Hm...Hajde da se usredsredimo na problem koji stavlja pred nas Oziman pozivajući se na Dekartesa...
Ono u šta su njih dvojica (mada ne istovremeno i ne sinergično

) sigurni je da im njihova misao
garantuje da postoje...Pritom Ozi ,dalje koristi opservacije drugih filozofa-idealista koji zagovaraju
osnovnu postavku idealizma da je sav pojavni svet sazdan samo od naših misli kojima mi sačinjavamo
te pojave kačeći im atribute i dajući im manji ili veči značaj.Pritom valja uvažiti da je um (hajde da ne kažem
"mozak")taj u kom se takve misli i opažaji registruju-dešavaju,mada je i to prilično labava pretpostavka...
(Moguć neki opšti Matrix,a onda "um" dobije pedalu...)
Tu se postavljaju nekoliko krucijalnih pitanja:Otkud ideja da opažaji nisu bar približne slike i drugi atributi
pojava ili objekata nastali njihovim dejstvom na ljudske senzore? i
Ako nisu percepcije stvarnih pojava i objekata,zašto bi trebale biti "ideje" tj. proizvodi uma?Što ne bi
te misli doletale haotično kao ptice ili komarci ili 0 i 1 informatičkog bita?Ili bilo šta drugo?
Zašto baš čarobni produkti moćnog uma Hi Mena zvanog čovek?
Jer su takve ideje tada neverovatna čarolija! ! !

Bajke i mitovi su za moć stvaranja ideja -kesa! Felinija imamo smatrati pukim amaterom a
Mikelanđela pacerom jer mi smo u stanju u našem umu da proizvedemo takve FANTASTIČNE IDEJE,FILMOVE,SLIKE
i sl. da su ovi umetnici za nas mala deca...
Film "Dine" i romani Herberta po kojima je rađen ima ideje pešćanih crva većih od kitova,ali
da bi bio stvarnost-NEŠTO NEDOSTAJE! ! !

Neću reči šta tu fali da bi se zaista i doživele te "Dine" i šta je neophodno da nešto postane stvarnost,
uveren sam da će svako lako doći do jednostavnog zaključka!
Naravno-to nije odgovor na suštinsko ontološko pitanje,ali je na dobrom putu...