Srpski lekari u Nemačkoj

Kolege koliko se u Bavarskoj ceka radna dozvola ima li neko iskustva?
Polozila sam FSP u septembru, ceka me posao, proslo je vise od 4 nedelje, a u Regieruung-u ne daju informacije, samo kazu da se obradjuje.

Pozdrav dragim kolegama
Da li si dobila BE? Ja sam cekala 10 dana. Jedan kolega nije dobijao danima i onda ih je nazvao i skroz su ga zaboravili! Cak je bio stavljan na spisak za polaganje u sl.roku a polozio je. Tako da, ako jos nije stiglo, nazovi i pitaj dokle je .

Da li si dobila BE? Ja sam cekala 10 dana. Jedan kolega nije dobijao danima i onda ih je nazvao i skroz su ga zaboravili! Cak je bio stavljan na spisak za polaganje u sl.roku a polozio je. Tako da, ako jos nije stiglo, nazovi i pitaj dokle je .

Ja cekam 4 nedelje zvala sam i isla licno u Regierung, i nista. Kazu cekaj obradjuje se...Nekada bude gotovo za 2 dana, a nekada za 2 mjeseca. I jos su pri tome jako neugodni kada pozoves.

Drage kolege. Ne savetujem odlazak u Nemačku. Posebno specijalistima. Specijalizacija u Nemačkoj je jako loša, više se radi o besomučnom trčanju, prekovremenom radu koji je skoro pravilo, a veoma malo učite. U proseku je tako. Kada napuštate poslodavca dobijate svedočanstvo o radu zbog čega morate sve da istrpite jer se, ako je loše više nigde nećete zaposliti. Poniženja koja lekar mora da otrpi od sestara, sekretarica i sl.su u Srbiji nezamisliva a ovde su pravilo... Zadovoljni su ljudi koji dođu ovde u grad a živeli su npr.na selu, nezaposleni, izbeglice, migranti,socijala. Oni su najbolje prošli. Nastaviću priču.....
Da,strahota sa Zeugnissima.

Hm...sigurno da u Nemackoj nije lako ali mozda je bolja volonterska specijalizacija u Srbiji koja se skupo placa, dok vas roditelji izdrzavaju i prolaze vam godine bez garancije da cete se po zavrsetku zaposliti (cak ni privatno jer kako nam nije razvijena privatna praksa tu i ne mozete da naucite). Na specijalizaciji se skoro nista ne radi, uci se kod kuce, samo poslednju godinu naravno, iz prezentacija i skripti i preslusavaju se predavanja sa ciljem da se dodvori profesoru dok iz knjiga uce samo "streberi" ). A i ako hocete da naucite i dolazite- ne mozete od guzve zbog velikog broja specijalizanata i raznih drugih volontera i udvorica sa vezom. Sto rece jedan doktor specijalista u toku mog kruzenja- specijalizanti treba da cute i kuvaju kafu.

A da li ste ponizeni dok radite u drzavnoj ustanovi u Srbiji, ako niste muvator koji prosledjuje pacijente u privatnu ordinaciju i napredna udvorica pozitivnih misli i ideja? Dok radite u zurbi pod stresom, u prostoriji bez klime, sa peskircetom oko vrata, u pocepanoj uniformi koju sami kupujete od bedne plate koja se dodatno smanjuje kad ste na odmoru.
Jel Vi imate posao u Srbiji?Ako imate cuvajte ga.

