Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Sto se mene tice stvarno bih voleo da nekome uspe, ja pre dve nedelje nisam mogo da prosetam moje pse na izlozbi u Pirotu . Potrebno je mnogo veza i sposobmjh ljudi koji su u tim gradovima gde se odrzavaju izlozbe, bez takvih ljudi NISTA. Sasa - Bunda iz Pirota.

Poslednja izmena:
Pre dve nedelje je bila izlozba pasa u Pirotu nisam mogo da prosetam pse , i ako mi je u pocetku obecano. Kada sam pitao tog glavnog sudiu on mi je reko da sam mogao van konkurencije jer rasa nije priznata i da sam se trebao dogovorim Ivanom koji je presednik udruzenja. Ivanom sam bio u kontatu do zadnji dan i on mi je rekao da ne mogu da prosetam pse jer mi nidozvoljavaju tamo neke sudije . Sto se ispostavilo da nije tacno. Tako da postoji mogucnost da na tim izlozbama bude i neki SOP ako imaju sposobne ljude koji vode udruzenja da im oni obezbede tako jednu ozbiljmu izlozbu kao sto je bila u Pirotu. Sasa- Bunda iz Pirota: worth:: D

Pre dve nedelje je bila izlozba pasa u Pirotu nisam mogo da prosetam pse , i ako mi je u pocetku obecano. Kada sam pitao tog glavnog sudiu on mi je reko da sam mogao van konkurencije jer rasa nije priznata i da sam se trebao dogovorim Ivanom koji je presednik udruzenja. Ivanom sam bio u kontatu do zadnji dan i on mi je rekao da ne mogu da prosetam pse jer mi nidozvoljavaju tamo neke sudije . Sto se ispostavilo da nije tacno. Tako da postoji mogucnost da na tim izlozbama bude i neki SOP ako imaju sposobne ljude koji vode udruzenja da im oni obezbede tako jednu ozbiljmu izlozbu kao sto je bila u Pirotu. Sasa- Bunda iz Pirota: worth:: D

Нисам мислио на званично представљање СОП-а, тако нешто бих оставио за Београдску изложбу. Знам да је прошле године представљен боербоел иако је непризната раса. О овоме треба размислити и наравно договорити са Пеђом, а он испред нас са организаторима изложбе.

Нисам мислио на званично представљање СОП-а, тако нешто бих оставио за Београдску изложбу. Знам да је прошле године представљен боербоел иако је непризната раса. О овоме треба размислити и наравно договорити са Пеђом, а он испред нас са организаторима изложбе.

i treba odluciti sta predstaviti... :roll:

Izložba u Mitrovici je otkazana, mislim da će biti održana u decembru u nekoj hali.
Planirao sam da izvedem Aresa, ali sad će sve to biti pomereno do decembra.
Ares mi je pravi div, kad ga izvedem u šetnju najmanje šetamo, na svakih nekoliko minuta hoda neko nas zaustavi sa interesovanjem za tu rasu.

Što se tiče porodičnog stabla za tvog Bena naravno da imam, imam za veliku većinu pasa, i ako za nekog psa nemam vrlo brzo se do toga dođe.
Hteo sam postavljati te podatke na internet kako bi se odgajivači lakše snalazili ali u zadnje vreme imam puno obaveza a malo je i lenjost u pitanju tako da ću za početak odraditi za moje pse pa posle mogu i ostale.
Velika većina pasa čije porodično stablo postavim imaće i slike, kad se sve potkrepi slikama mnogo lepše izgleda a i sami odgajivači mogu da biraju pse priplodnjake ili kupuju štence na osnovu predaka.

Izvesti na izložbu pse da se vide i da se vidi kako se ponašaju u pisustvu drugih pasa ok, već neko predstavljanje rase, za čega ja jesam, treba organizovati veoma dobro tako da svaki sekund na toj izložbi bude isplaniran što verujte mi nije baš lako kao što deluje kad ovako pišemo, i sve to organizovati obavezno sa Nenadom Gavrilovićem.

