STA JE ISLAM

• Začetnik teme Začetnik teme zivac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jah , znači li to da vi u Bosni jašete kamile , i nepismeni ste jer je i Poslanik to bio .
Ajme bez omaložavanja! Ako to piše u kuran ili hadise zašto nebi se nosilo, a ne samo bosanci već recimo ovdje njemci nose brade no ipak nijesu muslimani, hoću reći da ima bosanci koji nijesu muslimani pa nose brade....Dakle to sa Bosnu nema veze....A recimo puno turci(muslimani) ne nose brade...

no kao što je reko brada ,brkovi su odraz muškarca.

srdačni pozdrav harec

Шта сте сви напали zivca. Он само промовише своју веру. Ако мрзите Ислам не морате са тим гневом то да испољавате. Срам вас било!:ljutko:

Ok zahvaljujem na odgovoru.Mislio sam na ono da mnogi muslimani kažu da vehabije nijesu Muslimani.

Ps. jel mora brada da bude 4prsta dugačka?

Za sad nemam više pitanja ako mi nešto zatrjeba sada znam kome da se obratim.
još jednom hvala i Selam! harec

Dali mora Brada da bude dugacka 4 prsta...Ne - zato sto je to stvar licne prirode, Poslanik nam u hadisima govori pustajte bradu a kratite brkove gde nije naznacio koliko u duzini,ali je trazio da brada bude uredna .Kratenje brkova je zato kako u hadisu stoli da bih se razlikovali od sledbenika knjiga -zidova i krscana.
Medzutim u danasnjm vremenu moramo se uklapati u sredinu u kojoj zivimo tako da ne izgledamo antipaticni i upadljivi sa dugim bradama sledbenicima knjiga ljudi potkracavaju brade noseci je gotovo kao simbol-obelezje islama

Poslednja izmena:
selam aleykum !
dobio sam jednu knjigu pa hoću pitati dali je priznata to jest dali je ti priznaješ za autentičnu?
"Na putu ka Allahu" od autora Ibn Qajjim el-Dževzijje
Unaprijed hvala

srdačni selam harec

Шта сте сви напали zivca. Он само промовише своју веру. Ако мрзите Ислам не морате са тим гневом то да испољавате. Срам вас било!:ljutko:
tab503
[VAZNO}.

U buducnosti se nece vise tolerisati upadanje na "tudje" teme.
To znaci.
Pripadnici drugih vera ce moci da ucestvuju u radu teme neke vere koja nije njihova samo u onoj meri u kojoj ne pisu negativno o toj veri.
Na svojoj temi mogu da pobijaju teze iznete u nekoj drugoj temi ali ne smeju na njihovoj temi da spamuju i prave svadje.
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=7861705&postcount=3
Borac za prava zivotinja
VAŽNO

Radi uspostavljanja mira u kući:

Ukoliko pripadnik neke verske organizacije/vere otvori temu o svojoj veri, može tražiti od moderatora ovog pdf. da njegova tema bude zatvorena za verske neistomišljenike. U tom slučaju, kažnjavaće se svako narušavanje takvog koncepta. Ukoliko isti ne traži od moderatora da se ograniči pristup temi verskim neistomišljenicima, dalje će se primenjivati Pravilnik kao i do sada (dakle: kažnjavanje spama, provokacija, uvreda, trolovanja itd.).

Mi ćemo, s druge strane, otvarati teme na kojima će SVI moći da polemišu o različitim verskim organizacijama/verama – shodno vašem pokazanom interesu za njih.

Ovde ćete biti redovno obaveštavani o tome na kojim temama je ograničen pristup.

Hvala.
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=9063913&postcount=13

:bye:

Poslednja izmena:

Pratim ovu temu jer mi je zanimljiva ali ne ne učestvujem na istoj svojim mišljenjima.
Ali u vezi sa ovim prosto moram da se pridružim napisanom.Svako ima pravo da svojim postovima promoviše svoju veru.Svako ima pravo da se sa nekom verom slaže ili ne slaže ali u nekom civilizovanom ljudskom dijalogu.

A šta reči...Poznato ti je da ja nisam vernik. No neovisno od toga o svakoj religiji mogu da diskutujem poprilično.Medjutim,kada bih sa gnevom diskutovao o islamu ili bilo kojoj drugoj religiji ne bih sebe mogao da pogledam u ogledalu.:dontunderstand:
baš nikako ne razumem zašto se ljudi poistovećuju sa gnevom u sebi,prema bilo kome ko u verskom smislu nije njihov istomišljenik.Pozdrav.
y1pFO9S_PHRQMPfwKaCR53x7aAKTFfl8lMa8RYQj7SPOwHgSMfdv9NDFkHUujmcjKXNdRzXnH6VAnM

Ја то разумем. Marty Misterija је стварно напао Исламску веру са гневом. И то се да видети. Теби свака част.

