Srpski srednjovekovni novac !

Porucnice ja cekam ;)
Evo jednog Milutina sa visokom krunom !

Prilozi

• DSCN4193.jpg
    DSCN4193.jpg
    33,5 KB · Pregleda: 42
  • DSCN4194.jpg
    DSCN4194.jpg
    36,8 KB · Pregleda: 38
  • DSCN4195.jpg
    DSCN4195.jpg
    34,5 KB · Pregleda: 47
  • DSCN4197.jpg
    DSCN4197.jpg
    37,6 KB · Pregleda: 49
U listi su predstavljene atipične titule vladara koje se
pripisuju srpskoj srednjevekovnoj numizmatici.

Re Dragutin STEFAN –RVX –STEFAN Dinar 1,50 g
Re Dragutin STEFAN – RVX –STEFAN Dinar 1,45 g
Re Dragutin STEFAN –CAR –STEFAN Dinar 2,00 g
Re Dragutin STEFAN –DVX –S STEFAN Dinar X30
Re Milutin VROSIVS –DVX –S STEFAN Dinar 2,10 g

evo i link, ako nekom Italijanski ide od ruke (PDF dokument)
http://ca.www.mcu.es/museos/docs/MC/ActasNumis/moneta_con_iscrizione.pdf
:hvala:

Speedster, upravo sam okacio takav komad na prodaju. Molim vas, prokomentarisite ovaj komad. Ni jedan venecijanski matapan mu ne odgovara, a kupio sam ga kao atipicno kovanje verovatno Milutina. Komad je inace manje tezine i dimenzija nego mletacki i srpski kasniji dinar. Takodje, za razliku od originalnih matapana mletacke proizvodnje, pored nogu vladara nalazi se zvezda, oznaka monetara.

revers.jpg
avers.jpg

Poslednja izmena:
Kolega ja sam postavio ovo na osnovu vašeg komada, ali sam hteo da to ostane na temi koja je i predviđena za to.
U međuvremenu sam shvatio da je taj teks što sam postavio, objavljen i kod nas u
"Dinar"-u br.26. zbog veličine fajla ne mogu da ga postavim ovde, ali se lako može naći
na internetu.

Nisam mnogo upoznat sa našom numizmatikom ali me i ta oblast zanima, makar teoretski. Ne mogu tačno da očitam natpis u legendi, ali bih se složio da je u pitanju naš novac. Postoji mnogo varijacija slova i na osnovu ove slike mi je teško da odredim šta piše. Međutim natpis "DVX", meni liči na "RVX" stim što je R okrenuto, a u tabeli koju sam dao u prethodnom postu Dragutinov dinar od 1.5 gr. isto ima takav natpis, gde okrenuto "R" liči na "D". Objavio ga je Miodrag Maksić u "Numizmatičaru" br. 8. (1985g)
Nemam taj broj, tako da nisam u mogućnosti da proverim ovo.
Ta varijanta ima natpis "Stefan" na levoj strani, pa bih voleo da čujem šta vi
možete da očitate od slova.

Pozdrav!

Inache, svi venecijaneri su 20-23 mm bez izuzetka, ovaj je 16 mm tachno ;)

Sto se tice teksta sa ove kovanice, on je skracen i hibridan. Evo i citata Juliana Dobrinica iz clanka iz casopisa Dinar br. 26 u vezi ovakvih komada:

"Nepismen narod, naime,lako prepoznaje tri slova na tako upadljivom mestu kao sto je sredisnje mesto uz drzak zastave u gornjem dijelu novca. Ostala slova na pocetku natpisa, te na njegovom kraju i tako su cesto menjana, a natpisi bili obilato skracivani te najcesce nisu ni bili citani. U vreme koriscenja novca s unutrasnjom vrednoscu, kao sto je u to vreme bio srebreni i zlatni (pa i bakreni) novac, to se moglo ciniti direktnim napadom na stabilnost trzisata Mletacke republike, ma koliko neznatantaj uticaj bio. Mlecani su izgleda znali uspesno i temeljito zastitisvoj interes politickim putem, kao i pretapanjem tog novca, te je takvih imitacija valjda iz tog razloga tako
malo do danas ostalo sacuvano."

