Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo da znate, ako u toj šerpi pečete palačinke, prvo je zagrejete toliko da kad kapnete vodu u nju, kuglice vode "trče" po njoj. Onda tek sipate ulje i pečete palačinke. Ako volite da su palačinke onako sočne i mekane, kad je okrenete, stavite poklopac dok se peče druga strana. (nekad, jedno kratko vreme sam radila prezentacije zeptera, pa zato znam te neke fazone)

evo lebaaaaaaaaaaaa....

262637_507121849307861_591627547_n.jpg

Bogomoljka, super su kolačići. Jao, već počeli novogodišnji meniji. Sećate se kako smo prošle godine svi pravili medenjake i šarali. Ili se bar divili onima koji su pravili.

Ja sutra pravim proslavu useljenja u novi stan, tako da već 2-3 dana samo kuvam, mesim, pečem. Napravila: zetovu tortu (slana torta sa tri kore različite boje), korpice, posni majonez (Hvala Marge Simpson što je stavila recept na ovu temu, fenomenalan je), torta od lešnika, čoko baklava (posno), pišinger kocke (od oblandi), trouglići sa dva krema (takodje od oblandi i posno), domaći bejlis.....
a treba još da napravim: riblju paštetu i rusku salatu (posnu i normalnu) za punjenje korpica, rolat s kokosom, pljeskavice od prosa, dimljenog šarana, pitu od praziluka i šampinjona (posno, eno ćerka secka šampinjone) i pitu od praziluka i sira
i prebranac. Pasulj skuvan i sad u vezi s tim imam pitanje. Kakav odnos luka i pasulja stavljate. U receptima ima od tri glavice luka na kilo pasulja, preko raznih varijanti i kombinacija do kilo luka + 2-3 glavice na kilo pasulja. Računam da se pasulj meri pre kuvanja, tj. suv. Tako mi je logično.

Znam, preterala sam sa hranom, nešto ću verovatno da izbacim jer neću stići. A kupili smo i pečenje. Bogznakako su nam nahvalili neku pečenjaru na Altini, a meso nedopečeno za moj ukus. Ne volim kad se uopšte vidi rozikasto.

Nadam se da ću stići i setiti se da uslikam ponešto da dokumentujem.

Poslednja izmena:
Bogomoljka, super su kolačići. Jao, već počeli novogodišnji meniji. Sećate se kako smo prošle godine svi pravili medenjake i šarali. Ili se bar divili onima koji su pravili.

Ja sutra pravim proslavu useljenja u novi stan, tako da već 2-3 dana samo kuvam, mesim, pečem. Napravila: zetovu tortu (slana torta sa tri kore različite boje), korpice, posni majonez (Hvala Marge Simpson što je stavila recept na ovu temu, fenomenalan je), torta od lešnika, čoko baklava (posno), pišinger kocke (od oblandi), trouglići sa dva krema (takodje od oblandi i posno), domaći bejlis.....
a treba još da napravim: riblju paštetu i rusku salatu (posnu i normalnu) za punjenje korpica, rolat s kokosom, pljeskavice od prosa, dimljenog šarana, pitu od praziluka i šampinjona (posno, eno ćerka secka šampinjone) i pitu od praziluka i sira
i prebranac. Pasulj skuvan i sad u vezi s tim imam pitanje. Kakav odnos luka i pasulja stavljate. U receptima ima od tri glavice luka na kilo pasulja, preko raznih varijanti i kombinacija do kilo luka + 2-3 glavice na kilo pasulja. Računam da se pasulj meri pre kuvanja, tj. suv. Tako mi je logično.

Znam, preterala sam sa hranom, nešto ću verovatno da izbacim jer neću stići. A kupili smo i pečenje. Bogznakako su nam nahvalili neku pečenjaru na Altini, a meso nedopečeno za moj ukus. Ne volim kad se uopšte vidi rozikasto.

Nikada nisam probala domaci. Kada se malo rasteretis od proslave, ako moze, pusti recept.
Lep provod sutra... :)

...Bi, ja stavim pola kg luka na 700g pasulja, to je moja mera...mislim da je 2-3 glavice nedovoljno...

...lepo se provedi sutra, a kad stines stavi neku fotku da vidimo kako si sve lepo dekorisala posto znam da to
vas volis da radis...:)

Eto, kao što sam i rekla, koliko kuvarica, toliko različitih recepata. Ja volim puno luka, pa ću staviti koliko imam i još koji struk praziluka. Podrazumeva se da je luk na rebarca, ali ne škodi pomenuti.

Bogomoljko, imaš gore desno "pretraži temu", pa ukucaj posni majonez i izaći će ti recept koji je Marrdž stavila pre neki dan.
Inače od detinjstva pravim i klasičan majonez. Moja mama pravi najbolju rusku salatu na svetu i uvek domaći majonez, koji sam ja bila zadužena da mutim. 3 žumanca, kašičica senfa, kašičica šećera, sasvim malo ulja, pa to prvo dobro umutiš, a onda malo po malo dolivaš ulje i sve vreme mutiš. Ide više od pola litre ulja na 3 žumanca. Pri kraju dodaš limunovog soka po ukusu. Ja volim kiseliji.
Isto tako i posni, samo je početak mnogo drugačiji. To nadji kako je Mardž objasnila.

