Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala najlepse na dobrodoslici i odgovoru. Ja sam ranije bila na nekom drugom forumu o bebama ali sam ovde strogo resila da budem domacica :-)

Jao Mrs. Bi da li si ti iz Zemuna? Da li si ti jednom pisala o nekoj maloj pijaci gde Sremci donose razne delikatese? Mislim ja sam sa tromedje ZEMUN FONTANA MERKATOR, i u pesmi opevano, al mm je Slavonac, bas bih da ga iznenadim nekim tako tajnim mestom sa domacim kobajama i cvarcima :-) Oni se naravno kunu da je kod njih najbolje... (Ako sam pogresno razumela tvoje prebivaliste, izvini)
Jesam, ja sam iz Zemuna i u Zemunu i sad sam blizu te male pijace gde Sremci donose svakojake svinjske djakonije, ali samo nedeljom. Ako poznaješ Zemun (a i ako ne poznaješ, lako je) to ti je iza one smešne velike sive zgrade, gde je restoran Argentina, gde Ugrinovačka ulica izlazi na autoput.
Moja mama je Slavonka, pa su mi poznati njihovi specijaliteti i moram da priznam da je tvoj muž u pravu - jeste njihovo najbolje. Ali ovo na pijaci Gornja Varoš je najbolje što se u ovom delu grada može naći. Ne mogu da tvrdim za druge delove grada.

http://www.bgpijace.rs/market.php?id=160
http://www.planplus.rs/prezentacija/3683/pijaca-gornja-varos

Evo ja sad kad imam vremena da vratim dugove, tj. napišem ono što su neke forumašice tražile. Recept za domaći bejlis za Bogomoljku i ostale. Recept je stavila fibi3 u prethodnom nastavku teme.
75 g prah secera
1 kapucino u kesici (bilo koji ukus - ja sam stavila od cokolade)
1 slag iz kesice
1 zumance
300 ml mleka
1 rum (unuce= 100 ml)

pomesa se secer, kapucino i slag, pa se doda mleko i rum.
posebno se umuti zumance (sve se to radi zicom za mucenje) pa se zumance pomesa sa prethodnim.
dobije se 1/2 l.
Neki su pravili i bez žumanca, ko ne voli živa jaja i nema neke razlike.

Lamar iz Biblioteke je tražila riblju paštetu. Ja sam pravila po ovom receptu, i menjala prema potrebama i u zavisnosti šta sam imala.

125 g putera (ja stavila margarin da bude posno i to upola manje, jer je meni to mnogo margarinasto, pa mi se ne svidja)
1/2 glavice crnog luka
3 manja kisela krastavca
1 konzerva tunjevine
1 sardina (ja stavila 2 tunjevine, jednu komadi, jednu komadići, tako sam imala)
sok od limuna (po želji)
2 kašičice senfa
biber, so po ukusu.

Umuti se puter (margarin) sa senfom, narendanim crnim lukom, pa doda ocedjena tunjevina i sitno seckani krastavci (ja luk i krastavce seckala u secku). Posoli se, pobiberi, stavi limunovog soka po ukusu, dobro se promeša, oblikuje i ukrasi po želji.
Piše u receptu: Veoma je ukusna. Mada ja mislim da je to stvar ukusa i da mi je ranije bolje ispala, ali ne znam kako sam ranije pravila.

Poslednja izmena:
O Mrs Bi hvala hvala. Pogledah na Plan plusu i pise da je ta pijaca od moje kuce 5.5 km ili 6 minuta hahaha. Ma znam gde je to, ne gde je tacno pijaca ali imam u glavi gde se skrece kad se ide novosadskim putem. Otici su sigurno ako ne u ovu nedelju, sigurno u sledecu.

Ako voles slavonske djakonije, da se pohvalim da nam je u nedelju stigao omanji kontigent kobaja (priznajem da su super), cvaraka (ne volim preterano ali moje dete od 3,5 godine bi jeo kao bonbone) i krvavice (e to nema sanse da probam, pa da mi plate).

