Sta je "NORMALNA" plata?

• Začetnik teme Začetnik teme Masha
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sta je normalna plata nemam pojma !
Samo znam da radim kao crnac ( u proseku 14 h dnevno ) i da zaradjujem nekoliko prosecnih plata , pritom imam svoj stan , ali kada mi dodje onaj 25. u mesecu uvek mi fali par hiljadarki da bih bila opustena .
I onda cesto postavljam sebi pitanje da li ja stvarno ne umem sa parama :? , ili su ljudi koji zive od dve drzavne ( prosecne ) plate , a uz to imaju i decu ( ne daj boze placaju kiriju ) carobnjaci ili je nesto dr. po sredi ?

makimaki:
apotekarka:
To su plate po buticima, prodavnicama, pekarama, parfimerijama, frizerskim i kozmetičkim salonima, itd
Ajde nadji mi negde posao sa tolikom platom. Mislim u butiku, parfimeriji. Ja znam da su tamo plate oko 12000. Po negde idu i do 15000. A moze i za vece pare, necu da se ljutim. U sustini mi treba plata da pokrijem troskove cuvanja dece i zene koja ce da mi sredi krs u kuci, a sve sto pretekne ide meni :twisted:

To su, na zalost, i plate nekih koji rade posao sa visokom strucnom spremom (da ne kazem zavrsenim teskim fakultetom :roll: ), ne zaboravite tu sitnicu! :evil:

U stvari, kad se preracunam, nemam ni celih 250 evra!

[quote="KNIGHT
inace,tih 15 hiljda je OK nekom ko ima oko 20 godina,nema decu i nije u braku,pa mu ta plata sluzi kao DZEPARAC za izlaske,benzin,garderobu i tako neke sitnice,ali to je "zanimljivo" sa 20,25 godina,ali kada dodju godine u kojima bi neko trebalo da osnuje svoju porodicu,e onda je problem,jer niko normalan nece da ulazi u brak sa platom od 10-15 hiljada din...pa sta mislite zasto "bela kuga" HARA i Beogradom i Srbijom?

[/quote]

Bolna istina. Zbog takvih stvari se i mnoge duge i lepe veze zavrsavaju, kad se shvati bolna istina da se od ljubavi ne zivi.

ni na na:
Sta je normalna plata nemam pojma !
Samo znam da radim kao crnac ( u proseku 14 h dnevno ) i da zaradjujem nekoliko prosecnih plata , pritom imam svoj stan , ali kada mi dodje onaj 25. u mesecu uvek mi fali par hiljadarki da bih bila opustena .
I onda cesto postavljam sebi pitanje da li ja stvarno ne umem sa parama :? , ili su ljudi koji zive od dve drzavne ( prosecne ) plate , a uz to imaju i decu ( ne daj boze placaju kiriju ) carobnjaci ili je nesto dr. po sredi ?
Ima nas jos takvih. Sva sreca ne radim toliko, ali mi sa parama i tim prosecima nista nije jasno.

I ja sam izvukla ovbu temu iz naftalina jer mi je trenutno veoma aktuelna. Ja radim za veoma male pare, negde oko 180evra, posao sa fakultetom. Kad sve preracunam, zakljucila sam da mi ne vredi da se udajem. Imam jos neka primanja sa strane i moze se reci da cu mesecno moci da imam za sebe nekih oko 600evra kad odlucim da se osamostalim tj. da zivim potpuno sama a i uvek cu moci da imam jos novca mesecno kada bi mi bas zatrebalo, necu morati da brinem npr. o autu jer da vozim mogla bih da ga imam ali sam shvatila da jednostavno, dok ne naidjem na nekoga slicnog meni necu da se udajem. Nekako smo svi ziveli ovih poslednjih godina u nekom grcu i zeljni smo svega, putovanja, dobre garderobe, opustenog zivota i svega ostalog sto smo mislili da cemo imati kad zavrsimo skole. Jednostavno mislim da nema svrhe udavati se ako ne mozes sebi da priustis "lagodan" zivot, ne u smislu da svaki mesec trosis 1000evra na garderobu ali da ti nista ne nedostaje i da ne moras da biras izmedju sebe i deteta kad kupujes.

znate kako, srce mi se cepa zbog jadnih butikusa koje imaju platu 250 eura :!: vec je neko rekao da ljudi sa zavrsenim fakultetima imaju i manje plate, da ne govorim magistri i doktori nauka koji rade na fakultetima. to je tako ponizavajuce, da vecina takvih ljudi vidi spas u odlasku iz zemlje. kakva steta, koliko je samo kvalitetnih ljudi otislo, i odlazi i dalje. sa mojom strukom ( a bavim se naucnim radom)ovde moze da se zaradi 200-250 eura, bas kao i butikusa. propast! eto, uskoro i ja odlazim:(

Moj prvi posao (sve sa fakultetom) - uzasno tezak, dvokratno, 15000, dala otkaz. Moj drugi posao - manje tezak, ali brojna putovanja po Srbiji, izuzetno ugledno i poznato mesto (kada ga vide, ljudi misle da se zaradjuje mnogo dobro, kakva zabluda), 19000, dala otkaz. Moj treci posao, dinamicniji, neizvesniji, pocetna plata 25000, ali sa mogucnoscu da bude mnogo veca, za sada ostajem tu. Ali, nikada se necu pomiriti sa tako malim primanjima, i menjacu poslove sve dok ne pronadjem nesto isplativije, pa makar to nemalo nikakve veze sa mojom strukom. Normalna plata podrazumeva da mogu da platim sve racune, da kupim hranu, nesto od garderobe, da ponekad izadjem u pozoriste ili restoran, da odem na godisnji odmor, itd. a sa ovakvim platama to je nemoguce. Pa onda moram da radim honorarno, sa strane sve dok vise nemam ni slobodnog vremena da te pare i potrosim. Dobro dosli u zemlju Srbiju.

littlefoot:
E sad podatak iz mog okruženja: Ja ne poznajem nikog ko ima platu ispod 400€ minimum. Takođe živim u Beogradu;)
E sad. I ja sam iz Bgd. I drustvo je uglavnom sa fakultetom, i naravno da ih ima sa manjim platama. Vece plate (bas plate, a ne neki biznis) su uglavom u poslovima kada zazmuris i zaboravis sta si ucio, sednes u auto, tasna-masna i polako po Srbiji.

Back