Srpskohrvatski jezik

• Začetnik teme Začetnik teme zoe68
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Маргиналне ствари ти помињеш, на пример топониме....

Није маргинална ствар ако не знаш кад је створена Војна крајина, ко ју је сачињавао (који народ у највећем броју) и куда се простирала. У одговору на то лежи и одговор на питање да ли је било Срба преко Дрине пре Вука.

Не врдај, по обичају! Одговори!

Ма , цитирала сам ти толико извора, али ти кад се ухватиш врхунских доказа: ''српка кафа'', ''српска гибаница'', ''српска нова година''..тра, ла, ла..онда ме убијеш у појам!!!:lol: :lol: :lol:

Ајде, ајде, листај енциклопедије....човек се учи док је жив!!!

Док ти листаш, ево ти мало занимације:

Константин Порфирогенит каже да су Срби имали тада и покрајину Босну у горњој долини Босне са градом Salines (Тузла). Он изреком напомиње да Србија граничи са Хрватском, и то са хрватским жупама Хл}вно и Цетина,21) и да је српски владар Петар (око 891—917) имао у рукама и Паганију, земљу Неретљана.22)

Дукљанин пише, још у XII веку, да је Surbia или латински Transmontana подељена у две „provincias", једну, „а magno flumine Drina", па на запад која се зове Босна, и другу, „ab eodem flumine Drina", до реке Лаба (код Приштине), која се зове Раса (Rassa).23)

23 D i o c l e а s ed. Črnčić p. 17. [Ф. Ш и ш и ћ, Летопис попа Дукљанина. Пос. изд. САН Београд 19?8. Ст. С т а н о ј е в и ћ, О првим главама Дукљаниновог Летописа (Глас САН СХХVI (Веоград 1927), 93—101). М. М е d i n i, Starine dubrovačke (Dubrovnik 1935). 29—64. И с т и, Kako je postao Ljetopis popa Dukljanina (Rad 273. Zagreb 1942, 113-156)].

Vladika Rufim:
Ako je za tebe neobjasnjivo kako to da Srbi ne znaju prije Vukovog teksta Srbi, svi i svuda, da postoje Srbi van Srbije - Srbi ijekavci, onda cuti, i ne pravi se da nesto znas.

Znas samo marginalne cinjenice filovane svetosavskim bajkama.

РУФИ НЕ ЗНА НИШТА О ВОЈНОЈ КРАЈИНИ!!!! :razz: :lol: :lol: :lol:

....АЛИ ЈЕ ГЛЕДАО ''ЗОНУ ЗАМФИРОВУ''...ШТО НИЈЕ ЗА БАЦАЊЕ....А И ПИО ЈЕ СРПСКУ КАФУ!:lol: :lol: :lol:

Хахаххаххааа....опет си журио док су куцао постове, а?
А колико си ти то хиљада докумената ишчитао, а?

Мислим, осим ''Зоне Замфирове'' и ''Начертанија''?

А и што је јадно, па то је Дукљанин на кога се ти толико позиваш, што је сад он јадан???Јел и он прича светосавску бајку???

А, чекај, који је то период споран? Од кад до кад их ''нема''?

Од 15. до 19. века?
А где се дедоше????

(Руфиииии.....кад је оно формирана Војна крајина, нешто не могу да се сетим...дедер подсети ме...)

. Ево јоо мало занимације:

''Цар Константин зове и Захумљане који су, у његово време (око 949), били потпуно самостални, Србима, те додаје, причајући о сеоби, да „Сербли" станују не само у Серблији, Захлумији и Тербунији (Дукља се не спомиње на овом месту) него и у Паганији.24) ''

MALO DJELO POŠTOVANOGA GOSPODINA
GOSPODINA MARTINA DE SEGONIS PO
NARODNOSTI KOTORANINA A PORIJEKLOM
SRBINA
IZ NOVOMONTA DRUKČIJE
NOVOBRDA NAZVANOG PO MILOSTI
BOŽJOJ EPISKOPA ULCINJSKOG
PREBLAŽENOM SIKSTU IV RIMSKOM PAPI

Прелистала сам текст. Колико видим он говори о географским одредницама, а не о распростирању нације нити језика.

Молим те, пошто немам времена, копирај ми само тај део где он изричито тврди да Срби не постоје преко Дрине!!!

Изгледа да сам нешто пропустила.....Извини, а чиме си ме ти то матирао???

Тиме што се мучиш да избегнеш одговор о Војној крајини, јер га или не знаш, или не желиш да кажеш јер би тако морао да признаш постојање Срба и на тим просторима?

Или тиме што си први у историји открио непостојане Србе: час их видиш-час их не видиш? До 15 века их има, онда мистериозно нестану, а пар векова касније се поново појаве???

Или тиме што избегаваш да цитираш ту фамозну реченицу са тог линка где се изричито тврди да Срби не постоје западно од Дрине????

Дај да бар видим ту фигуру којом си ме тако маестрално матирао!

@ HELLEN - издржи још мало. Сад ће са књижевности доћи Играчина да те дотуче мало са признањем о постојању црногорског језика а онда ће Владика Руфим да му поставља питања и да се слатко заједно диве како ипак постоји црногорски језик ( на нашем Форуму) !

РУФИ - то је тако плитко са твоје стране, да вређа наш интелект !

Хоћеш ли, молим те, за ширу читалачку публику цитирати тог Мартина Сегона који каже да не постоје Срби преко Дрине?

Дај да чујемо тај аргумент!

Или ћеш опет потегнути омиљену Зону Замфирову?:lol: :lol:

Јес ти ћорав?

Хвала на труду, текст смо прочитали....Али буди љубазан па место линка и дугачког текста извуци тих пар реченица где он тврди на Срби преко Дрине не постоје!!!

Да видимо тај доказ!!!

U Srbiji zive: Madjari, Albanci, Bunjevci, Hrvati, Bugari, Rumuni, Vlasi....

Nisam pomenuo Srbe, pa ces ti odmah da izvuces zakljucak da ne zive.
To sto neko nekog ne pominje, ne dokazuje niti da oni tu zive, niti da oni tu ne zive.

Back