Шта да радим са очевим акцијама

motorheadsd

Ističe se
Poruka
2.689
Поздрав свима,

Отац је власник 288 акција предузећа Нискоградња Смедерево. Тренутна вредност акције је 945 динара. Отац је власник акција од 09.10.2003. године.
Напомињем да сам тотални лаик по овим питањима а отац је стар и не може тиме да се бави. каква је могућност да продам акције?

Поздрав свима,

Отац је власник 288 акција предузећа Нискоградња Смедерево. Тренутна вредност акције је 945 динара. Отац је власник акција од 09.10.2003. године.
Напомињем да сам тотални лаик по овим питањима а отац је стар и не може тиме да се бави. каква је могућност да продам акције?

Tebi - nikakva !
Osim, ako te ne ovlasti u Sudu.

Može.
Kao što i otac sam može da ih naplati.
Ali, ja sam shvatio da je otac star, a možda i bolestan
i nije u stanju da se mlati po institucijama....
Zašto bi, inače, pitao ?
U samom pitanju je njegova opredeljenost u vezi sa naplatom !

I ja sam tako razumela. Da otac zeli da ih proda, ali fizicki ne moze.
I moja majka je jako stara i bolesna, kada treba da nesto potpise u banci , onda je brat doveze do ulaza u banku,
dogovori pre toga a nekim na salteru pa taj izadje napolje i da joj artije da potpise, tako da ne mora da izlazi iz auta.

Nije tačno.
Sudsko, isključivo !

E vidi, ja ovo zaista samo na osnovu svog sopstvenog iskustva. Znaci da je mojka majka otisla sa mojim bratom u banku, dala mu
ovlascenje da moze i da podize penziju, ali automatski da raspolaze sa nejim racunom. Ja licno takodje imam racun ( u toj istoj banci,
u Srbiji) , a posto tamo pristizu neke pare , a ja nisam tamo, onda sam i ja dala svom bratu ovlascenje ( punomoc ili kako ga vec zoves)
da moze da uzima te pare.

Uostalom, tako je sa bankama svuda po svetu. Dovoljno je ovlascenje ( punomoc) koje ti licno das banci, potpises 175 papira da
neko moze da uzima pare i raspolaze tvojim racunom.

Itekako je bitno !

Roditeljsku penziju ne možeš podići u pošti ili banci
ako nemaš sudsko ovlašćenje.
To da znaš.
zasto sudsko ovlascenje?valjda banka daje ovlascenje,naravno,potrebno je prisustvo vlasnika tekuceg racuna.

a moze se podici i bez ovlascenja-na bankomatu

Sad bi trebalo da pocnu ili su vec poceli da rade notari
Oni i postoje za takve i more drugih slucajeva za koje advokati nemaju vremena ili nemaju interesa ili niko nece da plati njihove bolesne honorare
notari su dobra stvar zato sto recimo ne mora predugo da se ceka da bi recimo kod sudije potpisali nekakve ugovore (koji su potrebni da se potpisuju pred sudijom),ovo ce biti znatno brze i jednostavnije,tako ce u opciji biti razne overe ugovora i sl.

zasto sudsko ovlascenje?valjda banka daje ovlascenje,naravno,potrebno je prisustvo vlasnika tekuceg racuna.

Pa sad, ne daje banka ovlascenje, nego vlasnik racunaz;) U svakom slucaju je za banku tako.
Za sve druge stvari, kako Vronski rece,sudsko ili ovo notarsko, ali ja ne znam da u Srbiji postoje notari.
Notari prave i testament, a mozes kod njih i jedan primerak da deponujes.

Pa sad, ne daje banka ovlascenje, nego vlasnik racunaz;) U svakom slucaju je za banku tako.
Za sve druge stvari, kako Vronski rece,sudsko ili ovo notarsko, ali ja ne znam da u Srbiji postoje notari.
Notari prave i testament, a mozes kod njih i jedan primerak da deponujes.
pa naravno,tako sam i mislila,zato sam i rekla da sa vlasnikom tekuceg mora u banku da bi ga ovaj ovlastio....a ko pomenu sud-sudsko ovlascenje nema veze sa podizanjem novca.inace notari ce biti super stvar,taman ce se i sudovi malo rasteretiti,posebno onaj deo za ostavine

inace za akcije-pa moze tata da prebaci na njegovo ime-ugovorom o poklonu

Zato što je novac PIO fonda.
I zato što ima obavezu da ti isplaćuje penziju dok si živ.
Želi da ima punu kontrolu nad isplatom i mogućnost trenutne obustave
nakon smrti uživaoca prava.

Ovo je samo u domenu isplate penzija,
sa računa Poštanske štedionice.
O ostalim isplatama novčanih sredstava u bankama ne znam ništa,
pa i ne tvrdim ništa !

A, ovu karticu kojim ovlašćuješ nekoga da može skidati tvoju penziju,
to dobijaš u PIO fondu. Potpuno je ista kao i nosioca prava.

Poslednja izmena:

pa i ne tvrdim ništa !

Zasto komentarises ono o cemu nemas pojma? Kakve veze ima pio fond sa platnim karticama bankke? Pio fond uplacuje sredstva na racun koji dostavis u pio. Prodaja akcija ide iskljucivo preko brokera gde vlasnik akcija ovlascuje brokera da u njegovo ime proda na berzi akcije po ceni koju vlasnik odredi, odnosno odredi najnizu cenu po kojoj bi prodao. A druga stvar je da bi prodao mora da ima neko ko ce da ih kupi. Mnogo ljudi u ovoj drzavi bi odmah prodali akcije koje su besplatno dobili ali ovo nije Amerika pa da mozes da prodas kad zelis. Nasa berza akcija je u najmanju ruku cirkus u odnosu na svetske berze. Evo ti primer poste koja izigrava brokersku kucu po naredjenju Dinkica. Cista smejurija.

pa i ne tvrdim ništa !

joj bre,nije tako.pomesao si ti stvari.
upravo sam ja ovlasceno lice nad dedinim tekucim i to bas u postanskoj stedionici.i onako je kako sam pre napisala.
samo u slucaju smrti vlasnika tekuceg,da bi se podigao novac i eventualne dospele penzije,treba ti sudska odluka-a to se valjda dobija posle ostav.rasprave.a od pio fonda jeino dobijas pismeno obavestenje o zaostalom `obracunu` ev.zaostalih isplata

Zasto komentarises ono o cemu nemas pojma? Kakve veze ima pio fond sa platnim karticama bankke? Pio fond uplacuje sredstva na racun koji dostavis u pio. Prodaja akcija ide iskljucivo preko brokera gde vlasnik akcija ovlascuje brokera da u njegovo ime proda na berzi akcije po ceni koju vlasnik odredi, odnosno odredi najnizu cenu po kojoj bi prodao. A druga stvar je da bi prodao mora da ima neko ko ce da ih kupi. Mnogo ljudi u ovoj drzavi bi odmah prodali akcije koje su besplatno dobili ali ovo nije Amerika pa da mozes da prodas kad zelis. Nasa berza akcija je u najmanju ruku cirkus u odnosu na svetske berze. Evo ti primer poste koja izigrava brokersku kucu po naredjenju Dinkica. Cista smejurija.

Meni je samo bilo cudno da je postavljac topika znao vrednost tih akcija, a rece da se u te stvari ne razume. Nisam sigurna da ti akcijama uopste i trguje
na beogradskoj berzi.

Back