Sta je to - vreme?

U ovom Svemiru je sve nastalo od energije, tako da je i vreme jedan oblik energije.
Kada kazes, "treba mi vreme da uradim ...", to znaci da ti treba da potrosis neku energiju da uradis...
Merenje vremena je merenje kretanja energije.
Tacnije, ono je izvod kretanja energije.(promena kretanja energije u projekciji).

Ti ustvari sve vreme pokušavaš da uopštiš, razne koincidencije i analogije koje uočavaš, da ih svedeš na jedno te isto.
Padne ti na pamet ili ugledaš neku sličnost dve stvari, koje normalan svet posmatra u potpuno odvojenim kontekstima. Ta sličnost ti se učini prevelika da bi bila slučajna, pomisliš kako to da niko do sad to nije primetio, eto otkrio sam novu stvar, još samo da formulišem teoriju, za ove slepce koji me okružuju i ugrožavaju svojim slepilom. To me podseća na jednog, kolegu koji je naučivši nešto malo o programiranju, došao na ideju da napiše program, koji će pouzdano pogoditi sledeću kombinaciju LOTO-a. On je gradio svoj program na veoma sličnoj osnovi. Koštalo ga je tri ispitna roka i godinu studiranja. Koliko znam od programiranja se nije ovajdio do dana današnjeg.
No trebalo bi pohvaliti tvoje strpljenje,
Sa takvog stanovišta veoma je teško nijednom ne prasnuti, dok od tvojih oponenata nema ko nije ponekad makar i kontrolisano.
Alternativa ovome bilo bi da te jednostavno boli uvo, opališ prvo što ti se učini suvislo pa nek' se ostali kubure, mada ovo baš i nije verovatno.
Strpljenje će ti svakako trebati, a i energija da izguraš tu tvoju logiku. Pri tom objavljivanje tih nekih bljeskova, nikome ne donosi ništa dobro. Podršci se, nadam se, ne nadaš, a sve ostalo ti samo oduzima energiju da ne kažem i vreme.
Ostaje samo potreba za velikim strpljenjem.

Ti ustvari sve vreme pokušavaš da uopštiš, razne koincidencije i analogije koje uočavaš, da ih svedeš na jedno te isto.
Padne ti na pamet ili ugledaš neku sličnost dve stvari, koje normalan svet posmatra u potpuno odvojenim kontekstima. Ta sličnost ti se učini prevelika da bi bila slučajna, pomisliš kako to da niko do sad to nije primetio, eto otkrio sam novu stvar, još samo da formulišem teoriju, za ove slepce koji me okružuju i ugrožavaju svojim slepilom. To me podseća na jednog, kolegu koji je naučivši nešto malo o programiranju, došao na ideju da napiše program, koji će pouzdano pogoditi sledeću kombinaciju LOTO-a. On je gradio svoj program na veoma sličnoj osnovi. Koštalo ga je tri ispitna roka i godinu studiranja. Koliko znam od programiranja se nije ovajdio do dana današnjeg.
No trebalo bi pohvaliti tvoje strpljenje,
Sa takvog stanovišta veoma je teško nijednom ne prasnuti, dok od tvojih oponenata nema ko nije ponekad makar i kontrolisano.
Alternativa ovome bilo bi da te jednostavno boli uvo, opališ prvo što ti se učini suvislo pa nek' se ostali kubure, mada ovo baš i nije verovatno.
Strpljenje će ti svakako trebati, a i energija da izguraš tu tvoju logiku. Pri tom objavljivanje tih nekih bljeskova, nikome ne donosi ništa dobro. Podršci se, nadam se, ne nadaš, a sve ostalo ti samo oduzima energiju da ne kažem i vreme.
Ostaje samo potreba za velikim strpljenjem.

Zanimljiv komentar.
Vecina stvari koje iznosim po raznim temama su proverene informacije, izuzev nekih detalja, kao sto je ova tema - pitanje vremena.
Ovo je cisto moja konstrukcija, na osnovu ostalih cinjenica koje su utvrdjene.

