Šta ćete naučiti svog sina?

Sve navedeno ce uvijek biti relevantno sto se tice ljudskog roda, bez obzira zivio prije par hiljada godina, 500 ili u dalekoj buducnosti.

Da, ali ako se dete recimo jako talentovano, cela priča o čoporu pada u vodu. Ne treba mu čopor : )
Druga stvar, učiti dete da je sve s*anje je tužno, zar nije bolje jednostavno razvijati individualizam? Prećutiš istinu, samo se skoncentrišeš na razvijanje sposobnosti koje u takvom svetu mogu da mu pomognu. Umesto da ga učiš da bude odvratan kao i ljudi koji se tebi gade?

Da, ali ako se dete recimo jako talentovano, cela priča o čoporu pada u vodu. Ne treba mu čopor : )
Druga stvar, učiti dete da je sve s*anje je tužno, zar nije bolje jednostavno razvijati individualizam? Prećutiš istinu, samo se skoncentrišeš na razvijanje sposobnosti koje u takvom svetu mogu da mu pomognu.Umesto da ga učiš da bude odvratan kao i ljudi koji se tebi gade?

Covjek je doduse socijalno bice i neminovno se priklanja nekome i necemu, pa makar bio i "individualizovan copor" jer se u njemu osjeca sigurno i prijatno. Bolje da se dijete (donekle) pripremi za uspone i padove nego da ide u svijet zamazanih ociju jer u principu nista covjeka ne moze pripremiti za zivotne uspone i padove pogotovo sto se tice emotivnog zivota. Nema neke sveobuhvatne skole ili kursa, terapije, fakulteta, ali i roditeljskog odgajanja. ;)

Ideja manipulacije se zasniva na svjetonazoru da je ponasanje ljudi determinisano uslovima u kojima obitavaju i da se mijenjanjem tih spoljasnjih uslova moze uticati i na njihovo ponasanje. Ako je mijenjanje uslova u kojima ti ljudi zive praceno teskocama, onda se manipulacija ne zasniva na mijenjanju uslova nego na mijenjanju percepcije tih uslova (ili pojave) od strane odredjene grupe ljudi ili covjeka. Manipulator cesto ne moze da mijenja pojavu zbog ko zna kojih razloga, ali moze svakako percepciju te pojave. To ne zelim svom djetetu, tako da ne vidim kako ga na kraju mogu nauciti da bude odvratan?

Izvinite ako se tema ponavlja, nisam često ovde.

Pitanje za sve muškarce - one koji su već postali roditelji i one koji misle da će nekada to postati: šta ćete da naučite svog sina? Konkretno, o ponašanju i odnosima sa ženama? Da li postoji neki klasičan 'očinski savet' koji nameravate da prenesete, ili ste doošli do nekih novih zaključaka na osnovu vlastitog životnog iskustva?

Da lovi, peca i uzgaja biljke i da bude dobar Jugosloven :mrgreen:

Svaka žena je priča za sebe, nema tu univerzalnog saveta.

Ideja manipulacije se zasniva na svjetonazoru da je ponasanje ljudi determinisano uslovima u kojima obitavaju i da se mijenjanjem tih spoljasnjih uslova moze uticati i na njihovo ponasanje. Ako je mijenjanje uslova u kojima ti ljudi zive praceno teskocama, onda se manipulacija ne zasniva na mijenjanju uslova nego na mijenjanju percepcije tih uslova (ili pojave) od strane odredjene grupe ljudi ili covjeka. Manipulator cesto ne moze da mijenja pojavu zbog ko zna kojih razloga, ali moze svakako percepciju te pojave. To ne zelim svom djetetu, tako da ne vidim kako ga na kraju mogu nauciti da bude odvratan?

