Jovkesrbin
Aktivan član
- Poruka
- 1.298
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
S obzirom da nisam u mogućnosti da nastavim nagradnu igrun zbog posla proglašavam Jovketa pobjednikom. Neka se javi zbog dogovora o preuzimanju nagrade.
"Svakako radi se o unikatu, jer, koliko je autoru poznato, drugi istrazivaci takav primerak nisu objavili, niti je autor za postojanje takvoga ikada cuo."![]()
Jovke, natpis nije iMperator stefan. Moze samo biti STEFANVS INPERATOR
Drugo, mislim da ipak nije krst u pitanju, vec slovo "i", koje je na isti nacin napisano i levo. E sad, mene zanima sta to moze da pise da se zavrsava na "i" na mestu "s".
Samo kod 20 posto Dusanovih kovanica tekst je totalno regularan ( kad kazem regularan mislim da je svako slovo na svom mestu ). On je dovodio kovace od Mletacke i Dubrovnika pa do Carigrada i Klikije. Nasi kovaci su vecinom bili nepismeni a ovi strani nisu bas najbolje poznavali nas jezik. Sa tim sto su recimo kovani Mletacke republike namerno izvrtali tekst i smanjivali cistocu srebra. Mleci su u to vreme bili najvece pedercine prema nama ( ne znam dal znas za ono kad ih je Dusan pitao da ga potpomognu za flotom kako bi napao Carigrad a oni su rekli da im je bolja slaba Vizantija nego jaka Srbija ).