Šta Beograđani doručkuju?

Pa kupila i jela, kažem ukusan je ali meni malo suvkast.
Inače javolim tako malo neobične vrste hleba, još iz vremena kad sam živela u Nemačkoj.
Tamo imali npr. crni hleb sa celim zrnima tzv. pumpernikl koji se pre par godina pojavio i kod nas. Pa onda ražani hleb sa crnim lukom, njam.
A volim i druge hlebove od mešavina brašna i sa dodacima kao što su suncokret i slično.

najgore je preskakanje dorucka...ja sam to pre redovno radio..zbog preskakanja najvaznijeg obroka predsojeceg dana moze da se izazove niz nepovoljnih efekata po organizam...npr preskakanje dorucka odma kafa i cigara...cir u najavi...suva i mnogo masna hrana ujutru cir u najavi...neko izdrzi tako mnogo dugo ali krajnji rezultat toga su problemi sa zeludcem i varenjem a posle i zdravljem uopste...kada doruckujete palite organizam...ako imate pajser za auto ne znaci da ce te ga obavezno upaliti kako treba...kvalitetan dorucak bi trebao da traje bar 20 minuta(legnes 20 min ranije nego obicno i ranije ustanes)treba da se sastoji od slozenih ugljenih hidrata, (pahuljice :ovsene pshenicne,lanene plocice...puna je zdrava hrana ovih cuda) proteina (kuvana belanca,sardine,sir mladi ne masni, tunjevina.....nikako svinjska mesa i to to je rucak) i vitamini(jabuke,narandze,nar,visnje,tresnje,maline....)
slozeni ugljeni hidrati - enerigija -polako se "tope" u zedludcu stim sto od njih necete doziveti nagli skok secera(i nagli pad) u krvi kao od prostih ugljenih hidrata( secer * ) i u kasnijem nekom periodu insulinsku rezistenciju i naravno prekomerne kg koji posle toga se nagomilavaju nenormalnom brzinom
proteini - gradjevinski materijal -lepo telo oblikuju misici ,a ne zgoljavost muska ili zenska , takodje drze sitost duze se vare od ugljenih hidrata...jos jedna stvar dobra kod proteina je ta sto do 20% kalorija unesenih proteinima ide na varenje a dok je kod ugljenih hidrata 3-10%...znaci ako pojedete 100 grama kvalitetnih proteina ustvari ste pojeli 80 grama.
Voce - vitamini i ugljeni hidrati(fruktoza,glukoza) svi smo vec culi pricu kako treba jesti voce bar 4-5 puta dnevno.. istina!
Dorucak ne treba da optereti zeludac da opet zaspite
Jos jedna stvar ovakva hrana mozda nije bas ukusnija od dobrog bureka ili zeljanice kifli ili nasta ste vec navikli ujutru ali je svakako korisnija za vase zdravlje, bicete vedriji zdraviji samo ako zapocnete dan kako treba!! ;)

Poslednja izmena:
Ja kafa..i jogurt..zbog ovog sto napisa covek gore..

:)...sad ja opet kao nesto *****m...ako bas ne mozes bez kafe rano ujutru vidi da napunis zeludac necim kvalitetnim*...po kao nekim pravilima kafica je ok ako se pije posle "budjenja" organizma...tj...1-1,5 h..e sad..zivot je cudoo:)..inace jogurt sam izgleda zaboravio u predhodnom textu;)

Poslednja izmena:
Ja nisam Beogradjanka,ali cu se svejedno upisati na temu...I mi iz drugih gradova doruckujemo...:):)
Ja doruckujem uglavnom pahuljice,bilo ovsene,bilo onaj kornfleks..Bez dorucka ne mogu da funkcionisem,i to su nas mama i tata,odmalena ucili da j dorucak najvazniji.Ovih dana za dorucak uglavnom jedem "specijalitet": jedan jogurt,dosta kornfleksa,jedna kasika meda,nastrugana tri lesnika,i smrznute maline,pola banane,da "veze " sve to,da bude kompaktnija masa.Sacekam da se maline malo otope i da se kornfleks natopi.Sve dobro izmesati,i sacekati nekih pet minuta da odstoji.Meni se to toliko dopalo,da mama kaze,da cu oboleti od jednolicne hrane,jer zadnjih nedelju dana,doruckujem samo to...:) Inace,sve to sam probala i sa kesten pireom,umesto malina.Hranljiv je dorucak i veoma zasitan.:)

Back