Poslednja izmena:

Prijatelju Beograd nije SRBIJA - treba da svi pokusamo sa sve strane da se SOP reprezentuje ma gde bija izlozba. Mene jasno da truge strane nepriznate rase imaju prednost nad nasim rasama, ova goveda sa zapada nece da prizna nas kao narod a kamo naseg SOP-a . Ja sam za svaku saradnju i dogovor, naravno sa Pedjom sam bio u kontaktu i on je bio upoznat sa izlozbom u Pirotu bilo mi je zadovoljstvo da dodje i on i Nenad iz Prokuplje ali ovaj majmun mi je sve upropastio. Zato kazem bez prave ljude nista. Pozdrav-Sasa - Bunda iz Pirota.

Poslednja izmena:
sve je to ok,svi znate i sami da je SOP dosta daleko od bilo kakvog priznavanja,moze se on pojavljivati po izlozbama mada to nema neku veliku korist.Pun je svet rasa slicnih nasem sop-u sto se tice izgleda koje su mnogo ujednacenije kako po fizickom izgledu tako i po karakteru.Da bi ova rasa imala svetlu buducnost(kad kazem svetlu mislim da postane u svetu poznatija nego sto je sad) ,mora da se izdvaja od ostalih po necemu,da ima nesto svoje a ne da lici na ostale.Koliko se secam Nenad je jednom napisao da se rasa gradi prema karakteru,da je karakter osnova svega i u potpunosti je u pravu.Dzbe ako se dobiju 100% ujednacene jedinke ako ne poseduju u sebi ono za sta su namenjene.Svaka rasa koja je napravljena za slicne namene kao i Srpski Odbrambeni Pas poseduje gomilu video klipova koju dokazuju njenu vrednost na radu,a sop nema ni jednog jedinog snimka o tome...
pozdrav svim odgajivacima i ljubiteljima pasa.

Da bi krenulo sa mrtve tacke ja mislim da prvo treba da se oformi udruzenje SOP-a . Da vidimo koji je to broj i koji su ljudi, ako nece oni najstariji najiskusniji onda je sve dzabe. Zato cu okrenuti nekoliko telefona da vidi pravu situaciju sta oni misle o tome. Da ih neprozivam ovako javno ili ako procitaju ovo neka daju svoj predlog ,komentar pa da se vidi stacemo dalje . Steta je i za pse a i za nas da samo pricamo a da nista se neprouzima, treba jako i sposobno udruzenje da se napravi prvi korak da bi nas SOP bio ono sto jeste . Nemogu iskreno da gledam pojedine rase na izlozbama kada znam da nisu SOP-u ni do repa.Da nebi vise zamarao nadam se da ce se ljudi dobre volje javljati i dati sto bolje predloge.Bunda::bye::)

Poslednja izmena:
Могу ли СОП-ови често (бар 4 пута недељно) да се хране сировим месом или је пожељнија кувана храна?
И стварно би требало да постављате неке клипове на интернет где је показан пас како обавља неку радњу која му је наређена или клип где може да се види снага пса и сл.
Интервјуи са Пеђом Баланцем су добри за неко најосновније упознавање са расом као што је користан и клип који је Бата поставио, али треба да их буде више.
Што се тиче приказивања паса на изложбама то може да се ради као што је урадио дресер Сирко ( радио је тест карактера са шарпланинцима на специјалки шарпланинаца и успут је показао и свог СОП-а ; и Дисхи68 је то видео на тв-у). Тај дресер вероватно има доста видео материјала са својим псом.

pozdrav bata brdo .

I od odlicnih roditelja ispadaju psi koji ne mogu u priplod i kojima sleduje rodovnik ali nikako se ne mogu dalje pariti
Od roditelja koji ne zadovoljavaju uslove standarda mogu da ispadnu i dobri psi ali toj stenadi ne sleduju rodovnici jer se lose ocenjeni psi ne mogu pariti.

