Šta je najvažnije za ženidbu i udadbu ?

pa sad ne znam, nismo to radili, o čemu se radi ?

ali recimo, ima slučajeva običaja kad mlada kao pobegne za budućeg kod njega kući pa sutra dan idu njeni na tzv. pomirenje

doduše, nekad pobegne zaistinski pa bude pičvajz

:neutral:

Krađa/bekstvo su otprilike isto.
Mladozenja sa ekipom, kao, krene u sred noci da ukrade mladu, a dogovore se u sustini samo da dodje na to i to mesto.
Izabere se bezbedno mesto, a neko iz mladozenjine ekipe (uglavnom kum) pripremi i baci dinamit, i posle toga u bekstvo! :D

Kad pukne dinamit u sred noci - celo selo zna da je neko ukrao neku mladu.

Ujutru se sazna ko.

Pa onda ide taj obicaj, to pomirenje.

Ja sam kao kum bacao dinamit. Dva puta :D

Krađa/bekstvo su otprilike isto.
Mladozenja sa ekipom, kao, krene u sred noci da ukrade mladu, a dogovore se u sustini samo da dodje na to i to mesto.
Izabere se bezbedno mesto, a neko iz mladozenjine ekipe (uglavnom kum) pripremi i baci dinamit, i posle toga u bekstvo! :D

Kad pukne dinamit u sred noci - celo selo zna da je neko ukrao neku mladu.

Ujutru se sazna ko.

Pa onda ide taj obicaj, to pomirenje.

Ja sam kao kum bacao dinamit. Dva puta :D

auu bre, nisam znao za taj dinamit, ali dobra fora...kad ej bal nek je maskenbal :D

ja jednom bio - mladoženjski, to je najbolji drugar mladoženje koji ide sa njim nekoliko dana pre svadbe,
nose tzv. bukliju, čuturu sa rakijom i od vrata do vrata kuća, stanova pozivaju zvanice i svaka kuća okiti bukliju sa nekom parom

za vreme svadbe, mladoženjski je, pa kaži glavni u organizaciji gde će ko da sedne(ovo je ogroman šator bio u pitanju), pričeka, dočeka, nadgleda kako se obrću prasitji, jagnjitji, roštilj, kako je servirano itd

ali celo vreme sa sobom mora da nosi tu bukliju i da pazi da mu ne "ukradu" neko od ženskadije a one ko osice samo obleću oko tebe i probavaju da ti otmu iz ruke tu čuturu sa bogami dobrom dobrom lovom(ima i devize) i to sutra dan treba da podelim sa mladoženjom..

ee sad, moraš da držiš doobro oči otvorene i da se neka opasnica ne prikrade i mazne ti,
tako da sam ja to morao dobro da obmotam onaj kaiš od čuture oko zgloba dlana i mućak, cimale cimale sirote ali nisu uspele :cool:

naravno, rode su izvesne simpatije između neke kradljivice čuture i mladoženjskog, pa tako, u toku svadbe kada padne mrak, ode se iza šatora, malo poviše u šljivak, da se razmene utisci

:andjeo:

Back