Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pitanje za Smoki... kakva je bila ona piletina iz Metroa u paketu od 10 kg ? Ima li mnogo otpada tipa masnoće ? Ja sam prošli put kupila takvo pakovanje karabataka i mnogo je dobro bilo, osim što je na svakom bilo i parče trtice, a i dosadi samo jedna vrsta mesa. Sad je opet i jedno i drugo na sniženju pa bi da strpam u zamrzivač do daljnjeg.

E i ja ću danas musaku, ali od kelja. Mislila sam faširane šnicle i varivo od kelja, ali ovo mi je brže i sigurno će bolje proći kod ukućana. Kad se prelije pavlakom i jajima i zapeče u rerni neće ni primetiti da je kelj u pitanju. A onako bi se mrštilil.

Varivo od kelja, kao i svako. Ja to sve isto spremam. Izdinstam luk, dodam malo šargarpe iseckane na kolutiće, a može i druge zeleni. I isekcan krompir ili dva na kockice. Ubacim iseckani kelj, nalijem vodu i pustim da se kuva. Posle stavim onu laku belu zapršku, začinim, u kelj valja dosta bibera da se stavi i na kraju seckanom belog luka.

..kod mene danas dinstana piletina na vodi, i malo krompira cu kasnije da ubacim u to...piletina domaca pa pustila
malo svoju masnocu, mada sam ja skinula sve ste se moglo skinuti....a jos je pile setalo po dvoristu, kakvo bi tek
masno bilo da je zivot provelo u kavezu....uz to kupus salata...

..sutra sladak kupus sa junecim rebrima svezim...da potraje dok budem odsutna...

Jeste, obično, kao ono što postoje robne makre "dobro" "merkator"... imaju i drugih proizvoda, ali je pod rukom Slovenaca koji postavljaju neke standarde. Verovatno ima nekih dodataka, aditiva, mada ne piše na pakovanju. Mnogo dobro se mesi, mnogo više tečnosti upija (manje se troši) , ne lepi se, lepo naraste kada se peče. Ne spada kiflica u "lepinju", kada je napraviš nego stoji visoko i čvrsto. Ima neka mala rukica nacrtana na pakovanju.

Jeste, obično, kao ono što postoje robne makre "dobro" "merkator"... imaju i drugih proizvoda, ali je pod rukom Slovenaca koji postavljaju neke standarde. Verovatno ima nekih dodataka, aditiva, mada ne piše na pakovanju. Mnogo dobro se mesi, mnogo više tečnosti upija (manje se troši) , ne lepi se, lepo naraste kada se peče. Ne spada kiflica u "lepinju", kada je napraviš nego stoji visoko i čvrsto. Ima neka mala rukica nacrtana na pakovanju.

...bas cu obratiti paznju, nisam videla do sad, ili me nije zanimalo...."dobro" je stvarno dobro, sve sto sam njihovo kupila nisam se pokajala, naprotiv,
jako sam zadooljna..."merkator" nemam nigde u blizinii pa i ne uzimam, ali mi je takodje "premija" skroz ok, a pristupacnije su cene...

ja stalno vidjam njihov kombi, sa pet raširenih crvenih prstića, ali gde ga istovaraju nisam videla. Ovde preko puta imam Rodu, u starom kraju sam imala Maxi, a ima i privatnih prodavnica, možda tamo voze. I nisam znala da imaju brašno, mislila sam samo hleb i pecivo. Možda u Merkatoru i Rodi. Nemoj me držati za reč, ali proveri ako imaš u blizini.

Varivo od kelja, kao i svako. Ja to sve isto spremam. Izdinstam luk, dodam malo šargarpe iseckane na kolutiće, a može i druge zeleni. I isekcan krompir ili dva na kockice. Ubacim iseckani kelj, nalijem vodu i pustim da se kuva. Posle stavim onu laku belu zapršku, začinim, u kelj valja dosta bibera da se stavi i na kraju seckanom belog luka.

Исто тако правим, с тим што не стављам шаргарепу и само ставим бели лук да ми се застакли мало, ништа црни.
Заправо, спремам исто као прилог од блитве, без беле запршкице.

moja mama nakupovala neke domace pilice, kaze valjda kila je bila 200 dinara, ako sam skontala, mozda da kupite tako od nekih sto drze pilice
ona kupila da ih dimi, kaze da je super dimljeno pile

Juče sam probala kolač po receptu tvoje bake, sa grizom i kokosom. :)

Odušev totalni! Poput paperjastih oblaka s nežnim kremom.

Veoma nepretenciozan kolač a sasvim zavodljiv ukusom.

Fotografije nemam. Sinoć, uz nasmejano društvo i neke naše priče, kolač je planuo i zaista se svima dopao.

