Šta je to TAROT?

Najlepše bih zamolila sve prisutne da se drže teme.
Diskusije o validnosti, (ne)funkcionisanju raznoraznih tehnika i slično možete nastaviti na nekoj drugoj temi.
Svaki naredni post koji nema veze sa temom biće obrisan - poslednja opomena.

Jeste ikada culi za Jungovo, "Kolektivno Nesvesno"?

Nema veze gde se nalazite, karte nemaju nikakvu misticnu energiju, nego su povezane sa tim sto je Jung nazvao kolektivno nesvesno, i putem arhetipskih slika daje odgovor u vezi onoga o cemu ste razmisljali, Tarot je zodijak sveden na karte, svaka karta odgovara odredjenoj planeti.

Ne razumem te psiho, verujes u astrologiju i numerologiju, a ne verujes u tarot, a to se nekad zajedno koristilo....

Svi zainteresovani za ovu tematiku mogu pročitati knjigu "Jung i tarot".

Jednom sam naucio:
Ako si ateista niko te ne moze uciniti vernikom, i obrnuto, to je jedostavno ko si ti.

Svako pravi svoju istinu, ili kako je buda rekao "Istina je da nema istine".

Da sumiramo cuvenim govorom Đidua Krišnamurtija:

"Smatram da je Istina zemlja bez staza i da joj ne mozete prici nijednom stazom, nijednom religijom, nijednom sektom. Istina, bivajuci neogranicena, nicim uslovljena, ne moze se organizovati, niti je potrebno formirati bilo koju organizaciju koja ce voditi ili prisiljavati ljude da idu nekom odredjenom stazom."

Stoga ako si skeptican u vezi tarota, to niko ne moze promeniti, ti ces uvek naci novi razlog zasto to ne radi...
Manite se filozofije..
Nemam pojma sta je Tarot i bez unapred ubeđenja..
Molim da mi se objasne stvari..
Ne kapiram..

Nisam čitala, o tome se radi :wink: Ne znam mnogo o tarotu inače.

Čitala sam o njegovim studijama vezanim za sinhronicitet, kojim on objašnjava izvesne pojave i dovodi ga u vezu sa Ji-Đingom, tarotom i sl.

Jednom sam naucio:
Ako si ateista niko te ne moze uciniti vernikom, i obrnuto, to je jedostavno ko si ti.

Svako pravi svoju istinu, ili kako je buda rekao "Istina je da nema istine".

Da sumiramo cuvenim govorom Đidua Krišnamurtija:

"Smatram da je Istina zemlja bez staza i da joj ne mozete prici nijednom stazom, nijednom religijom, nijednom sektom. Istina, bivajuci neogranicena, nicim uslovljena, ne moze se organizovati, niti je potrebno formirati bilo koju organizaciju koja ce voditi ili prisiljavati ljude da idu nekom odredjenom stazom."

Stoga ako si skeptican u vezi tarota, to niko ne moze promeniti, ti ces uvek naci novi razlog zasto to ne radi...

Ау... значи ни у Тароту нема истине...:)

Чему онда служи?

Manite se filozofije..
Nemam pojma sta je Tarot i bez unapred ubeđenja..
Molim da mi se objasne stvari..
Ne kapiram..

Ево ја ћу да ти објасним. А ти после да ми објасниш оне ризике које си на Грижи савести поменуо. ;-)
Тарот је најобичнији шпил карата. Одакле ми та идеја? Па измислили су га људи и то из чисте досаде. Где је ту магија? У симболима?
Симболе су такође измислили људи и то за потребе комуникације. Ко је како и зашто додавао и одузимао симболима значење то је подужа прича... Узми за пример Свастику. ;-) Дакле, о универзалном значењу симбоа нема потребе да разговарамо - не постоји. Шта је онда тарот?

