Šta je najbolje za čuvanje digitalnih podataka?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sada brate ima i SATA optike,aDVD-a od 8 i 16 GB-a.Inace imam dosta CD-a i DVD-a sa slikama i muzikom,filmovima.Kada se napakuju u visinu jedan na drugi i ne zauzima toliko mesta.Necemo ih redjati jedan pored drugog.
1. Da ima ali sa rezačem sa slike sigurno nećeš narezati DVD. jer je to CD a ne DVD rezač. Drugo' da zauzimaju i dalje poprilično fizički mesta veruj mi...Samo 100tinak diskova je šproblem da da ne pričamo o 5 ili 10 puta više... Pa šta misliš'zašto se sve manje koriste, zašto kućišta za današnje računare NEMAJU mesto za CD-DVD ROM?

1. Da ima ali sa rezačem sa slike sigurno nećeš narezati DVD. jer je to CD a ne DVD rezač. Drugo' da zauzimaju i dalje poprilično fizički mesta veruj mi...Samo 100tinak diskova je šproblem da da ne pričamo o 5 ili 10 puta više... Pa šta misliš'zašto se sve manje koriste, zašto kućišta za današnje računare NEMAJU mesto za CD-DVD ROM?
Otkud ti to da nije DVD+RW rezac.I koliko cu ja potrositi DVD-ova sta imas ti s tim.Moja licna stvar.U glavno kada ga ubacim,u zavisnosti,ili slusdam muziki,ili gledam slike sa njih.

Otkud ti to da nije DVD+RW rezac.I koliko cu ja potrositi DVD-ova sta imas ti s tim.Moja licna stvar.U glavno kada ga ubacim,u zavisnosti,ili slusdam muziki,ili gledam slike sa njih.
1, Nemoj da izvuceš samo deo moje poruke iz konteksta da bi se natezao sa mnom jer em me vređaš em gubi smisao.
2. Čisto sumnjam da su se 93će godine proizvodili DVD čitači i diskovi...
3. Da jeste Tvoja stvar ali na kraju krajeva NINA je ta čija je tema pa se odnosi pre svega na nju.
4. Tako što gledaš film ili slušaš muziku direktno sa diska baš mu skračuješ životni vek.
5. Opet pitam POKAŽITE MI taj PC na koji može da sa nakači taj ATA rezač?
6. Opet ignorišeš bitno'ako se traži bakup na duže staze-to verovatno podrazumeva VIŠE podataka...Nakupi se tokom godina, slika i videa najviše...I opet i ZADNJI put-fizički prostor koji je potreban je OGROMAN!! Bilo da je CD; DVD, šta-god...a ako pričamo o 100tinask Gb ili par stotina-mali eksterni SSD-ima ih i od 256 Gb/ima ih i u formi USBa, i možda jedan hard disk...I sve zauzme toliko mesta da može da stane u džep...

1, Nemoj da izvuceš samo deo moje poruke iz konteksta da bi se natezao sa mnom jer em me vređaš em gubi smisao.
2. Čisto sumnjam da su se 93će godine proizvodili DVD čitači i diskovi...
3. Da jeste Tvoja stvar ali na kraju krajeva NINA je ta čija je tema pa se odnosi pre svega na nju.
4. Tako što gledaš film ili slušaš muziku direktno sa diska baš mu skračuješ životni vek.
5. Opet pitam POKAŽITE MI taj PC na koji može da sa nakači taj ATA rezač?
6. Opet ignorišeš bitno'ako se traži bakup na duže staze-to verovatno podrazumeva VIŠE podataka...Nakupi se tokom godina, slika i videa najviše...I opet i ZADNJI put-fizički prostor koji je potreban je OGROMAN!! Bilo da je CD; DVD, šta-god...a ako pričamo o 100tinask Gb ili par stotina-mali eksterni SSD-ima ih i od 256 Gb/ima ih i u formi USBa, i možda jedan hard disk...I sve zauzme toliko mesta da može da stane u džep...
'93-ce i nije bilo toliko interneta da si moga da skines toliku muziku,vec poneki program potreban za rad OS-a.I opet sta se ti sekiras za moje diskove,daj' im skracujem vek,ili ne,a garantujem da sada mogu da gledam sve slike i da slusam muziku koju sam tada skinuo i narezao na CD-e.I Nina nije pitala sta bi bilo '93-ce dobro za cuvanje podataka,nego sada.Lupas bre.Ispadas smesan.Na svaki komp moze da se nakaci ATA optika,jer postoje adapteri za te stvari.Drugo niko nije ni spominjao ATA optiku,ali SATA postoji i radi besprekorno.

Poslednja izmena:
E sad moj recept je-backup na STO VISE MESTA-jedan na cloudu, jedan na eksternom SSDu, jedan na eksternom Hard disku, i mooozda jedan na taj Super BluRay...I to sve kad kacim-kopiram podatke gasim NET i ne radim NISTA DRUGO! I da taj uredjaj se kaci na komp ISKLJUCIVO tokom pravljenja backupa!!
a sad ono-jedan od ta 3-4 medijuma ce valjda da prezivi...
@Nina pita kako da najpouzdanije sacuva svoje privatne snimke. Klaud ce kad tad hakovati!

Па то није мерило, и данашњи лаптопови немају места за 2.5 лаптоп уређај, па се хард дискови са механичким деловима увелико користе.
Ја сам јако задовољан са дисковима и неретко сам имао проблема са хард дисковима.
Ко хоће да ризикује, може, али и даље се на нова кућишта ставља DVD уређај.
Све зависи од укуса.
Коме никада није цркао хард диск то поштујем и разумем, али кад се деси невоља, онда је проблем шта радити и како спасити податке.
https://www.monitor.rs/kucista?limit=12&sort=artid_desc&strana=0&price_retail=Min:1610-Max:111655&
Oвде се може одабрати врста кућишта.
А ево и кућишта, могу имати два или три DVD слота

https://www.monitor.rs/kucista?limit=12&sort=artid_desc&strana=0&price_retail=Min:1610-Max:111655&stock=Raspoloživo&Broj 5.25" ležista=3&

Poslednja izmena:
Vidi biseru mi cuvamo sve kolekcije pouzdano na tim medijima,iako su tebi danas apetiti veci tad su hd diskovi bili od 1gb a materijal nedostupan vredan zlata,prazan cd je kostao 20 maraka biseru,dok si ti jos slusao kasete neki smo imali cd player od 89e godine,znaci samo TI nemoj da nam ista pricas

Na više mesta: na mejlu, kopiraš na dvd, na fleš mem, na hdd i na eksterni hdd.

Povremeno ih sve kontrolišeš i menjaš po potrebi.
Флеш уређаји не служе за трајно складиштење, јер кад цркну, много је тешко извући нешто са флеша, у односу на механички хард диск где се нешто и може урадити.
Једино да се чува на више механичких хард дискова, где се неки користе као екстерни уређаји.
Ја чувам битне податке на механичким хард дисковима које прикључим на екстерно кућиште, мада оно што не сме да се изгуби нарезујем (на пример фотографије).
Сад екстерне дискове праве од неких јефтиних хард дискова па се више исплати узет интерни диск и ставити га у кућиште.
Скоро је Сандиск имао проблем са губљењем података, а њихов власник WD се није баш изнервирао због свега тога.

Back