Kod ovih pasa se to desava i to i Pedja dobro zna jer procentualno 30% stenadi ne moze dalje u priplod sto se i njemu deseva ni vise ni manje nego nama.Da ne dolivam vatru cak su i ti psi isli dalje u priplod jer se probalo............/nekako se i dolazilo i do rodovnika......../

U odgajivacnici drzimo i zenke sa srednjom duzinom dlake jer se ta duzina pokazala kao bolja za ekstremne uslove, Romanija,Zabljak,Tara,Stara planina sto je i dozvoljena duzina po vazecem standardu ali manje omiljena.

Razne varijacije pasa se desavaju kod nas jer uvek parimo kuje sa razlicitim muzjacima / iskljucivo iz odgajivacnice Nenada Gavrilovica i sa nasim psom Medom Romaniskim /za kojga i sam tvorac kaze da je najbolji SOP/ ali se trudimo da odstranjujemo sve pse koji nece zadovoljavati standarde odmah u leglu a kasnije ako se pokaze neki genetski problem pse menjamo novim stenetom .

Takodje su nam sve kuje sa Romanije odabrane od strane Nenada Gavrilovica sto se u svakom trenutku moze proveriti kao i odakle i dobijamo rodovnike.

Trenutno su tri odrasle kuje /Luna ,Odi ,Mila / i sest kuja sestomesecnih koje ce biti predstavljene jedna po jedna.i sve biti sledece godine parene sa Medom Romaniskim.

Jedna kuja sa Romanije je data Nenadu u Nisu i nju cemo pratiti i pariti sa Medom Romaniskim a slike ce postaviti sadasnji vlasnik .

Svim nasim kujama koje su date-prodate koje su parene iskljucivo sa nasim psom/ukoliko ispunjavaju uslove/ sleduje rodovnik.

Sledece godine planiramo stotinak stenadi i sva zenska stenad ce biti data po ceni ulozenog i uz uslov parenja sa nasim psom.

Licnog sam misljenje da se i snamerom i nenamerno jos od uzimanja prvog steneta/ Luna / nasa odgajivacnica na glasu zato sto odudara od drugih odgajivaca po nacinu rada ,psima,i da mnogima to bode oci a da se bitni elementi oko samih psa zapostavljaju. Mi i dalje radimo kao i svih ovih godina i u ocekivanju jos jednog muzjaka za priplod kako bi napravili celinu ,cekamo da nam se ostene Luna i Odi koje su parene sa Medom Romaniskim.

Da ne bi dolazilo do zabune Medo Romaniski i Meda su dva psa /odgajivacnica Nenada Gavrilovica/

