Quantcast

Srpski lekari u Nemackoj

Sumskajagoda

Početnik
Poruka
2
Postovane kolege, da li bi neko mogao da mi kaze kao novopecenoj doktorki sa B2 znanjem nemackog jezika koliki je otprilike vremenski period od ulaska u ovu pricu do stanja kakve takve finansijske nezavisnosti?
Ovakvo pitanje postavljam zbog ne tako srecne materijalne situacije i zelje da ne opterecujem roditelje sa jos dve godine materijalne podrske.
 

vjlauan

Početnik
Poruka
8
Postovane kolege, da li bi neko mogao da mi kaze kao novopecenoj doktorki sa B2 znanjem nemackog jezika koliki je otprilike vremenski period od ulaska u ovu pricu do stanja kakve takve finansijske nezavisnosti?
Ovakvo pitanje postavljam zbog ne tako srecne materijalne situacije i zelje da ne opterecujem roditelje sa jos dve godine materijalne podrske.
Idealno je naci neku kliniku gde se moze hospitirati(Reha,po mogucstvu)i pripremiti se za FSP,zatim dobiti BE...ako sve bude"iz prve"-3 do 6 meseci,grubo receno.Samo napred,na kraju se ipak sve isplati.
 

nesaformat

Zainteresovan član
Poruka
150
Postovane kolege, da li bi neko mogao da mi kaze kao novopecenoj doktorki sa B2 znanjem nemackog jezika koliki je otprilike vremenski period od ulaska u ovu pricu do stanja kakve takve finansijske nezavisnosti?
Ovakvo pitanje postavljam zbog ne tako srecne materijalne situacije i zelje da ne opterecujem roditelje sa jos dve godine materijalne podrske.
Idealno je naci neku kliniku gde se moze hospitirati(Reha,po mogucstvu)i pripremiti se za FSP,zatim dobiti BE...ako sve bude"iz prve"-3 do 6 meseci,grubo receno.Samo napred,na kraju se ipak sve isplati.
3-6 meseci je vrlo optimistični vremenski okvir :).
Prvo bih posavetovao da pročitate postove sa foruma unazad godinu do godinu i po dana, za to bi Vam trebalo 1-3 dana :D. Ako imate prijatelje koji rade u Nemačkoj raspitajte se usput i kod njih. Zatim spremite svu potrebnu dokumentaciju, prevode i overe, tu bih slobodno računao jedno 2 nedelje jurcanja po raznim službama :rtfm::dash:.
Spremite CV i okvirna propratna pisma, za to će vam isto trebati minimum nekoliko dana (slikanje kod fotografa, savetovanje sa drugima i korekture pisma :kafa: ). Dobar Bewebung povećava šanse za posao.
Krenite da šaljete CV i propratna pisma, otprilike 2-3 dnevno, prilagođene oglasima klinika ili samoinicijativno. Odgovore očekujte u proseku posle 2 nedelje. Sreća igra isto jako bitnu ulogu. Takođe nemojte da se razočarate ako Vam stiže dosta negativnih odgovora.
Kad dobijete poziv na razgovor za posao sledi zakazivanje termina, organizovanje puta i smeštaja dakle jedno još nedelju dve.
Sledi zakazivnje termina za vizu u Ambasadi Nemačke još nekih 2-3 meseca čekanja, a vizu dobijate (ako su svi preduslovi ispunjeni) za nedelju do mesec dana.
U međuvremenu sledi i zavrzlama sa nemačkom birokratijom. U zavisnosti od pokrajine procedure su različite. Negde Vam treba FSP za BE, negde se daje prvo BE a FSP se polaže kasnije. Bavarska, na primer, izdaje BE tek sa položenim FSP, tako da od podnošenja zahteva do početka rada može da prođe bar jedno 3 meseca. To je bitno da se ima u glavi kada šef na razgovoru pita kada biste mogli da počnete sa radom. Naravno zahtev za BE i FSP možete da podnesete paralelno sa zahtevom za termin za vizu i uštedite vreme :)
Sve u svemu bez minimum 6 meseci ne bih računao ako sve dobro ide.
Puno sreće i samo napred :)
 

