Шта ће ми диплома?

Обилић

Elita
Poruka
17.195
За околину са којом живимо и радимо најважније су 3 наше интелектуалне особине:

1. Памет, тј. количина информација којима располажемо
2. Логичност, тј. да смо предвидиви,
3. Интелигенција, тј. да брзо размишљамо.

Еее, али ми свакодневно успостављамо односе са много широм популацијом.
На планети нас има преко 8 милијарди,
и не можемо очекивати да ти људи стрпљиво проверавају наше квалитете.

Е зато се траже дипломе.

A ako hoces da uspes u nekoj normalnoj okolini, vazne su tri stvari:
1. znanje
2. odnos prema poslu, kolegama, komsijama.
3. karakter
e jeste
bas ces ti prvi otici kod "lekara" koji ima znanje i nalepnicu na vratima stana da leci a nema diplomu..ne loopaj :D
svuda u svetu se trazi papir da bi nesto radio.
izuzeci su u par profesija medju kojima je i IT gde se trazi znanje i vestina ispred diplome ali ako obratis paznju..to su sve profesije koje nemaju interakciju sa drugim ljudima.
profesije u kojima imas direktnu interakciju (lekari, advokati, arhitekte...) nema sanse bilo gde u svetu da rade ako nemaju diplomu.

Poslednja izmena od moderatora:
Диплома да стекнеш право на квалификације, онда разговор, па практичан тест знања и на крају посао.
Тако би у нормалним државама требало.

Е зато се траже дипломе.
Diploma se dobija nakon svih položenih ispita (kako god ih neko položio) i nakon položenog diplomskog ispita koji predstavlja sintezu svih prethodno stečenih znanja na fakultetu. Ako te profesor namiriše da si sumljiv ne prijavljuj uopšte diplomski ispit. A ko ima vremena da non stop proverava znanjaa i veštine, to se radi na prvom poslu uglavnom kada se karijera počinje pa uvek i tu postoji sumnja.

Radno iskustvo je takođe jako bitno, a ne samo diploma. Diploma je samo ulazna karta za izabranu profesiju, a radna biografija se posle samo dopunjuje.

e jeste
bas ces ti prvi otici kod "lekara" koji ima znanje i nalepnicu na vratima stana da leci a nema diplomu..ne loopaj :D
svuda u svetu se trazi papir da bi nesto radio.
izuzeci su u par profesija medju kojima je i IT gde se trazi znanje i vestina ispred diplome ali ako obratis paznju..to su sve profesije koje nemaju interakciju sa drugim ljudima.
profesije u kojima imas direktnu interakciju (lekari, advokati, arhitekte...) nema sanse bilo gde u svetu da rade ako nemaju diplomu.

Rekao sam da bi covek uspeo, a ne da bi se bavio odredjenom profesijom.
Poenta je da je za uspeh vaznije znanje od diplome.

A naravno da za odredjene profesije mora postojati diploma. Ni mene ne bi pustili da drzim vezbe na faksu bez diplome, ali me za posao u IT-u niko u inostranstvu nije pitao za diplomu, dok recimo, u Srbiji jesu.

A u mom rodnom gradu, u Srbiji, ima covek koji je priglup, koji je ponavljao razred, koji je....pa, ono, maskimalan profesionalni domet u nekom sredjenom drustvu bi mu bio portir, postar, pomocni radnik, eventualno vozac viljuskara.
A u Srbiji je lekar specijalista. Pre neki dan zavrsio specijalizaciju.

A u mom rodnom gradu, u Srbiji, ima covek koji je priglup, koji je ponavljao razred, koji je....pa, ono, maskimalan profesionalni domet u nekom sredjenom drustvu bi mu bio portir, postar, pomocni radnik, eventualno vozac viljuskara.
I on tako glup kao što ti kažeš godinama leči ljude i niko ga do sada nije tužio da je pogrešio u lečenju? Slabo verovatno ja bih rekao.

Rekao sam da bi covek uspeo, a ne da bi se bavio odredjenom profesijom.
Poenta je da je za uspeh vaznije znanje od diplome.

A naravno da za odredjene profesije mora postojati diploma. Ni mene ne bi pustili da drzim vezbe na faksu bez diplome, ali me za posao u IT-u niko u inostranstvu nije pitao za diplomu, dok recimo, u Srbiji jesu.

Шапни ми који је, да не залута неко од мојих код њега :rotf:

U Srbiji, okupiranoj od strane SNS sekte, ubica seta slobodno ulicom iako je na interpolovoj poternici, kamoli neki debilni lekar koji je kupio diplomu.
Te što kupe ili im neko pokloni diplome stave u neke institucije, tipa Svetska zdravstvena organizacija, a ne puste ih da leče ljude jer takvi se odmah prepozanju. Postoje stariji lekari koji odmah procene da li jeste ili nije za taj posao takva osoba.

Irelevantno je da li ti verujes ili ne verujes, covek je zavrsio specijalizaciju i radi u domu zdravlja sa pacijentima.

I to je normalnost Srbije okupirane od SNS sekte.
SNS se ne meša u obrazovanje, zdravstvo i u privatni sektor. Javne institucije, Telekom i EPS da, a u prethodnim navedenim oblastima ne. Ti ne živiš više ovde i nemaš pojma kako je zaista izgleda.

mene ne bi pustili da drzim vezbe na faksu bez diplome, ali me za posao u IT-u niko u inostranstvu nije pitao za diplomu, dok recimo, u Srbiji jesu.
Isto i mene. Znanje + iskustvo, ostalo nebitno.

Od ljudi iz Srbije/Balkana koji su u IT, primecujem da cesto prvo sto pomenu je diploma. Ono, e ja sam diplomirani ETF-ovac i to je valjda neki flex. Onda pogledas kako je rangiran u svetu i vidis da je u rangu fakulteta iz Papua Nove Gvineje.

Prilicno zaostalo vrednovanje. Ne kazem da je bezvredna i nepotrebna, narocito jer ima dosta onih koji misle da je posao u IT zajebancija koju naucis na nekom bootcampu za mesec dana.

Ali diploma kao etalon uspeha je presmeh.

Е зато се траже дипломе.
Diploma ti treba, ako hoces da se brzo zaposlis u iT, u dobroj firmi. Vidim da kao neka elita, loze se na to.
Mnogi studenti dobiju posao jos na studijama...

Back