Isus nikada nije ni cuo , niti je spomenio niti je ikada sanjao da ce njegova vjera biti nazvana Krscanstvo
rijec Krscanstvo se pocela koristiti tek 250 godina nakon Isusa a.s.
(Dela apostolska 11)
26 I oni se celu godinu sastajaše onde s crkvom, i učiše mnogi narod; i najpre u Antiohiji nazvaše učenike hrišćanima.
Isus nije ni cuo za Ivana , i njegove evandjelje
Isus nije imao pojma o matiji ili o Luci
(Jovan 26)
20 A Petar obazrevši se vide gde za njim ide onaj učenik kog Isus ljubljaše, koji i na večeri leže na prsi Njegove i reče: Gospode! Ko je taj koji će Te izdati?

21 Videvši Petar ovog reče Isusu: Gospode! A šta će ovaj?

22 Isus mu reče: Ako hoću da on ostane dokle ja ne dođem, šta je tebi do toga? Ti hajde za mnom.

23 Onda iziđe ova reč među braćom da onaj učenik neće umreti: ali Isus ne reče njemu da neće umreti, nego: Ako hoću da ostane dok ja ne dođem, šta je tebi do toga?

24 Ovo je onaj učenik koji svedoči ovo, koji i napisa ovo: i znamo da je svedočanstvo njegovo istinito.

25 A ima i drugo mnogo što učini Isus, koje kad bi se redom popisalo, ni u sami svet, mislim, ne bi mogle stati napisane knjige. Amin.
Isus je izijavio na vise mesta da je bio poslat samo zidovima , za Isusa su ljudi podjeljeni u dvije grupe:
1.djeca (ili zidovi)
2.psi ili svinje (ne zidovi)
(Jovan 10)
16 I druge ovce imam koje nisu iz ovog tora, i one mi valja dovesti; i čuće glas moj, i biće jedno stado i jedan pastir.
(Matej 21)
42 A reče im Isus: Zar niste nikada čitali u Pismu: Kamen koji odbaciše zidari, on je postao glava od ugla; to bi od Gospoda i divno je u vašim očima.

43 Zato vam kažem da će se od vas uzeti carstvo Božje, i daće se narodu koji njegove rodove donosi.
Isus se molio , padanjem na zemlji na isti nacin kako su se svi proroci prije njega molili , danas nijedan Krscanin to ne praktikuje
Pozuri u Pravoslavnu Crkvu pre zavrsetka Velikog Posta - "padamo na zemlju" svaki dan!

Bratski savet: Drzi se teme i mani se "tumacenja" Biblije i Isusovih reci.

Poslednja izmena:
Pozuri u Pravoslavnu Crkvu pre zavrsetka Velikog Posta - "padamo na zemlju" svaki dan!

Bratski savet: Drzi se teme i mani se "tumacenja" Biblije i Isusovih reci.

Mozemo mi tumaciti Bibliju svako na svoj nacin ali sustina je u tome da lanac prenosilaca svih Biblijskih knjiga starog i novog zavjeta ne postoji. Mi smo laici za tumacenje Biblije ali mozemo pogledati i posluziti se tumacenjem svetski priznatih krscanskih teologa i naucnika koji su studirali Bibliju decenijama.Valjda njima mozemo verovati .
Naves cu ti nekoliko primera kakav je stav tih eminentnih krscanskih strucnjaka na temu
Biblija

Mozemo mi tumaciti Bibliju svako na svoj nacin ali sustina je u tome da lanac prenosilaca svih Biblijskih knjiga starog i novog zavjeta ne postoji. Mi smo laici za tumacenje Biblije ali mozemo pogledati i posluziti se tumacenjem svetski priznatih krscanskih teologa i naucnika koji su studirali Bibliju decenijama.Valjda njima mozemo verovati .
Naves cu ti nekoliko primera kakav je stav tih eminentnih krscanskih strucnjaka na temu
Biblija

