Sta jede ovu ribu?

ne da je ukusniji od soma nego 5 puta ukusniji,,,som je previse suv.
ja ga recimo ciljano lovim u prolece,tad se hvataju veci primerci i to krenem sa lovom jos u martu cim malo otopli. i uhvatim ih oko 20_30 komada od 300gr pa navise.
steta sto ima bodlje jer bi bio idealna riba za pocetnike. posto je nebitno kakav stap treba,koje debljine najlon,velicina udice,mesto pecanja ,prihrana,vrsta mamca sve je nebitno,osim da ga ima u toj vodi,a mislim da je jako malo voda gde ga nema.

Ja nikada nisam uspevao da pecam krupne... Do duse, i nisam se nesto zanimao za njihov lov, ali da su ukusni jesu!!! Najvece sto sam pecao je duzine prosecne sake...

da napisem koju o ovome:
ja ga ciljano lovim, pogotovo kad deca pozele da idu na pecanje... jer ne moze da omane
za tu deciju varijantu. obicno odemo na garase i razbijemo se od pecanja. svako po 1 stap
pa udri... deca odusevljena. plus, odlican je za jelo, naravno ako nije u pitanju onaj velicine
upaljaca. koristim lagane stapove od 2,40 tele sa najlonom 0,30 a da se ne bi mucili imam
posebne udice koje su slicne smudjarkama, samo malo je duzi vrat pa se lako vade.
evo kakvu korist vidim iz ovoga: 1. deca se navukla na pecanje, a da smo isli na uobicajeno
pecanje, pa ne radi, pa njima dosadno... sumnjam da bi bilo tako... 2. licno ja, pozelim neki
put da odem a da znam da ce raditi... obicno povedem nekog ko inace ne peca pa nam bude
super. a i ne nerviram se jer sam i krenuo na njega 3. iako usput i uzivam, paralelno ga i
izlovljavam... jer, ipak je stetocina i treba ga satirati 4. kao sto vec rekoh, odlican je za
jelo u svakoj varijanti... ukusan i bez kostiju. vi koji ga inace bacate, ostavite par komada kad
naidje neki veci, bacite ga u tiganj makar radi eksperimenta, videcete vec...

pozdrav

U pitanju je cverglan (manic) koji se prenamnozio na barama tako da je skoro nemoguce pecati bilo sta drugo. Da li njega ga uopste jede neka riba?

prvo jedna ispravka cverglan i manic nisu isto, pogledaj ovde, pa ces videtida je razlika ne uporediva

http://www.pecaros.in.rs/index_files/Page5275.htm

http://www.pecaros.in.rs/index_files/Page8473.htm

e jede ih bas, kad je izrazito gladan i stuka ponekad, ali ni ona ne ceto...kazu da ima jedna vrsta virusa koja napada samo tu vrstu, tako su ga sredili u zasavici

Opasno je to sa virusima, oni mutiraju, mogu da predju na drugu vrstu, moze ptica da pojede mrtvog i jos zarazenog cverglana, ode na drugu vodu i rasiri virus... oni kavezi su zakon, videh juce na Varalicaru jedan i ono je nenormalno koliko se napunio za kratko vreme, ne znam kako su ga izvadili iz vode, po jedan pun kavez dnevno (za velike vode i vise od jednog) i uzivancija!
Pozdrav :cool:

da napisem koju o ovome:
ja ga ciljano lovim, pogotovo kad deca pozele da idu na pecanje... jer ne moze da omane
za tu deciju varijantu. obicno odemo na garase i razbijemo se od pecanja. svako po 1 stap
pa udri... deca odusevljena. plus, odlican je za jelo, naravno ako nije u pitanju onaj velicine
upaljaca. koristim lagane stapove od 2,40 tele sa najlonom 0,30 a da se ne bi mucili imam
posebne udice koje su slicne smudjarkama, samo malo je duzi vrat pa se lako vade.
evo kakvu korist vidim iz ovoga: 1. deca se navukla na pecanje, a da smo isli na uobicajeno
pecanje, pa ne radi, pa njima dosadno... sumnjam da bi bilo tako... 2. licno ja, pozelim neki
put da odem a da znam da ce raditi... obicno povedem nekog ko inace ne peca pa nam bude
super. a i ne nerviram se jer sam i krenuo na njega 3. iako usput i uzivam, paralelno ga i
izlovljavam... jer, ipak je stetocina i treba ga satirati 4. kao sto vec rekoh, odlican je za
jelo u svakoj varijanti... ukusan i bez kostiju. vi koji ga inace bacate, ostavite par komada kad

pozdrav
ne bih da budem cepidlaka, ali samo da pitam, sto 0.30..? Ako je vec lagan pribor.. Ili imate neke super manjove koji rastu veliiiki.. :)

da napisem koju o ovome:

pozdrav

prvo jedna ispravka cverglan i manic nisu isto, pogledaj ovde, pa ces videtida je razlika ne uporediva

http://www.pecaros.in.rs/index_files/Page5275.htm

http://www.pecaros.in.rs/index_files/Page8473.htm

e jede ih bas, kad je izrazito gladan i stuka ponekad, ali ni ona ne ceto...kazu da ima jedna vrsta virusa koja napada samo tu vrstu, tako su ga sredili u zasavici
Jedno e manic-sverglan-manjov a drugo je zimski manic-cverglan-manjov.. Slicni su samo po izgledu, ali zivotne navike su im skroz razlicite. Zimski manjov, za razliku od ovog "obicnog", raste malo veci, redje i manje se mresti, voli brzu vodu, kamenito dno.. Mada ih i jednog i drugog mozes upecati na bilo sta sto lici ili mirise na meso.. A za taj "virus", tos u profurali neke tablete, velicine 10x15cm odprilike, i probali su da truju to g.ovno tako. Po Vojvodjanskim rekama, recicama i kanalima su to probali i stvarno poceo da se izvrce na ledja.. Medjutim ne lezi vraze, ta sreca je kratko trajala jer se osamutio samo malo, za 2-3 dana opet vaskrsne, dodje k' sebi, i ako ga nisi izbacio iz vode dok je tako slogiran samo si sebi skocio u stomak jer posle toga mesecima niko nije ni video neku drugu ribu na tom potezu gde je korisceno to cudo, a kamoli upecao. Znaci ne utice direktno na ostale vrste riba ali ih definitivno ometa u razvoju i ishrani jer je zapazen i smanjen mrest kod plemenitih vrsta ribe.. Bistro.

Ma jok, vidi i sam da ne treba znanje ihtiologije da vidis veliku razliku... ;)
cverglan.gif

manic.jpg

Pozdrav :cool:

ne bih da budem cepidlaka, ali samo da pitam, sto 0.30..? Ako je vec lagan pribor.. Ili imate neke super manjove koji rastu veliiiki.. :)

pa sta znam, procitao sam negde pa eto... istina je da on ne obraca paznju na to, moze da bude najlon i deblji...
pecam komade koji kad im se odsece glava ostanu solidne velicine, recimo bar kao cevap, manje bacim iza ledja.
ko ih upeca neka ih proba na tiganju, nece se pokajati...

Back