pozdrav bata brdo

Poštovani ljubitelji i odgajivači Srpskog Odbrambenog Psa!
Često imam priliku da čitam na internetu razne pogrdne epitete kojima me nazivaju ljudi koji tvrde da su bolji poznavaoci moje rase nego što sam ja sam.
Naravno da to nije povezano sa logikom, ali šta da radimo...Srbima više ne treba ni logika ni istina, jer smo dobili demokratiju. Na taj način više puta ponavljana laž postaje istina za maloumne, slaboumne ljude, čiji um je okovan strahom, i naravno, za ljude koji vole laž.
O meni pišete kako sam ja:
1.slab poznavalac kinologije i inače slabo obrazovan čovek.
2.da sam ja lično uništio rasu SOP.
Nameće se pitanje, ako sam ja uništio rasu SOP, ko je onda stvorio SOP-a? Da niste možda vi?
3.da sam ja čovek koji za svakog mešanca tvrdi da je SOP.
4.da sam ja čovek koji je prevario g.Bratislava Batu Petrovića iz Niša, jer sam mu lično prodao "netipične pse srednje dlake", a koji po vama, a ne po meni, nisu Sopovi; da mi taj isti Bratislav i dalje veruje,odnosno, čovek veruje u zabludu u koju sam ga ja uveo, a vi ga pokušavate razuveriti.
5.da je SOP kratkodlaki pas, a ja lažem ljude da je SOP srednjodlaki pas.
6.dalje proturate i poturate tezu da je SOP od Bratislava Bate Petrovića pobegao kada ga je neki čovek fotografisao. Pas može da pobegne ako nije navikao na blic fotoaparata, jer je to prirodna reakcija životinja a i ljudi na sevanje munje.
Prvo, ako tvrdite da sam ja loš poznavalac kinologije i slabo obrazovan čovek, treba to da i dokažete.
Navedite mi jednog kinološkog stručnjaka iz našeg naroda da je veći od mene. Ali, veći po delu, a ne po praznim pričama.
Da li su to ljudi koji su svojim lažnim standardima i krivim suđenjima uništili rasu psa Šarplaninac?
Da li su to ljudi koji su izmolili F.C.I. da i nama da pokoju rasu lovačkog psa, mnogo kasnije nego što sam ja javno predstavio SOP-a, te sada imamo Srpsko-balkanskog goniča.
Da li su to ljudi koji su svojim dobrim vezama u FCI dobili priznanje rase Srpski pastirski pas, a i sami znate da su to čistokrvni rumunski ovčari kupljeni u Rumuniji.
Zamerate mi zašto nisam izvršio selekciju pasa, te sada imamo i kratkodlake i srednjodlake pse.
Ako ste ikada čitali u novinama moje tekstove o SOP-u, ili knjigu "Srpski Odbrambeni Pas" od konološkog sudije Radeta Dakića, mogli ste da pročitate da je SOP pas srednje dlake, a takvog sam ga selekcionisao zbog klime na Balkanu i iz humanih razloga, da se pas kratke dlake ne bi smrzavao zimi, a pas duge dlake ne bi leti gušio od vrućine.
Ali vas humanizam ne zanima, vi ste to prevazišli.
Humanizam, dobra dela, zaštita slabih i nemoćnih, rodoljublje, ljubljenje svog roda i porekla, poštovanje svojih predaka (pravednih Srba koji su jedini od svih naroda sveta u istoriji ljudskog roda narod koji nije držao robove). Zato i jesu bili "Nebeski Narod".
To vas ne interesuje, vi ste to prevazišli, postali ste savremeni, volite jake, a opake (kao što kaže Njegoš, a dušmani jaki, a opaki).
Volite da ste pored moćnih (tako se osećate moćno).
Prezirete slabe, nejake, poštene, čestite, oni za vas nisu ljudi, nego potrošna roba. Ko im je kriv kada ne znaju da se snađu? A snaći se, to doslovno znači: biti dovoljno pokvaren i licemeran i zgaziti sve ljude oko sebe koji vam veruju.
I ja sam vam nekad verovao, ali vam ne verujem više ništa.
Verovao sam vam da želite da saznate nešto više o Svetim Ratnicima Srbima.
Verovao sam da ste ponosni na svoje moralne pretke, na najstariji narod na svetu.
Verovao sam da ste se izlečili od lažne istorije.
