Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I kolači: ovi romboidi su pišinger kocke (mislim nisu kocke kad su romboidi), ove kocke su posne oblande sa dva krema i rolat od kokosa. Ja kokos ne volim....

kolači onako, ali čoko baklava je fenomenalna:

Bila je i torta od lešnika, nisu mi uspele slike, a nema ništa naročito da se vidi, nisam je ukrašavala, samo posula mlevenim lešnikom.

da bi biljna ulja dobila kremastu teksturu ili da bi bila pogodni za mazanje dodaju im se mlecni protein, kazein sto rece mardz. isto se dodaje i u biljne sireve.
postoje margini bez kazeina ali su to mahom proizvode od soje, al posto ja soju bas nesto i ne konzumiram o njima ne znam mnogo.
isto tako sojina ili pirincana mleka mogu da sadrze kazein.
kolicina tog proteina je mala u svim tim proizvodima (da kazem obogaceni su njime) tako da ko sto kaze mardz da se tleori se. jedino kada je neko alergican na mleko onda se ne tolerise.
zasto se to ne pise na pakovanju to vec ne znam. pre ces naci proizvod koji ce na amnbalazi imati da ne sadrzi mleko kao alergen.

dakle, postoje margarini i biljni sirevi koji ne sadrze kazein (i oni koji sadrze i to je navedeno na pakovanju, mora da bude, prema nekomtamopravilu koje sam citala) :)
takve i koristim u postu, zapravo, skoro da i ne koristim, jer inace izbegavam margarine i proizvode od soje.
pavlaku biljnu jos uvek nisam pronasla, a da je posna, kao sto je mardz i rekla svaka ima mlecni protein.
sa stanovista posta, ne bi trebalo da se tolerisu sastojci zivotinjskog porekla, ali neka ostane da je to individualno. ;)
i da ne promasimo temu, evo moje pite od praziluka i heljde.

edit: nekotamopravilo = pravilnik o deklarisanju i oznacavanju upakovanih namirnica

Poslednja izmena:
...Bi, gozba ti je bila divna, mene fasciniraju tvoje korpice, stvarno si se potrudila, a imala si i divan razlog:super:

...ja ne postim, jedva izdrziv Badnji dan i Veliki petak, ali znam da se u toku posta ne mogu jesti ni zele bombone, gumene, ratluci,
i takva vrsta slatkisa jer je u njima suva svinjska hrskavica, koja daje taj zelatinasti izgled slatkisima te vrste...eto ko ne zna...

...i iskreno se divim svima koji imaju volje, zelje i snage da izdrze te duge postove...

dakle, postoje margarini i biljni sirevi koji ne sadrze kazein (i oni koji sadrze i to je navedeno na pakovanju, mora da bude, prema nekomtamopravilu koje sam citala) :)
takve i koristim u postu, zapravo, skoro da i ne koristim, jer inace izbegavam margarine i proizvode od soje.
pavlaku biljnu jos uvek nisam pronasla, a da je posna, kao sto je mardz i rekla svaka ima mlecni protein.
sa stanovista posta, ne bi trebalo da se tolerisu sastojci zivotinjskog porekla, ali neka ostane da je to individualno. ;)
i da ne promasimo temu, evo moje pite od praziluka i heljde.

edit: nekotamopravilo = pravilnik o deklarisanju i oznacavanju upakovanih namirnica

ne znam da li se nesto promenilo, ali kada je meni pre dosta godina trebala samo ne mlecna hrana npr. dobor jutro nije imao na ambalazi da sadrzi kazein :confused:

ne znam da li se nesto promenilo, ali kada je meni pre dosta godina trebala samo ne mlecna hrana npr. dobor jutro nije imao na ambalazi da sadrzi kazein :confused:

onaj prvi u zutoj kutijici, sto postoji od vajkada :) je mlecni i to pise na poklopcu. ok, njega verovatno nisi ni uzela, cim si trazila nemlecni :lol:
na ostalima pise da mogu sadrzati tragove mleka, jer se verovatno proizvode na istoj proizvodnoj traci kao i mlecni, pa je moguce da se nadje u nekim pakovanjima koja su na pocetku "smene" mlecnih i nemlecnih na traci, ali mu to nije obavezan sastojak koji ce se naci u svim kutijicama. ako je u pitanju alergija, onda je rizik i kad je navedena mogucnost tragova... nezgodacija :(

nego da ne bude da samo spamujem :rumenko: danas bio gulas sa knedlama. pojelo se sve pre nego sto sam stigla da slikam

umalo da zaboravim. koliko puta treba samleti meso za tatarski biftek?