@ kojica..evo da se i ovde `javim` ...nisam bila ovde na temi nazalost nemam mnogo vremena za forum..pa se trudim da odgovorim na pitanja..imam ja jedan predlog za tebe tako nevernu/ono za 65% je iz nekog mog iskustva nikakvi statisticari mi nisu to rekli/ da se vidimo na tarotu negde pa da posle par meseci opet dodjes na ovu temu da kazes kako je sve to ispalo i da li ti se `ostvarilo`...moze???a to kako tarot `radi` mozete da shvatite tek kada vam neko otvara karte/ali uglavnom u licnom kontaktu/

@ kojica..evo da se i ovde `javim` ...nisam bila ovde na temi nazalost nemam mnogo vremena za forum..pa se trudim da odgovorim na pitanja..imam ja jedan predlog za tebe tako nevernu/ono za 65% je iz nekog mog iskustva nikakvi statisticari mi nisu to rekli/ da se vidimo na tarotu negde pa da posle par meseci opet dodjes na ovu temu da kazes kako je sve to ispalo i da li ti se `ostvarilo`...moze???a to kako tarot `radi` mozete da shvatite tek kada vam neko otvara karte/ali uglavnom u licnom kontaktu/

Да бих о овом предлогу поразмислила, претходно мораш да ми појасниш шта значи ''видети се негде на тароту'' и колико би ме то уверавање у ''рад'' тарота коштало.

Ја нисам неверна.
А нисам ни лаковерна.
Читала сам шта пишеш на теми ''Тарод други део'' и могу ти рећи да ти је проценат од 65% чист пораз. Ти у старту имаш 50% шансе да погодиш, јер ти људи постављају питања на која може да се одговори са да или не. Дакле тај проценат од 50% неможе се приписати ни теби ни тароту. То је једноставно тако. Дакле, твоја заслуга или заслуга тарота је само 15%. Па ја бих и без тих магичних карата направила бољи проценат. Да не ширим даље причу... Прво бих волела да ми на ово одговориш, па идемо даље...

Ovo nije nauka - ovaj pdf je svrstan u Zabavu, da li jeste ili nije zabava možemo polemisati (...do sudnjega dana :wink: ) a fakat je da svako ima pravo na svoje mišljenje, i da nešto prihvati ili odbaci. Ti zaista ne moraš bilo šta na ovoj temi (ili pdf-u) da shvatiš ozbiljno, ne znam zašto si stekla utisak da te neko ubeđuje u nešto. To je tvoja stvar i tvoje pravo.

No, kao što rekoh, za te polemike :arrow: druga tema.

Ево нас на другој теми.
Ја сам сасвим јасно рекла да тему ''Тарот други део'' не могу да схватим озбиљно, а на основу онога што сам рекла и тамо и овде, можеш и да закључиш зашто. Тако да те молим да онме што сам рекла не мењаш смисао. Никако нисам рекла да читав подфорум схватам неозбиљно.
Одакле теби утисак, да сам ја стекала утисак, да мене овде неко у нешто убеђује?
А ово јесте твој утисак, јер ја то ама баш никада нисам изјавила.
Чак шта више, ја јако желим да ме овде неко у нешто убеди.

Tebe zato sto toliko zelis da te neko ubedi o nesto/i ovo sto si rekla moze da se shvati svakako .../ nece te kostati nista za tebe gratis samo da dogovorimo vreme i mesto `obracuna`.......

Tebe zato sto toliko zelis da te neko ubedi o nesto/i ovo sto si rekla moze da se shvati svakako .../ nece te kostati nista za tebe gratis samo da dogovorimo vreme i mesto `obracuna`.......

