Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
meni je danas bas jako lepo ispao
izdinstala sam na maslinovom crni luk,beli,sargarepu na stapice,celer i papriku iz zamrzivaca,dodala pirinac,proprzila na suvo,pa dodala casu belog vina
kad je pirinac popio,dodala iseckane pecurke i polako nalivala po kutlacu vrele supe.kad upije,dodam opet.
na kraju sam zacinila sa safranom ,biberom i origanom
dosula jos jednu kutlacu supe,kocku putera,promesala,iskljucila plin i poklopila
kad sam servirala kroz par minuta taman je upio supu i posula sam sa parmezanom

...cekaj ta supa ti je bujon od kocke ili si kuvala supu pa odvojila deo za rizoto?

...ajd safran nemam, a i ne znam kako bi mi se to dopalo...probacu jednom,
nego ja uvek stavim u rernu na kraju, mozda tu zeznem, pa mi bude onako
malo suvlji....probacu drugi put tako na ringli....

...a pecurke koristim iskljucivo sampinjone, mada sam videla bukovace na meru
mogla bih i njih..za promenu....

...cekaj ta supa ti je bujon od kocke ili si kuvala supu pa odvojila deo za rizoto?

supu sam kuvala jer sam dala bobiju junece koske,al moze i od kocke supa,samo da je vrela
a safran mi je star 3 godine,jos iz tunisa
ovo je recept dzejmi olivera,rizoto ne sme da bude suv,mora da bude kremast
mada moze da bude od bilo cega
po meni je osnovno da se uprzi luk,doda na suvo da se uprzi pirinac,nalije belo vino,a posle nalivas sa supom
a ti pravis varijacije sa cim volis

Ja ne volim šargarepu u rižotu, bude preslatko....

Maslinovo ulje nije dobro za dinstanje, bolje probaj ulje od koštica grožđa. ;)

Ja na njemu izdinstam crni luk, pa dodam šampinjone da se polako dinstaju na pari (ne dodajem vodu). Onda ubacim oko 100-150 gr integralnog pirinča (koji pre toga treba skuvati), dodam malo vegete i belog luka u prahu i to je to. Nije kalorično, a najedeš se fino. Ukus je fenomenalan, a i lako se sprema ;)

supu sam kuvala jer sam dala bobiju junece koske,al moze i od kocke supa,samo da je vrela
a safran mi je star 3 godine,jos iz tunisa
ovo je recept dzejmi olivera,rizoto ne sme da bude suv,mora da bude kremast
mada moze da bude od bilo cega
po meni je osnovno da se uprzi luk,doda na suvo da se uprzi pirinac,nalije belo vino,a posle nalivas sa supom
a ti pravis varijacije sa cim volis

...e pa da, to je onda zato, meni uvek bude suv, a volim sve gde ima pirinca,
i to je lagan, a sit obrok...sledeci put cu tako....
Ja ne volim šargarepu u rižotu, bude preslatko....

Maslinovo ulje nije dobro za dinstanje, bolje probaj ulje od koštica grožđa. ;)

Ja na njemu izdinstam crni luk, pa dodam šampinjone da se polako dinstaju na pari (ne dodajem vodu). Onda ubacim oko 100-150 gr integralnog pirinča (koji pre toga treba skuvati), dodam malo vegete i belog luka u prahu i to je to. Nije kalorično, a najedeš se fino. Ukus je fenomenalan, a i lako se sprema ;)

...sve planiram da uzmem integralni pirinac ima kod nas u zdravoj hrani na meru, tamo inace kupujem sve sto mi treba prakticnije mi
je tako, i danas sam bila, ali mi ni na kraj pametni nije bio...tacno moram planski da odem samo za to....

...ja kuvam na jako malo ili cak potpuno bez ulja, a ta druga ulja su generalno jako skupa....

Jesu skupa su strašno. Čini mi se da sam zadnji put platila litru oko 600-700 dinara. Ali ta litra mi traje sigurno dva meseca, pa se tako tešim. :lol: Maslinovo ulje koristimo samo za salate i to retko kada, više volimo salatu bez ulja....

