Sta jesti pre jakog kardia (2-3 sata) da bi se izgubilo sto manje misica?

Ivan xcv

Aktivan član
Poruka
1.028
Volim da vozim bajs mnogo i leti su mi ovakve voznje neizbezne... E sada znam da telo nakon nekih pola sata kardia krene da trosi energiju iz masti tj. sala, a valjda nakon nekog duzeg vremena krene i da razgradjuje amino-kiseline tj. misice za rad...
Razmisljam se sta bih mogao da konzumiram da sto manje misica sagori kada idem na te duze voznje od po 2-3-4 sata, i da li je moguce da telo konstantno sagoreva masti (kojih ja i tako nemam mnogo :D ) a da misici ostanu netaknuti? :think::think:
Imate li vi ovakvih situacija i neku ideju sta jesti pre toga? Ja obicno uzimam ovsene jer vozim ujutru ali kad dodjem kuci sa voznje sam prazan do kraja i napravim neki dzank sendvic sa sunkom ili sl. cisto da se popunim do sledeceg kvalitetnog obroka :eek::eek::sad2::sad2:

Telo ima masti dovoljno za sedam dana rada umerene a dugotrajne aktivnosti. Teoretski, moga bi da vozis bicikl (lagano naravno) sedam dana i tek tada da potrosisi sve masti i da pocne razgradnja misica. Tako da ne beri brigu. I pusti organizam da se odmori posle voznje i onda jedi. U medjuvremenu pojedi neko suvo kostunjavo voce, tipa suvih kajsija. Njih cak mozes jesti i tokom voznje - naravno ne da pojedes kilo, nego da grickas usput. Pre voznje zitarice su sasvim dovoljne, jer one su izvor ugljenih hidrata koje je glavno gorivo organizma. Samo kupi neki kvalitetni musli jer nisu svi isti. Gledaj one od celog zrna. Mozes i tonus hleb ili neki slican hleb.

Ima veruj mi.

Radi se o tome da se odredjeni energenti trose samo prilikom aktivnosti odredjenog intenziteta i trajanja. Mozes da dizes 100 kila u teretan kao manijak i da ne potrosis gram masti.

Veruj mi da ti maratonci i biciklisti imaju kombinovane treninge, pre svega snage i izdrzljivosti i da su u pitanju profesionalni sportisti koji su pored toga sto su na specificnom rezimu treniranja i na specificnom rezimu ishrane. Rekreativni sportisti ne mogu da postignu isti rezultat u pogledu fizickog izgleda kao profesionalni cak i na glavi da dube, o rezultatim da ne govorim.

Znam o cemu pricam.

To si i u pravu. Ali radi se o ovome:

Radi se o tome da se odredjeni energenti trose samo prilikom aktivnosti odredjenog intenziteta i trajanja.

Pitanje je kojim intezitetom ja vozim i od njega zavisi sta ce telo trositi? Ovo je ustvari bila konstatacija :D Masti se trose cini mi se u onoj trecoj zoni pulsa gde je puls na 60-70% max... A ovaj ostatak 0-60% i preko 70%?

Evo ovde o tome, mada nisam uspeo da nadjem za stvaranje energije iz amino-kiselina..

http://www.savremenisport.com/Medicina_Energetski_izvori_misicne_aktivnosti.html

Treba da vozis sto sporije i ne duze od neka dva sata, jer onda nema efekta, posto idealno vreme za razgradnju masti je dva sata. Znaci, masti krenu da se razgradjuju i stvaraju energiju nekih 30 minuta (neki strucnjaci tvrde 25 ali da ne cepidlacimo) posle pocetka aktivnosti i ta aktivnost treba da traje ne manje od 90 minuta (tzv optimalno vreme za razgradnju masti) i ne duze od 120 minuta. E sad, ako govorimo o mastima kao pogonskom gorivu, to su iskljucivo u ovom slucaju masne kiseline iz krvi. U misicima su trigliceridi koji su u misicnim ovojnicama, a to biciklom neces regulisati.

Ali kao sto rekoh teoretski zaliha masti imas da trcis citavih sedam dana kao Forest Gamp :lol:

Aminokiseline su gradivni elementi proteina ako se ne varam. Proteini kao energetsko gorivo su u principu beznacajni, osim u slucajevima ekstremnog gladovanja,a to ovde nije slucaj. Tako da oni ni ne mogu da stvore energiju o kojoj ti pricas. A ako se varam, onda propade moja teorija.

Koji izvor energije se trosi zavisi iskljucivo od intenziteta aktivnosti.

Misice sigurno neces oblikvati tako sto (samo) vozis bajs. Ali sa druge strane voznja bicikla je idealna za sagorevanje masti.

