Agresivnost je ponasanje, a impulsivnost je osobina- u koju utice mnogo faktora- no najbitnija stavka jeste sam mozak, tj sam mehanizam kako mozak funkcionise i eventualno navika koji deo mozga koristimo.
Ljudski mozak je rezultat miliona godina,
uglavnom ga neuronaucnici dele na 3 dela (koliko je meni poznato)
Najstariji deo Robert Sapolsky naziva reptilski, zatim mamalski deo, a najmladji neomamalski,
Dr Steve Peters koristi termine: Kompjuter (autopilot) umesto reptilskog,
cimpanza (slican primatima) i Covek (neomamalski)
Reptilski/kompjuter dio mozga (kod Freuda je ovo “podsvest”) je sposoban vise za reakcije nego emocije, to ti je ono kad si na autopilotu radis nesto, rutinski i nisi svestan desavanja oko sebe (dok se nesto desi neocekivano, onda mozak prebacuje kontrolu u drugi deo mozga- na mamalski/primatski/cimpanzu)
“Cimpanza” je deo mozga koji se uglavnom oslanja na intuiciju i emocije, a malo na logiku- ovaj deo je impulzivan, tj ako ste ikad osmaterali primate (cimpanze, orangutane itd) oni kad im nesto ne "legne" odmah keze zube i dizu dreku- ovaj deo mozga ima odredjenu prednost tj uvek se prvi ukljucuje- pa zato kad nam nekad kaze nesto sto nam se ne svidima znamo mu svasta reci, a posle se uglavnom kajemo- nekad nakon sata nekan nakon par dana...
Posto ovaj deo mozga (impulzivni) uvek ima prednost i prvu reakciju jedino s godinama, vezbom, samodisciplinom mozemo uvesti vise samokontrole, i nauciti da malo kanalisemo emocije.
“Covek” je dio mozga koji je racionalan i uglavnom se koristi logikom s nesto emocija, vise je diplomatski orijentisan.
Svaki ovaj deo mozga ima prednosti, “kompjuter” je efikasan i brz,
“Cimpanza” je takodje brz, vrlo je takmicarski raspolozan ne podnosi da gubi, fight flight… response je pod njegovom kontrolom- odluka da bezimo ili se borimo, i kad se neka opasna situacija desi “cimpanza” odradi posao i tu je vrlo korisan, no impulzivnost je cesto (ili uglavnom) mana.
“Covek” je racionalan, ali ga najredje koristimo