Srpski lekari u Nemačkoj

Kolege imam pitanja vezana za promenu poslodavca u Nemackoj.
Da li je moguce u toku trajanja Berufserlaubnisa da se promeni poslodavac? Da li je moguce preci u drugu pokrajnu ili se mora ostati u istoj? U tom slucaju potrebno je vratiti se u Srbiju i ponovo podnositi zahtev za vizu ili se to ne mora raditi? Berufserlaubnis imam vec godinu dana i istice mi u novembru sledece godine.
Pozdrav

Pozdrav, koliko ste cekali na ponudu za posao? Ja sam razgovarao sa Sabinom, medjutim vec 10 dana mi nista ne javlja.

Ja sam bas brzo dobila odgovor, prvi meil sam poslala 25.01.2017, a Sabina je dolazila 27.01. pa me pozvala na njen simpozijum i 2 dana kasnije mi je dala konkretnu ponudu tako da sam odmah krenula da sredjujem papire i vec 19.2. pocela sa hospitacijom.:) Nadam se da ce i kod vas ici tako brzo.;)

Kolege imam pitanja vezana za promenu poslodavca u Nemackoj.
Da li je moguce u toku trajanja Berufserlaubnisa da se promeni poslodavac? Da li je moguce preci u drugu pokrajnu ili se mora ostati u istoj? U tom slucaju potrebno je vratiti se u Srbiju i ponovo podnositi zahtev za vizu ili se to ne mora raditi? Berufserlaubnis imam vec godinu dana i istice mi u novembru sledece godine.
Pozdrav

Moguće je mijenjati poslodavca, dok imate vazecu vizu na kojoj nije striktno upisan poslodavac. Npr. ako dobijete otkaz imate rok od 3 mjeseca da nadjete novi posao. Nema potrebe da idete ponovo u ambasadu. Beruferlaubnis ne mijenjate ako ostajete u istoj pokrajini. U slucaju promjene pokrajine, zavisi od pokrajine do pokrajine,svaka ima svoja pravila, morate vidjeti na stranici zaduzenog Regierunga. I bitno je da brutto godisnji iznosi cca.50 000 e. Sretno

Da li neko od kolega u okolini Berlina moze ili zna da mi predlozi neku bolnicu u kojoj mogu da obavim bar hospitaciju? Poslao sam preko 20 cv-a, ali mi niko ne odgovara. Samo berlin i okolina me zanima iz privatnih razloga.

Klinika Westend u Berlinu
Bad Saarow Helios Klinikum
Bolnica u Potsdamu

Ko god je poslao dobio je hospitaciju
A za posao se tu ceka, samo Helios prima brzo ali one koji mu trebaju, trenutno Neuro i Anestezija su aktuelni...

Pozdrav,
iako nisam iz Srbije, doktor sam po struci koji trazi posao u Njemackoj. Tacnije, nasao sam poslodavca, ali sad krece problem oko prikupljanja dokumenata i priznavanja diplome.
Naime, ponudjene su mi dvije opcije:
1.Gleickwertigkeitsprüfung ( uz mogucnost dobijanja aprobacije)
2. Kenntnisprüfung
Koja je po vama opcija bolja?
Za prvu opciju trebam izmedju ostalih dostaviti kurikulum fakulteta. Strah me i pomisliti koliko ce stranica imati, i koliko ce kostati njegov prijevod u Njemackoj.

Lijep pozdrav iz Bosne.
Dr Almin Alagic

Evo jedna informacija, prosle nedelje sam imala termin za vizu, nemam BE, ni polozen FSP (pokrajina Mecklenburg-Vorpommern) i danas su me zvali da mi kazu da mi je viza odobrena i da kad dodjem na viziranje ponesem osiguranje i dokaz o polozenom strucnom ispitu. Tako da znate da je to i dalje moguce.

Sada mene zanima, da li je neko bio u ovoj situaciji i nakon koliko je otisao na viziranje? Pitala sam gospodju koja me je zvala, ona kaze da i ne postoji neki rok kad treba da se dodje, ali sam ipak malo skepticna, ne znam da li ce stvarno biti u redu da odem i nakon 2-3 meseca, ukoliko ne dobijem ranije termin za FSP, posto se ovde bas dugo ceka.

Back