Sta je pristojno u kojim zemljama i zasto?

U UK nije pristojno ništa osim Koliko je sati i Kakvo je vreme
Al što nas to sekira kad je u Srbiji pristojno pitati sve
od toga Šta radiš, koliko zaradjuješ, Kad si završio faks, Kad ćeš da ga završiš, Ko te izdržava, Otkud ti hiljadu evra za letovanje, S kim ti se zabvlja ćerka, Ko te je ono dovezao sinoć itd itd itd

i ne samo da to nije neprijatno pitati, nego neprijatno je ne pitati ... glupo je zalosno je, ali tako je ... i jos jedno ima ''koliko kosta ?''

Dostojevski oslikava atmosferu na jednoj svecanosti za sve u svojim Zlim duhovima. Ne mogu se vise tacno sjetiti koji je povod organizovanju svecanosti bio, ali znam da su u organizovanju ucestvovali mladi okupljeni oko djece visokih cinovnika u Rusiji. Posto je u to doba doslo do sirenja revolucionarnih ideja, a medju tom mladezi naslo se i nekoliko mladih koji su sisli sa puta svojih roditelja, to je sa njihove strane pozvano mnostvo obicnog svijeta, a prijem je organizovala gubernatorovica, koja je i inace, zbog vlastitog castoljublja, sve vise i vise povladjivala sve ucestalijim ispadima te mladezi po gradu.

Uglavnom, svecanost je odrzana u zgradi koja je imala i svoj bife na drugom kraju, i gdje su se u vrijeme svecanosti okupljali ljudi bez smisla za umjetnost, a bio je i bal i koncert i drzali su se govori.

I bas tu se ogleda razlicitost u mentalitetu obicnih ljudi ili njihove "inteligencije" u odnosu na druge. Jedne vuce kao magnet bife u kojem se jede i pije, a drugi isto tako nesvjesno ostaju u sobi za svecanost.

I upravo odatle i od tada mora i da poticu ocjene o tome da se ne pita sta jedes, dakle, razlika je klasna, jer kao sto sam vec rekao, nize rase se odlikuju po prozdrljivosti i po psihickoj nesenzibilnosti.

Takodje Vollgraff istice da se najvise rase odlikuju po teznji zivotu nakon smrti, i da je ta teznja sadrzana u pokusaju da se u proslosti otkriju pravilnosti korisne za zivot i nakon smrti, njihove smrti, a opet korisne za njihovo potomstvo i za kompletnu kulturu. Tu se, dakle, nastoji sacuvati odredjen stil zivota i navike i dati im trajnost i nakon smrti.

To kod obicnih ljudi, dakle Srba, nije slucaj. Kod njih kad dodjes moras nesto pojesti i popiti, ili si uvrijedio domacina. Na zapadu, koliko znam, uljudno je odbiti ponudjeno jelo, a u istom romanu Dostojevski sagadjenjem opisuje socijalistu koji je jedva docekao da bude ponudjen jelom kod covjeka kojem je banuo usred vecere u kucu.

Nis ti nikad sjedio kraj potoka i janjeta na ražnju s ljudma...Po pivu iz potoka (gajba tamo) i uz
filozofiju te kako se to u Bugojnu,te kako u Jajcu,pa u Doboju...Kad naiđe neki švabo,zovnemo ga sjesti s nama,
bogami sjedne...A more popit i pojest...
Do s ti to vidjeo i bio-sam bi o tom tu piso...
Ko će ti ovo čitat...Daj dozovi se pameti...:mrgreen:

A mene više zanima kako su to Srbi veoma uspešni i veoma fleksibilni kada je u pitanju prilagođavanje opšte prihvaćenim stereotipima drugih naroda, a te osobine nikada ne demonstriraju kada su kod kuće. Strastveno će u Engleskoj piti čaj u pet uz kolačiće i voditi isprazne razgovore o kiši i magli dok će već sutradan u Srbiji da piški iza bandere. E to mi nije jasno.

у Аустрији није пристојно не познавати уметност и у Бечу не застати бар стотину пута и поклонити се до земље; у Немачкој је непристојно не пробати трилионе врсте пива, не одломити комад Берлинског зида и не помислити макар једном на Канта, Ничеа, Хајдегера, Шопенхауера, Лајбница и Мастера Екхарта; у Скандинавији није пристојно не знати да је Деда Мраз пореклом из Лапоније; у Швајцарској је непристојно не посетити Киснахт где је обитавао велики Јунг и не покупити облутак из језера; у Француској је непристојно не посетити Лувр, и после обиласка извести сцену из Сањара када трче кроз музеј и вичу one of us!;у Русији је непристојно не помислити на Достојевског и беле ноћи; у УАЕ је непристојно не потрошити пет хиљада еура ни за шта; у Италији није пристојно јести било шта, није пристојно према себи, добром укусу, желуцу и Космосу; у Грчку није пристојно не отићи; У ВБ је непристојно бити леп и са континента; у САД је непристојно да било шта буде непристојно; у Латинској Америци није пристојно не прошверцовати неку дрогу; у ЈАР - у је непристојно не знати за Дај Антворд,
итд.

Back