Šta je impulsivna a šta agresivna osoba?

Žene su generalno impulsivno agresivne osobe. Svaka ali svaka plane bez razloga, promena raspoloženja u sekundi iz mile devojke u akrepa koji ima napad besnila. Ta impulsivnost prelazi u agresiju psihičku, to su labilne i psihički slabe osobe, čudno jer samo takve žene poznajem dok su muškarci retko takvi.

Molim te da ne generalizuješ žene. I neki muškarci su impulsivno agresivne osobe.

Bold: Verovatno si imao kontakt sa takvim ženama, pa si na osnovu toga doneo sud o svim ženama.

Sam pišeš da samo takve žene poznaješ. Postoje i muškarci koji su labilni i psihički slabi.

Agresivce odlikuje stav da su oni na prvom mestu, očekivanje da im se ide niz dlaku, da imaju prava nekom da presuđuju po sopstvenom kriterijumu.

Ne interesuje ih tuđa perspektiva, čak ni kad ih prođe bes. Nalaze opravdanje za svoju agresiju za razliku od impulsivaca koji znaju da spuste loptu, uvide svoju grešku, izvine se...

Znači ogroman ego i bezobrazluk. Koje često prati socijalna i emotivna slabija inteligencija.

Agresivnost je ponasanje, a impulsivnost je osobina- u koju utice mnogo faktora- no najbitnija stavka jeste sam mozak, tj sam mehanizam kako mozak funkcionise i eventualno navika koji deo mozga koristimo.
Ljudski mozak je rezultat miliona godina,
uglavnom ga neuronaucnici dele na 3 dela (koliko je meni poznato)
Najstariji deo Robert Sapolsky naziva reptilski, zatim mamalski deo, a najmladji neomamalski,
Dr Steve Peters koristi termine: Kompjuter (autopilot) umesto reptilskog,
cimpanza (slican primatima) i Covek (neomamalski)

Reptilski/kompjuter dio mozga (kod Freuda je ovo “podsvest”) je sposoban vise za reakcije nego emocije, to ti je ono kad si na autopilotu radis nesto, rutinski i nisi svestan desavanja oko sebe (dok se nesto desi neocekivano, onda mozak prebacuje kontrolu u drugi deo mozga- na mamalski/primatski/cimpanzu)

“Cimpanza” je deo mozga koji se uglavnom oslanja na intuiciju i emocije, a malo na logiku- ovaj deo je impulzivan, tj ako ste ikad osmaterali primate (cimpanze, orangutane itd) oni kad im nesto ne "legne" odmah keze zube i dizu dreku- ovaj deo mozga ima odredjenu prednost tj uvek se prvi ukljucuje- pa zato kad nam nekad kaze nesto sto nam se ne svidima znamo mu svasta reci, a posle se uglavnom kajemo- nekad nakon sata nekan nakon par dana...
Posto ovaj deo mozga (impulzivni) uvek ima prednost i prvu reakciju jedino s godinama, vezbom, samodisciplinom mozemo uvesti vise samokontrole, i nauciti da malo kanalisemo emocije.

“Covek” je dio mozga koji je racionalan i uglavnom se koristi logikom s nesto emocija, vise je diplomatski orijentisan.

Svaki ovaj deo mozga ima prednosti, “kompjuter” je efikasan i brz,
“Cimpanza” je takodje brz, vrlo je takmicarski raspolozan ne podnosi da gubi, fight flight… response je pod njegovom kontrolom- odluka da bezimo ili se borimo, i kad se neka opasna situacija desi “cimpanza” odradi posao i tu je vrlo korisan, no impulzivnost je cesto (ili uglavnom) mana.

“Covek” je racionalan, ali ga najredje koristimo

Dodao bih da su iz mog iskustva, vecina forumasa na krstarici- impulzivni, neki pogresno smatraju da ako su depresivni ili nisu agresivni itd... da nisu impulsivni, ali to je greska- ono gde se to navise ocituje jeste u cinjenici:
Koliko vam vremena treba da- od kada procitate poruku
da odorite na neciju poruku?

Da li ste dobro procitali, promislili, pokusali da razumete, a zatim razmislili koji je najadekvatniji dogovor?
Ili ste pak reagovali prema emocijama?
A u vecini slucajeva reagujemo prema emocijama, a to je dokaz impulzivnosti, tj da smo uglavnom pod kontrolom "cimpanze" kao sto bi rekao Dr. Steve Peters.

Agresivnost je ponasanje, a impulsivnost je osobina
И агресивност и импулсивност су особине.

Агресивност је учесталост агресивних реакција.
Импулсивност је учесталост импулсивних реакција одн. реакција које нису одобрене од стране разума ( "неконтролисане реакције". )

Zavisi od teme.
Vecina odmah uzvraca, pogotovo ako im nesto dirne osecanja- a reakcije ne moraju biti agresivne prirode, radi se u principu flight+fight+freeze, cak ako neko procita poruku i padne u “bedak” to je takodje impulzivnost.

