ŠTA JE NAJBOLJE STUDIRATI, SA EKONOMSKOG ASPEKTA?

Da imate sada 19 godina, ili da vam dete ima toliko godina i treba da upiše studije, šta bi ste mu savetovali?

Po meni je najbolji izbor vojna i policijska akademija. Siguran posao po završetku studija, stabilna plata i mnoge druge pogodnosti. Država će uvek izdvajati za policiju i vojsku.

Sve ostalo je nesigurno i može se dasiti da imaš prosek 9.70 i na kraju završiš na građevini ili konobar.
Detetu treba savetovati jos pocetkom 8-og razreda,tj.poceti sa njim ozbiljno razgovarati,objasniti mu sta je rad,koliki je radni vek,sta se dobija radom i tek nakon mnogo price uvideti sta bi njemu lezalo da zavrsi.Ne ono sto je nama odlicno i sto bi nama odgovaralo,nego sto bi odgovaralo njemu-od prvog radnog dana u zivotu pa do poslednjeg.Ti postavljas ovo pitanje,jer te je strah-sto je i normalno za normalnog roditelja-kako ce on proci u zivotu;da li ce mu posao satrati ledja,noge i ruke,da li ce moci zaradjivati dovoljno te da li ce uopste sa tim svojim radom uraditi nesto funkcionalno(ne kao ova nasa opstinska birokratija kojoj prodje ceo zivot,a da se niceg znacajnog ni korisnog mogu setiti).Imao sam srecu,da od prve prakse u srednjoj skoli pa do danasnjih dana imam lepe uspomene sa posla.Te sam uspomene zaradio druzeci se sa ljudima,a ono sto je najbolje od svega,kroz rad sam postao covek.Nikada ne bih bio zadovoljan samim sobom da sam neradnik.To je bolest koja kad uhvate godine-nema leka.Zato,ne pricaj sa sinom o fakultetu,nego o radu,pa ce i ime fakulteta doci samo po sebi.

Ja sam naprimer harmonikaš, sviram već 30 godina, ali krvav je to leba. Svirao sam naopačke, kao slepi miš, i ispod stola su me terali da sviram i lupali me nogama. Razbijali mi flaše po glavi, ceo sam polupan. Zato je bolje da se lepo upiše akademija i da budeš gospodin čovek, oficir ili inspektor, jaka plata i ugled u društvu.
Koliko si ti puta gledao taj film kad ovo citiras napamet???

ekonomski najisplatljivije je neupisivati fakultet uopste. Pogotovu ako ima mogucnosti za zanat ili privatnu firmu
Tako je,zasto upisivati fakultet ako ti se uopste ne upisuje....gubljenje vremena.

Medicinu nikako.

Preteska je, traje predugo, a plata ti je 450 evra kao lekar opste prakse ili 700-900 kao specijalisti (a tu stignes sa nekih 30-35 godina).

Smejurija.

Medicina traje samo godinu dana duze od ostalih fakulteta, po meni je to lak faks jer se studira dupetom, ne glavom, znaci ne moras da budes mnogo pametan
a ni nadaren, lekari uvek i svuda imaju nekakav specijalan status tako da nije lose to studirati.

Meni pop rece onomad kada je dolazio da sveti vodicu da je danas najisplativije ici u srednju popovsku, posao paroha ti je zagarantovan, ali
to vazi amo za musku devu, na zalost, ili mozda srecu ( zenske;))

Da li je sigurnost jedini kriterijem pri izboru zanimanja?
Vecina uglavnom razmislja da nadje drzavni posao i tako se osigura. I ako cemo iskreno tako je i bilo do sada.

Medjutim sudeci po tome kako je do danas vodjena nasa zemlja pitanje je da li cemo postojati jos 40 godina (pretpostavljeni radni vek danasnjeg studenta) i da li ce vojnici, policajci, nastavnici, birokrate sadasnje Srbije, biti potrebni drugoj zemlji koja dodje?

Vise od 60% ljudi su skloni izbegavanju rizika, vole i traze sigurne stvari, medjutim onih 15-20% koji vole rizik, obicno stvaraju novi kapital.
Da li nasa zemlja moze opstati ako svi budemo izbegavali rizik?

Back