Kako ti praviš baba ganush? Ja pre neki dan jela kod kume, pa mi se nije naročito svideo, a kaže, nije ni njoj. Pretpostavljam da ima milion različitih recepata za to.
S druge strana, musaka od patidžana joj je bila fenomenalna. Mnogo mi se više svidela nego što ja pravim. A ja po nekom originalnom grčkom receptu. Ona dodaje pirinča i pavlake i bude mnogo blaža. Meni moja bude jaka, a onaj patlidžan prosto štipa za jezik i nepce. Takav je bio njen baba ganush.
Kupila sam danas 2 kg patlidžana, ali mi nešto teška kesa bila. U drugoj ruci nosim 2 kg paprike, vidim nije isto. Dodjem kući, izmerim, a ono 3 kg patlidžana. Ne znam da li je bakica pogrešila ili mi je namerno natrpala da što pre ide kući.
Ja ga volim, može svašta od njega da se napravi a i može da stoji par dana. Danas sam mislila musaku, ali muž nešto majstoriše po kuhinji, pa ne bih da mu smetam.
Inače mi je je kuhinja i dalje u vanrednom stanju, imam samo šporet, sudoperu i jedan element, ostalo je u trpezariji i na terasi, pa mi se ne prave nikakva komplikovana jela, jer se izgubim dok nadjem gde mi je šta.
pa ne vole svi ljudi patlidzan, neko ubacuje vise tahinija neko manje, zavisi i od kolicine maslinovog ulja koje stavis jer i ono mu daje ukus.ja nemam neki odredjeni recept koji sledim vec sam izmesala nekoliko koje sam nasla pa pravim po svom ukusu, uvek probam dok pravim i obavezno pre nego sto posluzim - kada se rashladi probam opet ukus jer ima razlicit ukus kad se ohladi i dok je topao ili mlak.neki ljudi vade semenke iz patlidzana jer one mu daju opori ukus, ali recimo da nije to za svakoga...ja imam bas raznolik ukus i volim da probam novo, te sam naviknuta na sve mogucnosti....par ljudi koji su probali bi napravili facu i doslovno razmislili o ukusu, i onda je postalo stvar navike pa su se odusevili sto bi vise jeli.
ja pravim otprilike ovako: patlidzane ispecem u rerni, izbusim ih viljuskom pre pecenja da ne bi eksplodirali, kad su gotovi presecem i izvadim sadrzaj u pustim da se rashladi malo...isitnim stapnim mikserom jer vise volim kremastu teksturu, mada neko voli i da ostavi da se osete komadici patlidzana, i na to dodajem po ukusu tahinija (ja stavljam manje dve dve i po supene kasike na dva velika i teska patlidzana, dok mamam voli recimo da natrpa tahnija pa se oseca vise on nego patlidzan), dva do tri cena belog luka u zavisnosti koliki su, ne sme da bude previse jer ubije ukus. sad sam stavila jednu limetu celu, to mora da se proba i ide po ukusu, devicansko maslinovo isto po ukusu, mleveni kim, so, biber, malo cayenne pepper da bi se tek naslutila ljutina, susam u semenkama,ne previse vise dekorativno nego za ukus, od gore obavezno jos prelijem maslinovim uljem,on mu daje lep ukus po mom misljenju i seckani persun od gore....mislim da je to to, valjda nisam nesto izostavila...ali u sustini bilo koji od recepata koje mozes da nadjes na netu pa iskombinujes po ukusu.
sto se musake tice isto pravim sa malo pirinca i sve slojeve zalivam kombinacijom pavlake jaja i mleka, mada sam ja u mojoj napravila jos neke modifikacije, meso dinstam na belom luku a ne na crnom, jer meni ima bolji ukus i oplemeni meso, a od zacina obavezno stavljam i timijam, truncicu kima i mlevenog korijandera, cimet (pravim samo sa telecim, mada bih ga isto stavila ako bih pravila sa jagnjetinom to bi bila musaka ubica, po mom ukusu

),i ako imam jos nesto od zacina sto se slaze....i da stavljam tanke kriske paradajza izmedju slojeva, da mu na svezini ali nikako ne preterujem jer paradajz zna da ima jak ukus pa da ubije sve ostalo....patlidzan ne obradjujem termicki pre toga, samo ga posolim i stavim da odstoji da pusti vodu, ocedim i istresem i to je to, kriske jako tanko secem da bi se dobro ispekle...eto tako nekako je moja musaka, i nema jak ukus...sa krompirom ne pravim u opste, ova mi x puta bolja. ali ja stvarno obozavam patlidzan tako da mi dobar u svemu...