Verovao sam da ste ponosni što ste Srbi. A vas je stid što ste Srbi! Hoćete da budete građani. Da ne budete ono što jeste, i ono što su vaši preci bili od postanka sveta do danas. Hoćete da budete ono što niste. Hoćete da se utopite u masu koja hoće da "živi".
Nećete da pravite državu dostojnu srpskog naroda. Hoćete da glasate za životinjsku farmu, gde neko brine o vama, hrani vas otpacima, tuče i oplođava po potrebi.
Ovo je stvarnost, ali vam prave i filmove, te tako živite u ovoj stvarnosti, ali mislite da ćete živeti u filmovima.
Ko prezire istinu prezire i Boga, jer je Bog učitelj istine.
Okrenite se oko sebe. Šta možete da učinite po svojoj volji a da ne budete kažnjeni? Samo jedno: da pljujete po Srbima i po svemu što je srpsko, odnosnio da pljujete sami po sebi. Gde je tu veličina ljudskog postojanja?
Učio sam vas da su i u Nemačkoj živeli Srbi, Lužički Srbi. Oni su odgajali svoje pse. Današnje nemačke Doge i Rotvajlere. Ako sam ja po vama kinološka neznalica, eto vi zatražite od FCI da nemačku Dogu i Rotvajlera prizna i kao srpske rase, da imaju dvojni rodovnik,srpski po poreklu i nemački po odgoju.
Da li vi znate šta stvarno znači tako otmena i stručna reč "selekcija" u konologiji? To doslovno znači čin ubijanja nemoćne i nedužne štenadi koja se ne uklapaju u idealan tip zamišljene rase. Kada bih ja to radio, ne bih se osećao ni čovekom, ni Srbinom, ni potomkom svojih predaka. Zbog toga sam tu kratkodlaku štenad poklanjao nekim ljudima, ali niko ne može da tvrdi da su to izvorni Sopovi. Ja ih priznajem kao jedinke koje su u tipu SOP-a, i preporučujem svim odgajivačima Sopova, da svoje kratkodlake kuje pare pod mužijacima srednje dlake.
Danas najbolji primerak SOP-a je mužijak kod Bratislava Bate Petrovića iz Niša, te preporučujem odgajivačima SOP-a da pare svoje kuje pod njegovim psom da bi dobili ujednačene jedinke.
Ovo je preporuka za ljude koji žele da slušaju moje savete kao tvorca rase SOP. Oni koji ne slušaju moje savete, nego rade šta hoće i kako hoće, ne treba da krive mene za svoje neuspehe.
SOP je jedina svetski poznata robna marka, odnosno brend našeg naroda, i vaše svađe i namerno potenciranje na razlikama između pojedinih jedinki samo smanjuju vrednost štenadi na tržištu. Samim tim, nanosite i sebi veliku ekonomsku štetu.
Jedno prosečno štene bilo koje rase u Zapadnoj Evropi košta 1000 evra. Tako je i u Rusiji.
Dresirajte Sopove, pokažite svetu šta SOP može i ume da uradi. Ovo je vreme nesigurnosti i kriminala.
Odgajajte pse koji su hrabri i dobri čuvari. Ljudi u svetu imaju pare, i platiće vam za ono što vi tvrdite. Međutim, ako ih prevarite, stavite se u njihovu kožu. Ko će vam dalje verovati? Nemojte se fanatično držati samo oblika psa i dužine dlake kod psa, posvetite se karakteru, jer karakter je srž rase, on se najteže pravi, kako kod ljudi, tako i kod pasa. Pokažite svetu karakter Sopa i svet će ga prihvatiti, ako vam je stalo da svet prihvati Sopa.
Nemojte da se povodite za duhom vremena. Sop nije sportski pas, on nije Zlatni Retriver, pas za druženje i zabavu. Sop je opasan pas čuvar u tipu Mastifa. Ljudi neiskusni u držanju pasa i avanturisti ne treba da nabavljaju Sopa, jer nepoznavanjem karaktera i nestručnim odgojem mogu da dovedu i sebe i druge u probleme i opasnost.
Sop ima svoju svrhu - zaštita ljudi i imovine, te mu je nemojte menjati.
Sop je živa legenda i neka tako i ostane!
Obnovitelj Srpskog Odbrambenog Psa, rase Svetih Srpskih Vladara Nemanjića,
Nenad Gavrilović
Na Romaniji,o Svetom Luki, 2008.godine
Tel.00 387 57 233 191

pozdrav Bata brdo.

Back