U prethodnom postu data je jedna kocka kao koordinatni sistem za tri dimenzije.
Neka je tacka A nula za sve tri ose.
Duz AB - osa x.
Duz AD - osa y.
Duz AE - osa z.
Neka je AB vreme.
Neka je AD kolicina energije koja se predaje.
Neka je AE brzina promene-predaje energije.
U nekom normalnom sistemu (na Zemlji), promena energije tela coveka ide po dijagonali d2.(duz AG)
Znaci, konstantna promena po svim osama, za jednake intervale.
Uzmimo sada, da se covek krece velikom brzinom (ne svetlosnom, nego nesto manjom).
Tada ce za iste kolicine energije koja se predaje-prima (po y osi) brzina promene-primopredaje (osa z) biti veca, te ce dijagonala d2 da zakrivi i izbije na gornju povrsinu negde na prvom delu duzi HG.
Time ce odsecci na x osi (projekcije, izvodi) biti sve manji, i za tog coveka ce proteci mnogo manje vremena.
On dakle, izbija u isto vreme (gornja povrs), ali je za njega proteklo manje vremena (projekcija na x osu), nego za coveka u normalnim uslovima.
Sta to znaci?
To znaci da je protok vremena zavisan od brzine primopredaje energije, odnosno, mozemo reci da je vreme obrnuto srazmerno brzini primopredaje odredjene kolicine koja je data za svaki objakat.
.Sto neko brze preda odredjenu kolicinu koja mu je data, to za njega prodje manje vremena.

Poslednja izmena:
Zanimljiv komentar.
Vecina stvari koje iznosim po raznim temama su proverene informacije, izuzev nekih detalja, kao sto je ova tema - pitanje vremena.
Ovo je cisto moja konstrukcija, na osnovu ostalih cinjenica koje su utvrdjene.

U prethodnom postu data je jedna kocka kao koordinatni sistem za tri dimenzije.
Neka je tacka A nula za sve tri ose.
Duz AB - osa x.
Duz AD - osa y.
Duz AE - osa z.
Neka je AB vreme.
Neka je AD kolicina energije koja se predaje.
Neka je AE brzina promene-predaje energije.
U nekom normalnom sistemu (na Zemlji), promena energije tela coveka ide po dijagonali d2.(duz AG)
Znaci, konstantna promena po svim osama, za jednake intervale.
Uzmimo sada, da se covek krece velikom brzinom (ne svetlosnom, nego nesto manjom).
Tada ce za iste kolicine energije koja se predaje-prima (po y osi) brzina promene-primopredaje (osa z) biti veca, te ce dijagonala d2 da zakrivi i izbije na gornju povrsinu negde na prvom delu duzi HG.
Time ce odsecci na x osi (projekcije, izvodi) biti sve manji, i za tog coveka ce proteci mnogo manje vremena.
On dakle, izbija u isto vreme (gornja povrs), ali je za njega proteklo manje vremena (projekcija na x osu), nego za coveka u normalnim uslovima.
Sta to znaci?
To znaci da je protok vremena zavisan od brzine primopredaje energije, odnosno, mozemo reci da je vreme obrnuto srazmerno brzini primopredaje odredjene kolicine koja je data za svaki objakat.
.Sto neko brze preda odredjenu kolicinu koja mu je data, to za njega prodje manje vremena.
Na žalost to, to uopšte ne znači.
Naneo si svaku veličinu na po jednu osu trodimenzionalnog sisitema i po principu ortogonalnosti tih osa svaka od njih je nezavisna od ostalih. Njihovu zavisnost koju bi na ovaj način, da pokažeš određuje jedna pretpostavka, na koju se oslanjaš, bez da si je pomenuo, a ta je da bi kod svakog tela odnos tih triju veličina morao biti konstantan, a to jednostavno nije tačno.
Ovo bi bilo dosta da glatko padneš fiziku na bilo kom fakultetu širom sveta. Relativistička dilatacija vremena je zasnovana na nečemu sasvim drugom.
Potpuno okružen klasičnim postulatima iznosiš, blago rečeno egzotičan zaključak koji bi još i da uopštiš do neke teorije.
To neodoljivo podseća samo na juriš na vetrenjače.

Poslednja izmena:
Na žalost to, to uopšte ne znači.
Naneo si svaku veličinu na po jednu osu trodimenzionalnog sisitema i po principu ortogonalnosti tih osa svaka od njih je nezavisna od ostalih. Njihovu zavisnost koju bi na ovaj način, da pokažeš određuje jedna pretpostavka, na koju se oslanjaš, bez da si je pomenuo, a ta je da bi kod svakog tela odnos tih triju veličina morao biti konstantan, a to jednostavno nije tačno.

Ovo bi bilo dosta da glatko padneš fiziku na bilo kom fakultetu širom sveta. Relativistička dilatacija vremena je zasnovana na nečemu sasvim drugom.
Potpuno okružen klasičnim postulatima iznosiš, blago rečeno egzotičan zaključak koji bi još i da uopštiš do neke teorije.
To neodoljivo podseća samo na juriš na vetrenjače.

