Ahaaaaaaa....
Pricam sa komsijom na ulici nesto kao koja je vlast gora, tipicno Lalinski pljuvanje po vlasti... On na demokratskoj strani ja na nacionalnoj, kada nam pridje poznanik "Ma sve demokrate treba...."
Kakav je pogled imao u ocim, ja sam se uplasio.
Ovo pricam kao los, los primer. Mrznja je zavladala medju ljudima, stasna.
Veruj mi jako je lako napasti, pretuci i ubiti coveka ako to sebe ubedis da radis iz najsvetlijih pobuda, u ime vere, nacije, petriotizma...
Takvih ljudi je mnogo, i nece osecati grizu savesti da skrate za glavu najblizeg ako pomisle da je izdajnik ili slivno.
Pogledaj samo kakav nam je bio gradjanski rat u Srbiji . Brat na brata. Ne bih se ja olako igrao " ja se plasim sluzbi ivojske", naprotiv njih se niko ne plasi, suvise olako uzimas komsije, a samo se recimo seti ispred koga si sta pricao, taj neki je zapamti svaku tvoju rec, i uvek ce ti je uzeti za zlo u nekom trenutku.
tako su ratovi i pocinjali.
Jedan odlican film o Spanskom gradjanskom ratu. nacionalisti, Frankisi streljaki vod i jedan mladic je pripadnik voda.
Kaze mu pukovnik:
"Znas mi cemo pobediti u ovom ratu, ne zato sto smo u pravu ili imamo uzviseniji cilj, nego zato sto smo ludi od onih tamo."
2:
"Od svih ratova, gradjanski je najmanje prljav, to je jedinstvena prilika da ubijes onog koga si ceo zivot mrzeo i da se oslobodis nepozeljnih delova porodice"