Srpskohrvatski jezik

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrlo zanimljiva teorija koja ajmo reći može djelomično i odgovarati istini.
Ali s obzirom da Hrvatska ili prostor na kojem žive i živjeli su Hrvati nije nikada bio skroz pod Turcima pretpostavka je logična da su Hrvati izbjegli u dijelove svoje zemlje koji su bili slobodni.
E sad tu za vas Srbe ako idemo po istom argumentu stvari postaju komplicirane.
Znamo da je Srbija bila kompletna pod Turcima.
Znamo i da je dio Srba zbrisao.
Zna se manje više i broj i gdje su se nastanili.
Ali pitanje je što je s ogromnom većinom Srba kao naroda ?
Ako su Hrvati nestali koji nisu bili skroz okupirani kakva je tek sudbina Srba koji su skroz okupirani i to 500 godina ??
Alo 500 godina !!!!!!!
Čovjek ode početkom 20 st. u SAD i već u trećoj generaciji dakle za 60-70 g ne znaju ni beknut hrvatski / srpski / poljski...... a zamisli kaj je nakon 500 g ??????
Dakle ako mi ne postojimo zbog Turaka onda vi Srbi ne da ne postojite neko vam ni traga nema.
Bolje vam je da s tim i takvim argumentima zašutite jer su direktno upereni protiv vas.

Па ја и нисам рекао да ми Срби сјајно стојимо што се тога тиче. Управо захваљујући турској окупацији смо изгубили неке историјске територије (Косово, Метохија, север данашње Албаније, део Македоније), али не зам зашто пребацујеш лопту у наше двориште, говорили смо о Хрватима..

Хтео си рећи највећи део имају иста имена и презимена као и Срби... Смешно....

Ne sramoti se.
Do sada si uglavnom bio sugovornik s kojim se moglo normalno diskutirati.
Kakva srpska prezimena kod moliških ili gradišćanskih Hrvata ?
Pa oni nisu prije odlaska imali nikakav doticaj sa SRbima !!!
Kao prvo i jedni i drugi su IKAVCI što u regiji složit ćeš se pripada samo i isključivo Hrvatima.
U njihovom jeziku nema za razliku od srpskog ni jednog jedinog turcizma.
A recimo od prezimena kod moliških Hrvata je najčešće MIRCO koje je pretpostavljam čisto srpsko prezime.
Vrlo je zanimljivo naime zašto su Srbima zanimljivi moliški i gradišćanski Hrvati.
Prvo im smeta što oni sami sebe nazivaju Hrvatima i drugo i najvažnije je da i jedni i drugi govore IKAVSKO_ŠTOKAVSKIM dijalektom što je živi dokaz o tome da postoji ŠTOKAVSKI dijalekt u hrvatskom jeziku odvajkada te da ne stoji velikosrpska glupost o ukradenom jeziku.
Što vrijeme interneta i hrvatske samostalnosti ( a samim time istraživanja arhivske građe ovaj puta sasvim neutralna i odvojena od srpske subkontrole ) više prolazi, to iz dana u dan se sve više otkriva tko je tko na Balkanu.

Argument ti je slab već po tom što su i Hrvati po pansrpskim koncepcijama rane slavistike,
čakavci, imali često ista imena kao i Srbi. Prezimena su nastajala kasnije (v. Maretićevu studiju).

Bliski južnolsavenski narodi, i nikakva velika mudrost.

Мој главни аргумент су миграције на север и запад пред Турцима (нико није био толико луд да иде на исток и југ), али све је то историја, данас треба видети шта се може урадити да би на овим просторима завладао трајни мир, а приче овог типа нас не могу нигде одвести, можда једино до закључка да смо уствари сви људи (а можда и нисмо)...