Izjave kršćanskih autoriteta o evanđeljima i kršćanstvu

ČINJENICE O DRUGIM EVANĐELJIMA,VJERODOSTOJNOST EVANĐELJA

“Govori u četiri evanđelja (čak suprotno ranim mesijanskim tvrdnjama) su tako različiti od sinoptičkih, a tako i komentari četvorice evanđelista, da oboje ne mogu biti jednako pouzdani kao zapisi onog šta je Isus rekao: literarna vjerodostojnost u davnim vremenima nije zabranjivala kao što to radi sada, pripisivanje izmišljenih govora istorijskim ličnostima: najbolji drevni istoričari imali su praksu sastavljanja i pripisivanja takvih govora na ovakav način.”
(C.J. Cadoux: The life of Jesus, p.16)

EVANĐELJA PISANA PREMA POTREBI

“Evanđelja su napravljena, što jasno reflektira koncepciju praktične potrebe zajednice za koju su bila napisana. U njima je upotrijebljen tradicionalni materijal, ali nije bilo oklijevanja u njegovom mijenjanju ili dodajući mu ili u izostavljanju onog što ne odgovara cilju piščevom”.
(T.G. Tucker: Histary of the Christians in the light of Modern Knowledge, p. 32o)

GLEDIŠTA PREPISIVAČA UNESENA U EVANĐELJA“

Prepisivač je katkad umetao, ne ono što je bilo u tekstu nego što je mislio da treba biti. On bi povjerovao prevrtljivom pamčenju, ili bi činio da tekst bude u skladu sa gledištima škole kojoj je pripadao. U dodacima varijantama i citatima od kršćanskih otaca, skoro 4.000 grčkih MSS testamenata bilo je poznato da postoji. Kao rezultat postoji značajna raznolikost čitanja”.
(Prof. J.R. Dummelow: Commentary of the Holy Bible, p.16).

KO JE UTEMELJIO KRŠĆANSTVO?

“Ako pod kršćanstvom podrazumjevamo vjeru u Krista kao nebeskog Sina Božjeg, koji nije pripadao zemaljskom čovječanstvu, nego koji je živio u Božjoj jednakosti i slavi, koji je s neba sišao na Zemlju, koji je ušao u ljudskost i uzeo ljudski oblik kroz Djevicu, da bi mogao učiniti udobrovoljenje za ljudske grijehe vlastitom krvlju na križu, koji je zatim probuđen iz smrti i podignut zdesna Bogu, kao gospod svog sopstvenog naroda, koji je vjerovao u njega, koji čuje njihove molitve, štiti ih i vodi; koji pak boravi i lično dela u svakom od njih; koji će opet doći s oblacima nebeskim da sudi svijetu; koji će zbaciti sve neprijatelje Božje i koji će vlastiti narod dovesti sa sobom domu nebeske svjetlosti, tako da oni mogu postati kao njegovo proslavljeno tijelo - ako je ovo kršćanstvo, onda je takvo kršćanstvo utemeljio S. Pavle, a ne naš Gospod”.
(Jesus or Paul, p. 122),
(Dr. Annold Meyer, Prefesor of Thelogy, Zurich University)

Šta kršćanski autoriteti kažu o mitu evanđeoske Božje inkarnacije maskirane u grčkoj filozofiji.

“Maska čini sama za sebe život - Trojstvo, dvostruka priroda Kristova, bezgrešnost, i sve što prati ove dogme su proizvod istorijskih odluka i situacija koje su mogle biti sasvim drugačije… ipak… prije ili kasnije, proizvodom sile preoblikovanja ova dogma ostaje šta je bila od početka, loša navika intelektualizacije koju je Christian uzeo od Grka, kada je bježao od Jevreja.”
(Outline of the History of Dogma, Adolf Harmack, p.20)

SUKOB POSTOJEĆIH CRKAVA

Tako Theodore Zahan, npr. ilustrira gorki sukob unutar crkava. On ističe da rimokatolička crkva optužuje grčo-pravoslavnu crkvu za preoblikovanje teksta svetih spisa dodavanjem ili oduzimanjem sa dobrim i lošim namjerama. Grci sa svoje strane ističu da su sami katolici mjestimice otišli vrlo daleko od orginalnog teksta, i, uprkos njihovim razlikama oni kombiniraju da optuže nekonforniste kršćane za skretanje s “pravog puta” i osude ih kao heretike, a heretici opet optužuju katolike za “falsifikovanje istine”. On zaključuje:
“Zar činjenice ne potvrđuju ove optužbe?”
(T. Zahn: “Articles of Apostolic Creed.”)

