Šta čitate?

Mene čitava ideja "Alhemičara" podseća na koncept Egziperijevog "Malog princa", a čitao sam neke citate, i ono, šta znam...istina da mu rečenice nisu previše kompleksne, ali vajda to nije ni pokušavao da postigne

"... Kada covek dublje zagleda u dusu sveta
lako shvati da na svetu uvek postoji
jedna osoba koja ceka onu drugu,
bilo to nasred neke pustinje
ili nasred nekog velikog grada...
I kada se te osobe sretnu
i njihovi pogledi se ukrste,
sva proslost i sva buducnost
gube svaki znacaj...
i samo postoji taj trenutak..."

Evo, recimo ovo - kad čovek malo bolje obrati pažnju, vidi da je ovde iznesena jedna stoput prežvakana priča, i da ništa novo nije rekao

Koliko ste puta u životu čuli frazu: na svetu uvek postoji srodna duša za svakog od nas, ko zna gde i kad... a kad se pogledi sudare, sve gubi značaj osim tog trenutka ili nešto u tom fazonu

Ipak, to je samo delić, moram čitati da bih sudio!

Edit: evo, nadjoh i neke citate koji mi se dopadaju

gijom muso - zato što te volim, alnari - ok krimi triler

ps// najgotivnije je ta proleca ivana galeba - nisam nikad procitao knjigu - samo siže u književnosti za 4. razred - i pisah sastav/pismeni na tu temu ne znam tačno ta - i ono kao 5 ko vrata i još cela rasprava
negde procitah da ga ocenise kao mladu nadu francuske moderne knjizevnosti
kuku francuskoj,samo to mogu da kazem

doduse,moram mu priznati da mu je zaplet dobar
@prolece ivana galeba-cega se pametan stidi.....(popunite prazninu)

Sad će da dodje Hator i da vam se posere na lični izbor
rado sreco,ali nesto patim od zatvora:O

@tema-drogiram se domacom poezijom
jebemo kevu,kad vec moram tako prostacki da se izrazim

rado sreco,ali nesto patim od zatvora:O

@tema-drogiram se domacom poezijom
jebemo kevu,kad vec moram tako prostacki da se izrazim

Finansiraću nabavku ricinusovog ulja, ali da ovog puta budem nevini posmatrač a ne glavni akter

Šta čitaš? Dučić je kul

Trenutno se cita "starac i more" od Ernesta Hemingveja.
Takodje se rade i pesmice,Vladislava Petkovica Disa.
Nirvana: Nocas su me pohodili mrtvi,
nova groblja i vekovi stari,
Prilazili k'meni kao zrtvi,
Kao boji prolaznosti stvari.:D:p:per:

Gomlia nasih pesnika je kul.

Trenutno Raickovica,uzela njegovu zbirku Kamena uspavanka,trenutno mi je omiljena njegova Umorna pesma.
Stih te njegove pesme cu imati na rodjendanskoj torti:mrgreen:
Šta da radim s rukom i u njoj sa slobodom

Hm,da njegovi Jablanovi su mi na vrhu liste.
I Dis je cale.

Znaci,dodje mi da o svima njima napisem svoju verziju Andricevog Razgovora sa Gojom,ma da dozivim to,kakvi napisem.

Šta misliš o pesmi Milana Rakića "Iskrena pesma" ? :)

Meni je to jedan od omiljenih eseja, čak sam odradio (bez preterivanja) briljantan referat o tom eseju

Inače:

Mozda spava sa ocima izvan svakog zla,
Izvan stvari, iluzija, izvan zivota,
I s njom spava, nevidjena, njena lepota;
Mozda zivi i doci ce posle ovog sna.
Mozda spava sa ocima izvan svakog zla.

Ne znam što se naježim kad god pročitam ovo

Feministicki duh u meni ne moze da svari tu pesmu.
ali lepo se otvorio covek,sto jes jes
a i davno sam je citala,pa moje misljenje nije bas

Ta pesma je van svake diskusije,jedna od nedodirljivih:)-mislim na mozda spava,da se razumemo

Moja profanka i skoro sve devojke iz odeljenja su sa takvom rezignacijom i mržnjom komentarisale to pesničko delo, da me i danas boli kad se setim

ali bukvalno, rafal za rafalom (verbalni, da se razumemo)

Da, slažem se da je sjajna "Možda spava"

Још бакрено небо распаљено сија,
И црвени река од вечерњег жара;
Још подмукли пожар као да избија
Из црне шуме старих четинара.
Негде далеко чује се где хукти
Воденички точак подмуклијем гласом,
Ал над долинама док још небо букти,
Цвет водени већ је заспо над таласом.