Treba da vozis sto sporije i ne duze od neka dva sata, jer onda nema efekta, posto idealno vreme za razgradnju masti je dva sata. Znaci, masti krenu da se razgradjuju i stvaraju energiju nekih 30 minuta (neki strucnjaci tvrde 25 ali da ne cepidlacimo) posle pocetka aktivnosti i ta aktivnost treba da traje ne manje od 90 minuta (tzv optimalno vreme za razgradnju masti) i ne duze od 120 minuta.

Ehh pa ko se trudi da vozi sto sporije :D Rekoh da vozim uvek na nekih 60-70% max pulsa

Misice sigurno neces oblikvati tako sto (samo) vozis bajs. Ali sa druge strane voznja bicikla je idealna za sagorevanje masti.

Ali ja ne zelim da ih oblikujem, vec da ih ne izgubim voznjom bajsa.. :D

Mislim da sam negde procitao ili cuo da se proteini kao gorivo koriste upravo za to ekstremno gladovanje, ali i o onome sto si prvo rekao, nakon 2 sata bajsa ili bilo kog kardia... Evo juce sam npr. vozio sat ipo, nekih 600-700kcal sagoreo, ali desice se nekad da idem na voznje od 3-4 sata i mislim da ce tada misici da se razgradjuju (ne misici nogu naravno)...

I nije nemoguće uvesti organizam u tzv katabolizam pri intezitetu 70%. Kad istroši mišićni glikogen, a zbog stepena inteziteta nije ispod anaerobnog praga tj. nije u aerobnoj zoni da može metabolisati pretežno masti. Hteo ne hteo, biće pokrenut proces glukoneogeneze - dobijanje glikogena iz izvora koji nisu UH. A u ovom i sličnim slučajevima to su AK kojih ima ili u krvi ako su unešene ili iz mišića.

Apropo pitanja šta jesti? Kompleksne UH kao npr integralni pirinač + nešto mesa tj P.

Poslednja izmena:
I dalje ne razumem sto bi izgubio misice, do toga dolazi samo ako si zarobljen u pustinji bez hrane i vode jedno mesec dana :lol:

Salim se malo ;)

To da ih neces oblikovati to si u pravu, ali kao sto rekoh neces ih ni izgubiti jer nema razloga da gube formu - nece atrofirati.

To sto vozis vecim brzinama nema efekta, samo bezveze trosis energiju.

Pa evo zasto bih izgubio misice ;)
lomdy08-skinny.jpg

Dobro, ovo su profesionalci, ali opet shvatices da oni nisu bas najmisicaviji sportisti koji postoje :D

I nije nemoguće uvesti organizam u tzv katabolizam pri intezitetu 70%. Kad istroši mišićni glikogen, a zbog stepena inteziteta nije ispod anaerobnog praga tj. nije u aerobnoj zoni da može metabolisati pretežno masti. Hteo ne hteo, biće pokrenut proces glukoneogeneze - dobijanje glikogena iz izvora koji nisu UH. A u ovom i sličnim slučajevima to su AK kojih ima ili u krvi ako su unešene ili iz mišića.

Apropo pitanja šta jesti? Kompleksne UH kao npr integralni pirinač + nešto mesa tj P.

Eto strucnog objasnjenja onoga sto ja nisam znao da objasnim :D :worth::worth:

Kupi najbolji antirazgradjivac - glutamin. To mu je i funkcija.Sprecava razgradnju i dobar za oporavak. I unosi puno slozenih UH pre te aktivnosti, a odmah psole aktivnosti opet glutamin + prosti UH _ whey po mogucnosti. Nosi sa sobom energetske cokoladice po dzepovima. Imas i onu sportsku vodu sa UH i elektrolitima...

Ee meni je glutamin prvo pao na pamet kao najbolji za oporavak, aliiii fali samo tih 5-6 hiljada za jednu kanticu :D Pravim ja domace bonzite od ovsenih i suvog grozdja fino idu u toku voznje..

Ne savetujem ti da unosiš proste šećere neposredno pre i/ili za vreme fizičke aktivnosti (suvo grožđe).
Može doći do tzv. prelivanja šećera, a to je kada mišićni glikogen bude transformisan u energiju od insulina izlučenog zahvaljujući unetim prostim šećerima.
Tada je katabolizam trenutni, a i ogromna je šansa da dođe do hipoglikemije.
Za vreme treninga je prihvatljivo do 10 g fruktoze i elektroliti.
Sve ostalo navedeno može ali posle aktivnosti. Na prvom mestu je obnova kalijuma pa tek onda sve ostalo, on je učesnik u metabolizmima i UH i P. Za to je najbolji sok od paradajza, pa za njim su banane.

Back