ZASTRAŠIVANJEM GONIMO LJUDE DA VJERUJU

Stari su vrlo malo filozofirali o božanskim stvarima. Vjera je bila više u životu ljudi nego u samim dogmama. Kada je vjera došla u stanje da je ima na papiru a ne u srcima, onda je bilo onoliko vjera koliko i ljudi .
Paragrafi su se povećavali, a iskrenost smanjivala. Svađe su se podgrijavale, a ljubav se hladila. Dogma o Kristu, koja u početku nije znala za cjepidlačenje, pala je u zavisnost filozofije. Ovo je bila prva faza opadanja Crkve.
Erasmus, komentirajući ovo kaže:
“Naredbe imeratora u vezi s ovim nisu mnogo pomogle iskrenosti vjere…. Kada je vjera više u ustima nego u srcu, kada nas čvrsto znanje svetih spisa iznevjeri, ipak zastrašivanjem gonimo ljude da vjeruju ono što ne vjeruju, da vole ono što ne vole, da znaju ono što ne znaju. Ono što je prisilno, ne može biti iskreno.”
(Erasmi Epistolai, 1334 ed., P.S. Allen, V.pp 173-92)

ZBOG PAVLA JE DISKONTINUITET SA ISTORIJSKIM ISUSOM

“….diskontinuitet između istorijskog Isusa i Krista Crkve postao je tako velik da je bilo kakvo jedinstvo između njih jedva prepoznatljivo”.
(The Jesus Report, Johannes Lehmann, p.127)

PAVLOVA HEREZA JE POSTALA KRŠĆANSTVO

“Pavlovska hereza je postala temeljom kršćanske ortodoksije, a legitimna Crkva je poricana kao heretička.”
(The Jesus Report, Johannes Lehmann, p. 128)

Stav krscanskih strucnjaka i Bibliologa o Bibliji

Molio bih budućeg šehida :per: da se drži teme jer ne vidim gde se spominje islam?
Ovde se samo pljuje Biblija.

Ovo je odgovor prijatelju PEGAZU nije tacno to sto kazes ja postujen i citam studiram analiziram i nepljujem na Bibliju a sa teme je drugi skrenuo.
Sve sto sam nalepio je stav drugih krscanskih ucenjaka a oni sigurno najbolje znaju sta je sta i to mnogo bolje od nas laika
neka je mir stobom

Ovo je odgovor prijatelju PEGAZU nije tacno to sto kazes ja postujen i citam studiram analiziram i nepljujem na Bibliju a sa teme je drugi skrenuo.
Sve sto sam nalepio je stav drugih krscanskih ucenjaka a oni sigurno najbolje znaju sta je sta i to mnogo bolje od nas laika
neka je mir stobom

Evo ti stav islamskih učenjaka o Quranu :mrgreen:
Derviši Kao Obožavaoci Đavola

Postoji mnogo sukobljavajućih članaka što se tiče arapske sekte islamskih obožavaoca Đavola. Sekta Derviša izvorno potiče iz Južnog Iraka i migrirali su ka severu na Planinu Lališ. Verovalo se da su potomci Asiraca koji su tražili sklonište nakon pada Ninive 612 PNE. ¹ Eridu takođe znan kao “Enkidu” bio je drevni grad u Južnom Iraku. Ovo je bio grad Oca Satane (Allaha). Dolina Baten El Ghoul koja se nalazi tačno preko zatrpanog drevnog grada sada je znana kao "Đavolja Rupa." "Trbuh Zveru". Jordanci i mnogi drugi je smatraju ukletom. Demone su viđali mnogi koji su provodili noći tu, uglavnom vojnici u bivacima (kampovima). Oni koji su bili tamo na bilo koje vreme tvrde da ima moćnu energiju koju RHP ljudi etiketiraju kao "zlo."

