Šta je sekta a šta crkva?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A znam. Ovde se olako koristi ta reč. A ima dve konotacije. Prva je zvanična definicija koju niko ne koristi. A druga je negativna, koje uglavnom zavisi od mišljenja pripadnika najveće religije i samoproklamovanih "sektologa". I nju većina koristi.
Sekta je duhovna škola. Tako ja čujem tu reč.
Međutim, ta se reč pretvorila u nešto za plašenje male dece. Kao babaroga.
Niko ne zna šta je to, ali se svi plaše.. :lol:

mislim da covek ovom temom zeli nest odrugo da kaze... ne toliko gledano iz crkvenog ugla nego...

koja je sustinska razlika izmedju sekte i verske zajednice kad sad imamo neke verske zajednice kao priznate a koje su do "juce" dok se nisu prijavile u registar smatrane sektom..kako to danas jesi, sutra nisi

a onda smo imali jos gori apsurd da su budisti kod nas tretirani kao sekta jer budisti nisu sebe upisali u spisak verskih zajednica... mislim da su to uradili pre par godina, ali do tad, formalno pravno je kod nas budizam bio sekta.
Ja znam za dvoje budista : Gile iz 'Električnog orgazma' i nasa @Jasna :heart:

Od avgusta 2017. Čortanovci su bogatiji za još jedan interesantan sadržaj – budistički hram, odnosno centar za meditaciju, koji je otvoren na inicijativu Theravada budističkog društva „Srednji put“ iz Novog Sada, čiji je predsednik Branko Kovačević, a uz finansijsku pomoć Oxford Buddha Vihara . Ta vest je, naravno, dobila svoje mesto u medijima, međutim, sve objave su bile skoro identične, lišene kvalitetnih informacija o vrednosti filozofskog aspekta budizma.

Najsažetije rečeno, budizam je filozofija života u kojoj se oslanjate na sopstvene snage; u budizmu je važan samo sadašnji trenutak u kome možete biti od koristi, a istina je samo ono u šta se sami uverite. Ni dogma, ni slepa vera, budizam se temelji na pet moralnih načela kojima niko dobronameran nema šta da zameri: ne ubij, ne kradi, ne laži, ne čini preljubu, i ne opijaj se i ne drogiraj (ne mogu, a da ne pitam: da li vam sve ovo zvuči poznato?). Međutim, Budino učenje nije filozofska zabava za dokone, već uputstvo marljivima za praktično delovanje. Teme kojima se Buda bavio kreću se u rasponu od jednostavnih saveta kako olakšati muke svakodnevice ili negovati sreću porodičnog života, preko tumačenja psiholoških mehanizama, do preciznih uputstava kako kroz meditaciju osloboditi potencijale uma i postići trajno stanje smirenosti, nezavisno od spoljnih okolnosti.

Theravada budistička zajednica u Srbiji registrovana je kao verska zajednica 6. maja 2019. sa ciljem promovisanja tradicionalnog budističkog učenja i metoda razvijanja unutrašnjeg mira i harmonije, sa posebnim naglaskom na vrlini, meditaciji, mudrosti i saosećanju.

https://theravada.rs/

Da bi mala verska zajednica postala zvanična, mora da ima određen broj vernika i jasno definisano učenje. Njeno delovanje mora da bude u skladu sa zakonom i ne sme da se suprotstavlja zdravlju i integritetu građana, javnom poretku i moralu.

naravno, zato se ni ne pravi registar zabranjenih verskih zajednica, ali formalno pravno dok nisi upisana u registar verskih zajednica pred zakonom ti si sekta..
ne kazem da je to u redu ali je tako.

lep primer su ti adventisti i jehove..oni su do "juce" smatrani sektama, sad su upisano u spisak i zvanicna su verska zajednica..jehove cak imaju i svoj stand na sajmu knjiga.
oni su i dalje sekta.
adventisti potiču iz mileritskog pokreta
400px-Protestant_branches.svg.png
ovo ti je cepanje reformatora (nazvani protestanti) a koji su se odvojili od rimokatolika.
daleko su od rane crkve.
što se tiče jw oni su sebi dali za pravo da su hrišćani a učenje im potpuno nehrišćansko. bliži su muslimanima.
termini v. z. ili sekta su potpuno nebitni.
najtačniji naziv bi bio verski pokret ili verska organizacija, jer bilo ko od nas može da skupi sto potpisa i da se registruje a u nazivu da se stavi krstina hrišćanska crkva revnosnih forumaša i isto da nas tretira država kao jw ili adventiste ili evangeliste ili baptiste...

Nigde. To je interni dogovor za forum. Forum ima pravo da uvede svoja
pravila u komunikaciji.
Što se mene tiče, ne smeta. Nije mi smetalo ni dok theravada budizam
nije bio registrovan, a ni sada. Ja i tako gledam suštinu i smisao učenja,
a ne etiketu, brojnost i slično..
Ne pitam za forum. To je potpuno ok. Nego, tab kaže da je pred zakonom sve što nije registrovana verska zajednica, sekta. Pa me interesuje tačan zakon gde ovo piše.

@tab503
Zar sam Ustav ne tvrdi da svako ima pravo na ispoljavanje svoje vere? Koliko znam, Ustav je iznad zakona.
oni su i dalje sekta.
adventisti potiču iz mileritskog pokreta
400px-Protestant_branches.svg.png
ovo ti je cepanje reformatora (nazvani protestanti) a koji su se odvojili od rimokatolika.
daleko su od rane crkve.
što se tiče jw oni su sebi dali za pravo da su hrišćani a učenje im potpuno nehrišćansko. bliži su muslimanima.
termini v. z. ili sekta su potpuno nebitni.
najtačniji naziv bi bio verski pokret ili verska organizacija, jer bilo ko od nas može da skupi sto potpisa i da se registruje a u nazivu da se stavi krstina hrišćanska crkva revnosnih forumaša i isto da nas tretira država kao jw ili adventiste ili evangeliste ili baptiste...
Ovi sto registruju izgkeda pojma nemaju sta je sekta cim sad jeste a onda nije

sekta je manja religijska organizacija koja ne priznaje vlast vece religijske organizacije

ako prica slicnu pricu a ne slusa, ne daje procenat - proglasava se sektom od strane * zvanicne crkve*

ili prica neku drugu pricu , onda je ne samo sekta nego i predstavnik zla

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back