Опет једно вече ... И мени се чини
Негде далеко, преко трију мора,
При заласку сунца у првој тишини,
Тужна, и у сенци смарагдових гора -
Бледа као чежња, непозната жена,
С круном и у сјају, седи, мислећ на ме ...
Тешка је, бескрајна вечна туга њена
На домаку ноћи, тишине и таме.

Пред вртовима океан се пружа,
Разлеће се модро јато галебова;
У бокору мртвих доцветалих ружа
Шумори ветар тужну песму снова.
Два грдна Сфинкса према небу златном
Стражаре немо и безгласно тако,
Док она плаче ... А за морском платном
Уморно сунце залази полако.

И ја, ком не зна имена ни лица,
Све њене мисли испуњавам таде.
Верност јој збори са бледих усница
Силна ко самрт, ко љубав без наде ...
Ах, не реците ми никад: није тако,
Ни моје срце да то лаже себи;
Јер ја бих плако, ја бих болно плако,
И никада се утешио не би!

Ova mi se posebno dopala, i nenormalno se pronalazim u nekim segmentima, jedino mi u prvoj strofi nešto bitno fali, ne znam šta

Jeee,mi trenutno u skoli radimo modernu poeziju srpske knjizevnosti,i meni se narocito dopada Ducic. :hvala:
'Zalazak sunca' je,prosto,savrsena pesma,a 'Iskrenu pesmu' M. Rakica ne volim.Njegov stih u toj pesmi je maestralan,ali sustina se ne poklapa sa mojim shvatanjima o ljubavi i zivotu. ;)
I da,Disova 'Mozda spava' je remek-delo. :)
@save_our
Meni je 'Septembar' mala,a taaako dirljiva i ubitacna pesma.Obozavam je. :heart:

Poslednja izmena:
Zanemaricu to sto si me upitao,ali ne bih rekao da je Rakic bas na to upucivao.
Nikada ne zamire ono sto je duhovno.Ono je nematerijalno,vecno.Nisam pobornik njegove vizije o zivotu.

Upućivao je na slatkorečivost i nežne reči upućene ženi, koje se ne poklapaju sa realnošću, ali od nje dobijaš ono što tražiš

ukratko - lažeš radi zna se čega

tu formulu gomila muških osoba primenjuje, da odvede nekoga u krevet - i ne vidim šta me zasipaš kojekakvim floskulama o materijalnom i nematerijalnom, kao da ja to ne znam

postavio sam prosto, direktno pitanje - ako smatraš da ne bi to uradio, odgovori.

Upućivao je na slatkorečivost i nežne reči upućene ženi, koje se ne poklapaju sa realnošću, ali od nje dobijaš ono što tražiš

ukratko - lažeš radi zna se čega

tu formulu gomila muških osoba primenjuje, da odvede nekoga u krevet - i ne vidim šta me zasipaš kojekakvim floskulama o materijalnom i nematerijalnom, kao da ja to ne znam

postavio sam prosto, direktno pitanje - ako smatraš da ne bi to uradio, odgovori.
Banalizujes pesmu i pogresno je dozivljavas.Nemam nameru da odgovorim,jer nema potrebe za tim. ;)

Pa, ja zaista ne vidim iz kog bi drugog razloga neka muška osoba lagala žensku da je voli, osim ako ne očekuje nešto od nje

nipodaštavaš samog pesnika, i činjenicu da je i on u svoje vreme ipak bio - muškarac. To, da li su njegovi motivi i vidjenje ljubavi ispravni ili ne, stvar je subjektiviteta - a činjenica je da iz jedne jako proste stvari pokušavaš da izvučeš nešto čega nema.

