Šta je bitno da bi automobil lako upalio i zimi

mario80

Buduća legenda
Poruka
32.587
Ja sam pre kada najave -20 i slično lepo skinem akumulator unesem u kuću, taman ga malo umijem, proverim nivo elektrolita i dopunim po potrebi. Ako baš zatreba stavim ga za par minuta i upali ko mina. Eto po meni kako treba te minuse pregrmeti.

Ako je neko zaboravio još pre 10 godina je znalo po mesec dana da bude -10-15 bez prestanka.
 

DarkMoon

Veoma poznat
Poruka
10.050
Ja sam pre kada najave -20 i slično lepo skinem akumulator unesem u kuću, taman ga malo umijem, proverim nivo elektrolita i dopunim po potrebi. Ako baš zatreba stavim ga za par minuta i upali ko mina. Eto po meni kako treba te minuse pregrmeti.

Ako je neko zaboravio još pre 10 godina je znalo po mesec dana da bude -10-15 bez prestanka.
I vise ,u mom kraju i okolini -25 i do -30 deset dana trajao talas 2012 kakvi -10 ,oni uvek lazu na tv i ublazavaju.
 

GIDEON

Domaćin
Poruka
4.654
Pa ako je tako kao sto pisete, isplati se praviti automobil samo za sibirsko trziste...
Ovo je totalno moguce odraditi i cak nije preterano ni komplikovano ali je orginalno i moze se patentirati...

Ovo za akumulator , cak i kad je solid state capacitor je tacno...
A inace je nekad pre 20 godina i vise i u Srbiji bivalo po mesec dana oko -18 ili -15 bez prestanka...
Sad nije odavno osim na planinama...

Jel moguce da niko u Ladi nije video taj problem kao problem ili imaju monopol pa ih zabole kita...?
Gde je to u Srbiji pre 20 godina bilo -15 po mesec dana? Mozda na Pesteru ali u Beogradu ili Macvi sigurno nije. Ruski automobili su bili krs, danas ih vise i nema jer su ili otisli u bankrot ili su ih kupile zapadne kompanije, tacnije Reno.
Ladini motori su Fiatova tehnologija iz 50tih godina, a Rusi su im jedino uveli elektricnu diznu na karburatoru i to 80tih. Lada je palila zimi ako benzin nije pun vode pa se zaledi , sto je u Srbiji cesto bio slucaj.
Palio je i Mercedes 123 na minus 20 ako ima dobru kompresiju, ali posto je najveci broj kod nas imao po 500,000 km onda su tesko palili zimi.
 

mario80

Buduća legenda
Poruka
32.587
Ja kada sam bio klinac bilo je i -25 sećam se da sam te godine pravio iglo koji smo koristili mesc dana. Sećam se i da se baba žalila kako pijaca ne radi nema nikoga jer je bilo -25.
I pre je znalo da zaledi -15 po mesec dana, sećam se jer me nervirao LED u dvorištu i kako smo muku mučili da se isparkiramo i uparkiramo a so nije pomagala.

danas to bude jedva par dana jbg globalno zatopljenje. Opet i te neke minuse akumulatori ne prežive jer su prvenstveno nekvalitetni.
Zato zimi treba aku skinuti svaka tri meseca i dopuniti na punjaču.
 
Poruka
7.549

Arktik – jedinstveno zimsko gorivo​

Ovo je jedinstveno gorivo na tržištu koje su naši stručnjaci razvili posebno za vožnju u zimskim uvjetima te ga se posebno preporučuje koristiti pri temperaturama ispod -5 °C, prije i nakon vikenda te za vrijeme skijaške sezone.
Arktik je razvijen od visokovrijednih komponenti koje jamče iznimna niskotemperaturna svojstva, a kombinacijom točke filtrabilnosti najviše -30 °C i točke zamućenja najviše -10 °C osiguran je miran start i neometan rad motora u zimskim uvjetima.
https://www.ina.hr/arktik-gorivo-za-bezbriznu-voznju-i-u-ostrim-zimskim-uvjetima/

Eto, možda i ovako nešto? 🤔
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.