Sta je sa ljubaznoscu

Milan od Gruze

Buduća legenda
Poruka
46.795
Gde je nestala srpska ljubaznost?Ljudi su sve vise arogantni, drski, bezobrazni,nevaspitani...
Nekada su i sa najzabacenijih krajeva ljudi znali ljubazno da se ophode,da budu uctivi...Danas je to sve manje obicaj. narocito za salterima.
Sta se to dogadja sa nasom kulturom i vaspitanjem?
Kako je to pocelo?Od koga to dolazi?

"Covjek je covjeku vuk"..narocito danas, u borbi za profit i opstanak!
Udaramo u pogresne mete, krivimo nevine za svoje nametnute frustracije!
Uticaj kucnog odgoja, zbog toga, minimalan, ili nikakav!
A tako je lako i lijepo nasmijesiti se i reci "Hvala" i "Molilm"...ne kosta nista, a popravi neciji dan! :)

Свакога дана улазим у омањи маркет и гласно кажем - добар дан! Да видите само како се утркују да ми отпоздраве, цене људи када их неко уважава, још како.

Свакога дана улазим у омањи маркет и гласно кажем - добар дан! Да видите само како се утркују да ми отпоздраве, цене људи када их неко уважава, још како.

Tako malo treba da pokazemo covjeku da ga cijenimo!
Mene svaki treci dan pozdravlja cistac ulice u mom kvartu!
Mislila sam da licim na nekoga...ali, ipak je moj osmijeh bio kljucni faktor! :)

Gde je nestala srpska ljubaznost?Ljudi su sve vise arogantni, drski, bezobrazni,nevaspitani...
Nekada su i sa najzabacenijih krajeva ljudi znali ljubazno da se ophode,da budu uctivi...Danas je to sve manje obicaj. narocito za salterima.
Vandali su krivi za sve. Mada je i Atila dao svoj doprinos.

ne znam otkud, kad, odakle
ali znam da se uči prvo u kući
i da je život lepši
i da malo napora treba da budemo ljubazni, ako već po prirodi ili vaspitanju nismo...

ja te ne ignorišem malena..nikada to nebi mogao!
i nemogu da budem tj mogu da promenim ime ali ne želim

ti znaaaaaš bitiiiiii neežžaaaannnnn?

:eek:

- - - - - - - - - -

pa budi šta me svi ignorišete
amda ne znam ni da repliciram ako ne

tebe je nemoguće ignorisati:D

tema: ja od portira krenem s osmehom... i svima lepo...

Ne volim kada su ljudi lazno ljubazni. Kada znas da su ljubazni samo da ti se uvuku zbog necega sto je njima potrebno.

Cenim kada su ljudi zaista ljubazni jer tako osecaju da treba da bude. Cenim kada su ljudi dovoljno kulturni da ne prave predrasude prema drugima. Cenim kada su ljudi dovoljno distancirani da se ne mesaju u tudje zivote ili probleme.

To kod Srba nije slucaj jer jedan narod koji gleda Farmu kao i Parove kao glavni oblik zabave je propao nacisto. Ovo je situacija koja je po mentalitet naroda daleko alarmantnija no sto je bila 90ih.

Na srecu postoji internet, ali ljudi su masovno odustali od gledanja televizije. I na srecu, mahom su to mladje populacije.

Ne volim kada su ljudi lazno ljubazni. Kada znas da su ljubazni samo da ti se uvuku zbog necega sto je njima potrebno.

Cenim kada su ljudi zaista ljubazni jer tako osecaju da treba da bude. Cenim kada su ljudi dovoljno kulturni da ne prave predrasude prema drugima. Cenim kada su ljudi dovoljno distancirani da se ne mesaju u tudje zivote ili probleme.

To kod Srba nije slucaj jer jedan narod koji gleda Farmu kao i Parove kao glavni oblik zabave je propao nacisto. Ovo je situacija koja je po mentalitet naroda daleko alarmantnija no sto je bila 90ih.

Na srecu postoji internet, ali ljudi su masovno odustali od gledanja televizije. I na srecu, mahom su to mladje populacije.

Opce poznata pojava..smjesak radi dobiti, radi naredbe sefa..Ono srdacno, iskreno...rijetko...zato je jos sladje i vrednije! :)

pa nekad si ljubazan jer se to tako radi, posao, komšije... mislim ima i tu odstupanja korektnih ili ne, al ne možeš baš svuda da se razgaćiš
to i nije koristoljublje
ok praksa jedno teorija 2

A šta da očekujemo kad nam se predsednik svaki dan obraća sa "sram vas bilo", "neradnici" i "izdajnici" i stalno je ljut na nas i nismo mu dobri? Kad u Skupštini i na medijima čuješ najpogrdnije nazive i psovke za koje nisi znao da postoje...kad je nasilje svuda oko nas? Kad te zaposleni u uslužnim delatnostima gledaju mrko, cede reči kroz zube i kolutaju očima kad ih nešto pitaš?
"Nije teško biti fin" (što reče ona reklama), al se davno nije vrtela na TV-u :roll:

pa nekad si ljubazan jer se to tako radi, posao, komšije... mislim ima i tu odstupanja korektnih ili ne, al ne možeš baš svuda da se razgaćiš
to i nije koristoljublje
ok praksa jedno teorija 2

Pa i nije praksa jedan, teorija dva...

To o cemu ti pises su dobri maniri, ljubaznost je nesto drugo. Dobri maniri ne moraju nuzno uslovljavati ispoljavanje ljubaznosti.

Prim 1. Maniri: "Dobar dan!" - "Zdravo!"

Prim 2. Ljubaznost: "Dobar dan!" - "Dobar dan, svratite na kafu/caj/pecivo!"

Mada i za "dobre manire" mozemo cesto da kazemo da se radi vise o kurtoaziji, pogotovo na poslu ili sa komsijama.

Ljubaznost podrazumeva i neku dozu srdacnosti prema drugoj osobi. Rekli bi - kordijalnost (eng. cordiality, cordial regard)

A sto se drugog tice, potencijalna lazna ljubaznost bi se ogledala u tome sto se od kafe/caja/peciva ocekuje i pricanje/tracarenje ili sl tome, mada ne mora da znaci, mozda samo neko zeli da se pohvali svojim kulinarskim vestinama, a moze da bude i nesto sasvim deseto.

Ljubaznost je, zaista, retkost u modernom drustvu, a mozemo vrlo lako reci da je gotovo sinonimna kod ljudi koji su srdacni i vole/u stanju su drugima da pomognu.

od pojave interneta i društvenih mreža

Back