Irak ima mnogo drevnih artifakta i dokaze o Satani-Allahu. Planina Laleš je blizu drevnog Asirskog grada Ninive a na dalje trista milja protežu se Ziarahs; Sedam Sataninih Kula sa centralnom kulom na Planini Laleš. "Sedam Kula ili Moćnih kuća – visoke bele kupastog oblika strukture sa blistavim zracima koje sevaju sa vrha."Na vrhu svake kule nalazi se blistavi heliografski reflektor, i namenjeno je bilo da služi kao moćna kuća odakle bi Satanistički-Allahovi derviši mogli da usmere svoju volju da utiču na događaje u svetu. Derviši su često opisivani kao tajnoviti Sekta kojima nije dozvoljeno da otkriju svoju religiju autsajderima, svoja prava uverenja drže skrivenim. Moderni Islam se promenio u odnosu na stare puteve zbog spoljašnjih uticaja. Sekta Derviša je oštro proganjan i veoma je sumnjiv autsajderima. Očigledno je da su njihove doktrine bile menjane kako bi se uklopile u Islamska verovanja kao u Quranu, gde Đavo-Allah kaže da je Bog dok u drugim delovima priča kako je ‘arhanđeo’. Allah je diktirao Quran ne Muhamedu nego direktno proroku Derviša Sheik Adi u 12-om veku. Quran je najvažnija knjiga u Islamu i svaki musliman bi trebalo da bude upoznat sa njegovim učenjima. Sheik Adi je pitao Allaha da li je Quran od njega i potvrdio je da jeste, ali je rekao da je Muhamed izmenio neke od doktrina Islama.
Godine 1415 NE, Hrišćani su oskrnavili i spalili grobnicu Sheik Adi, pljačkajući njegov grob i uklanjajući njegove kosti i paleći ih pred Dervišima. “Mnoštvo Derviša su poveli sa sobom kao zarobljenika od kojih su napravili robove, ostale su ubili.
1892, Farik ‘Omar Paša pozvao je nekoliko Poglavara Derviša u Mosul. Njegova agenda je bila da sakupe taksu od 20 godina u nazad. Nekoliko hrišćana je bilo prisutno na sastanku. Počeo je da im govori da “ako bi se odrekli obožavanja Sheik Adija, bili bi nagrađeni visokim položajem i činom, i zadovoljilo bi velikog Alaha.” Kada su odbili da odgovore, Farik ih je bacio u zatvor, uputivši se ka njihovom selu i “pobio je oko njih 500.”
Većina Derviša ove sekte je nepismeno i nekoliko doktrina koje imaju se generacijama prenosila usmeno. U nameri da izbegnu progon, oni su odlučno prevarili autsajdere po pitanju njihovih uverenja i doktrina. Ovo objašnjava zbog čega postoji toliko konfliktnih stvari u njihovoj veri. Imaju tek nekoliko pisama; u Al-Jilwah, Allah uči: “Ja vodim na prav put bez knjige.” ”Melek Ta’us uči “prvo usmenom tradicijom zatim ovom knjigom ‘Jilwe’.”
Njima je zabranjeno da izgovore ime “Iblis.” koje ne postoji u njihovoj verziji "Qurana" Oni se obraćaju Allahu kao “Melek Ta’us.” Melek znači “Kralj”. On je “Ponosni” i “Vladar Zemlje.” On je Bog svetla pre nego tame i uzima udela u sudbini sveta. Predstavljaju Allaha i sa paunom i zmijom. “Paun predstavlja lepotu obožavanog Allaha a zmija predstavlja njegovu mudrost jer on je i divan i mudar.” Njihova sveta relikvija je bakarni barjak i slika pauna.
Oni sviraju frulu i daire na njihovim festivalima i plesovima; “obožavanje koje vodi svakoj neumerenosti jeste razvrat i požuda.”
”Jalwah i Resh su autentični sveti spisi Derviša. koji ne samo da priznaju gubitak mnogih kopija već takođe i njihove svete knjige već takođe Shaikh Hayder-ovo zapisivanje Knjige Resh. Kasnije nema sumnje da je Resh sveta knjiga izbrisana iz sećanja.” Derviši zaista izbegavaju pominjanje i samog ime ‘Allah" ili bilo koje njegove osobine; držali su se povučeno vekovima a svoje knjige misterijom. Njima je takođe zabranjeno da se odevaju plavom bojom jer to je sveta boja Allaha. Jezidi ponekad koriste ime “Ankar” za Satanu i ime Angar-Manyu za Ahrimana u Zoroastrianizmu. Mishaf (Spis) Resh (Crni) smatraju da je Shaikh Hasan al-Basri koji ga je napisao nazvo “Crni” jer reči Satane su prikrivene u njemu. Neki smatraju da je to bio originalni Quran sa rečima za Satanu preliven voskom. Njegove dimenzije su 28 puta 21 cm. i povezana je kožom. Takođe imaju reputaciju da su adepti u crnoj magiji.

Adventures in Arabia: Among the Bedouins, Druses, Whirling Dervishes Devil Worshipers by W.B. Seabrook 1927 Observances and Textual Tradition by Philip G. Kreyenbroek 1995

neka je mir stobom

jel mozes da mi kazes sta za muslimane predstavlja Al aksa u jerusalimu?sta predstavlja ta dzamija,kazu da je to drugo najsvetije mesto za muslimane,a izgradjena je na solomonuvom hramu

O Islamu laznoj vjeri
Lažna je vera Islam, jer je Muhamed, po narodnom predanju, na lažan način dao Koran svojim vernima. Naime, kad je hteo da ga objavi i prikaže kao Božji zakon koji je s neba poslan, on je izveo svoje pristalice u jednu pustinju, i tamo ih pozvao da se zajedno s njim pomole Bogu da im pošalje zakon po kome će se verski i inače upravljati.