Pa, ako detetu kažeš
Naucicu ga da se od postenog i mukotrpnog rada (ili studiranja) nece ovajditi i da uspjeh u zivotu zavisi kom "coporu" se priklonis, kao i muljanjem, laganjem, rektoskopijom, glumom, gazenjem preko mrtvih, zabijanjem noza u ledja kolegama s kojima ce provesti vise vremena dnevno nego sa rodjenom porodicom, i, ostalnim casnim rabotama koje garantuju ekonomski i duhovni prosperitet danasnjeg urbanizovanog covjeka. Sto se tice zena, tu ga ne mogu nista nauciti jer ne znam bas puno o zasticenim zivotinjskim vrstama i obespravljenim nacionalnim manjinama, ali ponovicu mu par puta da ih ne siluje i ne maltretira fizicki. Savjetovacu ga da je mozda bolje da bude ***** u ovoj neizvjesnoj sredini.

zar ne praviš od njega automatski monstrumčića? Zar nije to neka istina koju svako treba da otkrije sam za sebe, ako je to uopšte tačno?
(ovaj deo o manipulaciji nisam najbolje razumela, izvini).

Pa, ako detetu kažeš

zar ne praviš od njega automatski monstrumčića? Zar nije to neka istina koju svako treba da otkrije sam za sebe, ako je to uopšte tačno?
(ovaj deo o manipulaciji nisam najbolje razumela, izvini).

To gore se odnosi na ono tvoje "precutis istinu". :mrgreen: Znaci, dotakla si se manipulacije prije mene, odnosno njome se koristis. Nigdje nisam rekao da ide i krade, laze i mulja, nego da ce uspjeti na taj nacin, dao sam mu izbor kao i svaki pravi otac. ;)

To gore se odnosi na ono tvoje "precutis istinu". :mrgreen: Znaci, dotakla si se manipulacije prije mene, odnosno njome se koristis. Nigdje nisam rekao da ide i krade, laze i mulja, nego da ce uspjeti na taj nacin, dao sam mu izbor kao i svaki pravi otac. ;)

Aha, hvala na objašnjenju. Ne znam, meni to nije manipulacija, zato što uvek mislim da bi neko drugi na mom mestu doneo sasvim drugačije zaključke, u zavisnosti od temperamneta, inteligencije itd. Zašto bih ja servirala detetu neke svoje 'istine' koje sam naknadno shvatila, ili pročitala? Sve se nedam da će možda dete da se izvuče iz začaranog kruga. Dala sam mu šansu, kao svaka prava majka :lol:

Aha, hvala na objašnjenju. Ne znam, meni to nije manipulacija, zato što uvek mislim da bi neko drugi na mom mestu doneo sasvim drugačije zaključke, u zavisnosti od temperamneta, inteligencije itd. Zašto bih ja servirala detetu neke svoje 'istine' koje sam naknadno shvatila, ili pročitala? Sve se nedam da će možda dete da se izvuče iz začaranog kruga. Dala sam mu šansu, kao svaka prava majka :lol:

Ako nije manipulacija, zasto bi uopce "precutala" neku "istinu" svom djetetu? :mrgreen:

Ako nije manipulacija, zasto bi uopce "precutala" neku "istinu" svom djetetu? :mrgreen:

Baš ću sad da se uvlačim u te rasprave sa tobom, znam za jadac : )
Mislim da je većinu stvari bolje prećutati (= ne pričati o njima) i pustiti da prođu. Kad kažeš, nemaš pojma ni da l' neko sluša, ni šta razume, a nema ni garancije da već sutra sve neće biti drugačije : )

Učim ga pokaznim vežbama (kao u vojsci). Već je dobro utreniran, luk uzmi, oguli ga, u šerpu stavi mast, iseci luk isprži ga, dodaj meso, proprži, nalij vodu i ostavi da se kuva. Sad odi na komp. Ovo su ti slike vagina u raznim fazama polnih bolesti (ima oko 300 slika) onda odaberem jednu sliku i pitam "Od čega ova boluje?" ...Kondilomi....bravo...a ova...herpes...odlično....reci sad koliko imaš para kod sebe? 120€...pljas....rekao sam da nikad NIKOM (naročito ženi) ne smeš saopštiti svoje finansijsko stanje....to NIKOM uključuje i mene.....kuda ćeš večeras, kad dolaziš?.....odgovor:Šta te boli qurrac...bravo momak....nikad niko (naročito žena) ne sme znati kuda ideš i kad se vraćaš....dođi za sto...ovo ti je Walther PPK 7,65 mm....ugasi svetlo....hoću da ga rasklopiš i sklopiš u mraku....dobro....uvek ga nosi sa sobom....ne poteži ga bez veze, ali kad potegneš PUCAJ, iz zatvora ću te nekad izvaditi ali iz groba nikada i nemoj da te panduri navataju sa njim jer ću te ja prebiti, piće NEMOJ MEŠATI, ako piješ pivo onda samo pivo, ako rakiju onda samo nju....nemoj da te uhvatim sa pilulicama jer ću te odrobijati...jel jasno....na izvršenje. I tako se ja i on lepo družimo kad pobegne od zle majke sa kojom živi. :cool:

Ovo podebljano me interesuje - u kom uzrastu ćeš ovo da pokažeš sinu? Ako mu pokažeš prerano, može da se desi da se nikada u životu ne zainteresuje za zdravu vaginu.

Baš ću sad da se uvlačim u te rasprave sa tobom, znam za jadac : )
Mislim da je većinu stvari bolje prećutati (= ne pričati o njima) i pustiti da prođu. Kad kažeš, nemaš pojma ni da l' neko sluša, ni šta razume, a nema ni garancije da već sutra sve neće biti drugačije : )

Dobro, mislis li da postoje neke "istine", koje mogu biti i licne (svoje), ali su istovremeno vanvremenske, univerzalne, odolijevaju zubu vremena, nose sa sobom teret "sekspirijanskog" amaneta (on ce uvijek biti vazan dok je god ljudskog roda, jedan od najvecih psihoanaliticara u knjizevnom svijetu)? ;)
Precutati vecinu stvari? Ne slazem se, jos samo fali da mu se jednog dana srusi vecina krhkih i klovnovskih iluzija. Manipulacija cesto pravi od covjeka robota i roba, ne ide mi u glavu kako neko poseze za tim dok istovremeno zagovara individualizam? :mrgreen:

Dosta bre...Naravno da postoje univerzalne istine, samo mislim da ne treba da ih pričamo deci. Puna kuća knjiga, čim nauče da čitaju nek' se bace na istine, ne treba im posrednik u vidu roditelja. Dovoljno je što sam investirala u knjige :mrgreen:

(izbacila sam uzvičnik :) )

Poslednja izmena:
Dosta bre...Naravno da postoje univerzalne istine, samo mislim da ne treba da ih pričamo deci. Puna kuća knjiga, čim nauče da čitaju nek' se bace na istine, ne treba im posrednik u vidu roditelja. Dovoljno je što sam investirala u knjige :mrgreen:

(izbacila sam uzvičnik :) )

Izvini, ali moram jos malo... :mrgreen: Sta je pretvorilo "publiku" u masu, promijenilo iz temelja strukturu potreba, priblizilo mase vrijednosnom sistemu pojedinaca iz komercijalnog svijeta, izvrsilo efikasnu socijalnu kontrolu, umirilo kriticku misao, reprodukovalo prosjecnost, pretvorilo rijec u frazu, misao u dogmu, nauku u ideologiju? ;) Bolje mu/joj je onda da cita Katza i ona njegova istrazivanja o svrsihodnosti formiranih stavova (adaptacija na spoljasnu sredinu, odbrana, funkcija vrednovanja i saznajna funkcija) kod djece i odraslih umjesto bajki.

Poslednja izmena:
Izvini, ali moram jos malo... :mrgreen: Sta je pretvorilo "publiku" u masu, promijenilo iz temelja strukturu potreba, priblizilo mase vrijednosnom sistemu pojedinaca iz komercijalnog svijeta, izvrsilo efikasnu socijalnu kontrolu, umirilo kriticku misao, reprodukovalo prosjecnost, pretvorilo rijec u frazu, misao u dogmu, nauku u ideologiju? ;) Bolje mu/joj je onda da cita Katza i ona njegova istrazivanja o svrsihodnosti formiranih stavova (adaptacija na spoljasnu sredinu, odbrana, funkcija vrednovanja i saznajna funkcija) kod djece i odraslih umjesto bajki.