Mi sutra samo interno obelezavamo Svetog Nikolu, mm pravi fish paprikas, ja lososa u foliji, naravno krompir baren sa persunom i belim lukom, i eto medeno srce. To je slava i mojima koji ne obelezavaju posebno a mm i ocu a i majci devojacka, nismo se jos odlucili da slavimo na veliko ali eto da se obelezi.

Evo ja sad kad imam vremena da vratim dugove, tj. napišem ono što su neke forumašice tražile. Recept za domaći bejlis za Bogomoljku i ostale. Recept je stavila fibi3 u prethodnom nastavku teme.
75 g prah secera
1 kapucino u kesici (bilo koji ukus - ja sam stavila od cokolade)
1 slag iz kesice
1 zumance
300 ml mleka
1 rum (unuce= 100 ml)

pomesa se secer, kapucino i slag, pa se doda mleko i rum.
posebno se umuti zumance (sve se to radi zicom za mucenje) pa se zumance pomesa sa prethodnim.
dobije se 1/2 l.
Neki su pravili i bez žumanca, ko ne voli živa jaja i nema neke razlike.

Lamar iz Biblioteke je tražila riblju paštetu. Ja sam pravila po ovom receptu, i menjala prema potrebama i u zavisnosti šta sam imala.

125 g putera (ja stavila margarin da bude posno i to upola manje, jer je meni to mnogo margarinasto, pa mi se ne svidja)
1/2 glavice crnog luka
3 manja kisela krastavca
1 konzerva tunjevine
1 sardina (ja stavila 2 tunjevine, jednu komadi, jednu komadići, tako sam imala)
sok od limuna (po želji)
2 kašičice senfa
biber, so po ukusu.

Umuti se puter (margarin) sa senfom, narendanim crnim lukom, pa doda ocedjena tunjevina i sitno seckani krastavci (ja luk i krastavce seckala u secku). Posoli se, pobiberi, stavi limunovog soka po ukusu, dobro se promeša, oblikuje i ukrasi po želji.
Piše u receptu: Veoma je ukusna. Mada ja mislim da je to stvar ukusa i da mi je ranije bolje ispala, ali ne znam kako sam ranije pravila.
Sutra, tj. danas cu vec napraviti ;)

Opet ja sa medenim srcem od Marge :zlud: Jel onih 6 kasika pekmeza ide u testo + za premazivanje.
Jel pecete na 200?
Da ide u testo, peče se na 180-200 dok krajevi ne počnu da se odvajaju od pek papira (koji je obavezan jer nema ulja u testu pa se zalepi za pleh) A premazivanje kore pekmezom koliko želiš, ja nekad stavim i 2/3 tegle jer pečem u baš velikom plehu. Šolje su veličine od one "don " kafe, one kao manje crvene, mislim da imaju jedva 2 dl.

O Mrs Bi hvala hvala. Pogledah na Plan plusu i pise da je ta pijaca od moje kuce 5.5 km ili 6 minuta hahaha. Ma znam gde je to, ne gde je tacno pijaca ali imam u glavi gde se skrece kad se ide novosadskim putem. Otici su sigurno ako ne u ovu nedelju, sigurno u sledecu.

Ako voles slavonske djakonije, da se pohvalim da nam je u nedelju stigao omanji kontigent kobaja (priznajem da su super), cvaraka (ne volim preterano ali moje dete od 3,5 godine bi jeo kao bonbone) i krvavice (e to nema sanse da probam, pa da mi plate).

Mi sutra samo interno obelezavamo Svetog Nikolu, mm pravi fish paprikas, ja lososa u foliji, naravno krompir baren sa persunom i belim lukom, i eto medeno srce. To je slava i mojima koji ne obelezavaju posebno a mm i ocu a i majci devojacka, nismo se jos odlucili da slavimo na veliko ali eto da se obelezi.

:heart: malo, zna dete šta valja.

Srećna ti slava!
I svima koji slave, a koji verovatno neće stići danas da dodju na temu :)

Neki (sa nekih drugih tema) su tražili recept za slanu tortu i čoko baklave, pa evo:
Zetova torta je recept teta Ire sa kulinarstva, a baklavice moje bivše koleginice (otišla je u penziju).

