Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...to za puter nisam znala...

prave sa puterom..
i zato imaju onako malo smek..
al meni ne smeta,jer znam sta je unutra..
mislim, dobra baklava bez puterqa ne postoji!
oni kore koje redjau zalivau otopljenim puterom..a onda vrelu ispecenu baklavu prelivaju secernim sirupom..
ali veruj modesti, da one koje jedem u bg,nisu isto slatke kao ove u tr..
turske su manje..
i sve im je manje slatko i slano, nego sto je hrana kod nas..
pa evo,jedno od merila je da posle nicea sto sam pojela nisamvbila zedna..ni slanog, ni slatkog..

prave sa puterom..
oni kore koje redjau zalivau otopljenim puterom..a onda vrelu ispecenu baklavu prelivaju secernim sirupom..
turske su manje..
pa evo,jedno od merila je da posle nicea sto sam pojela nisamvbila zedna..ni slanog, ni slatkog..

...pa onda sto mi ovde pravimo i nisu baklave vec neke suve slatke pite od oraha....mislim bar mi koje ne
stavljamo puter u baklavu.....stvarno nisam nikad cula...verovarno je ukusnije...

...pa onda sto mi ovde pravimo i nisu baklave vec neke suve slatke pite od oraha....mislim bar mi koje ne
stavljamo puter u baklavu.....stvarno nisam nikad cula...verovarno je ukusnije...

..nije.. :) ..posna baklava po dobrom receptu je chudo (narochito su savrshena ona poslednja dva parcheta treceg ili chetvrtog dana :lol: )
..meni svaka (od originalne turske do baklava carstva) sa puterom ima ukus putohleba koji treba da ti da snagu za osam sati veranja po planini ili kopanja vinograda ili talozenja salceta za crne dane i trbushne plesove,
a ne kolacha za zimsko uzivanje u energiji oraha..
..mozda sam samo ja u pitanju.. :)

..nije.. :) ..posna baklava po dobrom receptu je chudo (narochito su savrshena ona poslednja dva parcheta treceg ili chetvrtog dana :lol: )
..meni svaka (od originalne turske do baklava carstva) sa puterom ima ukus putohleba koji treba da ti da snagu za osam sati veranja po planini ili kopanja vinograda ili talozenja salceta za crne dane i trbushne plesove,

...ovo za najsladja dva zadnja parceta se slazem skroz, mada je meni svaki kolac tako na kraju najsladji:rumenko:lol:
...e vidis nisam nikad razmisljala o baklavi kao o posnom kolacu, verovatno zato sto se u mojoj kuci posti dva dana u
godini i to zadnjih par godina...pre toga ni toliko...

nisi, ni ja ih ne volim :)

prave sa puterom..
turske su manje..
Verujem ti. Kazem ti i ovde ih ima (isto ih turci prave).
Prvo i kore koje oni prave se razlikuju od ovih koje mi pravimo, mislim na rucni rad, naravno, ne masinske. Sirup je tacno dozirane temperature i tacne kolicine. Pecena baklava stoji najmanje 24h pre nego se zalije. A bez putera baklava na taj nacin ne moze da se topi u ustima i bude tako krckava. I u kucnoj varijanti sam probala bezbroj recepata baklava (jer neki ljubitelj slatkisa nisam, ali eto baklave volim) i baklava sa uljem je sasvim nesto drugo od ove sa puterom.

Mnogi ne podnose miris putera, nista cudno.

ja pravila baklavu sa puterom ( danas ču tek da probam pošto mora da odstoji ), ne znam drugačije...
žena iz Sarajeva ih probala, kaže to je to...
samo da još malo usavršim izgled, manje parčiće da sečem i kaže da mogu da se udam :D
Ne treba da ih sečeš, nego kore isečeš na trake 7-8 cm pa na svaku koru fil i svaku posebno umotavaš u trouglove, to je onda pravo.

Čorbica sa glavom lososa (ako ima neko ko ne zna, u Metrou su 150 din, a bude dosta mesa, kao za jednu pristojnu šniclu), Od juče ostalo kineske klope i pirinča pa sam to izmešala, dodala malo začina, brašna, napravila krokete i uvaljala u samleveni susam pa ispekla, i baciću pomfrit u fritezu, to svi vole. Ona kineska bila malo kiselija nego što sam nameravala pa se zato nije pojela , ali kroketi su ok, jer ima dosta pirinča pa se ne oseti.

sinoc sam se vratila turkiservejzom i za klopu su posluzili svezeg lososa..a ja ga ne voliiim :sad2:
a ne voli ni moje dete..obe smo uvalile njenom decku nase, a posle je ceo avion mirisao do beograda na ribu..
jedva sam cekala da sletimo..
sta cu seljanka sam, al stvarno mi ne prija..
izvini marge nista protiv tvoje corbice, samo me je ovo sto sam procitala asociralo na sinocni miris..

...zuris negde Bejbice, m?:mrgreen::lol:

:lol::lol::lol:
to se samo tako kaže kad domaćica umesi nešto dobro

Ne treba da ih sečeš, nego kore isečeš na trake 7-8 cm pa na svaku koru fil i svaku posebno umotavaš u trouglove, to je onda pravo.

sve baklave uvijene u trouglove više liče na neku slatku pitu , bar što sam ja imala prilike da probam :D
pitanje je koji je pravi i originalni recept kad su baklave u pitanju

danas za rucak domaca juneca supica, a onda meso iz supe i povrce iz supe uz sos.... neki beli sos, videcu dal s mirodjojm, renom il belim lukom :)
i naravno, uvece opet sutlijas
lol.gif

Slatke su i ove u Turskoj, samo dive od odusevljenja nije registrovala. Jedino sto oni sve, ali sve baklave spremaju sa puterom. Zbog toga imaju takvu lepu boju i tako se rone. I ja kad napravim sa puterom dobije se potpuno isti shmek.
Ako je nesto u secernom sirupu ne moze da ne bude slatko. Ako sirup od baklave nije dovoljno gust, baklava nije uspela. Znaci slatko je kako-god da se obrne okrene.

Ili biljnim maslom, mlacanicom...isti je smek,ako ne i bolji...

Ili biljnim maslom, mlacanicom...isti je smek,ako ne i bolji...

... ili 'kravlja mast', i taj naziv sam cula za domaci puter. :)
Upotreba mu je ista, jeste malo "neznijeg" mirisa, narocito za one koji nisu ludi za puterom u kolacima i tortama. Mana mu je sto je preosetljiv za kreme, ocas moze da dovede krem u tecno stanje, ukoliko nisu svi sastojci ujednacene temperature.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back