Odlazak u inostranstvo je initimna odluka i nikoga ne bi trebalo ubedjivati da ode, niti da ostane.
Bilo bi dragoceno da sa nama podelite neko konkretno iskustvo (dobro/lose) i date savet kako da se odredjena situacija resi ili sta ste Vi uradili.
Evo npr. ja sam u Srbiji zaposlena za stalno, na spec, zivim "dobro" za nase standarde, a to znaci da imam da platim racune, napunim frizider i odvedem dete na more. Sve preko toga je teski luksuz, a i suprug i ja smo fakultetski obrazovani. Ne fali nam 500€ mesecno da bi bili namireni, nego nam fali uredjena drzava, sigurnost, izvesnost, politicka stabilnost, hocemo vise i bolje. Moj razlog za odlazak je bolji zivot mog deteta, pa onda moje profesionalno usavrsavanje. A kako je usavrasavanje tokom moje spec. u Srbiji bilo jedna mizerija u Nemackoj moze samo da bude bolje. Imam vise od 10 relativno bliskih prijatelja koji su vec godinama u Nemackoj, niko, ali niko, nije imao primedbu na profesionalno usavrsavanje, naprotiv, vrlo su zadovoljni.
Zao mi je sto ste imali lose iskustvo, ali to je Vase iskustvo, ne mora da znaci da ce i ostali proci lose.
Uzivaj u Srbiji,blago tebi Kada imas posao.

Zdravo svima, imam pitanje za kolege koji su prosli Facharztanerkennung u BW, mozete li podijeliiti iskustva. Koliko ste cekali, da li ste isli sami ili sa advokatom, i kakav je bio rezultat na kraju? Imam iskustvo jedne kolegice kardiologa koja je prosla tu pricu, ima li jos neko da podijeli iskustvo? Znaci Bosna u pitanju i studij i specijalizacija, imam sad vec 18 mjeseci poslije aprobacije ovdje. Iskreno, prosla horor sa vladom u Minhenu, razmisljam da li da ovaj put opet idem sama ili sa advokatom...

U opštini (Rathaus) gde ćeš živeti možeš podneti zahtev za Polizeiliches Führungszeugnis. Treba otprilike 2 nedelje dok se dokument izda i treba platiti 13 Eur. Ili možeš online poručiti, evo linka: https://www.bundesjustizamt.de/DE/Themen/Buergerdienste/BZR/Inland/FAQ_node.html.
Pozdrav!
Ako ste trenutno u srbiji,morate da zakazete termin u rubrici za pravno konzularne poslove u ambasadi u Beogradu i to se ceka jedno mesec dana,skinete Antrag sa ovog sajta popunite ,overa je 20 evra u dinarskoj protiv vrednosti,dalje pise da Fuehrungszeugnis dobijate na kucnu adresu.I da postoji racun na koji se uplacuje 13 evra sve pise u ovom linku.Dalje ne znam i sama imam termin 6 Novembra i bas bih volela da se neko javi ko je ovo vec proso.
Pozdrav

Da li je neko upucen u proces Kenntnispruefunga u NRW,kada najkasnije mora da se podnese zahtev za polaganje,i u proces Gleichwertigkeit,koliko kosta sta sve treba i da li su nekom uopste priznali,ja imam neko radno iskustvo od 4 godine u Srbiji pa bih pokusala.
Unapred hvala za svaku informaciju.

Poštovane kolege, da li neko zna koliko se dugo čeka na termin u ambasadi u Beogradu za spajanje porodice?
Nosilac sam plave karte i bilo bi mi drago da, ako je neko bio skoro u ovoj proceduri, podeli svoje iskustvo.
Takođe me zanima, da li je za supruga potreban sertifikat o poznavanju jezika prilikom podnošenja dokumentacije u ambasadi?
Hvala unapred!

Poštovane kolege, da li neko zna koliko se dugo čeka na termin u ambasadi u Beogradu za spajanje porodice?
Nosilac sam plave karte i bilo bi mi drago da, ako je neko bio skoro u ovoj proceduri, podeli svoje iskustvo.
Takođe me zanima, da li je za supruga potreban sertifikat o poznavanju jezika prilikom podnošenja dokumentacije u ambasadi?
Hvala unapred!
I mene interesuje to isto, vreme čekanja za termin za člana porodice, tj supruga i da li je i dalje potreban Sertifikat o poznavanju jezika i ako jeste na kom nivou, A1 ili A2? Hvala!

