Šta ćete ostaviti svojoj deci?

BlackLeather

Iskusan
Banovan
Poruka
6.173
Šta ste "dobili" od svojih roditelja?

kod nas vlada ideja da roditelji treba decu da obezbede na neki način
poželjno je na svim poljima i što više, počevši od toga da im ostave
neki stan ili kuću ili idelano da im kupe ili na drugugi način pomognu
da ih zaposle ili na drugi način pomognu
da, opet, generalno pomažu što materijalno što u vidu ljudskih resursa
nije retkost ni ako imaju rezradjen privatni posao da ih uključe i prepuste im isti
da ne pričamo o tome da se školovanje podrazumeva kao i obezbedjivanje
staništa i osnovnih potreba do a i posle detetove samostalnosti
stvari koje, kažu, na zapadu su nezamislive
pa se deca liferuju posle srednje škole, vraćaju roditeljima studentske kredite isl
a i mesto u testamentu bogami treba da zarade
kod nas je sve to difolt i poželjan model ponašanja, posebno ako si u mogućnosti...

dakle šta ste nepovratno uložili u svoju decu
a šta su vaši roditelji u vas?

Moji roditelji su me iskolovali.
Ja sam svoju decu takodje. Pametni su, vredni i imaju diplomu u rukama koja im omogucava da rade i odlicno zaradjuju. I ovde, a ako zele sutra mogu i "preko "

Ne mislim da je lose ako roditelji deci ostave i stan (ili kucu ) ili ih ukljuce u privatan posao. Pa kome ce ako ne svojoj deci sve da ostave? Sto rece nas narod " niko nista nece u grob poneti"

Poslednja izmena:
Mene su moji roditelji skolovali i obezbjedili mi da zivim pristojino od svog rada i zahvalna sam im na tome, ima jedna mislim kineska ili japanska poslovica " daj covjeku ribu - nahranio si ga za jedan dan, nauci ga da peca - nahranio si ga za ceo zivot "
a sta cu ostavilti svojoj djeci to jos ne znam, zivot je cudan danas imas sutra nemas ali ako uspemo da sacuvamo ono sto sada imamo bice im dosta za pocetak.

Otac umro dok sam bio mlad, a pre toga je bio dugo bolestan, pa je i to malo para sto je bilo otislo na njegovo lecenje. Uz pomoc njegove penzije sam se iskolovao i kasnije nasao posao. Majka mi je ziva, hvala Bogu, tako da nisam nista nasledjivao. Mada ruku na srce, nema tu ni sta da se nasledi. Eventualno, kada jednog, nadam se dalekog, dana brat i ja podelimo imovinu koja se sastoji od jednog ne previse vrednog stana i nesto zemlje, imacemo da otplatimo deo kredita za stan ili kupimo po neku garsonjericu. Nije nesto, ali dobro. Meni su moji roditelji pruzili puno ljubavi i podrske da postanem samostalan covek. Majka je jako skromno zivela da bi ja zavrsio studije i nikada mi nije to rekla. Ja cu svom detetu (ili decu ako ih bude jos) nadam se takodje omoguciti da se iskoluje i siguran sam da cu joj/im pruziti puno ljubavi i podrske. Znam neke ljude, kojima su roditelji ostavili nekretnine, poslove itd i da se ne lazemo njima je lakse kada ne moraju na kraju svakog meseca da izdvoje po skoro 300 eura za kredit ali u zivotu se za neke stvari treba i pomuciti da bi se vise cenilo, bar se ja tako tesim... Znam i neke, kojima su roditelji u najboljoj nameri ostavili dosta, ali oni to ne iskoriscuju na najbolji nacin, odn zive neko produzeno detinjstvo iako im je vec preko 35 godina. Jednostavno, sve obaveze odlazu i sutra dok se saberu imace preko 40 godina, a tada je, po meni kasno da se zapocinje zivot. (po meni, zivot pre braka i dece i nije zivot, nogo odrestanje)

Čemu to ograničavanje,samo kod nas??Svuda se na kugli zemaljskoj stvaraju imanja i ostavljaju naslednicima.Tako je bilo oduvek,zašto je sad to postao neki problem?Valjda svi mi želimo prosperitet i bolji život za svoju decu i ništa loše ne vidim u tome.U grob se ništa ne nosi,sve ostaje nekome.

Па на пример у Шведској је обичај да родитељи све што имају завештају држави а не деци. Децу само ишколују и тоје то.

Па на пример у Шведској је обичај да родитељи све што имају завештају држави а не деци. Децу само ишколују и тоје то.

Raspitaću se o ovome što si napisao,imam poznanika koji živi tamo veoma dugo.Nekako mi je to čudno.Tom logikom bi onda i sadašnji kralj ostavio titulu državi,pa nek' skupština izabere sledećeg.Mislim da je to ipak,ako je praksa,vezana za ljude koji nemaju naslednike.Ne znam sigurno,ne mogu da tvrdim.

Raspitaću se o ovome što si napisao,imam poznanika koji živi tamo veoma dugo.Nekako mi je to čudno.Tom logikom bi onda i sadašnji kralj ostavio titulu državi,pa nek' skupština izabere sledećeg.Mislim da je to ipak,ako je praksa,vezana za ljude koji nemaju naslednike.Ne znam sigurno,ne mogu da tvrdim.