nesaformat

Zainteresovan član
Poruka
150
Nosilac plave karte bi bio supruznik koji nije medicinar, a meni kao medicinaru treba jos vremena kod kuce za neke obaveze. Da li znate odgovor na pitanje?
Pošto mi nisu poznate sve činjenice pokušaću da dam okviran odgovor. Ne znam na čiji se najdalji početak rada pitanje odnosi, Vaš ili Vašeg supružnika. U principu nema vremenskog ograničenja za početak rada što se Ambasade tiče (ovde uzimam u obzir neke razumne vremenske okvire od par mesceci). Glavni faktor je ugovor sa poslodavcem vašeg supružnika kao nosioca plave karte, tj. kakav dogovor vezan za početak rada je tu postignut. Ambasada će uzeti u obzir ono što u ugovoru piše i viza će biti izdata u skladu sa tim datumom, odnosno ulaz u Nemačku će biti dozvoljen nekoliko dana eventualno nedelju-dve pre početka rada, da jelte ne biste kojim slučajem bili na teretu Nemačke države:roll:. U slučaju da se pitanje odnosi na Vas i ukoliko sam dobro razumeo vi idete preko spajanja porodice, onda u zahtevu za vizu nije neophodno unositi podatke o početku rada. Nadam se da sam Vam odgovorio na pitanje.
 

drSchwarzkopf

Početnik
Poruka
6
3-6 meseci je vrlo optimistični vremenski okvir :).
Prvo bih posavetovao da pročitate postove sa foruma unazad godinu do godinu i po dana, za to bi Vam trebalo 1-3 dana :D. Ako imate prijatelje koji rade u Nemačkoj raspitajte se usput i kod njih. Zatim spremite svu potrebnu dokumentaciju, prevode i overe, tu bih slobodno računao jedno 2 nedelje jurcanja po raznim službama :rtfm::dash:.
Spremite CV i okvirna propratna pisma, za to će vam isto trebati minimum nekoliko dana (slikanje kod fotografa, savetovanje sa drugima i korekture pisma :kafa: ). Dobar Bewebung povećava šanse za posao.
Krenite da šaljete CV i propratna pisma, otprilike 2-3 dnevno, prilagođene oglasima klinika ili samoinicijativno. Odgovore očekujte u proseku posle 2 nedelje. Sreća igra isto jako bitnu ulogu. Takođe nemojte da se razočarate ako Vam stiže dosta negativnih odgovora.
Kad dobijete poziv na razgovor za posao sledi zakazivanje termina, organizovanje puta i smeštaja dakle jedno još nedelju dve.
Sledi zakazivnje termina za vizu u Ambasadi Nemačke još nekih 2-3 meseca čekanja, a vizu dobijate (ako su svi preduslovi ispunjeni) za nedelju do mesec dana.
U međuvremenu sledi i zavrzlama sa nemačkom birokratijom. U zavisnosti od pokrajine procedure su različite. Negde Vam treba FSP za BE, negde se daje prvo BE a FSP se polaže kasnije. Bavarska, na primer, izdaje BE tek sa položenim FSP, tako da od podnošenja zahteva do početka rada može da prođe bar jedno 3 meseca. To je bitno da se ima u glavi kada šef na razgovoru pita kada biste mogli da počnete sa radom. Naravno zahtev za BE i FSP možete da podnesete paralelno sa zahtevom za termin za vizu i uštedite vreme :)
Sve u svemu bez minimum 6 meseci ne bih računao ako sve dobro ide.
Puno sreće i samo napred :)
Svaka cast za ovako detaljan opis, jedan od boljih postova rekao bih.
Mene zanima sta ja kao doktor koji ima B2 sertifikat trebam da trazim u Nemackoj?
1) neku kliniku za hospitaciju kako bih usavrsio jezik i dobio potvrdu za izlazak na FSP
2) poslodavca koji ce mi dati potvrdu za BE bez polozenog FSP
 

nesaformat

Zainteresovan član
Poruka
150
Mene zanima sta ja kao doktor koji ima B2 sertifikat trebam da trazim u Nemackoj?
Ukratko rečeno, posao. :D
1) neku kliniku za hospitaciju kako bih usavrsio jezik i dobio potvrdu za izlazak na FSP
Ovo može biti korisno, ali po mom mišljenju ne treba više od mesec, dva hospitirati. Ponekad poslodavci sami nude, u okviru ugovora, hospitaciju pre početka rada. Ovde treba voditi računa da imate plaćen stan i hranu, inače se hospitacija duža od nedelju, dve uopšte ne isplati (osim ako nemate neke prijatelje ili rodbinu u blizini kod koji možete besplatno da stanujete). Moj predlog bi bio direktno tražiti posao, a hospitacija ako upadne dobro je. Inače za izlazak na FSP nije nigde potrebna nekaakva potvrda sa hospitacije. Uslove za izlazak na FSP propisuje vlada svake pokrajine, a svodi se uglavnom na to da li je potrebna potvrda (Stellenzusage ili ugovor) da ćete tu da radite ili možete da prijavite ispit po slobodnom nahođenju.
2) poslodavca koji ce mi dati potvrdu za BE bez polozenog FSP
Ovo prvenstveno zavisi od pokrajine tj. da li je za BE potreban FSP ili ne, pa onda od poslodavca i njegove spremnosti da čeka na svu proceduru.
 