Već sam ti napisala u privatnoj poruci, često su ti koji mašu 'istinama' i bore se protiv manipulacije najveći manipulatori. Istina je da dete mora da jede, spava, da se bavi sportom i ima drugare. Ostale istine će da mu saopšte Alan Ford, Čiko i Zagor, Dilan Dog, Kami, Mopasan, Dostojevski, Mark Tven, Singer i Zejn Grej, kada dođe vreme za to. Tako ja to vidim :cool:

Pitanje za sve muškarce - one koji su već postali roditelji i one koji misle da će nekada to postati: šta ćete da naučite svog sina? Konkretno, o ponašanju i odnosima sa ženama? Da li postoji neki klasičan 'očinski savet' koji nameravate da prenesete, ili ste doošli do nekih novih zaključaka na osnovu vlastitog životnog iskustva?

Најбољи савет који сам ја добио је "не пуштај кучкама да ти воде живот, и да ти диктирају шта ћеш да радиш".

Најбољи савет који сам ја добио је "не пуштај кучкама да ти воде живот, и да ти диктирају шта ћеш да радиш".

To je u sustini ono sto sam ja vec napisao, dakle "Ne zeni se". :mrgreen:
Jer, kad se ozenis, mnogo teze ces uspeti u toj nameri da ne dopustis da te zaj*bava...mislim, mozes, ali je komplikovanije i teze. Zato bolje u startu bataliti. :lol:

To je u sustini ono sto sam ja vec napisao, dakle "Ne zeni se". :mrgreen:
Jer, kad se ozenis, mnogo teze ces uspeti u toj nameri da ne dopustis da te zaj*bava...mislim, mozes, ali je komplikovanije i teze. Zato bolje u startu bataliti. :lol:

Па да.. Мада и у браку можеш да останеш нормалан, ал' кад јој даш прстен и дете, онда зна да може да те условљава, па се прича мења, зато мени то и не пада на памет..

Vidim da je pitanje postavljeno muškom delu Foruma, ali kako ovde svi svašta komentarišu, a tema mi zanimljiva, ja ću da dam svoj stav kao girl, može, m? :) Nadam se da nećete zameriti. Ja još nisam roditelj, jer nisam našla pravu osobu, za tako nešro. Ali, generalno, jednog dana kada se ostvarim kao majka, naučiću ga svemu, što su mene moji roditelji učili. I naučili, sto je vrlo važno i bitno. Neke ljude da učite, nikada se to neće za njih "zalepiti", što se kaze. Što bi se reklo, prvenstveno ću gledati da odaberem čoveka pametnog, osećajnog i poštenog. Nekoga ko je odan i ko je za porodičan život. Cenim i volim takve muškarce. Čim to imate, znači danas sutra imaćete i dete sa "lepim" genima, u koje ćete utkati i samo usmeravati ono što već dušom i negde bićem malim jeste iznutra. Znači, tada cu samo usmeravati i pratiti ga, biti mu do kraja života vetar u ledja. Naučiti ga da bude prvenstveno dobar čovek. Da poštuje sve ljude, da bude borben i pažljiv. Neko ko će ceniti toplinu i vedrinu doma , pravu ljubav i danas sutra svoju zenu, devojku, verenicu. Učiću ga da bude dosledan sebi, da nikada ne povredjuje druge, podsticati kreativnost i visoko obrazovanje. Biću najviše sretna, ako takvo dete jednog dana izvedem na životni put. I znam da tako bice, ja jednog dana dacu sve od sebe. Jer cu zrtvovati sve, da mu obezbedim porodicu u kojoj ce se mama i tata obozavatik voleti beskrajno, postovati, ceniti i biti jedno drugome podrska. Vlastitim primerom cu mu pokazati na koji nacin zena treba da je postovana od bracnog druga, coveka kojeg je odabrala za oca svoga deteta. I vaspitanjem, karaktzerom i mojom beskrajnom upormoscu, verujem da jednog dana, uspece po uzoru na dom iz kojeg bude potekao, uspeti da se izbori za sve sta zeli od zivota, da nadje kvalitetnu i divnu zenicu, i da osnuje dom pun ljubavi. Gde cete vece nagrade, kada Vam jednog dana dete bude reklo, zelim da imam dom, kao sto sma ga imao ja mama u tatinom i tvom domu. E, ja jednog dana zelim da cujem reci te, od svog buduceg deteta koje budem imala jednog dana. Kada to budem cula, znacu da uspela sam u zivotu. ♥

Poslednja izmena:

Back