Da bi ukrio trag postanku Korana, i da bi na očigledan način pokazao da ga sam Alah s neba šalje, on zapovedi vernima da kleknu na kolena i padnu ničice glavom ka zemlji, da bi se Alah umilostivio i zakon im poslao, a za to vreme, dokle su oni u tom stavu bili, Resula, Muhamedov drug i saradnik, bio se skrio u obližnjoj jami, i na ugovoreni znak imao je da jedan po jedan list Korana, savijen u malu kuglicu, pomoću praćke baca iznad vernih u vazduh. Sve doned dokle bi bačena kuglica išla ozdo naviše, verni su držali oborenu glavu ka zemlji da ne bi ušli u trag celoj toj mahinaciji, a kada bi se ozgo počela vraćati razvijena usled otpora vazduha, onda bi, na Muhamedov znak, podigli glavu da svojim očima vide kako zakon s neba dolazi, i da zahvale Alahu što im je molitvu uslišio. U tom bi času spazili iznad sebe u vazduhu gde se leprša parče hartije i k njima silazi. Čim bi to parče hartije palo na zemlju, Muhamed bi ga uzeo, pročitao i dao još nekolicini prisutnih da ga i oni pročitaju, i da se na taj način sami uvere da doista na toj hartiji, koja je s neba pala, piše ono što je Muhamed pročitao, pa bi opet zapovedio da priklone glavu ka zemlji i mole Boga da im pošlje još koju zapovest, a Resula bi opet sa svoje strane marljivo vršio poverenu mu dužnost.

To je tako ponavljano sve dotle dokle Resula nije i poslednji list Korana u vis bacio, a kad je sa bacanjem bilo gotovo, Muhamed, bojeći se da ga Resula kad-tad ne izda, dohvati jedan kamen i reče: "A sad Alah zapoveda da uzmete svi po jedan kamen i bacite u ovu jamu ovde, jer se u njoj nalazi nečistivi đavo, koji je veliki Alahov protivnik, a zato Alah traži da ga vi pod gomilu stavite". Čuvši to, Resula poviče iz jame: "Čuj, narode, sve je to laž što vam Muhamed govori! Bog nije poslao Koran s neba, već sam ga ja pomoću praćke iz ove jame bacao. Zato ne verujte, sve je laž! "

Razjarena masa, koja se i inače zbog svih tih događaja nalazila u jednom grozničavom duševnom stanju, doista poverova da se u jami nalazi đavo, pa skoči i kamenjem zasu jamu, a u njoj i samog Resulu.
:lol:

Izjave kršćanskih autoriteta o evanđeljima i kršćanstvu

ČINJENICE O DRUGIM EVANĐELJIMA,VJERODOSTOJNOST EVANĐELJA
“Govori u četiri evanđelja (čak suprotno ranim mesijanskim tvrdnjama) su tako različiti od sinoptičkih, a tako i komentari četvorice evanđelista, da oboje ne mogu biti jednako pouzdani kao zapisi onog šta je Isus rekao: literarna vjerodostojnost u davnim vremenima nije zabranjivala kao što to radi sada, pripisivanje izmišljenih govora istorijskim ličnostima: najbolji drevni istoričari imali su praksu sastavljanja i pripisivanja takvih govora na ovakav način.”
(C.J. Cadoux: The life of Jesus, p.16)
EVANĐELJA PISANA PREMA POTREBI
“Evanđelja su napravljena, što jasno reflektira koncepciju praktične potrebe zajednice za koju su bila napisana. U njima je upotrijebljen tradicionalni materijal, ali nije bilo oklijevanja u njegovom mijenjanju ili dodajući mu ili u izostavljanju onog što ne odgovara cilju piščevom”.
(T.G. Tucker: Histary of the Christians in the light of Modern Knowledge, p. 32o)
GLEDIŠTA PREPISIVAČA UNESENA U EVANĐELJA“
Prepisivač je katkad umetao, ne ono što je bilo u tekstu nego što je mislio da treba biti. On bi povjerovao prevrtljivom pamčenju, ili bi činio da tekst bude u skladu sa gledištima škole kojoj je pripadao. U dodacima varijantama i citatima od kršćanskih otaca, skoro 4.000 grčkih MSS testamenata bilo je poznato da postoji. Kao rezultat postoji značajna raznolikost čitanja”.
(Prof. J.R. Dummelow: Commentary of the Holy Bible, p.16).
KO JE UTEMELJIO KRŠĆANSTVO?

