Šta je bitno da bi automobil lako upalio i zimi

Пусти руске минусе, они тамо ни не гасе моторе по целу зиму, бензин је џабе итд.
Код нас је најбитнији добар акумулатор, добри каблови, тх жице около и да све све около добро притегнуто и без рђе.

Пусти руске минусе, они тамо ни не гасе моторе по целу зиму, бензин је џабе итд.
Код нас је најбитнији добар акумулатор, добри каблови, тх жице около и да све све около добро притегнуто и без рђе.
Eh, pa sad baš da ne gase, ne znam kako misliš da neko ostavi auto pred zgradom sa upaljenim motorom?

U sibiru i lože vatricu ispod motora celu noć hehe ali to je baš ekstremna varijanta ako izađeš da popušiš cigaru bez kape vratiš se bez ušiju :D

Eh, pa sad baš da ne gase, ne znam kako misliš da neko ostavi auto pred zgradom sa upaljenim motorom?
Гледао сам неке клипове, мрзи ме сад да тражим остави човек ауто да ради у гаражи пар дана по тешком минусу, кад му затреба само седне и вози.

Ako je neko otvorio novu temu sa mojim uvodnim postom onda treba raščlaniti sibir rusiju i srbiju. Verujem da sibir nije toliko bitan u celoj priči.

Što se nas tiče bitno je sledeće: dobar akumulator sa elektrolitom preko ćelija. Odgovarajućeg kapaciteta eventualno 10% većeg od propisanog od fabrike za naše podneblje nikako veći jer ga alternator neće moći napuniti i brzo će crći.

Dalje, odgovarajuće motorno ulje najbolje sintetika koja je i hladna tečna. Odgovarajuće ulje u menjaču ne pregusto koje je kada je hladan motor kao želatin.

Prvo se na kratko upale farovi zbog akumulatora par minuta.

Onda se obavezno izbaci u ler i obavezno pritisne kvačilo kako anlaser nebi vrteo prilikom paljenja i zupčanike u menjaču.

Da se kontakt i sačeka da pumpa odradi.

VErgla sa većim pauzama između kako se nebi oštetio akumulator.

Na debelom minusu se izbegava dizanje ručne preko noći i ostavljanje sva 4 žmigavca ili pozicije uopšte svih potrošača kada je motor ugašen.

Poslednja izmena:
To su radili i kod nas na dizelima kada je motor lošiji, mercedes 123 je imao dva mesta za akumulator, fabrički.
Аку ако држиш неприкаченог на кола, он се празни сам од себе, ако прикачиш два паралелно повећао си капацитет, неће моћи алтернатор да га напуни.

Nekad su dizeli imali priličnih problema da upale zimi, ali savremeni common rail motori pale bez greške čak i kad su prilično ostareli. Bolje je gorivo, ima i vodnih grejača, ali po meni je najvažnije što su pritisci daleko veći. Nekada je u motor Golfa 2 ubrizgavano gorivo pod pritiskom od 125 bara, a današnji guraju i 2000.

Aku se tokom debelog minusa prazni sam od sebe i najbolje ga je držati u garaži ili nekom provetrenom prostoru sa temp oko 10 stepeni dalje od izvora toplote. Garaža ili podrum su najbolji za to nikako grejani stanovi i kuće.

Na debelom minusu i najmanja sijalica od 3 vata izvuče ceo aku.
Otprilike se računa da je na minus 20 kapacitet akumulatora samo 40% od onog koji je na plus 20. A minus dvadeset je bivalo i ovde, i to ne samo na nekim bog zna kakvim planinčinama. Ja sam recimo u Zaječaru doživeo minus 28.

Otprilike se računa da je na minus 20 kapacitet akumulatora samo 40% od onog koji je na plus 20. A minus dvadeset je bivalo i ovde, i to ne samo na nekim bog zna kakvim planinčinama. Ja sam recimo u Zaječaru doživeo minus 28.
Ovo sto je Mario rekao za farove je provereno na -45 licnim iskustvom.... Inace cim okrenes kljuc prazan akumulator. Farovi pobude struju, sacekas 2-3-5 minuta i palis. I Nivu sam izbacvao reduktor na nulu a menjacem menjao brzine bez opterecenja da se ulje ugreje malo, desilo mi se da sam jedva krenuo sa mesta, ulje u diferencijalima se zgusnulo kao med. Prva ponizena i polako 100ak metara da se ulje razbije. Nije pomagalo ni kada smo sipali ATF 20-30%, svejedno se zgusne :)
U Sibiru imaju sistem prezivljavanja na tim temperaturama. Kod nas je to decija igra, samo akumulator da je ispravan i malo strpljenja, grejaci na dizelu se podrazumevaju da su ispravni.

Pa ako je tako kao sto pisete, isplati se praviti automobil samo za sibirsko trziste...
Ovo je totalno moguce odraditi i cak nije preterano ni komplikovano ali je orginalno i moze se patentirati...

Ovo za akumulator , cak i kad je solid state capacitor je tacno...
A inace je nekad pre 20 godina i vise i u Srbiji bivalo po mesec dana oko -18 ili -15 bez prestanka...
Sad nije odavno osim na planinama...

Jel moguce da niko u Ladi nije video taj problem kao problem ili imaju monopol pa ih zabole kita...?

Back