Nisam ni rekao da je odnos konstantan, vec da zamislimo da je takav, da bi kao "krivulja" mogla da posluzi klasicna dijagonala.
Dakle, ona SIMBOLIZUJE uobicajenu promenu energije.
Ona mi sluzi kao polaziste.

Pogledaj tvoj "odgovor".
"Relativisticka dilatacija vremena je zasnovana na necem drugom".
Dakle, ja nisam u pravu, jer negde pise neka drugacija varijanta.
A ko je to dokazao sta je vreme?
Ko je dao definiciju vremena?
O filozofskoj temi ti raspravljas kao - "neko je rekao drugacije te ti nisi u pravu".
Kao kada bi rekao da nisam u pravu za tvrdnju da zagrobni svet ima devet nivoa jer je (npr.) Sv. Augustin rekao da ih ima deset.
(mali pad u tvojim postovima, ovo bih ocekivao od tvojih kolega).

Protok vremena NE POSTOJI, jer ni vreme NE POSTOJI...

Ali postoji VECITO KRETANJE MATERIJE I ENERGIJE...

KOLIKI je protok materije, odnosno energije, KAKO cemo to znati?

Moramo ga OGRANICITI NECIM da bi znali koliko se pokrene u prostoru.

Za to smo IZMISLILI VREME.

Da MERIMO KOLICINU PROTOKA MATERIJE I ENERGIJE.

Ono kao takvo ne postoji.

Ono je SAMO MERA!

:mrgreen:
Па и то што је човјек измислио је недоречено...
Прво, јер су нам мјерни инструменти недовољно прецизни.
Друго, јер је схватање протока времена крајње произвољно.
Рецимо, часовник на мобилном телефону је прецизен док је батерија пуна.
Послије касни коју минуту, или жури.
Ја сам прије неколико дана дошао аутомобилом из Македоније у БиХ.
На путу сам провео 10 сати, а имао сам осјећај да је прошло четири - пет.
Колико пута сте чули "сјећам се као да је јуче било" ?
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Вријеме је, како га ја схватам, ЛИЧНО СХВАТАЊЕ нашег постојања овдје.
Рецимо, нама је дан 24 часа, а на Јупитеру није...
Ма, несавршена створења желе да све сама објасне.
:hahaha::hahaha::hahaha:

Nisam ni rekao da je odnos konstantan, vec da zamislimo da je takav,
Možemo mi da zamislimo da je takav, ali on to realno, da ne kažem fižički, nije i ako na osnovu te zamisli probamo da izvedemo zaključak, on će isto tako, biri fizički nerealan. Možemo ići i dalje u tome, ali treba da znamo, da se to dalje, ne oslanja na konvencionalnu nauku, fiziku u ovom slučaju. Na ovaj način nastaje ili naučna fantastika ili ako čovek zna šta traži, dokaz za neku na neki način suprotnu tvrdnju.
da bi kao "krivulja" mogla da posluzi klasicna dijagonala.
Dakle, ona SIMBOLIZUJE uobicajenu promenu energije.
Ona mi sluzi kao polaziste.
Da, i to je upravo ta pretpostavka o konstantnom odnosu, koju si prećutao, pa se stiče utisak da ti se neprimetno uvukla u zaključak i ubila ga.
To se često dešava manje iskusnima.

Pogledaj tvoj "odgovor".
"Relativisticka dilatacija vremena je zasnovana na necem drugom".
Pogledao.
Dakle, ja nisam u pravu, jer negde pise neka drugacija varijanta.
Nije neka druga varijanta, nego jedina teorija, koja trenutno, ima veze sa detrminističkom realnošću i to u okviru trenutno aktuelnih predstava o vremenu i prostoru.
A ko je to dokazao sta je vreme?
Ko je dao definiciju vremena?
Niko, jer nam ni ne treba, ni dokazvanje ni definisanje.
Vreme je jedan od tzv. aksioma, objekata koji se uzimaju "zdravo za gotovo", koji se ne dokazuju, na kojima se grade temelji nauke i razmišljanja uopšte. Sve što ima racionalnog smisla, mora da ima temelj, to su aksiomi, princip zemlje (kroz koju duva promaja) zato i kažem da su racionalni ljudi izgubljeni u suvom rudniku, no to je jedna druga tema.
Vreme smo zamislili kao fizičku veličinu, uz pomoć koje bismo determinisali osobinu sveopšteg kretanja kojoj zdravo često svedočimo.
O filozofskoj temi ti raspravljas kao - "neko je rekao drugacije te ti nisi u pravu".
Izvini, ali zbog okvira koji si postavio, temu doživljavam kao naučnu, gde naravno, može da kaže ko šta hoće, ali postoji dosta strogo podvajanje po tome, ko je šta dokazao. Tako da ne kažem: "neko je rekao drugacije te ti nisi u pravu", nego: neko je dokazao drugačije, što ti ne daje za pravo, sve dok ne pobiješ njegov dokaz ili ne pokažeš kako to tvoje, važi i bez oprečnosti sa dokazanim,