ne treba ga mleti..
uzmes biftek i ostrim nozem struzes sa one opne od misica koja je sigurno ostala na jednoj strani..tako ces da se resisi svake zilice, meso neces da ubijes u pojam i bice mnogo ukusnije.

onaj prvi u zutoj kutijici, sto postoji od vajkada :) je mlecni i to pise na poklopcu. ok, njega verovatno nisi ni uzela, cim si trazila nemlecni :lol:
na ostalima pise da mogu sadrzati tragove mleka, jer se verovatno proizvode na istoj proizvodnoj traci kao i mlecni, pa je moguce da se nadje u nekim pakovanjima koja su na pocetku "smene" mlecnih i nemlecnih na traci, ali mu to nije obavezan sastojak koji ce se naci u svim kutijicama. ako je u pitanju alergija, onda je rizik i kad je navedena mogucnost tragova... nezgodacija :(

ja kad jedem mlecno onda je puter u igri, a sam bez mlecnog onda izbegavam sve ono sto bi moglo ga sadrzi.
mleko u tragovima je sasvim ok sa stanovista posta

nego da ne bude da samo spamujem :rumenko: danas bio gulas sa knedlama. pojelo se sve pre nego sto sam stigla da slikam

umalo da zaboravim. koliko puta treba samleti meso za tatarski biftek?
Najmanje 2 puta a mašinica podešena na najfinije.
Mada bi trebalo ručno da se isecka na sitne kockice i da se ugnječi viljuškom i kašikom sa ostalim začinima, naravno ako te ne mrzi:)
Mariniraj meso dan pre nego ga samelješ

ps ako vec hoce da ga pravi, onda je red da se napravi kako treba, ja sam bar takvog misljenja, neke stvari treba praviti il kako treba il ne praviti uopste.... to svakako nije nesto sto pravi cesto, treba vremena naravno, ako je vreme problem onda se pravi jelo koje to vreme ne zahteva.... ja prva ne volim nista sklepano....
to ko sto prave krempite i princes krofne s pudingom:-D :-P
to je greh :deda: :-D

ps ako vec hoce da ga pravi, onda je red da se napravi kako treba, ja sam bar takvog misljenja, neke stvari treba praviti il kako treba il ne praviti uopste.... to svakako nije nesto sto pravi cesto, treba vremena naravno, ako je vreme problem onda se pravi jelo koje to vreme ne zahteva.... ja prva ne volim nista sklepano....
to ko sto prave krempite i princes krofne s pudingom:-D :-P
to je greh :deda: :-D
Slazem se.
K'o što moja draga kaze što se mučiš i seckaš taj luk sitno ... ubaci u blender i gotovo.:roll:
E draga,kroz suze odgovaram, nije to isto:rtfm:
Mada, veruj mi da nećeš primetiti razliku da li je strugan, seckan ili mleven. Ako je lepo začinjen i ukusan.
Stvar ličnog uverenja.:heart:

Sto volim kad prodjem ovde u ove kasne sate a gladnaaa..:dash:
nas danasnji rucak..
govedji vinski gulas i krompir pire..
attachment.php

...Bi, gozba ti je bila divna, mene fasciniraju tvoje korpice, stvarno si se potrudila, a imala si i divan razlog:super:

...ja ne postim, jedva izdrziv Badnji dan i Veliki petak, ali znam da se u toku posta ne mogu jesti ni zele bombone, gumene, ratluci,
i takva vrsta slatkisa jer je u njima suva svinjska hrskavica, koja daje taj zelatinasti izgled slatkisima te vrste...eto ko ne zna...

...i iskreno se divim svima koji imaju volje, zelje i snage da izdrze te duge postove...
Žele bombone su sa agar agarom a to je posni želatin iz morskih algi, a ratluk je sa skrobom i on je postan, ostalo nije.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back