Ја сам тамо био неко време. Имам наравно и пријатеље тамо А сваке године идем тамо у Риболов. Да ли си знао да је власник највећег риболовног кампа у Европи, Србин. Налази се у Шведској, у Вестервику. не видим какве то везе има са круном. Шведска је верска ,а не секуларна држава, и национална а не грађанска држава. Као и све монархије у Европи. таман посла да Краљ препусти избор некаквом парламенту. Запрепашћен сам питањем ,а и сумњом.

Poslednja izmena:
Ја сам тамо био неко време. Имам наравно и пријатеље тамо А сваке године идем тамо у Риболов. Да ли си знао да је власник највећег риболовног кампа у Европи, Србин. Налази се у Шведској, у Вестервику. не видим какве то везе има са круном. Шведска је верска ,а не секуларна држава, и национална а не грађанска држава. Као и све монархије у Европи. таман посла да Краљ препусти избор некаквом парламенту. Запрепашћен сам питањем ,а и сумњом.

Ne,nisam znala za kamp,a i nisam neki pecaroš.Čemu zaprepašćenost,titula je nasledna,samim tim prelazi na sledećeg najstarijeg člana porodice.meni je to sasvim jasno.Poveznica sa temom je u tome što bi onda kao i svako drugo nasledstvo,kao što si naveo da se u Švedskoj radi,mogla da se prenese na nekog drugog.No tema nije kruna,već samo nasledstvo kao takvo,da je običaj da se sve ostavi državi,a ne svojoj deci.Menije je to stvarno neobično i čudno.

Poslednja izmena:
Ne,nisam znala za kamp,a i nisam neki pecaroš.Čemu zaprepašćenost,titula je nasledna,samim tim prelazi na sledećeg najstarijeg člana porodice.meni je to sasvim jasno.Poveznica sa temom je u tome što bi onda kao i svako drugo nasledstvo,kao što si naveo da se u Švedskoj radi,mogla da se prenese na nekog drugog.No tema nije kruna,već samo nasledstvo kao takvo,da je običaj da se sve ostavi državi,a ne svojoj deci.Menije je to stvarno neobično i čudno.

Titula jeste nasledna. I to nema nikakve veze sa licnim nasledstvom. Ti roditelji isto imaju pravo da svoj imetak postave kome hoce, Svojoj deci, nekom zaduzbinaru, sirotistu ili drzvi, Svedjani vole svoju drzavu. Veoma, I vrlo rado joj poklanjaju svoj imetak. To je tamo veoma cesto. A uz to, smatra se da se deca koja imaju nasledstvo pokvare zbog toga i ulenje i ne razviju svoje sposobnosti i talente kako treba.

да додам. Својој деци ћу оставити пре свега еотивни капитал, који је изразито важан и који сам и ја добио од мојих родитеља, који се и дан данас воле. Свој тројици ћу сасвим сигурно пружити могућнот да се образују и уз то ћу им оставити сав свој иметак који дотле будем стеко, подељен на три једнака дела.

Kažu Kinezi, da je dobar roditelj onaj koji svojoj djeci podari krila i korijenje. Krila, da znaju da polete kad za to dođe vrijeme, a korijenje, da uvijek znaju gdje im je dom.
Vidim da se većina raspisala o materijalnim dobrima. Naravno da svatko od nas želi maksimalno osigurati svoje dijete, ali ako ih ne naučimo kako da zarade pare da to što smo im ostavili mogu održavati, kao da im ništa i nismo dali...

obrazovanje,samostalnost,spretnost da i na vrhu ledenog brega ume da se snađe...sve ostalo je manje bitno...učim ga da ima krila,da koristi svoju maštu, da bude dovoljno samouveren da kaže šta misli,da bude kulturan i čovek od reči...a materijalno,normalno,ono što posle mene ostane je njegovo,ali će naučiti da prvenstveno mora da se snađe sam,sve pored toga je dar koji treba pametno da iskoristi...

Šta ste "dobili" od svojih roditelja?

kod nas vlada ideja da roditelji treba decu da obezbede na neki način
poželjno je na svim poljima i što više, počevši od toga da im ostave
neki stan ili kuću ili idelano da im kupe ili na drugugi način pomognu
da ih zaposle ili na drugi način pomognu
da, opet, generalno pomažu što materijalno što u vidu ljudskih resursa
nije retkost ni ako imaju rezradjen privatni posao da ih uključe i prepuste im isti
da ne pričamo o tome da se školovanje podrazumeva kao i obezbedjivanje
staništa i osnovnih potreba do a i posle detetove samostalnosti
stvari koje, kažu, na zapadu su nezamislive
pa se deca liferuju posle srednje škole, vraćaju roditeljima studentske kredite isl
a i mesto u testamentu bogami treba da zarade
kod nas je sve to difolt i poželjan model ponašanja, posebno ako si u mogućnosti...

dakle šta ste nepovratno uložili u svoju decu
a šta su vaši roditelji u vas?

od svojih roditelja sam dobila sve sto su mogli da mi priuste
svojoj deci su ostaviti sve sto mogu da im priustim

Back