Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja rizoto pravim iskljucivo u rerni, jednostavnije mi je da ne stojim pored sporeta da bi mesala i nikad ne bude suv .
Jedino prvo proprzim crni luk na malo ulja na ringli , pa zatim stavim na luk i pirinac i przim 3-4 minuta.Ako je sa mesom dodajem ga kad i pirinac iseceno na kockice Onda dodam ostalo ( zavisi kakav pravim, najcesce dodajem sargarepu na kocke, malo graska i kukuruza secerca ) pa u rernu .Nalivam vodom i uvek bude super ukus, od zacina obavezno kurkuma ( dodajem je u sva jela, izmedju ostalog stiti i od raka ) i djumbir.Povremeno promesam i po potrebi dolivam vodu.
Bitno je da u momentu kad je pirinac skuvan bude malo retkast , izvadi se i poklopi i kroz nekoliko minuta je taman kremast i socan
ovako i ja....

Ja rizoto pravim iskljucivo u rerni, jednostavnije mi je da ne stojim pored sporeta da bi mesala i nikad ne bude suv .
Jedino prvo proprzim crni luk na malo ulja na ringli , pa zatim stavim na luk i pirinac i przim 3-4 minuta.Ako je sa mesom dodajem ga kad i pirinac iseceno na kockice Onda dodam ostalo ( zavisi kakav pravim, najcesce dodajem sargarepu na kocke, malo graska i kukuruza secerca ) pa u rernu .Nalivam vodom i uvek bude super ukus, od zacina obavezno kurkuma ( dodajem je u sva jela, izmedju ostalog stiti i od raka ) i djumbir.Povremeno promesam i po potrebi dolivam vodu.
Bitno je da u momentu kad je pirinac skuvan bude malo retkast , izvadi se i poklopi i kroz nekoliko minuta je taman kremast i socan

...meni tako bude kad pravim klasican pilav, ali rizoto sa pecirkama ili povrcem ne pogodim, zato sam i pitala....

...hvala devojke svima, probacu tako...

Ja ne volim šargarepu u rižotu, bude preslatko....

Maslinovo ulje nije dobro za dinstanje, bolje probaj ulje od koštica grožđa. ;)

Ja na njemu izdinstam crni luk, pa dodam šampinjone da se polako dinstaju na pari (ne dodajem vodu). Onda ubacim oko 100-150 gr integralnog pirinča (koji pre toga treba skuvati), dodam malo vegete i belog luka u prahu i to je to. Nije kalorično, a najedeš se fino. Ukus je fenomenalan, a i lako se sprema ;)

Sve isto samo umesto integralnog dodam žuti pirinač. Ne stavljam beli luk već samo so, suvo povrće, i neku travku tipa majčinu dušicu. I volim beli biber. Odozgo parmezan ili neki slanši kačkavalj.

...hebiga Smoki meni su najdraza ta jela koja idu u rernu, a i ona koja ne idu ja sam "preradila" da idu:lol:

...mada sad redje koristim rernu, za nas dve ali kad nas je bilo vise, rerna mi je bila zakon...

Slažem se Affroz:girl:jeste možda duža petljancija, ali kad zapečeš u rerni ima drugačiji šmek jelo. Ja i punjene paprike kad imam vremena i kad me ne mrzi zapečem u rerni.
A danas za ručak: ĐUVEČ IZ RERNE!z:shock:

El mogu ja da pitam nešto u vezi sa sarmom? :)
Elem, davno sam jela kod jedne rodjake neku, kako je ona nazvala, bosansku sarmu. Mleveno meso i pirinač, kao i za običnu sarmu, ali se ne upržava. Onako sirovo mleveno meso, pirinač i dosta belog luka, pa se time filuju sarme, pa se onda to krčka na tihoj vatri. Joj razbila sam se bila od toga i mnogo mi se dopalo. Reče mi ona tada i tačan recept, ali sam ja tada bila mlada i zainteresovana za druge stvari, a ne za kuvanje, pa recept nisam zapisala. A sad ga više ne znam.
Da li neka od vas zna tačan recept? Pravila bih, a ne bih baš da idem šac-metodom, bojim se da ne omanem nešto, pa da ne ispadne lepo.

Nema šta da omaneš-dobro si skontala, ništa se ne prži osim luka na koji baciš meso i pirinač, normalno sa belim lukom i začinima, pa onda uvijaš sarme. Meni lično se nikada nije sviđalo ovo "crveno" takoreći kuvano meso koji mi nekako deluje kao "živo".

Ми баш данас имамо сарме, куване, па сланиница адидас, крчкана дуго и додата алева-уље и запечена у рерни.
Не постоји ни једна друга српска сарма.

El mogu ja da pitam nešto u vezi sa sarmom? :)
Elem, davno sam jela kod jedne rodjake neku, kako je ona nazvala, bosansku sarmu. Mleveno meso i pirinač, kao i za običnu sarmu, ali se ne upržava. Onako sirovo mleveno meso, pirinač i dosta belog luka, pa se time filuju sarme, pa se onda to krčka na tihoj vatri. Joj razbila sam se bila od toga i mnogo mi se dopalo. Reče mi ona tada i tačan recept, ali sam ja tada bila mlada i zainteresovana za druge stvari, a ne za kuvanje, pa recept nisam zapisala. A sad ga više ne znam.
Da li neka od vas zna tačan recept? Pravila bih, a ne bih baš da idem šac-metodom, bojim se da ne omanem nešto, pa da ne ispadne lepo.

