Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...na pijaci na Vidikovcu, u delu gde se prodaje sir i kajmak, donose mleko po narudzbini, ne bih to ni znala,
vec kad idem kod dece kupujem kod devojaka iz Uba kajmak, koji je fenomenalan, pa saznah od njih da imaju
mleko...eto kome je zgodno moze da naruci

danas samo vitamine i zdravu hranu :navodnik:

kranjske kobaje i mix salata

431-3.jpg

434-1.jpg
ove kranjske mi se jedu odakle su jel nisu podriguse?

Питај неког, није ваљда да баш нико не зна неког сељака који је ОК.
А можеш и да набавиш такво млеко у некој нпр приватној малој млекари.
Можеш и да питаш ЗД, ту је она близу БГ.
А место у замрзивачу... па за 5-6-7 флаша ће се увек наћи места.

Moja prijateljica deset godina, a pre toga njena svekrva dvadeset, na istom mestu, na Novom Beogradu, prodaju sir i mleko, između ostalog.

• Podržavam
Reactions: Tol
baba ganush, corba od mesanog povrca i ovasi, limunada sa svezim djumbirom, svezim pepermintom il koja god vec vrsta mente da je, nije ona velika i medom, ovo poslednje me posebno obradovalo, uspela sam iz prve da ubodem pravu meru :)

Hello Hello dobro jutro!

Ja cituckam ovu temu ali se ocigledno ne javljam dok me neko ne "pogodi u srce" :-) Sala, ali informacija o proverenim kranjskim i proverenom siru na Novom Beogradu je za mene razlog da se javim :-)

ZD, ako ta drugarica prodaje na pijaci kod Starog Merkatora, moze li neki kontakt, na pp, ili objasnjenje tipa, treca tezga s leva itd?

Ja naravno imam i pitanje, imam nameru da pravim fasirane snicle pecene u rerni, jel postupak isti kao za cufte, crni i beli luk, jaje, zacini, jedno parce hleba namoceno u mleku? Jel ima neki trik mozda? :think:
Ja prilog mislim grasak a imam i paradajz corbicu od juce.

gotov je sirup od grozdja.

a ima i par litara soka! belo grozdje - beli sok

Jel moze recept za sirup/sok?
Obozavamo grozdje svi porodicno

- - - - - - - - - -

GospodZo, da fasirane snicle se isto prave kao za tiganj, samo ih poredjas u tepsiju, na pek papir ako imas, da nemas posla oko pranja tepsije kasnije. ;)
Bez ulja!!!
Ne dodajes/ne prelivas, nista ulja ne ide!

Videces ispadnu odlicne

baba ganush, corba od mesanog povrca i ovasi, limunada sa svezim djumbirom, svezim pepermintom il koja god vec vrsta mente da je, nije ona velika i medom, ovo poslednje me posebno obradovalo, uspela sam iz prve da ubodem pravu meru :)

Kako ti praviš baba ganush? Ja pre neki dan jela kod kume, pa mi se nije naročito svideo, a kaže, nije ni njoj. Pretpostavljam da ima milion različitih recepata za to.

S druge strana, musaka od patidžana joj je bila fenomenalna. Mnogo mi se više svidela nego što ja pravim. A ja po nekom originalnom grčkom receptu. Ona dodaje pirinča i pavlake i bude mnogo blaža. Meni moja bude jaka, a onaj patlidžan prosto štipa za jezik i nepce. Takav je bio njen baba ganush.
Kupila sam danas 2 kg patlidžana, ali mi nešto teška kesa bila. U drugoj ruci nosim 2 kg paprike, vidim nije isto. Dodjem kući, izmerim, a ono 3 kg patlidžana. Ne znam da li je bakica pogrešila ili mi je namerno natrpala da što pre ide kući.
Ja ga volim, može svašta od njega da se napravi a i može da stoji par dana. Danas sam mislila musaku, ali muž nešto majstoriše po kuhinji, pa ne bih da mu smetam.
Inače mi je je kuhinja i dalje u vanrednom stanju, imam samo šporet, sudoperu i jedan element, ostalo je u trpezariji i na terasi, pa mi se ne prave nikakva komplikovana jela, jer se izgubim dok nadjem gde mi je šta.

Kako ti praviš baba ganush? Ja pre neki dan jela kod kume, pa mi se nije naročito svideo, a kaže, nije ni njoj. Pretpostavljam da ima milion različitih recepata za to.

