Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
napisao sam u gore. kljuc je gljiva koju treba nabaviti, ovo ostalo je pis of kejk
nisam to pricatala... imala sam ja tu gljivu pre nekoliko godina i pravila taj kefir.. msm da sam to koristila 2-3 sedmice... zdrav je taj kefir,ja sam u to vreme spavala ko`beba,inace sam imala problema sa spavanjem... i ako je za verovati pomaze u mnogo cemu.... volela bih da opet to mogu nabaviti nekako..

danas spanać sa restovanim krompirom ( u koji sam ubacila sitne komadiće propržene junetine) uz svežu salaticu i mlad sir, njami:D

p1290156.jpg

p1290157.jpg

p1290163.jpg

Muž je vapio za punjenom paprikom, i ja skontah da nema piinča, a mrzelo me da izlazim , pa sam ćušnula malo pšenice, fino je ispalo :-) A jede mi se pečeno pile... umreću dok se ove paprike ne pojedu, pa da se bacim na pile :zjede:

Meni je ta salata u KFC bila fenomenalna kad sam je prvi put jela. Sad mi nešto svako put sve manje ukusna. A nisam je pravila u domaćoj radinosti.

Zato što u originalu ide kupus (po mogućstvu crveni), šargarepa, celer, jabuka, majonez, crni luk (crveni:zcepanje:) i začini po ukusu-so, biber i malo šećera.
Limun nije potreban ako je jabuka kiselija:whistling: Ovde je najgori deo rendanje, a ni to nije problem na nekom secku.

Kod mene danas domaća supa, špikovani svinjski but, pofrit, pečene paprike sa belim lukom.

evo na opste rayocarenje dece za sutra parikas od dimljene piletine
pa valjda i muy moye da iyray yelju ya necim dijetalnim
prijatelj nam kao odimio jednu kokos, al ne valja ya go...
mislim uopste nije suvo koliko treba i da se ne bi pokvarilo evo yavrsilo je u loncu sa povrcem
samo jos yaprsku da napravim

da se ja pitam bila bi naravno od gruvane ljute paprike
no ono moje musko dete ko da nije moje
ko .....
ne voli ljuto....
budibog sa nama

Kada smo kod gljiva...
Ima li neko recept za onaj hleb bez kvasca? Znam da se umesi samo sa vodom, prekrije mokrom krpom i ostavi u frizideru da se stvore neke gljivice, pa naraste. Mekan i pomalo vlazan, tamniji (ne znam od kog brasna). Kupujem ga na moru. Izgleda kao pogaca i u njega utisnu poneku maslinu.

Ja mesim ovaj Seljacki hleb
Ovaj recept ne zahteva nikakvo mešanje testa - sastojci se ostave da se sami sjedine preko noći odnosno jedne noći i dana, a hleb se peče u šerpi sa poklopcem da bi dobio savršenu hrskavu koru.

Rezultat je klasičan seljački hleb sa velikim rupama.

Sastojci za više od 10 porcija
- 3 čaše brašna (brašna za hleb ili za opštu upotrebu, možete da eksperimentišete, recept je dosta fleksibilan po tom pitanju: recimo, jedna čaša integralnog brašna i dve običnog)
- 3 kašičice sitne soli (ovo je mnogo, ja stavljam 1 kasicicu)- 1/4 kašičice kvasca (probala sam moze i bez kvasca)
Priprema
Brašno, so i kvasac staviti u veću činiju, najbolje ne metalnu, i promešati kašikom.
Dodati čašu i po vode, ili više da sve brašno bude umešano.
Na brzinu promešati kašikom.
Ostaviti da pokriveno odstoji 12 sati.
Promešati opet kašikom.
Ostaviti da odstoji još 7 do 12 sati, ili duže, dok se ne jave mehuri na površini testa.
Prevrnuti na brašnavu površinu (recimo na čistu krpu) i sa svake strane preklopiti, kao rastvorena koverta kad se ponovo sastavi; to onda opet prevrnuti i pokriti krpom. Ostaviti da odstoji još sat-dva. (ja ovo ne radim i super mi ispadne hleb)
Staviti posudu u kojoj će se hleb peći u rernu da se zagreje, pola sata pred pečenje, na 250°C.
Prevrnuti testo u tu posudu i poklopiti. (ja stavim mastan papir u pleh, pa onda sipam testo i poklopim ga folijom, a moze da se pece i u nekoj serpi sa poklopcem)) Peći pola sata, a onda skinuti poklopac i peći još 15-20 min. (Ovo vam zavisi od toga kako vam pece rerna. Ja pecem poklopljeno oko 40min, pa onda sklonim foliju i pecem jos 15-tak minuta.)Ako nije dovoljno tamna kora, peći još 5-7 min.
Gotov hleb izvrnuti iz šerpe i ostaviti da se ohladi jedno sat vremena.
Dok se hladi, hleb će ´pevati´, to mu kora krčka i znak je da je savršena! Hleb ne uvijati u krpe ili kese, treba da se hladi na vazduhu.