drSchwarzkopf

Početnik
Poruka
6
Ukratko rečeno, posao. :D

Ovo može biti korisno, ali po mom mišljenju ne treba više od mesec, dva hospitirati. Ponekad poslodavci sami nude, u okviru ugovora, hospitaciju pre početka rada. Ovde treba voditi računa da imate plaćen stan i hranu, inače se hospitacija duža od nedelju, dve uopšte ne isplati (osim ako nemate neke prijatelje ili rodbinu u blizini kod koji možete besplatno da stanujete). Moj predlog bi bio direktno tražiti posao, a hospitacija ako upadne dobro je. Inače za izlazak na FSP nije nigde potrebna nekaakva potvrda sa hospitacije. Uslove za izlazak na FSP propisuje vlada svake pokrajine, a svodi se uglavnom na to da li je potrebna potvrda (Stellenzusage ili ugovor) da ćete tu da radite ili možete da prijavite ispit po slobodnom nahođenju.


Ovo prvenstveno zavisi od pokrajine tj. da li je za BE potreban FSP ili ne, pa onda od poslodavca i njegove spremnosti da čeka na svu proceduru.
Hvala Vam puno na odgovoru dobri covece ! :)
 

nesaformat

Zainteresovan član
Poruka
150
Da li ste mozda upoznati, da li je osim BW moguce u jos nekoj pokrajini dobiti BE pa naknadno dostaviti polozen FSP?
Nije mi poznato, verovatno je moguće još negde (Hesen možda, ali nisam siguran) Pročitajte po forumu ili sajtovima pokrajina. Propisi se povremeno menjaju, a najbolje je možda, kad dobijete razgovor za posao negde, onda da se tamo raspitate kakva je procedura.
 

lostinbavaria

Početnik
Poruka
25
Evo mene ponovo, sa istim pitanjem, ima li iko od kolega iskustva sa priznavanjem nasih specijalizacija u Njemackoj? Imam aprobaciju i 18 mjeseci iskustva u Njemackoj nakon aprobacije. Studirala u Bosni, specijalizacija iz Bosne i jos 6 godina iskustva kao specijalista iz Bosne...
 

jadja

Obećava
Poruka
55
Evo mene ponovo, sa istim pitanjem, ima li iko od kolega iskustva sa priznavanjem nasih specijalizacija u Njemackoj? Imam aprobaciju i 18 mjeseci iskustva u Njemackoj nakon aprobacije. Studirala u Bosni, specijalizacija iz Bosne i jos 6 godina iskustva kao specijalista iz Bosne...
Meni su priznali celu specijalizaciji u MV, specijalizacija u Beogradu zavrsena, dve godine radila kao specialista u srbiji, tri godine vec u De. Ali moram specijalisticki ispit opet da polazem..
 

drMira

Početnik
Poruka
21
Drage kolege, molim vas ako neko može iz skorijih iskustava da navede neku školu jezika da je dobra, u Beogradu? Pored Gete-a i OSD-a.
Zaista hvala svima koji mi odgovore. :worth:
Zasto bi isla u skolu? Po meni je mnogo bolje uzeti privatno profesora jer tako sami odredjujete tempo rada, i ne gubite vreme . Nijedna skola vas nece nauciti ako sami ne radite dovoljno. Mnogo toga moze covek sam da nauci, npr. vremena, imas u knjizi koji su nastavci za present, pa uzmes jedno sto glagola iz recnika i menjas, pises sam. Ja sam radila sa profesorkom u bg, ona mi na jednom casu isprica sve o jednom vremenu i zada mi tri glagola kao da vezbam kuci. Koja tri? Tim tempom bi mozda za dve godine nesto naucila. Ja sam sama kuci ispisala 50-100 glagola i sledeci cas mi je samo pregledala da li je dobro i idemo odmah na sledece vreme. Ne gubis tri- cetiri casa na jedno vreme. Koncentrisite se da predjete sto vise gramatike za sto krace vreme, a reci se uce same, onako usput. Naravno podrazumeva se da vam TV kuci non stop radi na nemackom, youtube snimci na nemackom, citanje i citanje i samo citanje. Ja sam u februaru pocela da ucim, u avgustu polozila B2.
 

MajaDe

Početnik
Poruka
2
Kolege, pre neki dan sam dobila vizu za odredjenu kliniku, a sada je pitanje da li ce me oni moci primiti, jer su me vec dugo cekali. Da li je neko imao iskustva sa promjenom poslodavca nakon dobijanja vize, jel opet moram da prolazim proceduru u ambasadi u Beogradu?
 

Top