Наравно да знам рецепт за српску сарму.
Листове купуса одвојити и ако су прекисели или преслани држати најпре у топлој, а затим и хладној води. На укус, прбаш и оцениш.
Лук (црни) пропржити да застакли, додати пола- пола 2x млевено јунеће и свињско од бута и пиринач, никако превише пиринча, трећина рецимом мање од меса. Посолити, побиберити.
Нека се пропржи али не предуго.
Тек онда, да се не би распало током пржења, додати у фил и сецкану сланиницу, може и суво месо. Све помештати са месом.
Листове сарме уролати и ставити да се крчка на лаганој ватри се кувају.
Онда са стране ставити уље и додати алеву, пропржити и пазити да не добије бордо боју, прелити сарме, додати суво месо, сланину, међу сарме..
У шерпу се сарме стављају тако да на дно бациш два-три велика иста, као и преко - прекријеш сарме.
Пећи док не оцениш и сама да је лепо поруменела корица горњег покривача од листова купуса.
То је то.

Poslednja izmena:
sendviči za doručak ... (nemam udela u ovome)

Fotografija1220.jpg

Nema šta da omaneš-dobro si skontala, ništa se ne prži osim luka na koji baciš meso i pirinač, normalno sa belim lukom i začinima, pa onda uvijaš sarme. Meni lično se nikada nije sviđalo ovo "crveno" takoreći kuvano meso koji mi nekako deluje kao "živo".

Pa onda ok. Mislila sam da nema još koji sastojak. Npr. beli luk je za ovu sarmu izuzetno bitan, bez dovoljno belog nije to to. Pa sam mislila da nema još nešto, na šta bi valjalo obratiti pažnju.

Razvigore, znam i ja ovu sarmu, naravno. Ali vidiš, tražila sam ovu gde se meso ne dinsta, već se sirovo mleveno zavija u sarme.

Pa onda ok. Mislila sam da nema još koji sastojak. Npr. beli luk je za ovu sarmu izuzetno bitan, bez dovoljno belog nije to to. Pa sam mislila da nema još nešto, na šta bi valjalo obratiti pažnju.

Razvigore, znam i ja ovu sarmu, naravno. Ali vidiš, tražila sam ovu gde se meso ne dinsta, već se sirovo mleveno zavija u sarme.

То није термички обрађено како ваља и добијеш онако, као хабмургер у купусу јело, а и у Босни праве 90% "сарми" чист пиринач.
Била си ти много гладна, ћеро, кад ти се то допало.
Тако мени алпска салама једном кад сам путовао, послужила ме жена сендвичом, а ја мртав гладан.
Дошао кући, ајде да купим - фуј, подригуша.

То није термички обрађено како ваља и добијеш онако, као хабмургер у купусу јело, а и у Босни праве 90% "сарми" чист пиринач.
Била си ти много гладна, ћеро, кад ти се то допало.
Тако мени алпска салама једном кад сам путовао, послужила ме жена сендвичом, а ја мртав гладан.
Дошао кући, ајде да купим - фуј, подригуша.

E, sad me baci u razmišljanje... stvarno mi se dopalo, breeeeJ :lol:
Doduše, davno beše, pa ne pamtim ukus, ali pamtim da jeste bilo ukusno i da sam danima o tome pričala. Možda i zato što je spremano na peći na drva, onako lagano i dugo.
Običnu sarmu smo dokusurili juče, a napravila sam je vala za puk vojske :) I nikada da dosadi, mogla bih da je jedem danima i danima...

A šta ću danas? Supu imam, kuvala sinoć... ili bolje rečeno noćas. Imam neko povrće, neku blitvu ( mada ću je verovatno preskočiti danas ), imam nešto malo mesa... smućkaću neki dom-buć ( domaći bućkuriš, autor jela je moj ćalac ) to uvek ispadne prste da pojedeš.

Ne znam Ato, meni je to nesigurno. Koliko se meso ukuva takvim načinom pripreme? Zar ne ostane živo?

E, sad me baci u razmišljanje... stvarno mi se dopalo, breeeeJ :lol:
Doduše, davno beše, pa ne pamtim ukus, ali pamtim da jeste bilo ukusno i da sam danima o tome pričala. Možda i zato što je spremano na peći na drva, onako lagano i dugo.
Običnu sarmu smo dokusurili juče, a napravila sam je vala za puk vojske :) I nikada da dosadi, mogla bih da je jedem danima i danima...

A šta ću danas? Supu imam, kuvala sinoć... ili bolje rečeno noćas. Imam neko povrće, neku blitvu ( mada ću je verovatno preskočiti danas ), imam nešto malo mesa... smućkaću neki dom-buć ( domaći bućkuriš, autor jela je moj ćalac ) to uvek ispadne prste da pojedeš.

Наићи ће већ неко ко зна како се праве такве сарме, ич се не сикирај.
Ја бих исто за онај укус алпске саламе дао цео пршут у замену. Познат ми је осећај ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back