Hvala unapred!
Na osnovu zakona o boravku (AufenthaltG) paragraf §30, supruznik imaoca plave karte ne mora da zna nemacki. Takodje na osnovu istog zakona §27 supruznik imaoca plave karte nema ogranicenja sta i gde moze da radi. Za razliku od imaoca plave karte koji moze da radi samo posao u struci za koji mu je izdata plava karta dok se ne navrsi 21 mesec boravka i ne dobije Niederlassungerlaubnis. Posle i on(a) moze da radi sta hoce :D

Na osnovu zakona o boravku (AufenthaltG) paragraf §30, supruznik imaoca plave karte ne mora da zna nemacki. Takodje na osnovu istog zakona §27 supruznik imaoca plave karte nema ogranicenja sta i gde moze da radi. Za razliku od imaoca plave karte koji moze da radi samo posao u struci za koji mu je izdata plava karta dok se ne navrsi 21 mesec boravka i ne dobije Niederlassungerlaubnis. Posle i on(a) moze da radi sta hoce :D
Poštovani kolega, hvala Vam na odgovoru. Srdačan pozdrav i puno uspeha :)

Dragi korisnici foruma, ja radim kao rekruter za doktore u Nemackoj i trenutno sam uz potrazi za specijalistima pre svega iz gastroenterologije i hemato-onkologije, isto tako trazim anesteziologe, radiologe, decije lekare etc. Ako ima neko zainteresovan, idealno sa aprobacijom, u svakom slucaju sa tecnim znanjem nemackog jezika, nek mi se javi preko LinkedIn-a ili preko marina.pavic@skaillsalliance.com. Svima bi u svakom slucaju preporucila da naprave dobar profil na LinkedIn-u i Xing-u. Hvala unapred svima koji se javi i puno srece!

Hvala unapred!
Ja sam sa kompletnom porodicom aplicirala istovremeno. Na terminu smo bili u septembru. Pocetkom oktobra nam javili da su vize odobrene svima istovremeno. Nisu trszili ni sertifikat jezika ni platne liste ni ugovor o stanu. Kazu to je najnovije od pre jedno mesec dana.

Ja sam sa kompletnom porodicom aplicirala istovremeno. Na terminu smo bili u septembru. Pocetkom oktobra nam javili da su vize odobrene svima istovremeno. Nisu trszili ni sertifikat jezika ni platne liste ni ugovor o stanu. Kazu to je najnovije od pre jedno mesec dana.
Draga koleginice,
Znate li gde se može proveriti ta informacija, jer na zvaničnom web sajtu Ambasade u informatoru za spajanje porodice je i dalje nepromenjeno: /potvrda o boravišnom statusu bračnog druga ; Potvrda o prebivalištu u Nemačkoj ; Potvrda o znanju nemačkog jezika ; izveštaj o plati za protekla tri meseca . A da biste imali potvrdu o prebivalištu morate prvo imate Ulaznu vizu, i da biste imali potvrdu o plati morate raditi 3 meseca na osnovu opet ulazne vize. Hvala unapred na pojašnjenju!

Draga koleginice, najpre hvala na odgovoru. Malo da pojasnim kakve sam ja informacije dobila u Uredu za strance, pokrajina BW.
Naime, prošle nedelje sam dobila plavu kartu i u Ausländebehörde postavila pitanje, kakva je dalja procedura za dolazak supruga i dece u Nemačku. Odgovor je bio, da oni moraju najpre da zakažu termin u Ambasadi (za koji sam na web sajtu pročitala da se baš dugo čeka) i predaju dokumentaciju, koja se šalje ovde u Nemačku. Zatim bi trebalo da ja u Ausländebehörde priložim ugovor o stanu, 3 platna obračuna i nakon toga se donosi odluka.
Kao što je koleginica NenaNena napisala, na zvaničnom web sajtu Ambasade je nepromenjeno.
Svaka nova informacija bi nam značila mnogo. Hvala unapred!
P. S. Koliko ste čekali od vremena prijave do dobijanja termina?

Dva i po, do 3 meseca je trenutno cekanje u ambasadi u Beogradu za plavu kartu.
A trenutno vazi da se odmah na tremin za plavu kartu dolazi sa clanovima porodice koji su navedeni za spajanje i ono stupa na snagu istovremeno, kada i viza za nosioca. A ko je po starom podneo ne znam kako sada dalje resava...

Back