ZETOVA TORTA

I kora> Umutiti 2 jaja, 50ml ulja. 125ml jogurta, 4 kasike brasna, 2 kafene kasicice crvene ljute paprike, 0,5 kesice praska za pecivo i peci na 200 stepeni oko 5 do 10 minuta.

II kora> Sve kao za prvu ali bez paprike.

III kora> Sve kao za prvu samo dodati jos 500gr obarenog iseckanog spanaca. (može i manje spanaća, prim. Mrs.Bi)

Fil> 600gr sremskog sira, 300gr pavlake, 250 gr putera dobro umutiti i u to dodati 300gr sitno iseckane praske sunke.
Filovati kore i ukrasiti po zelji.
Pecem u plehu otprilike 23 sa32 To su oni standardni teflonski plehici. Stavim ipal pek papir namazan uljem.

Baklavice sa čokoladom:

1/2 kg tankih kora
300 g melvenih oraha + 100 seckanih
100 g milka čokolade u originalnom receptu, ali ja stavljam za kuvanje da bi bila posna
1 margarin - u originalnom receptu maslac, ali onda nije posno

Šerbet (sirup) za prelivanje:
700 g šećera
500 g vode
nekoliko kolutova limuna

Odvojiti parče margarina (oko 50-100 g) istopiti i pomešati sa orasima i čokoladom, koja može da se izrenda, ali je lakše i brže da se otopi u mikrotalasnoj.
Svaku koru preklopiti na pola i duž cele ivice staviti fil i urolati ga u rolnu.
Prethodno sam kore onako u gomili odsekla na širinu pleha (najvećeg - od šporeta).
Kad sam napunila pleh rolnama, iseći ih na dužinu od oko 6 cm... izračunati u zavisnosti od širine pleha, da budu jednake.
Ispeći na 180-200°C oko 30 min. Videti, kad porumene...
U medjuvremenu skuvati šerbet, pa kad se izvade iz rerne, odmah preliti.
Plivaju u svoj toj vodi, ali ne sekirajte se, vrlo brzo će je upiti.

slana tortaa.jpg
bakllava.jpg

Poslednja izmena:
Dobro vece dame i gospodje :-) (kad se vec Bi dopao pozdrav da ponovim)

Samo da javim da je medeno srce po receptu Marge Simpson hit, eto moja svekrva je trazila recept i zapisala. Ja sam jedino promenila sto sam stavila kiselu vodu umesto obicne, to sam prvi put uradila jer sam procitala u nekim receptima... Sutra nosim i na posao.

Pozdravcic.

Ja da potvrdim ZD, idem svake godine u Sremsku Mitrovicu na Sv. Nikolu i uvek je mrsno :-) Doduse, u suprugovoj familiji su uvek mrsno slavili Sv. Nikolu, sa pecenjem i sve po redu a oni su Slavonci, tako da nemam pojma...

Sto se kuvanja danas tice, pa idemo na drugi dan slave u Srem :-) pa necemo kuvati. Ako kojim slucajem suprug okasni sa posla pa ne odemo, imamo prebranac koji nismo juce ni pipnuli i neko meso.

Mali u vrticu imao za rucak "otvorenu sarmu od kiselog kupusa sa svinjskim mesom" (plus hleb i banana, tako pise), sto on nije jeo, pa ce jesti kod bake sada junecu corbicu.

Bravo domaćice.:ok:
Nego, slučajno naiđoh na ovo, pa me interesuje, kad se slatka pavlaka zagreje, je l' se zgusne?
http://www.roditelji.hr/recepti/torte-i-kolaci/1600-cokoladna-fantazija.html

Mogu ja, mogu ja. :)
Pravim slicno...ja stavim slatku pavlaku, malo putera i cokoladu na pari da se cokolada istopi, ali ne i da provre smesa. Ostavim da se ohladi (sat-dva), posle mikserom umutim, udvostruci se masa, a bude vazdusasta krema...

(ova torta, pa razne kombinacije, nekad samo biskvit i jedan sloj kreme...)
coolinarika.com/recept/kraljica-cokolade/

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back