Види... нисам ја баш толика циција...
Мене би више обрадовало да си ми одговорила на други део питања.
Шта тај ''обрачун'' подразумева?
Не волим да не знам шта ме чека, а да ли кошта или не, то је мањи проблем. ;-)

Ево нас на другој теми.
Ја сам сасвим јасно рекла да тему ''Тарот други део'' не могу да схватим озбиљно, а на основу онога што сам рекла и тамо и овде, можеш и да закључиш зашто. Тако да те молим да онме што сам рекла не мењаш смисао. Никако нисам рекла да читав подфорум схватам неозбиљно.
Одакле теби утисак, да сам ја стекала утисак, да мене овде неко у нешто убеђује?
А ово јесте твој утисак, јер ја то ама баш никада нисам изјавила.
Чак шта више, ја јако желим да ме овде неко у нешто убеди.
Mislim da nema potrebe da seciramo svaku reč jer smatram da je kontekst onoga što sam napisala jasan, a to je da svako ima pravo da prihvati ili odbaci nešto.
Kada sam rekla "ne znam zašto si stekla utisak da te neko ubeđuje u nešto" mislila sam na to da prosto da ne moraš misliti niti imati stavove kao neki drugi ljudi. To znaš i bez mene, doduše. ;-)
Ne da nisam stekla utisak da te neko ubeđuje, nego ni ne vidim razlog zašto bi to radio.

Onome što si rekla nisam promenila smisao, ja sam opet pisala više-manje uopšteno i hipotetički i opet ponavljam komentar o seciranju svake reči ponaosob jer onda ispada da se mojim rečima menja smisao. Ako sam rekla da ne moraš, ne znači da smatraš (ili ne smatraš).
Opet ponavljam, tebi sam se obratila ali poruka koju sam napisala je opšta, nema tu nikakve analize tebe niti tvojih stavova i utisaka, ako si na to mislila.

A sad, ako smo se isćaskali ... da se sa lingvistike vratimo na tarot. :lol:

@ kojica E ako ne znas sta je obracun pa to je vec malo hm...znas ono `obracun kod ok korala`..pa ko ziv ko mrtav...i slicno......to ti nudim.......
salim se naravno...ja sam ozbiljna,porodicna zena i veooooma miroljubiva/izmedju ostalog/ nego to nije tema ovde cujemo se na PP pa se dogovorimo....

@ kojica E ako ne znas sta je obracun pa to je vec malo hm...znas ono `obracun kod ok korala`..pa ko ziv ko mrtav...i slicno......to ti nudim.......
salim se naravno...ja sam ozbiljna,porodicna zena i veooooma miroljubiva/izmedju ostalog/ nego to nije tema ovde cujemo se na PP pa se dogovorimo....

Како није тема... Тема је шта је тарот.
Ја сам лепо питала шта значи ''видети се на тароту'', ''обрачун'', или како већ то називаш... Интересује ме шта то конкретно подразумева.
Умеш ли да објасниш или не?
Питам јер, ако не умеш да ми објасниш ја се са тобом ништа нећу договарати.
Озбиљност се доказује делима а не реченицом ''ја сам озбиљан/озбиљна''.
Изволи. ;-)

Ovo je za pp, devojke ... dogovorile se ili ne.

Osim ako će se komentarisati konkretno o tome šta je tarot, u skladu sa naslovom. I ne mislim na nick tarot. :mrgreen:

Знам чему ПП служи. Да хоћу да се договарам, договорила бих се.
Веома сам јасно рекла договарања нема, док ми се не објасни шта то подразумева.

Надам се да ће @Tarot дати објашњење... што би било сасвим у складу са темом...

@ kojica..isto sto i videti se na kafi..valjda imas dovoljno godina da to mozes da skapiras....znas kada te neke pozove i kaze hajde vidimo se na kafi/ma dozivela si to zar ne bilo bi starsno da nisi/ isto ti je to kao uzrecica vidimo se na tarotu znaci sednemo jedna naspram druge ja ti otvaram tarot a ti slusas i pitas.../i popijes plus i dobru kafu/...ali meni se nekako sve cini da si ti od onih hrabrih na recima a na delu..??? ti dokazi suprotno...pozvana si......dokazi na delu to sto ovde tvdis......da je sve obmana....

