Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Паприкаш је чорба базирана на паприци, туцаној.....а гулаш је базиран на пуноооо црног лука на ком се динста месо. :)

...paprikas nema bas neke veze sa paprikom iako se tako zove...to je ajde da kazemo neka vrsta guste corbe sa pilecim ili svinjskim ili ribljim mesom, sa
krompirom uglavom...zaprzen ili ne, zavisi po zelji...i moze malo aleve paprike zbog boje i ukusa, ali ne mora....

..za gulas se slazem:)

Hvala Sofija. Onda mi volEmo gulaš sa testeninom, ne paprikaš. To nikada i ne kuvamo, sem krompir paprikaša. Ali mi i u to stavljamo crni luk.
Ставља се црни лук под обавезно и у овај наш паприкаш. ;)
Заправо, постоји фиш паприкаш и рибља чорба.
Фиш паприкаш се прави само у једној зони Бачке- Апатин, Бездан, троугао затвара Бели Манастир у Барањи. ;) Тај фиш паприкаш или рибљи паприкаш се прави од рибе (што више врста), црни лук (на котлић бар 4-5 већих главица), туцана паприка, со и обавезно суве љуте папричице.
Ово импровизујемо и са пилетином- што ја лично више волим.
Нешто ми риба не иде ове године.

А рибља чорба подразумева и поврће у себи , поред рибе. Кромпир, мркву, першун....

А гулаш се прави са много црног лука. Црни лук је готово база јела- бар пола килограма на котлић. И онда се месо крчка у том луку. ;)

ribljacorba.jpg

palic, riblja carda , 2007.

riblja corba sa rezancima! kod nas tako nema

nije me mrzelo da ovo iskopam iz dubina hard diska

Moj tata je iz tog kraja ... i tako kuva riblji paprikas... jedino takav i znam i volEm... :) da idu suze na oci koliko je ljut :zaljubljena:

Sutra mi dolazi kuma na babine... Sama...
Sta da napravim da je pocastim? Slano?

Ps. pisah posle sofije
Како у последње време немам времена ни за шта, базирам се само на дезертне колачиће. Па сам тако постала специјалиста за плазма торту која је готова за цца. 15 минута. :lol:

А слано, такође, проја је прави избор. У оним лепим силиконским калупима. Исто, готово за 30 минута. :mrgreen:

Јао како се види да нисте из Бачке. :lol:

Па у паприкаш увек иду резанци, домаћи , и широко сечени.
Бар код нас из Бачке
. :D

И ми их у кући баш често месимо...паприкаш и перкет с домаћим резанцима, под обавезно. :)
Логично, види се да не знају.
Да сам пакосТан рекао бих да су из пасивних крајева, али пошто нисам, нећу им рећи ту увредљиву генерализацију да су из пасивних крајева, па јел?
Бтв Софија је у праву широки и дебели резанци иду у сваки паприкаш, баш у њега, а не да се сервирају посебно.
images

....ja danas opet onu pitu jela i jela...mama ne sme, ovo moje dete pojede parce i stane,
kao da nije moja, ali sam zato ja jela i jela i jela:dash:sva sreca pa je vise nema...
....i posle kad me pitaju sto ne pravim nista od testa, pa kako sto, kad meru nemam:rumenko::besna:

Eh, jeste da sam iz Bačke i da sam odrasla na bačkoj kuhinji, ali uvek sam više volela paprikaše sa krompirom, u kojoj god varijanti bili a pogotovo ako je ovčiji, Hercegovac u meni se jednostavno razgoropadio, dok su mi sestre skroz pitome :lol:.
Enivejz, nema meni ništa lepše od goveđeg gulaša sa rezancima sa sirom (il' pavlakom).
Probala jednom na jednoj svadbi u Subi pre petnaest godina i od tada samo u toj kombinaciji jedem, zajepi ostale!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back