Krađa/bekstvo su otprilike isto.
Mladozenja sa ekipom, kao, krene u sred noci da ukrade mladu, a dogovore se u sustini samo da dodje na to i to mesto.
Izabere se bezbedno mesto, a neko iz mladozenjine ekipe (uglavnom kum) pripremi i baci dinamit, i posle toga u bekstvo!
Kad pukne dinamit u sred noci - celo selo zna da je neko ukrao neku mladu.
Ujutru se sazna ko.
Pa onda ide taj obicaj, to pomirenje.
Ja sam kao kum bacao dinamit. Dva puta
auu bre, nisam znao za taj dinamit, ali dobra fora...kad ej bal nek je maskenbal
ja jednom bio - mladoženjski, to je najbolji drugar mladoženje koji ide sa njim nekoliko dana pre svadbe,
nose tzv. bukliju, čuturu sa rakijom i od vrata do vrata kuća, stanova pozivaju zvanice i svaka kuća okiti bukliju sa nekom parom
za vreme svadbe, mladoženjski je, pa kaži glavni u organizaciji gde će ko da sedne(ovo je ogroman šator bio u pitanju), pričeka, dočeka, nadgleda kako se obrću prasitji, jagnjitji, roštilj, kako je servirano itd
ali celo vreme sa sobom mora da nosi tu bukliju i da pazi da mu ne "ukradu" neko od ženskadije a one ko osice samo obleću oko tebe i probavaju da ti otmu iz ruke tu čuturu sa bogami dobrom dobrom lovom(ima i devize) i to sutra dan treba da podelim sa mladoženjom..
ee sad, moraš da držiš doobro oči otvorene i da se neka opasnica ne prikrade i mazne ti,
tako da sam ja to morao dobro da obmotam onaj kaiš od čuture oko zgloba dlana i mućak, cimale cimale sirote ali nisu uspele
naravno, rode su izvesne simpatije između neke
kradljivice čuture i mladoženjskog, pa tako, u toku svadbe kada padne mrak, ode se iza šatora, malo poviše u šljivak, da se
razmene utisci