Objasni kako si ti shvatio pesmu, baš me zanima. Moguće da je pesnik hteo da prikaže slabost žena pred tim i takvim delovanjima muškog roda u globalu, čime ova pesma još više dobija na značaju(prosto, jer to jeste tako) - ali profil ponašanja i muško-ženski odnos kojim se poslužio u pesmi uzet je iz realnog života, i onakav je kakvim sam ga ja opisao.

Poslednja izmena:
Pa, ja zaista ne vidim iz kog bi drugog razloga neka muška osoba lagala žensku da je voli, osim ako ne očekuje nešto od nje

nipodaštavaš samog pesnika, i činjenicu da je i on u svoje vreme ipak bio - muškarac. To, da li su njegovi motivi i vidjenje ljubavi ispravni ili ne, stvar je subjektiviteta - a činjenica je da iz jedne jako proste stvari pokušavaš da izvučeš nešto čega nema.

Objasni kako si ti shvatio pesmu, baš me zanima. Moguće da je pesnik hteo da prikaže slabost žena pred tim i takvim delovanjima muškog roda u globalu, čime ova pesma još više dobija na značaju(prosto, jer to jeste tako) - ali profil ponašanja i muško-ženski odnos kojim se poslužio u pesmi uzet je iz realnog života, i onakav je kakvim sam ga ja opisao.

Slazhem se s ovim, ili sam barem i ja tako shvatio pesmu. I, na zhalost ili na srecu, pronalazim se u istoj.

pa Vaša književna kritika će svakako zanimati francuski a i svetski literarni establišment...

roman je klasičan trilerčić sa primesama nekih zajebbancija, izmišljena vruća voda, al je pitak

.... tu Jelena jede govvna.

ijaoj od tumačenja pooezija a uglavnom i od same poezije šenim
mislim cenim klasične što domaće što tuđinske pesnik, neke zbog tehnike i megalomanštine, neke čisto zbog istoriografije
ali malo bespredmetno hvatati se za zvanična tumačenja nečijih 18 redova
plus što je izbor samog materijala koji nam se servira velika farsa

I ja sam nekad šenio od mlakog kvazitumačenja poezije, pizidio sam, moj Nedeljko na svakog surovog, oštrog ja~hoću~da~zvučim~kul~i~načitan diletantskog kritičara koji ništa drugo i ne radi do toga da redivno čita interperetacije detaljno i iscrpno, a pesmu prodje ovlaš i ni naslova se ubrzo ne seća.
Da, penio sam, valjda jer sam delom, pa ma kolikim, i sam bio takav.

A onda sam odraso, možda opet samo delom, ali odraso, staso, i onda više ne penim. Sad samo volim ili me nije briga.
@topik
Ma šta to bilo ma ko to bio
Krvavi čovek svi pevaju sasvim pravedan
Ipak je umro
Vozio se motornim vozom
Budio se u praskozorje, u belom svetlu nove
vasione
Nije mogao postupiti drukčije
* * *
Maj 1963.

pa Vaša književna kritika će svakako zanimati francuski a i svetski literarni establišment...

roman je klasičan trilerčić sa primesama nekih zajebbancija, izmišljena vruća voda, al je pitak

.... tu Jelena jede govvna.
oce jednog dana,oce

:heart:
....sad sam na dijeti,ni govna vise ne smem da jedem:(:(:(:((:(
@filozof-trebalo je da im procitas ovu njegovu pesmu,pa da izvadis i sebe i njega:
LEPOTA

Jest, nema na tebi ni jednoga dela
Da se mome oku mogao da sakrije,
Ni jednog prevoja blistavog ti tela
da se moj poljubac na nj spustio nije.

Znam te tako dobro: u rastanka case
Ti preda me stupis sva sjajna i ziva,
Znam kada ce suze oko da ti kvase,
Znam kada ti dusa milostom preliva.

A kad u njoj nosis svu toplinu Juga...
Pa ipak si svakog dana nova meni,
Uvek nova, uvek tako cudno druga,
I nikada slicna jucerasnjoj zeni.

Ta moc tvoja cudna zaslepljava mene
Raznovrsnim sjajem, mirisom i bojom.
- Oh, budi jedanput ko i druge zene.
Da odahnem najzad pred lepotom tvojom...
@stefan lingua-ipak ga vise volim u duzim i mracnijim izdanjima:heart:

Back