Predlog: započeti testo prethodne večeri, ujutru pred odlazak na posao promešati i peći po povratku sa posla.

Mali trik: odvojiti kašiku sirovog testa od prvog hleba i ostaviti to u frižideru, za sledeću turu. Novom hlebu to će dati još bolji ukus! (Može da stoji 24 sata.) (ovo nisam probala posto ja pravim hleb na 3-4 dana a ne svaki dan)

Nadam se da ce vam se dopasti, a vrlo lako se pravi, tj. meni je bitno sto ne mora da se mesi. Ja pravim svakakve kombinacije sa raznim vrstama brasna, ubacujem ovsene pahuljice, laneno seme (polu samleveno), suncokret, golicu, susam itd.

Ni ovaj nije los :ok:
Sastojci
600 g graham brasna
200 g razenog brasna
200 g heljdinog brasna
100 gpsenicnih mekinja
150 g suncokreta
50 g samlevenog lana
50 g samlevenog susama
870 ml mlake vode
1/2 kasikice svezeg kvasca
2 kasike ulja
2 kasikice soli

Priprema
Kvasac ostavite da se rastopi u malo vode i posle sjediniti sve sastojke mesajuci nekim pomagalom ili rukama (ne mesiti). Dodajte jos malo vode ako je potrebno da se preostalo brasno na dnu posude sjedini. Stavite posudu u neku plasticnu kesu sa par izbusenih rupica na neko toplo mesto bez promaje oko barem 8 sati. Tajna u receptu je da se gluten u testu razvija uz pomoc duge fermentacije kvasca pri cemu se stvaraju alkohol i razne kiseline sto dodaje jos kompleksniji ukus hlebu. Prvo narastanje testa je gotovo kada je udvostrucilo svoj volumen i kada ima male mehurice gasa na vrhu. Par puta u posudi uz pomog varjace presavijte testo na sebe nekoliko puta i sipajte u pleh i pokrijte ga krpom. Testu ce trebati oko sat do sat i po da ponovo udvostruci volumen. Zagrejte rernu na 270 stepeni na 15 minuta. Stavite pleh u rernu i nakon 5 minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni. Nakon narednih 25 minuta zarotirajte pleh na drugu stranu i smanjite temperaturu na 150 stepeni. Neka se hleb pece jos 40 min. Znaci ukupno vreme pecenja je 70 minuta. Za dodatnu sigurnost da je hleb pecen zabodite termometar (ako ga imate) skroz u sredinu hleba i ako je izmedju 90-100 C ne mora vise da se pece. Stavite da se hleb hladi na resetci da dobije hrskavu koru, a ako je odgore tvrdja kora prekrijte je sa krpom da omeksa pa je posle sklonite. Nemojte da secete hleb dok se potpuno ne ohladi zato sto se jos pece tokom hladjenja. Na kraju vam ostaje da uzivate u prebogatom ukusu ovog prezdravog hleba.

P.S. Ovaj hleb je po sebi vlazniji nego onaj sto se mesi pa se ne mojte brinuti zbog toga da je ne pecen, a i zbog dosta duge fermentacije broj antioksidanata se povecava

....znaci nemam pojma hoce li ovo biti jestivo...trebalo bi...

....malo proprzila 2 vece glavice crnog luka, uvacila iseckano svinjisko meso i crnu dzigericu....dodala malo aleve paprike..pa kad
se i to malo prodinstalo sipala sam pola kese mesavine povrca, sargarepa, grasak, kukuruz....posle mozda dodam 1 soljicu pirinca...

...eee na sta ce to da lici videcemo....

....znaci nemam pojma hoce li ovo biti jestivo...trebalo bi...

....malo proprzila 2 vece glavice crnog luka, uvacila iseckano svinjisko meso i crnu dzigericu....dodala malo aleve paprike..pa kad
se i to malo prodinstalo sipala sam pola kese mesavine povrca, sargarepa, grasak, kukuruz....posle mozda dodam 1 soljicu pirinca...

...eee na sta ce to da lici videcemo....

takva stvar ne može da ne uspe...:ok:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back