Srpski lekari u Nemačkoj

Postovane kolege,vec duze vrijeme citam informacije na ovom forumu, I danima Vam se pokusavam javiti,( imam malog djecaka I bebu ) pa ne stignem I onda kod mene ispadne sve to malo diskontinuirano.
Prvo da Vam se svima zahvalim sto nesebicno dijelite informacije I medjusobno pomazete jedni drugima.
Ako neko moze da mi posalje na mail FSP za pokrajinu NRW, bila bih mu jako zahvalna na balerina56@gmail.com

Naime, zavrsila sam Medicinski f.u Sarajevu, generacija 99\ 2000 -2006.Polozila drzavni ispit nakon godine staza, bila na prekidima..raznoraznim ugovorima,
specijalizirala klinicku biohemiju sa imunologijom (to joj je novi naziv, ranije Medicinska biohemija).Imam preko 10 g staza, muz mi je iz Kelna, s njemackim papirima jer je gore rodjen, djeca su mi s njemackim drzavljanstvom, ja dobijam vizu, na 2g, gore smo prijavljeni, itd. U jesen mi pocinju casovi Nj jezika tzv. integracija za auslendere...pa bih VAS MOLILA DA MI RAZJASNITE I POMOGNETE SLIJEDECE:
1. Berufserlaubnis je dozvola za rad ,( a ja imam na viza sticker u zaljepljen arbeitserlaubnis,),je li prvo BE vadim u bezirk regierung-u ?
2. Aprobacija je nostrifikacija diplome, a stucni ispit je Kenntnisprufung, je li za navedene idem u nadlezno ministarstvo zdravlja ili u njihovu lijecnicku komoru u Kelnu?
3. Nije mi jasno kad idem na izjednacavanje diplome? Kada na aprobaciju ?Kada predajem dokumente Gutachten-u? Sta je bolje odnosno lakse? Citala sam da su mnoge kolege samo jos 2-3g dopunile specijalisticki te da I'm se 1 dio priznao...
4. Da li ide prvo hospitacija ( kao nase specijalizantsko kruzenje), pa onda se polaze FSP ?
5. Ima li neko od kolega da je u Kelnu ili pokrajini NRW ?
Unaprijed zahvalna
Dzeny
Izgleda niste dovoljno čitali forum ;) :D :D. Da Vam odgovorim ukratko:
1. Berufserlaubnis je odzvola za rad u struci ali ne samostalno već uz nadzor drugog lekara i u principu nema nikakve veze sa Arbeitserlaubnis koja je dozvola za rad u Nemačkoj uopšte na bilo kom poslu. Za izdavanje i određivanje uslova izdavanja je nadležan Bezirksregierung.

2. a i 3. :) Aprobacija je dozvola za samostalan rad u struci o dobija se polaganjem državnog ispita za nemačke lekare odnosno polaganjem Kenntnisprüfung ili predavanjem dokumenata na veštačenje tj. Gutachten za lekare van EU. Za sve to je opet nadležan Bezirksregierung. Komora je obično zadužena za FSP. Možete pokušati preko Gutachtera ako možete tih desetak godina radnog iskustva da lepo dokumentujete šta ste sve radili. To je po iskustvima čista sreća kako će on da prosudi. Ako imate sreće priznaće Vaš fakultet i radno iskustvo kao jednako nemačkom obrazovanju i dobićete aprobaciju, a ako nemate sreće biće Vam samo dodatni trošak i moraćete svakako na Kenntnisprüfung. Kao što smo ranije pisali priznavanje dela specijalizacije (celu ne priznaju nikako) je moguće tek nakon dobijanja aprobacije.

4. Hospitacija nema veze sa našim specijalizantskim kruženjem. To je samo gostovanje (obično neplaćeno, eventualno dobijete stan i hranu) tokom koga se upoznajete sa kolegama a i oni sa vama, takođe upoznajete sistem rada. FSP nema veze sa tim. Proverite u Bezirksregierungu da li je FSP uslov da dobijete BE ili tek kasnije uslov za Kenntnisprüfung. To je različito od pokrajine do pokrajine. Da li ćete negde na hospitaciju ili ne zavisi od vas i od dogovora sa eventualnim poslodavcem.

5. Ja nisam u NRW ali se nadam da će Vam se neko odatle javiti sa detaljnijim informacijama :)
 
Pozdrav kolege. Nov sam na forumu.
Da li je neko prevodio kurikulum Medicinskog fakulteta Foča, studijski program Medicina? Traže mi baš puno novca za prevod ali je prevodilac rekao da bi to moglo dosta povoljnije ako nadjem vec neki isti ili slican prevod na osnovu kog može raditi...
Ja sam upisao fakultet 2010/11
Unapred hvala
 
Kolege, zna na li neko nesto o agenciji Doc to let, da li je neko u skorasnje vreme nasao posao preko njih? Citala sam prethodne strane nista nema konkretno o njima. Pitam za drugaricu jer su joj poslali racun da plati unapred tu skolu jezika i smestaj. Njoj je to zgodno, jer oni srede te papire a i nema C1 medicinski. Kako u Srbiji mogu da se provere te agencije, da li moze da se pita u nemackoj ambasadi ili preko nacionalne sluzbe za zaposljavanje? Od Sabine nema glasa a ovi LR mediconsult traze C1.
 
evo nije me dugo bilo, pa da odgovorim na par pitanja koja su ovdje postavljena. Za one koji me ne znaju, imam poprilicno staza na forumu, jer sam prosla i sito i reseto dok sam dobila Aprobaciju, pa dajem sebi za pravo da korigiram odredjene odgovore. Berufserlaubnis nije vezan iskljucivo za radno mjesto, bar ne u Bajernu. Vazi za cijelu pokrajinu, mozete normalno mijenjati radno mjesto, samo vam ne tece Weiterbildung ili specijalizacija. A ovo znam jer radim sa koleginicom koja ima samo BE i prvo je radila u jednom malom gradicu na internoj, a nakon 6 mj radi sad u Münchenu na anesteziji. Jos nema Aprobaciju... Drugo, kolegi Vjlauan bih preporucila svoju sadasnju kliniku, Paracelsus Klinikum München za prve korake u anesteziji. Zaista su svi susretljivi i ljubazni, hoce da pokazu, ali nakon par mjeseci tu nema sta vise da se nauci. Ali lako se nadje drugo radno mjesto. Ja sam tu bila 9 mjeseci i sad prelazim u jednu Maximalversorgung kliniku, pa ce biti slobodnih radnih mjesta.
 
I još jedno pitanje - Da li je u Hessenu priznat
ÖSD? Znam sta pise na sajtu rp-giessen.hessen.de (stoji Gete i Telc), ali i na sajtovima nekih drugih pokrajina nije stajao​
ÖSD pa su mi u mejlovima rekli da jeste priznat. Sada mi niko ne odgovara na mejlove u Hessenu, pa ako neko od vas zna. Hvala puno unapred​
 

Back
Top