Kao kada bi rekao da nisam u pravu za tvrdnju da zagrobni svet ima devet nivoa jer je (npr.) Sv. Augustin rekao da ih ima deset.
(mali pad u tvojim postovima, ovo bih ocekivao od tvojih kolega).

O ovoj oceni bih svakako još morao da razmislim.
Hvala.

Poslednja izmena:
U onoj emisiji sa Morgan Freemanom bila je epizoda da li vreme postoji. Nakraju je naravno bilo onih koji vjeruju i oni koje govore da vrijeme ne postoji.

haha a sta je sa konkretnim odbrojavanjem vremenskog perioda..recimo 9 meseci trudnoce..ili robije..do izlaska/zalaska sunca..godisnjih doba..mislim ok aj da ne nazivamo to vremenom nekako se mora zvati taj period koji ima start i cilj

haha a sta je sa konkretnim odbrojavanjem vremenskog perioda..recimo 9 meseci trudnoce..ili robije..do izlaska/zalaska sunca..godisnjih doba..mislim ok aj da ne nazivamo to vremenom nekako se mora zvati taj period koji ima start i cilj

To je to: kako bi znali KOLIKO SE PROMENULA MATERIJA od kako je zena ostala trudna do porodjaja ako te promene NECIM NE IZMERIMO...?

Tada se sluzimo merom za merenje protoka meterije i energije - VREMENOM !

Period sa startom i ciljom je racunano brojevima vremena. Ljudi su sami izmislili trajanje vremena naprimer mjesec dana je mogao da traje 3 dana ili 300 dana. Pravo vrijeme ili ne postoji ili niko nemoze za njega.

U svetovima MEVP (materije, energije, vremena i prostora) svaka ova veličina jeste nastala pre nego što je nastao čovek. Jeste da je vreme kasnije kreirano ali u nižem polu kreacije je realnost ma koliko pokušavali da ga osporimo. Ono nikako ne teče pravolinijski, niti je kriva linija, površina ili sfera kako mi obično zamišljamo. Koga zanima može se pozabaviti knjigom Beyond The Light. Za sada nigde bolje nije objašnjena kreacija nižih realnosti nego šzo je učinjeno u toj knjizi.

Evo malo da suzim za vrijeme: Znaci vrijeme je trajanje i to svako zna. Juce je proslo vrijeme sjutra je buduce. Ali pitanje sada je: Da li vrijeme stvarno postoji ili je samo kreacija covjeka? Mozda to nije vrijeme mozda je ovo nesta drugo.

U ovom Svemiru sve je energija, i sve je nastalo od energije.
U pocetku - tamna energija,
kasnije - vidljiva energija, energija nizeg intenziteta
kasnije - vidljiva materija, delimicno kondenzovana energija
najzad - tamna materija, totalno iskondenzovana energija.
Vreme takodje mora biti neki oblik energije.
Energija- vreme, koja je mera promena, kretanja energije, entropije.
Svakome od nas je dato neko vreme, duzina zivota.(recimo, 80 godina, 80 ...necega)
To je nase, apsolutno vreme.
Ono ne mora da se poklapa sa sa 80 jedinica nekog drugog coveka - tih 80 jedinica, ako se covek krece velikom brzinom, moze da ispadne mnogo duze.
To bi znacilo da postoji neka razlika u predaji (oduzimanju, ponistavanju) tih jedinica vremena koje smo dobili.
Tj, onaj sto se kretao velikom brzinom, sporije je trosio svoje apsolutno vreme u odnosu na ostale.
Znaci - veca brzina, slabija konekcija apsolutnog (svog) vremena sa opstim, relativnim vremenom.
Relativno vreme-energija, ne stize da se poveze sa nasim apsolutnim vremenom-energijom u odnosu jedan -jedan, i da nam ga oduzima u toj razmeri, vec oduzima samo delic od toga.
Ipak, nase apsolutno vreme, za nas, konstantno tece.
Nasa jedna sekunda je nasa jedna sekunda.

Back