Evo, ovo ulje kupujem:

buy-korea-online-shopping-english-italy-olitalia-grapeseed-oil.jpg

safran je skup i nema nikakav ukus.
sluzi samo da pirinac oboji u narandzasto zuto..
meni je kari u rizotu neizostavan!

potpisujem!
Ja kupila u Tunisu neki jeftin safran, ali izgleda da su to samo latice nevena.
I ja volim kari u rižotu, a inače za bojenje u žuto je super kurkuma. Ja volim i ukus i miris. A pored toga, kažu da ima i neka dobra zdravstvena svojstva, zaštita od srčanih oboljenja i tako to...

Jesu skupa su strašno. Čini mi se da sam zadnji put platila litru oko 600-700 dinara. Ali ta litra mi traje sigurno dva meseca, pa se tako tešim. :lol: Maslinovo ulje koristimo samo za salate i to retko kada, više volimo salatu bez ulja....

Evo, ovo ulje kupujem:

buy-korea-online-shopping-english-italy-olitalia-grapeseed-oil.jpg

...videla sam to ulje u Tempu, ali ne kupujem nista od tih skupih ulja, kad mogu donesem domace maslinovo da imam u kuci
pa koristim za salatu ali ne uvek jer mi je jako....

...znam da su ti zacini uzasno skupi, kari koristim on je jeftiniji puno, dostupniji svima,
a ukus karija bas volim, i gde god imam piletinu ja dodam malo, cak i sebi u tanjir onako
"svez"....meni prija i miris i ukus:)

Dobar dan svima! Ja odmaram posle silnih praznika pa ni danas nista ne kuvam, muz ima prasetine i supe na raspolaganju. Ja cesto na poslu jedem nesto kuvano pa posle kod kuce mogu i sta god.

Dive jel imas neki recept za corbu od celera? Ja pravim razne corbice bas sam dan pre Badnjeg pravila moj favorit od sargarepe http://www.mirinirecepti.rs/supe/corba od sargarepe.htm

Da potvrdim za kurkumu, nisam probala ali moja koleginica je Arapkinja po ocu i kaze da je zdrav bas kao sto je Bi rekla, da nema ukus i da samo boji pirinac.

Xella, da li ovo ulje daje neki poseban ukus hrani ili ne neutralno?

Inace, ja maslinovo ulje obozavam, prosto mi je cudno da je nekom jako, i moj muz i ja bismo ga jeli non stop, samo ne u pasulju i sa pecenjem hahaha.

Pozdravcic svima!

Xella, da li ovo ulje daje neki poseban ukus hrani ili ne neutralno?

Skoro i da nema ukus i miris. Zato ga koristim češće nego maslinovo ulje. I bolje je za prženje i dinstanje....

Evo šta sam pronašla na netu o ovom ulju:

Ulje koštice grožđa
Kuvari ga rado koriste zbog njegovog nemasnog, blagog, koštunjavog ukusa. Odličan je za spremanje salata i preliva, ali i za kuvanje. Blagotvorno deluje na naše zdravlje jer poseduje visok nivo vitamina E i omega-6 kiseline. Smanjuje agregaciju krvnih pločica, sprečava nastanak hipertenzije izazvane viškom natrijuma, pomaže normalizovanju stanja lezija koje se javljaju kod gojaznosti i dijabetesa, povišava nivo HDL - dobrog holesterola, a snižava nivo LDL - lošeg holesterola. Osim za jelo, koristi se i za masiranje, jer usporava proces starenja kože, ima regenerativna svojstva i ublažava pojavu strija.

Ja rizoto pravim iskljucivo u rerni, jednostavnije mi je da ne stojim pored sporeta da bi mesala i nikad ne bude suv .
Jedino prvo proprzim crni luk na malo ulja na ringli , pa zatim stavim na luk i pirinac i przim 3-4 minuta.Ako je sa mesom dodajem ga kad i pirinac iseceno na kockice Onda dodam ostalo ( zavisi kakav pravim, najcesce dodajem sargarepu na kocke, malo graska i kukuruza secerca ) pa u rernu .Nalivam vodom i uvek bude super ukus, od zacina obavezno kurkuma ( dodajem je u sva jela, izmedju ostalog stiti i od raka ) i djumbir.Povremeno promesam i po potrebi dolivam vodu.
Bitno je da u momentu kad je pirinac skuvan bude malo retkast , izvadi se i poklopi i kroz nekoliko minuta je taman kremast i socan

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back