno. Logicno kao glavni sastojak.
Puter/maslo/mast, sta vec ko koristi...i pleh/tepsija-bolje se pece u onoj tanjoj, sto dodje uz sporet.
Meni je uspelo iz prve...Doduse nagledala sam se x puta kako se pravi...a na kraju sam nasla recept na netu, i pravim tako.
Koliko brasna, upola tople vode, prstohvat soli, malo sirceta (domace) i na 100g brasna 1 supena kasika ulja. Zamesiti, premesiti...pa razvijati.
E, sa integralnim brasnom je druga prica...hoce vise vode. i drugacije da se pece. Kore ne mogu biti tanke, ali su meni neuporedivo ukusnije za slatke varijante posebno, i iako su deblje-nisu tvrde.
Isto kao i za home made lisnato testo...

Eee, sanjam testo...jedem kelj. :lol:

nasla sam recept za ovo, na jednom forumu
i to izgleda da je dobar, pravile su dve, tri cure i svidja im se
pa cu probati
keva me natovarila sa domacim jajcima, jbt ne znam sta cu s njima, imam 40 komada z:mrgreen:
a super je jer ovde ne ide tona secera i zelatina... ovako nesto je ok :)
prenosim originalni recept
Umutiti 6 žumanaca sa 9 kašika šećera. Tome dodati 2 dl hladnog mleka, 1 dl ulja, 3 kašike kakaoa, pola praška za pecivo i 6 kašika brašna. Umutiti, izliti u kalup prečnika 28cm i peći na 200 stepeni oko 15 minuta.
- Umutiti 6 belanaca, pa im dodati 9 kašika šećera. U šerpi ušpinovati 8 kašika šećera sa 5 kašika vode pa polako dodavati u belanca, ne prekidajući mućenje. Preliti preko kore i sušiti u rerni na 120 stepeni oko 15 minuta. Preliti glazurom od čokolade. Ja sam imala samo čokoladu sa lešnikom, pa sam nju stavila. Prijatno!

utisci :)
kolac je skroz ukusan i dobar, mekan
nekako se zaista ta kora kao natopi,, vidi se i na fotkici, ma sve bude njami
e sada ja bih sledeci put verovatno pokusala da smanjim kolicinu secera, jer je za moj ukus malo sladje...
mada nije preslatko, ali...
i da, susenje belanca 15 minuta, na 120 stepeni, nema sanse :D stojalo je kako sam ga i stavila u rernu :)
onda sam posle tih 15 minuta pojacala temp i opa, narasla belanca, dobila bojicu odgore, ali posle hladjenja su spala na ovoliko, sa fotkica... msm, ok , ali sledeci put cu uraditi ovako i odma staviti da se susi na vecu temp. kako bi belanca bila malo visa, inace na ukus to nista ne utice...
pravice se sigurno kod nas jos i jos :)

1176381_1404783193105132_1797667509_n.jpg
1780688_1404783219771796_2071800000_n.jpg

..za pitu ti je potrebno kilogram finog brasna, 3g soli i mlaka voda, umesis meko testo, odvojih na 4 jufke, pa ih rastanjih na debljinu oko 2 ipo cm,
i preko njih premazes dooobar sloj masti, pokrijes i ostavi da odmara..posle razvlacis lagano...to je sva pamet, jedan burekdzija mi je jednom rekao,
da se takvo testo moze razvuci preko solitera:lol:
...ajd sa srecom:D
cuj masti? nikad cula.:eek:

cuj masti? nikad cula.:eek:

...axxaxa...pa to sto ti nisi cula ne znaci da ne moze...u kraju odakle su moji prave i palacinke na masti pa im nista ne fali, naravno da se sve vremenom izmenilo,
ali se nekad iskljucivo tako pravilo...ja kad sam mesila pite, mesila sam samo tako kako sam napisala..i slane i slatke...i nikad im niko nije nasao manu, naprotiv
da je bilo po njihovom mesila bi i pekla svaki dan....
...uostalom probaj jednom, samo jednu jufku pa ces videti i sama...mora se lepo namazati skroz i odozgo i okolo, pa da odstoji i odmori, kad se razvlaci, razvlaci
se sa te masne strane...po meni bolje od ulja sto puta...

Mi skoro sve i pravimo na masti.
Mislim, uglavnom sve što može pravimo bez masnoća, ali ako mora nešto, uvek je to mast.
Mislim da nama litra ulja traje evo već duže od godinu dana.
I moji i njegovi sve prave sa masti i meni je neuporedivo lepše a kapiram da je i zdravije od običnog suncokretovog ulja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back