Boki, hvala za inspiraciju. :)

Juče sam probala kolač po receptu tvoje bake, sa grizom i kokosom. :)

Odušev totalni! Poput paperjastih oblaka s nežnim kremom.

Veoma nepretenciozan kolač a sasvim zavodljiv ukusom.

Fotografije nemam. Sinoć, uz nasmejano društvo i neke naše priče, kolač je planuo i zaista se svima dopao.

Boki, hvala za inspiraciju. :)
sta reci na ovakav komentar, zacrveneh se :))))
:* <3

Darling, ja sve isto kao i ti, samo što posle zeleni i krompira, ubacim junetinu na kockice (može i svinjetina) i prodinstam i to pre dodavanja kelja. Tako ti ne treba meso za prilog-sve u jednom loncu! I da, ja dodam i malo aleve mimo bele zaprške.

A kako praviš musaku, pošto se moji upravo na ovo gore mršte:roll:

Исто тако правим, с тим што не стављам шаргарепу и само ставим бели лук да ми се застакли мало, ништа црни.
Заправо, спремам исто као прилог од блитве, без беле запршкице.

Ja to pravim tečno, tj. da se jede kašikom, zato malo zaprškice da ga zgusne.
Darling, ja sve isto kao i ti, samo što posle zeleni i krompira, ubacim junetinu na kockice (može i svinjetina) i prodinstam i to pre dodavanja kelja. Tako ti ne treba meso za prilog-sve u jednom loncu! I da, ja dodam i malo aleve mimo bele zaprške.

A kako praviš musaku, pošto se moji upravo na ovo gore mršte:roll:

Obično grašak tako pravim, sa mesom, a vidiš mogla bih i kelj. Meni je kelj super kad ga samo malo obarim i jedem bez ičega. Prosto mi bude sladak.

Musaku sam pravila ovako: Isekla listove kelja ne mnogo sitno 6x3 cm. Haha, nije da sam merila, ali tako otprilike, sad gledam u lenjir. Ovamo izdinstala mleveno meso sa glavicom luka i jednom čenom belog luka i raznim začinima: so, biber, aleva (slatka i ljuta), neki začin za gulaš, kurkumu, začin za burito (to sve naravno ne mora, nego ja imam pa trošim), znači samo so i biber. Stavila u podmazanu zemljanu posudu (ja volim te posude inače može i običan pleh ili vatrostalna činija) red kelja, pa meso, pa još red kelja, prelila umućenom pavlakom sa 2 jaja i posula sa malo prezle.
Nisam stigla da probam, a videću kakve će face praviti porodica

A nisam se pohvalila da sam napravila i kolač medeno srce koji nije ni sa medom, ni u obliku srca.
I promenila sam način pravljenja. Ranije ispečem koru od pola smese, pa premažem džemom, pa ostatak kore. A onda mi rekla žena koja mi je i dala recept da ona sad taj džem umeša odmah u smesu i sve zajedno i odjednom ispeče. I mogu vam reći da je bolje. Testo je mekše i sočnije, a manje posla i jednostavnije.

A nisam se pohvalila da sam napravila i kolač medeno srce koji nije ni sa medom, ni u obliku srca.
I promenila sam način pravljenja. Ranije ispečem koru od pola smese, pa premažem džemom, pa ostatak kore. A onda mi rekla žena koja mi je i dala recept da ona sad taj džem umeša odmah u smesu i sve zajedno i odjednom ispeče. I mogu vam reći da je bolje. Testo je mekše i sočnije, a manje posla i jednostavnije.

:ok: ja celu teglu dzema od kajsija umesam u smesu..

Da li neko zna u čijim objektima se prodaje brašno "Tvojih 5 minuta" Kupio mm u nekoj privatnoj prodavnici, odgovara mi za neka peciva više nego bilo koje drugo pa bi da kupim više, a jeftinije ;)

Kupujem njohov tost :tost: u Maksiju i super je. Nisam primetila da li imaju njihovo brašno, ali pogledaću. ;)

Recept? :ceka:

Medeno srce (po sećanju). Probala sam da nadjem u prethodnim nastavcima teme, mislim da sam pisala, ali nisam našla. Našla sam koji je pisala Sweet cake, ali je drugačiji od mog.

3 čaše brašna (čaše od jogurta, ali ja sam koristila šolje od don kafe)
2 čaše šećera
2 čaše mleka (nešto nisama sigurna za mleko)
1 kesica cimeta
1 kesica sode bikarbone
1/2 tegle džema

sve smuti i prospi (u podmazan i brašnom posut pleh da se peče)
Odozgo glazura od 200 g čokolade (može i jeftinija varijanta sa šećernom tablom, ništa ne smeta, a može i 100 g), malo margarina i čaša mleka. Prelije se vruće na vruće.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back