“Ako pod kršćanstvom podrazumjevamo vjeru u Krista kao nebeskog Sina Božjeg, koji nije pripadao zemaljskom čovječanstvu, nego koji je živio u Božjoj jednakosti i slavi, koji je s neba sišao na Zemlju, koji je ušao u ljudskost i uzeo ljudski oblik kroz Djevicu, da bi mogao učiniti udobrovoljenje za ljudske grijehe vlastitom krvlju na križu, koji je zatim probuđen iz smrti i podignut zdesna Bogu, kao gospod svog sopstvenog naroda, koji je vjerovao u njega, koji čuje njihove molitve, štiti ih i vodi; koji pak boravi i lično dela u svakom od njih; koji će opet doći s oblacima nebeskim da sudi svijetu; koji će zbaciti sve neprijatelje Božje i koji će vlastiti narod dovesti sa sobom domu nebeske svjetlosti, tako da oni mogu postati kao njegovo proslavljeno tijelo - ako je ovo kršćanstvo, onda je takvo kršćanstvo utemeljio S. Pavle, a ne naš Gospod”.
(Jesus or Paul, p. 122),
(Dr. Annold Meyer, Prefesor of Thelogy, Zurich University)
Šta kršćanski autoriteti kažu o mitu evanđeoske Božje inkarnacije maskirane u grčkoj filozofiji.
“Maska čini sama za sebe život - Trojstvo, dvostruka priroda Kristova, bezgrešnost, i sve što prati ove dogme su proizvod istorijskih odluka i situacija koje su mogle biti sasvim drugačije… ipak… prije ili kasnije, proizvodom sile preoblikovanja ova dogma ostaje šta je bila od početka, loša navika intelektualizacije koju je Christian uzeo od Grka, kada je bježao od Jevreja.”
(Outline of the History of Dogma, Adolf Harmack, p.20)

SUKOB POSTOJEĆIH CRKAVA

Tako Theodore Zahan, npr. ilustrira gorki sukob unutar crkava. On ističe da rimokatolička crkva optužuje grčo-pravoslavnu crkvu za preoblikovanje teksta svetih spisa dodavanjem ili oduzimanjem sa dobrim i lošim namjerama. Grci sa svoje strane ističu da su sami katolici mjestimice otišli vrlo daleko od orginalnog teksta, i, uprkos njihovim razlikama oni kombiniraju da optuže nekonforniste kršćane za skretanje s “pravog puta” i osude ih kao heretike, a heretici opet optužuju katolike za “falsifikovanje istine”. On zaključuje:
“Zar činjenice ne potvrđuju ove optužbe?”
(T. Zahn: “Articles of Apostolic Creed.”)

ZASTRAŠIVANJEM GONIMO LJUDE DA VJERUJU

Stari su vrlo malo filozofirali o božanskim stvarima. Vjera je bila više u životu ljudi nego u samim dogmama. Kada je vjera došla u stanje da je ima na papiru a ne u srcima, onda je bilo onoliko vjera koliko i ljudi .
Paragrafi su se povećavali, a iskrenost smanjivala. Svađe su se podgrijavale, a ljubav se hladila. Dogma o Kristu, koja u početku nije znala za cjepidlačenje, pala je u zavisnost filozofije. Ovo je bila prva faza opadanja Crkve.
Erasmus, komentirajući ovo kaže:
“Naredbe imeratora u vezi s ovim nisu mnogo pomogle iskrenosti vjere…. Kada je vjera više u ustima nego u srcu, kada nas čvrsto znanje svetih spisa iznevjeri, ipak zastrašivanjem gonimo ljude da vjeruju ono što ne vjeruju, da vole ono što ne vole, da znaju ono što ne znaju. Ono što je prisilno, ne može biti iskreno.”
(Erasmi Epistolai, 1334 ed., P.S. Allen, V.pp 173-92)

ZBOG PAVLA JE DISKONTINUITET SA ISTORIJSKIM ISUSOM

“….diskontinuitet između istorijskog Isusa i Krista Crkve postao je tako velik da je bilo kakvo jedinstvo između njih jedva prepoznatljivo”.
(The Jesus Report, Johannes Lehmann, p.127)

PAVLOVA HEREZA JE POSTALA KRŠĆANSTVO

“Pavlovska hereza je postala temeljom kršćanske ortodoksije, a legitimna Crkva je poricana kao heretička.”
(The Jesus Report, Johannes Lehmann, p. 128)

Zašto si takav čoveče...O kakvim to hriščanskim autoritetima i tumačima biblije pričaš...
Sve to što si pastovao ima OVDE O islamskom STAVU O HRIŠČANSTVU.Uprošćeno po MUSLIMANSKIM stručanjacima za bibliju.