@ kojica..isto sto i videti se na kafi..valjda imas dovoljno godina da to mozes da skapiras....znas kada te neke pozove i kaze hajde vidimo se na kafi/ma dozivela si to zar ne bilo bi starsno da nisi/ isto ti je to kao uzrecica vidimo se na tarotu znaci sednemo jedna naspram druge ja ti otvaram tarot a ti slusas i pitas.../i popijes plus i dobru kafu/...ali meni se nekako sve cini da si ti od onih hrabrih na recima a na delu..??? ti dokazi suprotno...pozvana si......dokazi na delu to sto ovde tvdis......da je sve obmana....

Не. Ја никако нисам храбра.
Коме да докажем? Теби? Па нема потребе...:lol: Ти то знаш боље од мене.

И стварно ми није проблем да те слушам, али немам идеју шта бих те питала...:rolleyes:
Кафу не пијем, хвала...

Објашњења како се отвара тарот нема...
Дакле ништа од разраде теме... Биће да ти Тарот(карте) схваташ мање озбиљно од мене...

Naravno da ništa od razrade teme, kad se konstantno chatuje i pored mojih upozorenja.

Ja sam dosadna samoj sebi, nije mi jasno kako nisam vama dosadila pa barem iz tih razloga konačno uvažite ono što pišem ...

Tema je "Šta je tarot", treći i poslednji put. Ne psihološki profil onoga ko gleda i kome se gleda.

Naravno da ništa od razrade teme, kad se konstantno chatuje i pored mojih upozorenja.

Ja sam dosadna samoj sebi, nije mi jasno kako nisam vama dosadila pa barem iz tih razloga konačno uvažite ono što pišem ...

Tema je "Šta je tarot", treći i poslednji put. Ne psihološki profil onoga ko gleda i kome se gleda.

Између мог и њеног одговора је размак од читавих сат времена.
Да појасним овај временски размак између коментара.
Да си хтела да опоменеш за чат могла си то да урадиш и пре сат времена.
Ех... да те не знам од раније...;-)

Да Елле досадило ми је. Ово је мој последњи коментар на овом подфоруму.

Ево ја ћу да ти објасним. А ти после да ми објасниш оне ризике које си на Грижи савести поменуо. ;-)
Тарот је најобичнији шпил карата. Одакле ми та идеја? Па измислили су га људи и то из чисте досаде. Где је ту магија? У симболима?
Симболе су такође измислили људи и то за потребе комуникације. Ко је како и зашто додавао и одузимао симболима значење то је подужа прича... Узми за пример Свастику. ;-) Дакле, о универзалном значењу симбоа нема потребе да разговарамо - не постоји. Шта је онда тарот?

Kad čitam ove vaše rečenice razlika između mene i vas je sledeća:
- Imate predubeđenja
- Tražite najsitnije detalje da se ubedite
- Komplikujete umesto da sebi pojednostavite

Što se men tiče neznam šta je to Tarot i nema nikakvih predubeđenja
da to ne valja ili nije dobro..
Kojice što se ne tiče to vam mogu dokazati preko vaše slike ako mi je pošaljete
na PP.jer tu ima nekih sličnosti sa tarotom..
Vi meni vašu sliku a ja vama vaše osobine..
Ja to mogu preko slike isto kao što gospođa ili gospođica Tarot
radi preko karata..
Nastupam u tom smislu da svaki od nas ima neku izdvojenu osobinu
koji drugi ljudi nemaju..
Vi Kojice verovatno imate neku osobinu natprosečnu koji mi nemamo,samo još treba da otkrijete ako dosada niste..
Ovaj moj teskt trebate da shvatite u najboljoj nameri i MOLIM VAS
ne tražite u njemu /tekstu/ negativu na koju će te mi odgovoriti...
Ništa nije upereno protiv vas..