Ne sramoti se.
Kao prvo i jedni i drugi su IKAVCI što u regiji složit ćeš se pripada samo i isključivo Hrvatima.
A recimo od prezimena kod moliških Hrvata je najčešće MIRCO koje je pretpostavljam čisto srpsko prezime.
Vrlo je zanimljivo naime zašto su Srbima zanimljivi moliški i gradišćanski Hrvati.
Prvo im smeta što oni sami sebe nazivaju Hrvatima i drugo i najvažnije je da i jedni i drugi govore IKAVSKO_ŠTOKAVSKIM dijalektom što je živi dokaz o tome da postoji ŠTOKAVSKI dijalekt u hrvatskom jeziku odvajkada te da ne stoji velikosrpska glupost o ukradenom jeziku.
Što vrijeme interneta i hrvatske samostalnosti ( a samim time istraživanja arhivske građe ovaj puta sasvim neutralna i odvojena od srpske subkontrole ) više prolazi, to iz dana u dan se sve više otkriva tko je tko na Balkanu.

Нисам мислио на градишћанске Хрвате, већ превасходно на Хрвате у Херцеговини и Лици. Па зар се један од вођа Хрвата у Херцеговини не зове Иво Миро Јовић?

NOSTALGIJA ZA MOGA GRADA

Čujem nostalgiju za tebe.
Ka' te mislim, 'z naduga te vidim.
Vidim tvoje hiže, čujam vitar kada puša
usri' tisne ulice.
Gledam na vrhu brda aš ga vidim crnjeli
tvoj lipi neb' ka' pada sunce.
Vidim duba s prahom ka činu hlad
Zgora bili put, vidim snig po zim' kada sve
te pokriva aš te ostava sam.
Teb' sam jope vidila,
a moja oča bihu zatvorene.

Čisti srpski.z:mrgreen:z:mrgreen:z:mrgreen:

Ne sramoti se.

ako dozvolish,gradiscanski Hrvati su najvecim djelom scakavci,miks cakavice i stokavice(stakavice).onog jezika kakvog su divanili i svi bosanski vladari.inace,odlicna replika,kao i uvik..

Нисам мислио на градишћанске Хрвате, већ превасходно на Хрвате у Херцеговини и Лици. Па зар се један од вођа Хрвата у Херцеговини не зове Иво Миро Јовић?

pa pola b-hercegovackih "srba" nose Hrvatska prezimena.imas od jurica,grgica,antica,matica,stipica sve do josipovica,stipanovica,vinkovica svega.jovici su zaista jedan fenomen kod nas.ja sam nacuo da su to arbanasi.kojima je pravo prezime bilo jove.kasnije Hrvatizirano(slavenizirano)...

Мој главни аргумент су миграције на север и запад пред Турцима (нико није био толико луд да иде на исток и југ), али све је то историја, данас треба видети шта се може урадити да би на овим просторима завладао трајни мир, а приче овог типа нас не могу нигде одвести, можда једино до закључка да смо уствари сви људи (а можда и нисмо)...

Naravno da je bilo migracija, no ne slijedi da su Hrvati nekako ishlapjeli iz svojih područja.
Negdje su se smanjili, negdje proširili, negdje su izgubili identite, negdje su asimilirali druge.

Etnogeneza kao kod svakoga naroda koji je uvijek nekakav kompozit.

A što da se radi, pa priznati da su "drugi" to što sami kažu da jesu, čist račun duga ljubav.

Argument ti je slab već po tom što su i Hrvati po pansrpskim koncepcijama rane slavistike,
čakavci, imali često ista imena kao i Srbi. Prezimena su nastajala kasnije (v. Maretićevu studiju).

Bliski južnolsavenski narodi, i nikakva velika mudrost.

Odgovarati na netočan argument o srpskim prezimenima kod moliških i gradišćanskih Hrvata je u neku ruku dati važnost nečem totalno nebuloznom.
A autorima je to upravo i cilj.
Bitno da nije hrvatsko (i).
Pa nek bude ilirski, slavenski .... bilo kaj samo ne hrvatski.
Njih najviše i muči što se ovi nazivaju Hrvatima.
Dakle molim gdje je to kod Srba recimo prezime MIRCO ili PAPIĆ ili FRANIĆ ili ŠEPIĆ.

Па ја и нисам рекао да ми Срби сјајно стојимо што се тога тиче. Управо захваљујући турској окупацији смо изгубили неке историјске територије (Косово, Метохија, север данашње Албаније, део Македоније), али не зам зашто пребацујеш лопту у наше двориште, говорили смо о Хрватима..