Poslednja izmena:
Hajmo malo da prodiskutujemo o ovom dinaru cara Dushana, ali onako natenane i bez hejta :)
dus a.jpg
dus b.jpg

Dakle nisam strucnjak za srednji vek (moja prava ljubav je antika) ali sam upucen. Isprva sam mislio da se radi o najceshcem komadu sa celenkom (Jovanovic 11/20) medjutim bunio me (iako nepotpun) krst dole desno od chelenke. Jedina varijanta koja nosi taj krst je 11/24 u Jovanovicu. Ja smatram da se radi o ovoj (RR) vrlo retkoj varijanti.

Da cujem vase misljenje.

Evo zumirano i docrtano, mislim da se jasno radi o markovom krstu, s tim sto je taj deo kalupa bio malo zapunjen tako da se nije bas savrseno otkovao (kako je to inace cest slucaj).

dus zoom.jpg
Copy of dus ax.jpg

Mislim da se radi o varijanti Jovanovic 11/24, sa natpisom:

+MONITAS+ - INPERATOA

Postoji jos jedno resenje: "propeler" moze da bude i slovo I, medjutim levo se jasno vidi da pise INPER...Sta ce onda jos jedno slovo I na kraju desnog natpisa???

Evo ovde jednog Dusana (Jovanovic 11/20), ali ocigledno bez slova I posle STEFANVS

Poslednja izmena:
Jovke, natpis nije iMperator stefan. Moze samo biti STEFANVS INPERATOR ;)

Drugo, mislim da ipak nije krst u pitanju, vec slovo "i", koje je na isti nacin napisano i levo. E sad, mene zanima sta to moze da pise da se zavrsava na "i" na mestu "s".

Jovke, natpis nije iMperator stefan. Moze samo biti STEFANVS INPERATOR ;)

Drugo, mislim da ipak nije krst u pitanju, vec slovo "i", koje je na isti nacin napisano i levo. E sad, mene zanima sta to moze da pise da se zavrsava na "i" na mestu "s".

Care postoji natpis i imperator stefan, kao i iNperator stefan, postoji i imperator stefanUS...
Ova vrsta je sa natpisom INPERATOR STEFAN.

Kralju, kapiram ja to nego mi ovaj komad nije bas najjasniji - cak i da pishe STEFAN, sta je ono "i"?
Ako nije "i", shta je? Meni ne lichi na deo slova "N" (ako pishe STEFAN kao shto kazesh)

Da li imash sliku tog komada sa STEFAN, pa da uporedim?

Samo kod 20 posto Dusanovih kovanica tekst je totalno regularan ( kad kazem regularan mislim da je svako slovo na svom mestu ). On je dovodio kovace od Mletacke i Dubrovnika pa do Carigrada i Klikije. Nasi kovaci su vecinom bili nepismeni a ovi strani nisu bas najbolje poznavali nas jezik. Sa tim sto su recimo kovani Mletacke republike namerno izvrtali tekst i smanjivali cistocu srebra. Mleci su u to vreme bili najvece pedercine prema nama ( ne znam dal znas za ono kad ih je Dusan pitao da ga potpomognu za flotom kako bi napao Carigrad a oni su rekli da im je bolja slaba Vizantija nego jaka Srbija ).

Samo kod 20 posto Dusanovih kovanica tekst je totalno regularan ( kad kazem regularan mislim da je svako slovo na svom mestu ). On je dovodio kovace od Mletacke i Dubrovnika pa do Carigrada i Klikije. Nasi kovaci su vecinom bili nepismeni a ovi strani nisu bas najbolje poznavali nas jezik. Sa tim sto su recimo kovani Mletacke republike namerno izvrtali tekst i smanjivali cistocu srebra. Mleci su u to vreme bili najvece pedercine prema nama ( ne znam dal znas za ono kad ih je Dusan pitao da ga potpomognu za flotom kako bi napao Carigrad a oni su rekli da im je bolja slaba Vizantija nego jaka Srbija ).

jos nesto, na kovanici se jasno vidi da je levo od kacige zadnje slovo O, a kod kovanica sa natpisom MONITAS INPERATOA, cela druga rec je sa leve strane, znaci da fali slovo A.

Back