Zanimljiva je tema tj. covek se potrudio da napise tako lepo o tim psima, a meni bilo zao da ne ode u zaborav pa kopirao ovde.
Srpski odbrambeni pas je rezultat dugogodisnjih napora gospodina Nenada Gavrilovica sa planine Romanije, do stvori novu rasu pasa, po uzoru na nekadasnjeg Srskog Mastifa, sa ovih prostora.
Rezultati su neverovatni. Gospodin Gavrilovic nije cak ni sanjao kakvog je psa stvorio.
Potpuno odan vlasniku i ukucanima, telohranitelj za porodicu, privrzen, poslusan i pouzdan, fantastican za dresuru, nepoverljiv prema strancima, nepodmitljiv, dadilja za decu...
Velika snaga i borbenost, samo mogu vratiti na polazne polozaje svakog uljeza, bilo da je rec o drugom psu ili nekoj divljoj ili domacoj zivotinji...
ON NIJE UBICA! Ako dodje do konflikta sa drugom zivotinjom, on je ne ubija... SOP ne ide da ubije, ide da POBEDI...
SOP pamti preko 2400 pojmova za vreme od 5 godina i nije potrebno ponavljanje obuke kao kod drugih pasa, koji moraju ponavljati obuku nakon 1 - 2 godine...
SOP je dugozivuci pas, zivi oko 18-20 godina, otporan na hladnocu, bolesti i bol...
Sigurnost i samopouzdanje ce vam pruziti ovaj pas...
Imali bi ste cime da se ponosite...
Lako se cuva u kuci jer je kratkodlak...
Skromnih je prohteva, sem sto mu ne treba davati krompir i crnoga luka, kao ni slatke stvari...
Ima ih u cetiri verzije: sivi, tigrasto-sivi sa bledozutim prugama, crni sa ponekom belom sarom oko sapa i zito-zute boje sa crnom maskom...
Ima 30% vuka u sebi...
Smatram, da bi drzava trebalo da sama sebi prizna ovu rasu (kao Japanci), pa da tek onda ocekujemo da je jos neko prizna...
Nije vazno ko koga priznaje...Nas ne priznaju ni kao drzavu a kamoli da nam priznaju psa... A nemamo drugog srpskog psa...A sve rase su potekle sa ovih prostora...
Jos jednom o gospodinu Nenadu Gavrilovicu. On je, po meni, veliki geneticar, svetskog ranga, iako ga mnogi osporavaju...On to svakog dana dokazuje...
Ovakvog coveka trebalo bi podrzati u nastojanjima da projekte sprovede do kraja. Sve sto je postigao, postigao je sam...A mnogi su se okoristili njegovim idejama, strucnoscu i sposobnoscu...
Mislim, da bi trebalo formirati fondaciju, na temu SOP-a...Da se stvar istera do kraja... On sam to ne moze...Svaka inicijativa na ovu temu je dobrodosla...
Ovo malo doprinosa, dragovoljno je napisao,
Mile Ilijevski vlasnik jedne prelepe zenke SOP-a...
Hvala.