Pa po tvom argumentu da Hrvati su ostatak nekadašnjih Hrvata koji su nestali onda su Srbi nepostojeći.
Dakle nepostojeći narod čiji je nekdašnji teritorij bio 500 g. okupiran, negira pravo na identitet ostalim narodima u okruženju koji nisu bili 500 g pod okupacijom ili nisu bili uopće pod Turcima.
Logika ???
I gdje su onda pravi Srbi ?

E sad ??
Taj Jović je možda uistinu porijeklom Srbin ili pravoslavac ili ...
Nemam pojma.
Migracije, prelazi s vjere na vjeru, iz nacije u naciju , iz stranke u stranku sve je to dio folklora i ne pripada isključivo Hrvatima ili Srbima ili...
To je jednostavno tako bilo i tako je i danas.
Pa sam Tesla je u svom Dnevniku ako je to točno otkrio svoje hrvatsko porijeklo iz obitelji DRAGANIĆ kako su se navodno prije zvali...

Odgovarati na netočan argument o srpskim prezimenima kod moliških i gradišćanskih Hrvata je u neku ruku dati važnost nečem totalno nebuloznom.
A autorima je to upravo i cilj.
Bitno da nije hrvatsko (i).
Pa nek bude ilirski, slavenski .... bilo kaj samo ne hrvatski.
Njih najviše i muči što se ovi nazivaju Hrvatima.
Dakle molim gdje je to kod Srba recimo prezime MIRCO ili PAPIĆ ili FRANIĆ ili ŠEPIĆ.

Ali i to je nevažno.
Kakvih sve prezimena ima-n.pr. vidjeti na http://imehrvatsko.net/apex/f?p=108:3:2459727398700293::NO
(trenutno ne radi)

Nije manje Šenoa Hrvat zato što je bio Schoenau ...

E sad ??
Taj Jović je možda uistinu porijeklom Srbin ili pravoslavac ili ...
Nemam pojma.
Migracije, prelazi s vjere na vjeru, iz nacije u naciju , iz stranke u stranku sve je to dio folklora i ne pripada isključivo Hrvatima ili Srbima ili...
To je jednostavno tako bilo i tako je i danas.
Pa sam Tesla je u svom Dnevniku ako je to točno otkrio svoje hrvatsko porijeklo iz obitelji DRAGANIĆ kako su se navodno prije zvali...
Draganića imaš i Crnogoraca, dva sela dalje od Papića.

imas i franica i papica "srba".to pouzdano znam..

Sasvim sigurno da ima.
Ima i Horvata ???!!
Ja poznajem autohtone zagorce s prezimenom MILOŠEVIĆ ??!!
Autohtone vjerovatno zadnjih 200-300 ili možda 150 g.
Ali kod FRANIĆA je bitno da je to prezime nastalo od osobnog imena FRANE iliti FRANJO.
Koliko Srba poznaješ da se zovu Frane ili Franjo ?
Možda dr. Tuđman ?
A ovo PAPIĆ je vjerovatno ili po srpskom PAPI ili možda Srbi oca zovu PAPE ?
Ja sam čuo da ga zovu ČALE.

z:mrgreen:

Sasvim sigurno da ima.
Ima i Horvata ???!!
Ja poznajem autohtone zagorce s prezimenom MILOŠEVIĆ ??!!
Autohtone vjerovatno zadnjih 200-300 ili možda 150 g.
Ali kod FRANIĆA je bitno da je to prezime nastalo od osobnog imena FRANE iliti FRANJO.
Koliko Srba poznaješ da se zovu Frane ili Franjo ?
Možda dr. Tuđman ?
A ovo PAPIĆ je vjerovatno ili po srpskom PAPI ili možda Srbi oca zovu PAPE ?
Ja sam čuo da ga zovu ČALE.

z:mrgreen:

milosa ima najvishe u ceskoj.milos je slavensko ime,najvirovatnije cak,ugarsko.zaista imas franica "srba" ali nema niti jednog jedinog "srbina" frane-franjo.tako imas i "srba" stipica,no,"srbin",stipe je SF.ili "srba" antica,probaj naci nego srbendu,antu,nema shanse.imas cak "srba" josipovica,ali srbendu koja se zove,josip,jok.nit pod razno.i onda oni nama prodavaju fazone o famoznim "pokatolcenim srbima".souprogram..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back