Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Ja za hranu itd. odvajam i do trećinu svoje plate, koja ne prelazi 20 000 din. Čak šta više ponekad i ne izmirim struju, vodu itd. da bih Benu kupio hranu. Ja prvo kupim ili spremim hranu za Bena, pa tek onda za sebe, ponekad i to preskočim i naravno da je brat u pravu kad kaže da nisam normalan. Nego merak ima cenu. zar ne? Pa smatram da onaj ko želi da ima Sopa, mora da uloži ne samo novac već i sebe u uzgajanje ove rase. Umesto da skupljam iznutrice po raznoraznim klanicam, ja Bena hranim pilećim leđima, koja su za ljudsku ishranu. Naravno da se niko neće obogatiti prodajom štenaca za razumnu cenu. Čak ni svakome ne bih prodavao štene.

Vidim da se ovde vodi diskusija o tome koji muzijak kakve stence daje. Koliko se ja razumem u biologiju u stvaranju steneta ucestvuju geni i majke kao i oca. Svaki vlasnik muzijaka treba da bira sa kim ce pariti svog psa,jer kod nas u kinologiji uvek je muzijak kriv za sve. Parenje i treba naplacivati,i to ne neku minimalnu cenu nego cenu jednog i po steneta,ako ne i vise,sve zavisi od kvaliteta muzijaka. A zasto? Pa bas zbog takvih prica koje kruze o mnogim muzijacima koji su parili lose kuje i dobili lose potomstvo. Isto tako smatram da ne treba ni prijatelju uciniti uslugu pa pariti svog muzijaka sa njegovom zenkom ako smatras da je losa,tako se kvari rasa,a kasnije niko nece reci eto on je ucinio uslugu nego ce te pljuvati kao i tvog psa. Dakle na strani sam onih koji parenje svojih pasa naplacuju.

ba48ef1104a6.jpg

91e293df5bb8.jpg

f3718d3201cf.jpg

9f2e0cbcb03c.jpg

3a09cfbf77f3.jpg

bd8f57a0bb99.jpg

Cezar

Bane Super ti je Cezar. Nego imam jednu primedbu, suviše kratko mu je kupiran rep, kao kod Rotvajlera. Ostalo je sve OK. Da li ga istrčavaš, vodiš na plivanje? Ja Bena istrčavam pored bicikle samo na povodac vezan za sedište i ne vuče me mnogo, jedino kad ga napadnu psi uličari, tada se sklanja, bolje je tako nego da juri za njima.

Bane Super ti je Cezar. Nego imam jednu primedbu, suviše kratko mu je kupiran rep, kao kod Rotvajlera. Ostalo je sve OK. Da li ga istrčavaš, vodiš na plivanje? Ja Bena istrčavam pored bicikle samo na povodac vezan za sedište i ne vuče me mnogo, jedino kad ga napadnu psi uličari, tada se sklanja, bolje je tako nego da juri za njima.

Jeste, za rep si upravu, malo su mu više skratili rep nego što je trebalo.
Jedno vreme sam ga redovno istrčavo i vodio leti na plivanje, ali u zadnji godinu dana sam malo proredio tu praksu, zbog nekih obaveza koji imam. Ali Cezar je kod mene non stop pušten u dvorištu i on sam istrčava malo po dvorištu.
Najbolje je istrčavnje na biciklu to je odličan trening za psa!

Jeste, za rep si upravu, malo su mu više skratili rep nego što je trebalo.
Jedno vreme sam ga redovno istrčavo i vodio leti na plivanje, ali u zadnji godinu dana sam malo proredio tu praksu, zbog nekih obaveza koji imam. Ali Cezar je kod mene non stop pušten u dvorištu i on sam istrčava malo po dvorištu.
Najbolje je istrčavnje na biciklu to je odličan trening za psa!

Koji tempo i dužinu si koristio za istrčavanje Cezara?

Kao što si i sam rekao od 150-200eur po parenju se niko neće obogatiti, daleko je to od neke cifre koja će zaustaviti odgajivače da obave to parenje čak šta više stimulisaće ih da još bolje odgajaju štence iz tog legla.
Naš narod ima takvo mišljenje da sve što je besplatno nema nikakvu vrednost, tako da 90% poklonjenih štenaca su škartovi, a predstavljaju se kao sopovi (dali to pozitivno utiče na samu rasu).
Kažeš da je strašno to što ovde radimo, a da li je strašno to što se dogodilo sa branetovim cezarom, te neosnovane priče koje potiču od nesavesnih odgajivača, a baš takvi odgajivači nisu spremni da ulože ni jedan dinar za ovu rasu, ne govorim samo o parenju već i o uzimanju vitamina i kvalitetne hrane za štence i pse, takođe je tu selekcija...
Stavi sebe u situaciju da ide priča o tvom Boletu (koji je veoma dobar primerak) kako on ne daje dobre štence u priplodu, sve sami škartovi.... , moraš priznati da nije prijatna situacija a takve ne savesne odgajivače ćeš odbiti i sa potragom od 150 eur, jer mišljenja sam da je bolje da takvi odgajivači ne pare ženke jer čine medveđu uslugu rasi.

