Šta čitate?

odakle ti 'magnum crimen', matere ti?
hoću reći, je l' tvoja knjiga ili...?

ja nikako sebe da nakanim da je kupim (a bezbroj puta sam prošao ispred filozofskog fakulteta gde se jedan od retkih primeraka te knjige prodaje na ulici za neke smešne pare (par hiljada možda, svaki put kad prođem prodavac spusti cenu) u odnosu na to koliko knjiga zaista vredi).

naime, na tih fantastičnih 1100 stranica ispisana je povest hrvatske državnosti i sve njene veze sa katoličkom crkvom. tokom druge polovine XX veka upravo je KC sistematski otkupljivala primerke knjige da bi ih uništavala.

e sad, pitanje je zbog čega, kada su ionako tone knjiga napisane, ali nisu predstavljale nikakvu pretnju katoličkoj crkvi?

tu dolazimo do najzanimljivijeg dela priče.
autor knjige, viktor novak, bio je hrvatski rimokatolički sveštenik i naučni saradnik vatikanskog arhiva (u prevodu: bilo mu je dostupno apsolutno sve), koji je u vatikan poslat da prouči istoriju katoličanstva kod hrvata.

on ne samo da to nije uradio, već je uradio nešto drugo - ispisao je pola veka istorije hrvatske crkve i njenog uticaja na hrvatski narod i hrvatsku državu, i samim time smatran je izdajnikom.

tkd si se uhvatio za prilično ozb štivo.

Dao mi ju je ujak. Po prici moje majke, ova knjiga je njemu promenila zivot. Doduse, nije mu ostalo jos puno zivota pa je knigu dao meni. :(
Sad je moja.

Znaci knjiga je dobra? Super. Onda je dobro sto sam poceo sa citanjem.

Nego, Nadre, koliki si post ispisao, a ne znam sta da ti odg. covece:lol:
Kad procitam knjigu, napisacu ti neki ozbiljniji odgovor...:p

ha, veruj nisi.Citam tvoje postove i nijendom nista posebno poucno niti pametno ne cuh.Mozda i jesi sposoban za dugacak, ali za ozbiljan i tekst sa smislom, sumnjam.Al' opet uz vujakliju i par strucnih reci mozda i zavaras nekoga.;)

Nisam dosao na forum da bih pisao nesto pametno i da bi mi ljudili govorili da li pisem pametne postove ili ne, dolazim da bih utrosio slobodno vreme, kog' imam dosta. I dolazim da bih citao "pametne" postove, a ne da bih ih pisao. ;) A inace, mnogi stariji ljudi na forumu su mi rekli da misle...recimo, da misle sasvim suprotno od tebe. ;)
Za kraj, nemam vremena, a ni volje da ce nabedjujem sa nedoyebanom klinkom. Zato pali.

Ne koristim google, a ako ga nekad iskoristim(veoma retko), to se ili primeti ili ja sam kazem da sam ga koristio. A mozda bih ga i koristio, ali sam previse lenj za to.

Ako mi neko ne veruje, zabole me on stvar.

Ja ne kazem da je cilj u tome da biras reci, sto zvucnije i strucnije da bi se drugima ucinio pametnijim.I ne kazem da treba da pises kilometarske "pametne" postove, jer si ti je l' pametan, nego te tvoji stavovi i nacin razmisljanja cini takvom osobom.U ovom slucaju ne cini.Jeste, to JE samo moje misljenje.A da te ne dotice veruj ne bi mi odgovorio na ovaj nacin "...nedoyebanom klinkom. Zato pali."
Nimalo dostojanstveno, vise dziberski.to je.

Smatrama da su moji stavovi vrlo primereni za ovaj pdf i za moje godine. Da zvucnim pametnije, zabrinuo bih se.

I ne moras ti nista da brines za mene, obrati paznju na to koliko pametno tvoji postovi zvuce kad ih procitas. Ne mogu da kazem da li zvuce pametno ili ne, zato sto ne citam tvoje postove. Mozda nekad kad slucajno naletim na njih, inace...

P.S Ne dotice me tvoj komentar, ali uopste. Veruj mi. Jednostavno mislim da je red da ti odgovorim.

A sad, pali na spavanje...mnogo smaras bez razloga. I bzw prozivas.

Back