Kad čitam ove vaše rečenice razlika između mene i vas je sledeća:
- Imate predubeđenja
- Tražite najsitnije detalje da se ubedite
- Komplikujete umesto da sebi pojednostavite

Što se men tiče neznam šta je to Tarot i nema nikakvih predubeđenja
da to ne valja ili nije dobro..
Kojice što se ne tiče to vam mogu dokazati preko vaše slike ako mi je pošaljete
na PP.jer tu ima nekih sličnosti sa tarotom..
Vi meni vašu sliku a ja vama vaše osobine..
Ja to mogu preko slike isto kao što gospođa ili gospođica Tarot
radi preko karata..
Nastupam u tom smislu da svaki od nas ima neku izdvojenu osobinu
koji drugi ljudi nemaju..
Vi Kojice verovatno imate neku osobinu natprosečnu koji mi nemamo,samo još treba da otkrijete ako dosada niste..
Ovaj moj teskt trebate da shvatite u najboljoj nameri i MOLIM VAS
ne tražite u njemu /tekstu/ negativu na koju će te mi odgovoriti...
Ništa nije upereno protiv vas..

Ово су ваши контрааргументи...:lol: Елле ће Вас поштено искритиковати.
Опет залазите у анализу личности а не анализу теме.
Разлика између вас и мене је... хм... па разлика је...:oops:

Мхм... дакле године Вам одговарају... сада Вам је потребна још и слика...:lol:
Ово није негатива. ;-)

Ја вама своју слику, а за узврат добијам шта? Своје особине?
Па оне су већ моје и познате су ми.
Чему служи то Ваше умеће?
Осим ако није у питању неко Ваше самопотврђивање.
Желите да докажете себи и другима да ви нешто умете?
Онда ОК... можда и могу да Вам учиним услугу...
Али немојте да то звучи као да Ви чините услугу мени...

Поређење ми није најјасније.
На мојој фотографији сам ја, не симболи, већ мој лик.
Да. Могуће је на основу изгледа закључити доста о карактеру те особе.
Не видим у томе никакву магију, нити везу са картончићима на којима су осликани симболи.
И да. Мали савет. Све наше особине су издвојене.
Охолост, гордост, искреност... ма шта год...
Један назив особине али код свакога се другачије испољава.
Увек, али увек постоји нека нијанса која ту особину издваја.
Посматрајте пажљивије. ;-)

Ево Вам за почетак једне моје карактерне особине - Нисам од речи.
Рекох да више нећу писати на овом подфоруму.:oops:

Ово су ваши контрааргументи...:lol: Елле ће Вас поштено искритиковати.
Опет залазите у анализу личности а не анализу теме.
Разлика између вас и мене је... хм... па разлика је...:oops:

Мхм... дакле године Вам одговарају... сада Вам је потребна још и слика...:lol:
Ово није негатива. ;-)

Ја вама своју слику, а за узврат добијам шта? Своје особине?
Па оне су већ моје и познате су ми.
Чему служи то Ваше умеће?

Осим ако није у питању неко Ваше самопотврђивање.
Желите да докажете себи и другима да ви нешто умете?
Онда ОК... можда и могу да Вам учиним услугу...
Али немојте да то звучи као да Ви чините услугу мени...

Поређење ми није најјасније.
На мојој фотографији сам ја, не симболи, већ мој лик.
Да. Могуће је на основу изгледа закључити доста о карактеру те особе.
Не видим у томе никакву магију, нити везу са картончићима на којима су осликани симболи.
И да. Мали савет. Све наше особине су издвојене.
Охолост, гордост, искреност... ма шта год...
Један назив особине али код свакога се другачије испољава.
Увек, али увек постоји нека нијанса која ту особину издваја.
Посматрајте пажљивије. ;-)

Ево Вам за почетак једне моје карактерне особине - Нисам од речи.
Рекох да више нећу писати на овом подфоруму.:oops:

Umeće slući da VAM pokažem da znam o vama na osnovu fotografije.
Isto kao što gospođa TAROT zna preko karata...
Razlika je samo u procentima pogađanja..
U tarotu je to oko 70% a preko slike je 99%...

Back