S druge strana, musaka od patidžana joj je bila fenomenalna. Mnogo mi se više svidela nego što ja pravim. A ja po nekom originalnom grčkom receptu. Ona dodaje pirinča i pavlake i bude mnogo blaža. Meni moja bude jaka, a onaj patlidžan prosto štipa za jezik i nepce. Takav je bio njen baba ganush.
Kupila sam danas 2 kg patlidžana, ali mi nešto teška kesa bila. U drugoj ruci nosim 2 kg paprike, vidim nije isto. Dodjem kući, izmerim, a ono 3 kg patlidžana. Ne znam da li je bakica pogrešila ili mi je namerno natrpala da što pre ide kući.
Ja ga volim, može svašta od njega da se napravi a i može da stoji par dana. Danas sam mislila musaku, ali muž nešto majstoriše po kuhinji, pa ne bih da mu smetam.
Inače mi je je kuhinja i dalje u vanrednom stanju, imam samo šporet, sudoperu i jedan element, ostalo je u trpezariji i na terasi, pa mi se ne prave nikakva komplikovana jela, jer se izgubim dok nadjem gde mi je šta.
pa ne vole svi ljudi patlidzan, neko ubacuje vise tahinija neko manje, zavisi i od kolicine maslinovog ulja koje stavis jer i ono mu daje ukus.ja nemam neki odredjeni recept koji sledim vec sam izmesala nekoliko koje sam nasla pa pravim po svom ukusu, uvek probam dok pravim i obavezno pre nego sto posluzim - kada se rashladi probam opet ukus jer ima razlicit ukus kad se ohladi i dok je topao ili mlak.neki ljudi vade semenke iz patlidzana jer one mu daju opori ukus, ali recimo da nije to za svakoga...ja imam bas raznolik ukus i volim da probam novo, te sam naviknuta na sve mogucnosti....par ljudi koji su probali bi napravili facu i doslovno razmislili o ukusu, i onda je postalo stvar navike pa su se odusevili sto bi vise jeli.

ja pravim otprilike ovako: patlidzane ispecem u rerni, izbusim ih viljuskom pre pecenja da ne bi eksplodirali, kad su gotovi presecem i izvadim sadrzaj u pustim da se rashladi malo...isitnim stapnim mikserom jer vise volim kremastu teksturu, mada neko voli i da ostavi da se osete komadici patlidzana, i na to dodajem po ukusu tahinija (ja stavljam manje dve dve i po supene kasike na dva velika i teska patlidzana, dok mamam voli recimo da natrpa tahnija pa se oseca vise on nego patlidzan), dva do tri cena belog luka u zavisnosti koliki su, ne sme da bude previse jer ubije ukus. sad sam stavila jednu limetu celu, to mora da se proba i ide po ukusu, devicansko maslinovo isto po ukusu, mleveni kim, so, biber, malo cayenne pepper da bi se tek naslutila ljutina, susam u semenkama,ne previse vise dekorativno nego za ukus, od gore obavezno jos prelijem maslinovim uljem,on mu daje lep ukus po mom misljenju i seckani persun od gore....mislim da je to to, valjda nisam nesto izostavila...ali u sustini bilo koji od recepata koje mozes da nadjes na netu pa iskombinujes po ukusu.

sto se musake tice isto pravim sa malo pirinca i sve slojeve zalivam kombinacijom pavlake jaja i mleka, mada sam ja u mojoj napravila jos neke modifikacije, meso dinstam na belom luku a ne na crnom, jer meni ima bolji ukus i oplemeni meso, a od zacina obavezno stavljam i timijam, truncicu kima i mlevenog korijandera, cimet (pravim samo sa telecim, mada bih ga isto stavila ako bih pravila sa jagnjetinom to bi bila musaka ubica, po mom ukusu :lol: ),i ako imam jos nesto od zacina sto se slaze....i da stavljam tanke kriske paradajza izmedju slojeva, da mu na svezini ali nikako ne preterujem jer paradajz zna da ima jak ukus pa da ubije sve ostalo....patlidzan ne obradjujem termicki pre toga, samo ga posolim i stavim da odstoji da pusti vodu, ocedim i istresem i to je to, kriske jako tanko secem da bi se dobro ispekle...eto tako nekako je moja musaka, i nema jak ukus...sa krompirom ne pravim u opste, ova mi x puta bolja. ali ja stvarno obozavam patlidzan tako da mi dobar u svemu...

hvala, Eriu, na iscrpnim receptima. Jel i tahini praviš sama ili kupuješ? Ja moram da priznam da s tim još nisam imala iskustva, vidim da ima da se kupi, a može i da se napravi. I moram još nešto da pitam, makar ispala glupa, ali to ipak nije naša tradicionalna kuhinja, koju smo učili od naših mama i baka. Doduše ti izgleda jesi jer, kažeš da i tvoja mama pravi. Kako se taj baba ganush jede? Jel to prilog, meze, užina, glavno jelo, može da se maže na hleb? Nije zezanje, zaista mi izgleda da bi na npr. dvopeku bio dobar.

