Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
u jednom periodu sam radila nocu..i svaki put posle zavrsenog posla bih dosla kuci da pokupim mamu i odvezem je na posao, jer joj je firma bila na pola puta izmedju nase kuce i stana u kome sam tada zivela..
bilo je leto i mama je po tako nekom mudrom receptu vezivala strukove mladog belog luka u cvor, pa kratko blansirala, redjala u posudu i prelila na kraju dresingom od jabukovog sirceta i maslinovog ulja..
meni je taj kiseli mladi beli luk tako prijao tako rano ujutru (a i malkice sam bila trudna, samo nisam znala) da sam svaki put kad bih dosla po nju pojela po nekoliko komada..
i tako bila ubedjena da se nistra ne oseca..
sve dok mi zmu jedno jutro nije rekao ''aman sta to sa belim lukom jedes svake noci?''
ja? nista..kakav beli luk :eek:

ubiti miris potpuno je nemoguce..al smanjiti za recimo 90% je odlicno..

:ok:

nego imam pilece batake i nemam pojma sta sa njima:neutral:

ja batake premazem maslinovim uljem i lepo posolim morskom solju, bogato pospem ruzmarinom i nakapam cedjenim limunom i na pek papir u rernu na najace!
peku se dvadesetak minuta..unutra meso bude socno i mekano, a spolja korica res i hrckava..neka te ne zbuni intenzivan miris ruzmarina u jednom trenutku dok se pece, jer posle toga taj ruzmarin kad se ispece daje fenomenalan smek mesu!

danas pasulj..

za sutra sam blansirala listove zelja za corbu i ocistila zelene paprike da skratim vreme jer ga sutra imam malo, pa cu paprike da napunim sirom i da isprzim..salatica paradajz.
kolaca nema..
mandarine i jabuke za one kojima padne secer..a ne bi trebao od ovakve klope :aha:

ja batake premazem maslinovim uljem i lepo posolim morskom solju, bogato pospem ruzmarinom i nakapam cedjenim limunom i na pek papir u rernu na najace!
peku se dvadesetak minuta..unutra meso bude socno i mekano, a spolja korica res i hrckava..neka te ne zbuni intenzivan miris ruzmarina u jednom trenutku dok se pece, jer posle toga taj ruzmarin kad se ispece daje fenomenalan smek mesu!

danas pasulj..

za sutra sam blansirala listove zelja za corbu i ocistila zelene paprike da skratim vreme jer ga sutra imam malo, pa cu paprike da napunim sirom i da isprzim..salatica paradajz.
kolaca nema..
mandarine i jabuke za one kojima padne secer..a ne bi trebao od ovakve klope :aha:

evo ideje. ima paprike, imam sira dakle paprike sa sirom danas. a imam i paradajz

moze maslinovo koje nije ekstra virgin
ekstra virgin ne sme termicki da se obradjuje jer nije predvidjeno za visoke temperature.

ne mogu sad da se setim da li izbacuje neke stetne materije ili gubi ono sta maslinovo ulje cini maslinovim..sad nisam siguran davno su mi objasnjavali pa ne bih da lupam ali ga nemoj termicki obradjivati..nije dobro.

ovo nije neko "bapsko" pretpostavljanje pricao sam sa ljudima koji se profesionalno bave uljima.

Оно, јесте да су сви овде врџн, али право екстра вр. не би ни могло да се термички обрађује јер би горело и добили бисте нешто сл. као кад вам се запали маст у шерпи.

moze maslinovo koje nije ekstra virgin
ekstra virgin ne sme termicki da se obradjuje jer nije predvidjeno za visoke temperature.

ne mogu sad da se setim da li izbacuje neke stetne materije ili gubi ono sta maslinovo ulje cini maslinovim..sad nisam siguran davno su mi objasnjavali pa ne bih da lupam ali ga nemoj termicki obradjivati..nije dobro.

ovo nije neko "bapsko" pretpostavljanje pricao sam sa ljudima koji se profesionalno bave uljima.

pa zato sto se termickom obradom stvaraju one lose masne kiseline..al ebiga..ja ne mogu zbog tri premaza da drzim toplo cedjeno maslinovo u kuci..
mislim gledano iz tog ugla, nije nista zdravije od obicnog suncokretovog spremljenog na takav nacin, al mu je zato ukus na piletini:ok:

Оно, јесте да су сви овде врџн, али право екстра вр. не би ни могло да се термички обрађује јер би горело и добили бисте нешто сл. као кад вам се запали маст у шерпи.

ma ovde ne gori..nema sta da gori..piletina je samo premazana da bi se zalepio ruzmarin jer drugacije ne moze da bude slepljen za kozicu..

sve zivo spremam na maslinovom ali to ne podrazumeva pola tiganja ulja i pohovanje..nego sve sto ide na teflon pri kraju par kapi ulja pre okretanja..u rerni takodje sve i gibanica koja se izvadi lepo se vidi zelena boja ulja i oseti ukus kao da nista nije izgubljeno

verujem da ne treba vigin ulje za kuvanje, ali ja sam bas juce dinstao crni luk na maslinovom uljetu i sargarepe, za corbicu. nista se nije zapalilo, ukus je ekstra. doduse na srednjoj yemperaturi, oznaka 5 od 9. nemam drugo na raspolaganju, ulje mi je iz crne gore

verujem da ne treba vigin ulje za kuvanje, ali ja sam bas juce dinstao crni luk na maslinovom uljetu i sargarepe, za corbicu. nista se nije zapalilo, ukus je ekstra. doduse na srednjoj yemperaturi, oznaka 5 od 9. nemam drugo na raspolaganju, ulje mi je iz crne gore

mislim da je jedno kad se ulje koristi u fritezi i przi u njemu besumuscno sve dok se ne utrosi, a drugo kad sluzi za podmazivanje..ni maslinovo ne gubi ukoliko se sprema na niskoj temperaturi )sto za ovu piletinu nije slucaj, mora na najacoj)..nekako za gibu ne mogu da ga koristim..pre bih stavila svinjsku mast, a uvek staim maslinovo..
vise mi se svidja ukus na sir i kravu, nego na masline..
al za sva ostala dinstanja, pecenja, pa jso kad je mediteranski recept nema zamene!

mada najvise volim da u posebnoj posudici nalijem maslinovo preko jednog zgnjecenog cena belig luka i preko cepkane suve crvene ljute paprike i ostavim da tako odstoji dan, dva..i onda vruc lebac samo da umocim u to..mmmmmmmm...

ma ovde ne gori..nema sta da gori..piletina je samo premazana da bi se zalepio ruzmarin jer drugacije ne moze da bude slepljen za kozicu..
Ти га не пржиш, капирам све, пусти и свој сок, па се све лепо помеша и нема последица.
Енивеј, хладно цеђено ектраврџн је само за салате, дресинге и сл, ја сам пробао да то терм. обрадим, није да нисам, па сам видео :намиг:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back