Inace i sam znam nekad udariti repliku kad sam nategnutih zivaca i cesto mi bude krivo, neki dan sam bio preostar prema “bird again” zato sto me neko pre toga nadrndao, pa sam brzo replikovao, a brz odgovor je cesto i nesmotren odgovor.
Агресивност је учесталост агресивних реакција.
Импулсивност је учесталост импулсивних реакција одн. реакција које нису одобрене од стране разума ( "неконтролисане реакције". )
Mislim da gledamo stvari iz razlicitih uglova.

Moj pokojni otac je bio jako Implusivna osoba, dobar čovjek koji mi je napravio puno lošeg u životu, a i samome sebi jer je umro u 45- oj godini života od raka gušterače kojega je garant dobio zbog impulzivnost, bolje rečeno eksplozivnosti i njegovom slučaju. I ja znam biti i.pluzivan mada manje od njega( barem mislim), znam se kajati u
zbog svoje impulzivnost, često se pitam da li se on kajao?

znam se kajati u
zbog svoje impulzivnost, često se pitam da li se on kajao?
Verovatno da jeste, mozda to nije pokazivao, ali sem psihopata, sociopata i osoba s narcisistickim poremecajem licnosti- svi drugi se kaju pre ili kasnije, nekad to kajanje potiskuju ili trpe ili prekrivaju alkoholom ili nekim drugim supstancama sto je jos gore.

Kao sto sam naveo impulzivnost nam je maltene urodjena, stvar evolucije, ali se moze nauciti nositi s njom, impulzivnost ima korisnih stvari- ali u medjuljudskim odnosima je uglavnom problem.

Koliko vam vremena treba da- od kada procitate poruku
da odorite na neciju poruku?

Da li ste dobro procitali, promislili, pokusali da razumete, a zatim razmislili koji je najadekvatniji dogovor?
Ili ste pak reagovali prema emocijama?

Bold: Nekad mi treba malo vremena, nekada više.

Dobro pročitam post i razmišljam o odgovoru. Nekada procenim da je bolje da izbrojim do 10 i ne napišem odgovor ( odgovore ).

Bold: Nekad mi treba malo vremena, nekada više.

Dobro pročitam post i razmišljam o odgovoru. Nekada procenim da je bolje da izbrojim do 10 i ne napišem odgovor ( odgovore ).
osobe koje sam upoznao licno koje prvo razmisle pa deluju su opasnije i od impulsivnih i od agresivnih osoba.na duze staze mislim.vracaju "uslugu"kada se najmanje neko nada i to vrate da se zapamti.vazi i za dobro i za lose kada vracaju.

osobe koje sam upoznao licno koje prvo razmisle pa deluju su opasnije i od impulsivnih i od agresivnih osoba.na duze staze mislim.vracaju "uslugu"kada se najmanje neko nada i to vrate da se zapamti.vazi i za dobro i za lose kada vracaju.

Uh..Ja nikome ne želim zlo.

U ovom gornjem postu mislila sam samo na forum. Drugačije reagujem van interneta.

Pitanje na sta tacno mislis, nekad u nekim okolnostima moras uzvratiti, cista strategija je izabrati pravo mesto i trenutak i napenaliti nekoga- ponekad je to jedini nacin,
no treba to izbegavati- uvek treba komunicirati i reci: izvini mister ovo nije lepo, ako mozete da ne cinite to, kod normalnih ljudi to obicno funkcionise…

S druge strane ima osoba koje nikad ne zaborave i koji su jako opasni i zlokobni, kao npr psihopate ili osobe s nekim drugim poremecajem.

Impulzivnost je u sustini nedostatak samokontrole- nije samo vika i dreka, vec i kad jedes taj peti komad torte- a znas da ne bi trebao, donosenje (pre)naglih odluka,
a to se sve odnosi na deo mozga koji je u kontroli, posto impulzivni deo mozga ima prednost- svi smo mi u manjoj ili vecoj meri impulzivni- i to se ne moze potpuno savladati, vec naucimo strategije da se s tim nosimo. Odupreti se impulsima je vrlo, vrlo tesko- trebaju razne strategije i taktiziranja, u direktnom sukobu izmedju racionalnog i impulzivnog dela mozga (covek protiv cimpanze) impulzivni deo uvek pobedjuje, tako da uvek se mora imati dobra strategija u vezi bilo kakvih impulzivnih nagona da bi se oni razresili.

Baš se prepirem sa jednom neuropsihijatarkinjom.
Njena prednost u obostranoj žustroj debati je ta što je ona na radnom mestu a ja sa kartonom.

Šta vele dragi forumaši?
Samo kulturno :D
лиши је предности.... дакле.... буди огањ и претвори картон у пепео.... метафорички

Back