Šta je hetera?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
68.426
Znate li šta je hetera (hetaira)?

main-qimg-da2bb419b01ebd38bd35f3e50cfa331a-lq.jpg


U antičkoj Grčkoj su se sofistirane pratilje bogatih muškaraca zvale hetere.
Osim eskort, koje druge reči vam padaju na pamet u današnje vreme da opišete ovo zanimanje?

Tradicionalno, istoričari antičke Grčke prave razliku između hetaira i pornaja, još jedne klase prostitutki u staroj Grčkoj. Za razliku od pornaja, koje su pružale seks brojnim klijentima u bordelima ili na ulici, smatralo se da su hetairi imale samo nekoliko muškaraca kao klijente u bilo kom trenutku, da su imali dugoročne veze sa njima i da su im pružali društvo. i intelektualnu stimulaciju kao i seks.
 
Pored seksualnih usluga, čini se da su žene koje se opisuju kao hetaire, a ne pornai, često obrazovane i pružale su društvo.

Prema Kurkeu, koncept heterizma bio je proizvod simpozijuma, gde su hetaire bile dozvoljene kao seksualno dostupni saputnici muških posetilaca.

U Atenejevom Deipnosophistai, hetaire su opisane kao „laskavi i vešti govornici“: nešto što se drugde u klasičnoj literaturi smatra značajnim delom Hetairine uloge. atributi koji su razlikovali hetaire od običnih pornaja. Hetairai je verovatno bila i muzički obrazovana

l.jpg

Ova slika, na unutrašnjoj strani kiliksa, prikazuje hetairu koja igra Kottabos, igru pića koja se igra na simpozijumima u kojoj su učesnici bacali ostatke svog vina u metu.
 

Back
Top