A o Johanes Lehmanu u smislu toga šta je po profesiji možeš videti
OVDE

I nemoj biti takav i pisati o nekim muslimanskim tumačenjima biblije a pri tom pripisivati
najvećim HRIŠČANSKIM poznavaocima biblije.Nemoj da me dovodiš u situaciju da zažalim što sam stao na bedem zaštite tvog prava da na tvojoj temi o islamu pišeš aliu o islamu.
y1pFO9S_PHRQMPfwKaCR53x7aAKTFfl8lMa8RYQj7SPOwHgSMfdv9NDFkHUujmcjKXNdRzXnH6VAnM

O Islamu laznoj vjeri
Lažna je vera Islam, jer je Muhamed, po narodnom predanju, na lažan način dao Koran svojim vernima. Naime, kad je hteo da ga objavi i prikaže kao Božji zakon koji je s neba poslan, on je izveo svoje pristalice u jednu pustinju, i tamo ih pozvao da se zajedno s njim pomole Bogu da im pošalje zakon po kome će se verski i inače upravljati.

Da bi ukrio trag postanku Korana, i da bi na očigledan način pokazao da ga sam Alah s neba šalje, on zapovedi vernima da kleknu na kolena i padnu ničice glavom ka zemlji, da bi se Alah umilostivio i zakon im poslao, a za to vreme, dokle su oni u tom stavu bili, Resula, Muhamedov drug i saradnik, bio se skrio u obližnjoj jami, i na ugovoreni znak imao je da jedan po jedan list Korana, savijen u malu kuglicu, pomoću praćke baca iznad vernih u vazduh. Sve doned dokle bi bačena kuglica išla ozdo naviše, verni su držali oborenu glavu ka zemlji da ne bi ušli u trag celoj toj mahinaciji, a kada bi se ozgo počela vraćati razvijena usled otpora vazduha, onda bi, na Muhamedov znak, podigli glavu da svojim očima vide kako zakon s neba dolazi, i da zahvale Alahu što im je molitvu uslišio. U tom bi času spazili iznad sebe u vazduhu gde se leprša parče hartije i k njima silazi. Čim bi to parče hartije palo na zemlju, Muhamed bi ga uzeo, pročitao i dao još nekolicini prisutnih da ga i oni pročitaju, i da se na taj način sami uvere da doista na toj hartiji, koja je s neba pala, piše ono što je Muhamed pročitao, pa bi opet zapovedio da priklone glavu ka zemlji i mole Boga da im pošlje još koju zapovest, a Resula bi opet sa svoje strane marljivo vršio poverenu mu dužnost.

To je tako ponavljano sve dotle dokle Resula nije i poslednji list Korana u vis bacio, a kad je sa bacanjem bilo gotovo, Muhamed, bojeći se da ga Resula kad-tad ne izda, dohvati jedan kamen i reče: "A sad Alah zapoveda da uzmete svi po jedan kamen i bacite u ovu jamu ovde, jer se u njoj nalazi nečistivi đavo, koji je veliki Alahov protivnik, a zato Alah traži da ga vi pod gomilu stavite". Čuvši to, Resula poviče iz jame: "Čuj, narode, sve je to laž što vam Muhamed govori! Bog nije poslao Koran s neba, već sam ga ja pomoću praćke iz ove jame bacao. Zato ne verujte, sve je laž! "

Razjarena masa, koja se i inače zbog svih tih događaja nalazila u jednom grozničavom duševnom stanju, doista poverova da se u jami nalazi đavo, pa skoči i kamenjem zasu jamu, a u njoj i samog Resulu.
:lol:

Nije mi do vredzanja ali vidise da neznas ni sam sto pises . Sve sto znas o Islamu i sto si napisao i malu decu bi zasmejao.Sumnjam da si dalje od korice Kurana sto procitao , to sto znas totije znanje iz vase tradicije vekovima prenosene i mrznjom obogacene
Dabih ti poverovali treba ti dokaza ,argumenata jer islam nije religija prica ,bajki ,cudovista i divova vec je to Bozija knjiga uputa propisa i saveta
Reko sam vec jednom vekovima su krscanski i drugi teolozi proucavali tragali na sve moguce nacine nebi li nasli nesto neku gresku , neku kontradikciju u Kuranu ali uzalud ,toliko vekova i nisu nista mogli da pronadzu.Probaj ti prijatelju
mir stobom

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back