Eto, kao što sam i rekla, koliko kuvarica, toliko različitih recepata. Ja volim puno luka, pa ću staviti koliko imam i još koji struk praziluka. Podrazumeva se da je luk na rebarca, ali ne škodi pomenuti.

Bogomoljko, imaš gore desno "pretraži temu", pa ukucaj posni majonez i izaći će ti recept koji je Marrdž stavila pre neki dan.
Inače od detinjstva pravim i klasičan majonez. Moja mama pravi najbolju rusku salatu na svetu i uvek domaći majonez, koji sam ja bila zadužena da mutim. 3 žumanca, kašičica senfa, kašičica šećera, sasvim malo ulja, pa to prvo dobro umutiš, a onda malo po malo dolivaš ulje i sve vreme mutiš. Ide više od pola litre ulja na 3 žumanca. Pri kraju dodaš limunovog soka po ukusu. Ja volim kiseliji.
Isto tako i posni, samo je početak mnogo drugačiji. To nadji kako je Mardž objasnila.
Mislila sam na domaci bejlis :) (vise stvari je boldovano, moja greska)

...ajd' da pitam jer ja ne pravim odavno majonez, ali kad sam nekad davno pravila, islo je jedno kuvano zumance i dva ziva...u receptu koji sam imala, vise nemam
a i moja deca su smislila da je bolji i lepsi Polimark od domaceg....nego nisam videla koliko stavljas soli, jel i to po ukusu ili ne solis ili kako?..ja sam dodavala
kiselinu od krastavcica to mi je uvek bilo onako bas potaman, i davalo lep ukus majonezu....

Mislila sam na domaci bejlis :) (vise stvari je boldovano, moja greska)

mm, bejlis, ništa jednostavnije, ni lepše. Ali opet moraš da pretražuješ i to prethodni deo teme, Šta kuvamo danas 2. Pisala je takodje jedna forumašica. Ako ne nadješ, napisaću u nedelju. Nadam se da ću tada imati vremena.

...ajd' da pitam jer ja ne pravim odavno majonez, ali kad sam nekad davno pravila, islo je jedno kuvano zumance i dva ziva...u receptu koji sam imala, vise nemam
a i moja deca su smislila da je bolji i lepsi Polimark od domaceg....nego nisam videla koliko stavljas soli, jel i to po ukusu ili ne solis ili kako?..ja sam dodavala
kiselinu od krastavcica to mi je uvek bilo onako bas potaman, i davalo lep ukus majonezu....

Zaboravila sam da napišem so. Ide odmah kašičica (ili kašika), a posle može i da se dosoli. I mi smo stavljali tu kiselinu od krastavčića, ali mi nešto bilo glupo da napišem. Moja mama time začinjava i salate, npr. kupus salatu. Jednostavnije je, sve već ima . Ali znam da nisu išla kuvana žumanca. Ma i toga ima više varijanti.

Zaboravila sam da napišem so. Ide odmah kašičica (ili kašika), a posle može i da se dosoli. I mi smo stavljali tu kiselinu od krastavčića, ali mi nešto bilo glupo da napišem. Moja mama time začinjava i salate, npr. kupus salatu. Jednostavnije je, sve već ima . Ali znam da nisu išla kuvana žumanca. Ma i toga ima više varijanti.

...sto glupo, znam neke koji ne bi tu kiselinu prosuli ni za koje pare:)

Što se tiče posnog majoneza, i sin koji ne posti i inače ne jede majonez , poslednjih dana jede samo njega. Umesto limuna, ja dodam malo limuntusa i bude isto. Mrs.Bi, ne znam da li si videla , ali imam recept i za posnu paštetu od prosa i tunjevine, mnogo je bolja nego samo od tunjevine a o ekonomičnosti da ne pričam, izađe skoro kilogram od jedne konzerve.
Majonez: U 2 dl vode skuvati 4 kasike sojinog brasna(skuvas kao puding)kad se prohladi treba da bude mlako stavis smesu u teglu dodas1 kasicicu senfa,1 kasicicu soli,1 kasicicu secer.3-4 kasicice soka od limuna i 400 ml ulja ulja. Sipas malo ulja pa pocnes da miksiras stapnim mikserom i onda postepeno dolivas ulje. Može i sa običnim mikserom da se muti.
Posna pašteta sa tunjevinom (a može i sa sardinom)
Skuvala sam jedno 150-200 gr prosa ali sam dok se kuvalo dodala jednu kašikicu začina za riblju čorbu, kašikicu vegete, malo neke smese za ćevapčiće (ali mislim da je u toj smesi bilo samo nekog bibera) i kašikicu aleve paprike.
U to vruće sam ubacila jednu konzervu tunjevine i miksala štapnim mikserom. Dodala sam oko 3 dl kuvanog paradajza, da bi se lakše miksalo (to dodajte po potrebi, zavisi koliko je vodenast proso). U toplom stanju je bilo gustine kao pavlaka kada se izmeša. I to je to, dobih skoro kilogram paštete.

Poslednja izmena:
Безвезе....и ми смо, као мали, имали те вашаре. :)
И било је екстра кад се столови поставе, а свако дете донесе по тањир нечега.
Баш смо се лепо дружили.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back