Ponovo sam pogresno shvacen. Nista nisam rekao oko toga da je cena velika ili mala. Cvrsto stojim iz toga da stence ne treba poklanjati i davati bilo kome, jer na taj nacin vrlo cesto upropaste psa, ne samo kada je SOP u pitanju. Ja sam samo htio reci da ovde ne treba u prvi plan da isticemo cifre, nego da se zaista pokrene neka malo ozbiljnija prica i akcija koja bi imala neki efekat. Ovde vec 3 godine trunimo i price od ozbiljnih tema do prvorazrednih nebuloza, ali jos nije pokrenuta ni inicijativa da se napravi udruzenje gradjana kao klub ljubitelja SOP-a, sto bi bio prvi korak ka nekoj prici o rasi kojoj nadam se mnogi od nas teze. I nemojte me pogresno shvatati, jer ja ovde ne dolazim da se svadjam, niti da solim pamet bilo kome. Imam samo iskrene i dobre namere da se prestane sa komesanjima i prepucavanjima, kao i sa postavljanjem nove standardizacije psa na svakih pola godine do godinu dana.

Pozdrav svim ljubiteljima sopova.Molio bih sve vlasnike da pisu o nekim dogadjajima gde se najbolje oslikava karakter pasa.Najbolji su licni primeri, i mislim da ce se kroz takve primere najbolje promovisati sama rasa.Cisto da bi se razbile neke predrasude koje jos uvek postoje kod nekih ljudi.Da li mozda postoji neki video zapis o tome kako se Sop ponasa kod kuce,kako u setnji,kako radi odbranu i napad,kako se ponasa sa decom(nepoznatom)?.|Pregledao sam onaj Pedjin DVD,da li je to jedini zvanicni video zapis?
Hvala na razumevanju.

Pozdrav svim ljubiteljima sopova.Molio bih sve vlasnike da pisu o nekim dogadjajima gde se najbolje oslikava karakter pasa.Najbolji su licni primeri, i mislim da ce se kroz takve primere najbolje promovisati sama rasa.Cisto da bi se razbile neke predrasude koje jos uvek postoje kod nekih ljudi.Da li mozda postoji neki video zapis o tome kako se Sop ponasa kod kuce,kako u setnji,kako radi odbranu i napad,kako se ponasa sa decom(nepoznatom)?.|Pregledao sam onaj Pedjin DVD,da li je to jedini zvanicni video zapis?
Hvala na razumevanju.

Ja imam sop-a skoro 5 godina(to je ovaj pas sa slika iznad-Cezar) i mogu ti reći što se dece tiče da je potpuno bezopasan(tu mislim i na nepoznatu decu), jer sam prisustvovao par puta kada klinci iz ulice dođu i maze ga kroz ogradu, dok kada se približi bilo koja odrasla osoba na nju reaguje lavežom.

СОП-а држим 7 година до сада сам имао 1 мужјака и 2 женке и сва три пса су различитог карактера тј са сваким од ових паса сам другачије радио.И знам по свом личном искуству да ће пас бити онакав како га научиш.

Ovo sam danas dobio sa molosserdogs.com

Hello, I'm working on a project about all the dogs of the world. I have the wish to get this published in the Netherlands when everything is finished. I'm now searching for photos of all the breeds and I hope you can help me with a photo of the serbian defense dog.
You can contact me through molosserdogs.com my nickname is Niekie or you can send me an email on my private mailaddress: monique.nome@gmail.com.
I hope you will help me and hope to hear from you soon.
Kind Regards, Monique

Baš kao što ćelap navodi, pas će biti onakav kako ga nučiš.

Na žalost taj DVD je jedini video zapis, svi mi puno pričamo, dogovaramo se, ali niko nije spreman da uloži neki dinar ili koji minut svog slobodnog vremena kako bi promovisao ovu rasu, Rade Dakić je napisao knjigu(što verujem da mu se isplatilo), Peđa Balanac je putovao po R.Srpskoj i celoj Srbiji kako bi snimio DVD o ovoj rasi i promovisao rasu po medijima, Nenad Gavrilović čovek koji je napravio ovu rasu, takođe je puno promovisao ovu rasu po medijima.

A što se tiče gospodina Kind Regards, Monique on je pre dve godine tražio da kupi kuče sopa, dostavljena mu je poprilično velika dokumentacija na engleskom, knjiga, ВХС kasete, jedan broj fotografija

Baš kao što ćelap navodi, pas će biti onakav kako ga nučiš.

Na žalost taj DVD je jedini video zapis, svi mi puno pričamo, dogovaramo se, ali niko nije spreman da uloži neki dinar ili koji minut svog slobodnog vremena kako bi promovisao ovu rasu, Rade Dakić je napisao knjigu(što verujem da mu se isplatilo), Peđa Balanac je putovao po R.Srpskoj i celoj Srbiji kako bi snimio DVD o ovoj rasi i promovisao rasu po medijima, Nenad Gavrilović čovek koji je napravio ovu rasu, takođe je puno promovisao ovu rasu po medijima.

A što se tiče gospodina Kind Regards, Monique on je pre dve godine tražio da kupi kuče sopa, dostavljena mu je poprilično velika dokumentacija na engleskom, knjiga, ВХС kasete, jedan broj fotografija

Mislim da je ovo žensko ime Monique, a Kind Regards uobičajeni pozdrav na kraju pisma.

Hello,

A lot of thanks for this information and the other photo you send. You're great!!

Friendly regards,
Monique

Back