Šta je Binance

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
65.816

Šta je Binance, zašto je u tolikoj nevolji i šta to znači za kriptovalute?​

Šta je Binance, zašto je u tolikoj nevolji i šta to znači za kriptovalute?
Foto: Screenshot/Youtube | Šta je Binance, zašto je u tolikoj nevolji i šta to znači za kriptovalute?
izvor Nezavisne novine
Postoji nekoliko figura u industriji kriptovaluta koje su postale tako velike u posljednjih nekoliko godina od Changpeng Zhaoa — poznatijeg kao CZ — i kompanije koju je osnovao 2017. – Binance.

Ne samo da je Binance najveća svjetska kriptoberza, već je za redove veličine veća od svojih rivala. Donedavno, Binance se hvalio sa skoro 60% tržišnog udjela u kripto spot trgovanju. Iako se taj udio smanjio na 40% otkako su američki regulatori od juna pojačali pritisak na kompaniju, nijedna druga berza nije ni blizu. OKX sa sjedištem na Sejšelima je drugi po tržišnom udjelu sa tek 5,44 posto, a američka berza Coinbase je treća sa 5,37 odsto, prema kripto vijesti CoinDesk.
Ali, kako javlja CNN, budućnost Binancea na vrhu kripto svijeta sada je daleko od izvjesne jer se suočava s rekordnom isplatom od 4,3 milijarde dolara američkim vlastima za rješavanje krivičnih prijava.
Zhao je u utorak podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora i izjasnio se krivim po federalnim optužbama za pranje novca. Američki zvaničnici nazvali su nagodbu najvećim korporativnim rješenjem ikada koje uključuje krivične prijave za izvršnu funkciju.

Nakon višegodišnje istrage, američke vlasti su rekle da je Binance pustio loše aktere na platformi, omogućavajući transakcije povezane sa seksualnim zlostavljanjem djece, narkoticima i finansiranjem terorizma.

Nadalje, Binance nije imao protokole za označavanje ili prijavljivanje transakcija za rizike od pranja novca, prema Ministarstvu pravde, a zaposleni su bili itekako svjesni da bi takav nadzor pozvao kriminalce na platformu. Kao što je jedan službenik za usklađenost napisao, prema sudskim dokumentima: „potreban nam je transparent ‘previše pere novac od droge ovih dana – dođite u binance, imamo tortu za vas’.”
Zhaou prijeti maksimalno 10 godina iza rešetaka, iako će njegova konačna kazna vjerovatno biti daleko niža. Takođe je pristao da plati 50 miliona dolara kazne i 150 miliona dolara građanske kazne.
„Napravio sam greške i moram preuzeti odgovornost“, objavio je Zhao na mreži X. „Ovo je najbolje za našu zajednicu, za Binance i za mene. Binance više nije beba. Vrijeme je da ga pustim da hoda i trči.”
Šta to znači za kripto Binance je, poput svog zloglasnog bivšeg rivala FTX-a, priznao da je prebrzo rastao u svom poslovanju u haotičnoj, uglavnom neregulisanoj industriji.
“Iako Binance nije savršen, težio je zaštiti korisnika od svojih ranih dana kao mali startup i uložio je ogromne napore da investira u sigurnost i usklađenost,” navodi se u saopštenju kompanije u utorak. „Binance je globalno rastao izuzetno brzim tempom… usput donosio pogrešne odluke. Danas Binance preuzima odgovornost za ovo prošlo poglavlje.”
To je uobičajen refren među kriptofirmama koje se nađu pod lupom države. Analitičari nagodbu ipak vide kao djelimičnu pobjedu za Binance i za samog Zhao-a.
“Izbjegavanje zatvorske kazne za CZ i mogućnost da berza nastavi s radom, iako bez CZ-a kao izvršnog direktora, vjerovatno je najbolji ishod s obzirom na ozbiljnost optužbi protiv Binancea”, rekao je Robert Le, kripto analitičar za PitchBook. “Binanceov početni pristup ‘kreni brzo i razbijaj stvari’, koji je uključivao nuđenje proizvoda koji su bili ilegalni ili koji ulaze na tržišta bez odgovarajućih licenci, doveo je do sadašnjeg problema.”

Prvobitni odgovor tržišta na vijesti o Binanceu bio je prigušen, a bitcoin je pao za nešto više od 1% u utorak poslijepodne – jedva da je ostavilo traga na notorno nestabilnom tržištu.

Investitori i preduzetnici u kriptoprostoru žele da vide kako industrija ide dalje od svojih ranih dana idoliziranja osnivača.
„Pitanje je zaista da li kripto zapravo raste na način koji mu omogućava postojanje izvan svojih uticajnih osnivača koji su čuvali brend, držali inovacije, zagovarali ove institucije“, rekao je Yesha Yadav , profesor prava na Univerzitetu Vanderbilt i stručnjak za finansijsku regulativu. “To je nešto što će se morati vidjeti u narednih nekoliko mjeseci.”
Yadav napominje da ugovor vrijedan 4,3 milijarde dolara za Binance odražava njegov status sistemski važne institucije – prevelike da bi propala.
“Ovaj sporazum o priznanju krivice daje Binanceu priliku da proživi još jedan dan,” rekao je Yadav. “Mislim da to odražava zabrinutost da bi, ako bi Binance bio eliminisan, to nanijelo dodatnu štetu prosječnim ljudima koji drže novac.”, prenosi Investitor.me.
 

Back
Top