Jel moze recept za sirup/sok?
Obozavamo grozdje svi porodicno

- - - - - - - - - -

GospodZo, da fasirane snicle se isto prave kao za tiganj, samo ih poredjas u tepsiju, na pek papir ako imas, da nemas posla oko pranja tepsije kasnije. ;)
Bez ulja!!!
Ne dodajes/ne prelivas, nista ulja ne ide!

Videces ispadnu odlicne

ja sam skinuo sa interneta. videces nema ih puno.

malo vise je slatko, ali ok

Evo ga rezultat mog današnjeg rada... samo zamisliti miris cimeta, jabuka i putera.... (obišao sam pola grada jutros da nađem ovu belu činiju)

apple_pie_2013-10-13134132_zps194cf525-1.jpg

pita divno izgleda, a mogu i mirise da zamislim. A gde si našao tu divnu činiju i to u nedelju?
Ja sam neko vreme pravila te kiševe i tarteve pa takodje htela da kupim činiju, ali sam odustala za sada, dok ne sredim kuhinju. Mene neće steti ni sve što već imam, a ja sam već isplanirala još gomilu stvari.

hvala, Eriu, na iscrpnim receptima. Jel i tahini praviš sama ili kupuješ? Ja moram da priznam da s tim još nisam imala iskustva, vidim da ima da se kupi, a može i da se napravi. I moram još nešto da pitam, makar ispala glupa, ali to ipak nije naša tradicionalna kuhinja, koju smo učili od naših mama i baka. Doduše ti izgleda jesi jer, kažeš da i tvoja mama pravi. Kako se taj baba ganush jede? Jel to prilog, meze, užina, glavno jelo, može da se maže na hleb? Nije zezanje, zaista mi izgleda da bi na npr. dvopeku bio dobar.
tahini kupujem kod arapa, jako je jeftin, ne isplati mi se da ga pravim...ali ne znam koliko je kod nas. pa aj ko meze recimo, ali ga sluze i ko prilog u nekim arapskim restoranima...slicno ko i humus
koji se u sustini isto pravi ko baba ganush, samo bez kima npr), stave ti ga uz falafel, sluze ga uz onaj arapski hleb (moze i tortilja prepecena) pa umaces, ide i uz meso...svakako ga neces jesti samog na kasiku...ko sto bi smo mi ajvar mazali na leba i sluzili ko prilog uz druga jela, slicno je i sa tim arapskim prilozima, pa daj sebi na volju...bilo kako bilo, to su zdrava i hranljiva jela pa su dobri dodaci bilo kojoj kuhinji.

bilo kako bilo, nije to ni moja tradicionalna kuhinja u klasicnom znacenju, ali kod nas u kuci se uvek sve jelo i probali su se novi recepti, a zbog roditelja smo uvek imali miks mediteranske i nase domace, prevashodno vojvodjanske kuhinje, ali svi volimo da eksperimentisemo sa hranom te se rano na nasem stolu svasta moglo naci....vecina ljudi kod nas kontam da ne bi ni pomirisala ono sta sam ja probala ili redovno jedem, ali ja u hrani stvaro uzivam i ako si otvoren, volis da kuvas i probas razlicite stvari dosta toga mozes da prilagodis licnom ukusu i tako dopunis svoju trpezu...

juce sam kampovala u kuhinji, danas sam na bolovanju
juce dinstan grasak, pire, sladak kuvani kupus, pekla paprike pa pohovala, rendala jabuke za zamrzivac (i po koji prst :lol:)
danas ofarbani prsti, iskasapljeni, bole me i noge al cu ipak malo da se svrckam po sokaci red je :metla:
danas ostaci od juce, plus kobaje doneli, sveki ce ustipke za veceru
sutra cu opet sator u kuhunji, sto je lepo kad imas veeeliku kuhinju :zaljubljena:

A gde si našao tu divnu činiju i to u nedelju?
Prvo smo otišli u Merkur, pa nismo našli, pa izgubili ključeve od kola, pa nam je trebalo pola sata da ih nađemo na nekom kazanu na koji sam ih ostavio kad sam princezi pravio repić... onda smo otišli u Kiku i našli, jedini model koji su imali.... (ali je dobar)
Danas imaju popust na sve 20-50%, osim, naravno, na kuhinjsko posuđe. :roll:

jel sme da se napiše i pošto je?

ja sam videla u home marketu ili home centru, kako se već zove ono na poslednjem spratu TC Ušće. Ima za 2.000, a ima i za 600 dinara.
Jednom sam tražila one zatvarače za flaše sa onom cevčicom, za ulje npr. i sve sam obišla što mi palo na pamet i samo u Kiki je bilo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back